Πώς να πάμε μπροστά;…

sample

Δεν είναι κάποιος αόρατος αυτός που φταίει για την κατάντια της χώρας μας. Το αντίθετο μάλιστα! Είναι κάποιος που μπορούμε να τον δούμε, να του μιλήσουμε, να τον πιάσουμε ή και να πιαστούμε και στα χέρια (όταν έρθουμε στο αμήν…)

Χρειάστηκε να κάνω μια συναλλαγή με μια από εκείνες τις υπηρεσίες που κάποτε οι αιρετοί εκπρόσωποί μας έστηναν από εδώ κι από εκεί για να βολέψουν τους ημέτερους και να ξεπληρώσουν τις προεκλογικές τους επιταγές. Ανάμεσα λοιπόν στα άλλα έγγραφα που επισύναψα στην αίτησή μου ήταν και το εκκαθαριστικό της εφορίας το οποίο εκτύπωσα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και το οποίο σύμφωνα με την αριθ. 2837/0030/11-11-2003 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών είναι έγκυρο διοικητικό έγγραφο για κάθε χρήση από τους πολίτες και μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση αυτή, «Η ηλεκτρονικά χορηγούμενη Δήλωση Φορολογίας και το Εκκαθαριστικό Σημείωμα είναι ακριβή αντίγραφα…». Ο υπάλληλος λοιπόν που του έδωσα το εκτυπωμένο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εκκαθαριστικό σημείωμα μου λέει:

«Αυτό δεν είναι επικυρωμένο»

Του εξηγώ πως είναι ακριβές αντίγραφο, πως είναι έγκυρο και ισχυρό αλλά αυτός επιμένει.

«Θέλω τη στρογγυλή σφραγίδα του Ελληνικού Κράτους» μου λέει (αυτό το «Ελληνικού Κράτους» το τόνισε με πολύ έμφαση…)

«Να τη!» του απαντώ και του τη δείχνω στο κάτω μέρος του εγγράφου.

 sign

«Αυτή δεν είναι σφραγίδα» συνεχίζει.

«Είναι σφραγίδα» του λέω «και μάλιστα έχει και την υπογραφή του Γενικού Διευθυντή του ΚΕΠΥΟ»

«Όχι» μου λέει κάθετα και οριζόντια. «Θα πας με το εκκαθαριστικό σε ένα ΚΕΠ και θα σου το κάνουν αντίγραφο» μου λέει, μη γνωρίζοντας βεβαίως πως άλλο πράγμα είναι το αντίγραφο κι άλλο το φωτοαντίγραφο…

p1

p2

Του δείχνω το ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση (έτυχε να το έχω μαζί μου για άλλο λόγο) για να τον πείσω πως το έγγραφό μου είναι ισχυρό αλλά αυτός επιμένει:

«Δεν ξέρω τι λέει αυτό, εγώ θέλω στρογγυλή σφραγίδα με μπλε μελάνι»…

«Καλώς» του απαντώ, «πάρε την αίτησή μου, πρωτοκόλλησέ την και θα σου φέρω αργότερα και το αντίγραφο που ζητάς»…

«Αποκλείεται» μου απαντάει. «Κι αν χαθούν τα χαρτιά;»

«Γιατί να χαθούν;» τον ρωτάω.

«Γιατί η αίτηση δεν είναι πλήρης» μου λέει.

Του απαντώ πως οφείλει να την παραλάβει, ας είναι ελλιπής, και να μου δώσει αριθμό πρωτοκόλλου. Εκείνος βέβαια αρνήθηκε…

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της ξεροκεφαλιάς ενός ανθρώπου ήταν να γυρίσω στο σπίτι, να πάρω το εκκαθαριστικό, να το φωτοτυπήσω και να τρέξω με την ψυχή στο στόμα στο ΚΕΠ για να επικυρώσουν το φωτοαντίγραφό μου.

Μετά την παρέλαβε την αίτηση…

Κι ύστερα θέλουμε να αποφύγουμε την αξιολόγηση όλοι μας, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι κι επιχειρηματίες. Αφού ελάχιστοι από εμάς είμαστε «επαγγελματίες» σ’ αυτό που κάνουμε, όποια κι αν είναι η δουλειά μας. Με πασαλείμματα κι αρπακόλλες προκοπή δε γίνεται. Κι αν, λοιπόν, αυτόν τον άνθρωπο που αγνοεί τους νόμους και τους κανόνες με τους οποίους λειτουργεί ετούτο το κράτος και «νομοθετεί» μόνος του, αν τον έβλεπα σε κάποια πορεία διαμαρτυρίας για τις επερχόμενες αλλαγές στο δημόσιο και τα νομικά αυτού πρόσωπα, θα του έλεγα:

