Πελατειακό κράτος version 2.0

τάβλι

Η εικόνα είναι από το flicrk του χρήστη L’imaGiraphe (en travaux)
(http://www.flickr.com/photos/limagiraphe/6408491581/)

Είχαμε συνηθίσει μέχρι προσφάτως να κάνουμε λόγο για ρουσφέτια και προσλήψεις στο δημόσιο από το παράθυρο. Οι περισσότεροι από εμάς γνώριζαν κάποιον που είχε ‘βολευτεί’ με αδιαφανείς διαδικασίες σε κάποια ‘θεσούλα’ και το χειρότερο όλων είναι το γεγονός ότι κανείς δεν αντιδρούσε, κανείς δεν έκανε κάτι γι’ αυτό.

Ο αείμνηστος Αναστάσιος Πεπονής το 1994 με το γνωστό νόμο που έμεινε στην ιστορία με το επώνυμό του έκανε το πρώτο βήμα για να μπει μια τάξη στο ζήτημα αυτό. Βέβαια έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και παρατηρήθηκε το γεγονός να μπαίνει κόσμος στο δημόσιο από διάφορα παραθυράκια. Είτε με παροχή υπηρεσιών, το γνωστό μπλοκάκι, είτε δημιουργώντας οργανισμούς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου είτε με άλλους ακόμα πιο ευφάνταστους τρόπους.

Και ξημέρωσε ένα πρωί που όλη η Ελλάδα, πάντα με το μακάριο χαμόγελο στα χείλη λες και δε συμβαίνει τίποτα, αντίκρισε τον Πρωθυπουργό της με φόντο το Καστελόριζο να αναγγέλλει πως τα πράγματα στη χώρα δεν πάνε καλά και πως πρέπει κάποιοι τρίτοι να μας πάρουν από το χέρι για να βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Και πάγωσαν όλοι, πάγωσαν και τα ρουσφέτια, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους τουλάχιστον. Το μούδιασμα αυτό δεν ήταν περαστικό, συνεχίστηκε και ο μέσος Έλληνας άρχισε να συνειδητοποιεί τα λάθη του παρελθόντος αλλά και τις κακές προοπτικές του μέλλοντος. Ανατράπηκαν οι συσχετισμοί σε πολιτικό επίπεδο, είδαμε κραταιά κόμματα να χάνονται κι άλλα να αναδύονται στο πολιτικό προσκήνιο εν μια νυκτί. Και μαζί χάθηκε και η πελατεία από τα πολιτικά γραφεία!

Το σύστημα σκέφτηκε με τον ορθολογικό τρόπο όπως κάνει πάντα. Μέχρι τώρα οι πολίτες συναθροίζονταν έξω από τα γραφεία αυτά με σκοπό να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη θέση στο δημόσιο, έστω κι αν αυτή ήταν για τρεις ή πέντε μήνες. Άλλοι για να εξασφαλίσουν μια σύμβαση, άλλοι για μια προμήθεια, άλλοι για χίλιους δυο λόγους. Τώρα συμβαίνει το ανάποδο, οι πολίτες συρρέουν και παρακαλούν για να μην απολυθούν! Με έκδηλη την αγωνία για το αύριο, με δεδομένο το γεγονός ότι έχουν σύμφωνα με τη δουλειά τους προγραμματίσει τις ζωές τους αλλά και το ότι δεν υπάρχουν δουλειές πουθενά και η ανεργία έχει απλωθεί παντού σπεύδουν για να παρακαλέσουν προκειμένου να κρατηθούν από όπου μπορούν. Κι άλλοι για να μη χάσουν τις προμήθειες, τις συμβάσεις και τα κεκτημένα τους.

Το δημόσιο, παρά την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί, ούτε υπερτροφικό είναι ούτε τα νούμερα που ακούγονται είναι αληθή. Φαίνονται ως υπάλληλοι φαρμακοποιοί, μηχανικοί, αγρότες ή άλλοι επαγγελματίες που είναι δημοτικοί σύμβουλοι ή ιδιώτες γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με κάποιο ταμείο ή άλλοι που πήραν 50€ επειδή συμμετείχαν κάποτε σε κάποια επιτροπή! Όμως, η έξοδος από το δημόσιο αρκετών δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων μοιάζει μετά κι από τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναπόφευκτη. Πέρα από το γεγονός ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, την περεταίρω ύφεση και την επιβάρυνση της κοινωνίας, θα έχει κι άλλη μία  δυσμενή επίπτωση. Θα αποδυναμωθεί εντελώς ο κρατικός μηχανισμός με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσφέρει σωστά τις υπηρεσίες του. Αυτό θα έχει ως άμεσο επακόλουθο να μπει η ιδιωτική πρωτοβουλία μπροστά για να καλύψει το κενό. Αποκομιδή σκουπιδιών, παροχή υγείας, νοσοκομεία, παιδεία, ασφάλεια και μια σειρά άλλων υπηρεσιών θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή του πυρός. Το γεγονός ότι ιδιώτες ενδεχομένως θα αναλάβουν τέτοιους νευραλγικούς τομείς δε σημαίνει κατ’ ανάγκη πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν, υπάρχει όμως ο φόβος, όπως συνηθίζεται στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, οι ημέτεροι να αναθέσουν στους ημέτερους τις υπηρεσίες αυτές και όχι αξιοκρατικά και με διαφάνεια με τα γνωστά αποτελέσματα και εις βάρος του Έλληνα πολίτη που θα κληθεί να πληρώσει τη νύφη και μάλιστα πολύ ακριβά!

Η πολιτική όσο δύσκολες κι αν είναι οι καταστάσεις, όσο κι αν φαινομενικά υπάρχουν αδιέξοδα, θα βρίσκει τον τρόπο να διατηρεί την πελατεία της και να την αυξάνει. Κι αυτό γιατί οι πολίτες τους δίνουν το δικαίωμα, γιατί οι πολίτες είναι απαίδευτοι, γιατί οι πολίτες ανέχονται, γιατί οι πολίτες δε σκέφτονται συλλογικά παρά ατομικά. Κι αυτό είναι το μυστικό στο οποίο στηρίζονται οι πολιτικοί ανά τους αιώνες για να επιπλέουν. Πρέπει, οφείλουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το κράτος που ζούμε αξιοκρατικό και υπεύθυνο. Αν δεν ξυπνήσουμε… θα συνεχίσουμε να κοιμόμαστε ύπνο βαθύ!

Καλώς ήρθαμε στο νέο αιώνα!

Advertisements
 1. ……γιατί οι πολίτες δε σκέφτονται συλλογικά παρά ατομικά.

  Εκεί ακριβώς εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας.

  • Πότε θα καταλάβουμε όμως πως αυτό είναι λάθος είναι το ζήτημα…

   Την καλησπέρα μου.

  • Θωμάς
  • 24 Απριλίου 2013

  Και βέβαια η ανταμοιβή του Πεπονή ήταν να τον μαυρίσουν οι ψηφοφόροι του για τον νόμο που έκανε.

  • Δεν έχεις άδικο Θωμά!

   Την καλησπέρα μου.