«Δεν πας στο σπιτάκι σου καλύτερα; Εκεί τουλάχιστον δε θα ταλαιπωρείς τους πολίτες παρά μόνο τον εαυτό σου… και τη χείρα σου ενδεχομένως…»

Advertisements
  • VAD
  • 23 Αυγούστου 2013

  E,δε σου το ειχα πει;Η Μέρκελ φταιει 🙂

  • Είμαστε για κλάματα Βασίλη… 🙂

 1. Προς στιγμή, ήμουν σίγουρη πως έγραφες άλλη μια ιστορία… ξέρεις απ’ αυτές που δημοσιεύεις κατ’ εποχές! 😉

  Καλή μας δύναμη… η ταλαιπωρία και ο παραλογισμός σ’ αυτή τη χώρα έχει μέλλον! 😦

  ΑΦιλιά από την μαμ-μάγισσα που δεν ξέρει πια αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει!! 🙂

  • Καλή μου μαμ-μάγισσα, εδώ δε μιλάμε απλώς για παραλογισμό αλλά για παντελή απουσία λογικής… Δυστυχώς τα παραδείγματα είναι πολλά και καθόλου αμελητέα! Οπότε μάλλον είμαστε για γέλια… ίσως και για κλάματα…

   Καλό σου βράδυ και πολλά πολλά ΑΦιλιά 🙂

 2. Ο άνθρωπος δεν έκανε τίποτα άλλο από αυτό που είχε μάθει.
  Την αναπαραγωγή της γραφειοκρατείας!

  • Έτσι είναι Αθεόφοβε, δυστυχώς…

   Καλό σου απόγευμα.

 3. Kαλή σου μέρα και καλό χειμώνα….Μακρά η απουσία μου αλλά δε γινόταν αλλιώς. Όσο για το θέμα σου είναι γνωστή η ταλαιπωρία του πολίτη από τους γραφειοκράτες υπαλλήλους…Πάμπολλα παραδείγματα όπως λες, μας δείχνουν το γιατί φτάσαμε εδώ.
  Καλό κουράγιο και τα θα τα λέμε πλέον

  • Καλημέρα και καλό χειμώνα επίσης.

   Δυστυχώς η γραφειοκρατία ή καλύτερα το στενό μυαλό ορισμένων ανθρώπων, δεν τελειώνει ποτέ…

   Να είσαι καλά και θα τα λέμε 🙂

 4. Ούτε τον ίδιο τους τον εαυτό δεν θέλουν να εξυπηρετήσουν με το να μην εξυπηρετούν αυτούς που έχουν υποχρέωση να εξυπηρετήσουν.. Ουφ.. Μαζοχιστική γραφειοκρατεία! (ή αχρηστοσύνη;)

  • …μπορεί και τα δυο!

   Καλό σου βράδυ φίλε Κουφετάριε 🙂

 5. Έγραψες στο κείμενο σου την φράση κλειδί: «Κι αν, λοιπόν, αυτόν τον άνθρωπο που αγνοεί τους νόμους και τους κανόνες με τους οποίους λειτουργεί ετούτο το κράτος και «νομοθετεί» μόνος του,…..»
  Αυτό το «νομοθετεί» μόνος του δεν είναι τρόπος του λέγειν. Είναι τρόπος του πράττειν εδώ και δεκαετίες. Οι δε κρατούντες την περίφημη στρογγυλή σφραγίδα ίσως να έχουν την αίσθηση ότι κρατούν και τους πολίτες από κάποιο στρογγυλό ανατομικό τους όργανο. Ίσως αν η στρογγυλή σφραγίδα γίνει εξάγωνη ή οκτάγωνη ή και τρίγωνη ακόμη – λέω τώρα- μπορεί να αλλάξουν οι νοοτροπίες!

  • Χα, χα, χα… Είσαι δεικτικός μέσα από το χιούμορ σου, όπως πάντα Χριστόφορε, αλλά όποιος ξέρει να ‘διαβάζει’ πίσω από αυτό μπορεί να καταλάβει το σκεπτικό σου… και να γελάσει… πικρά ίσως…

   Έχεις απόλυτο δίκιο και νομίζω πως το πρώτο πράγμα που έπρεπε να διορθωθεί στην Ελλάδα είναι ακριβώς αυτό, αλλά δυστυχώς δεν το βλέπω να διορθώνεται…

   Καλό σου βράδυ καλέ μου φίλε 🙂

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: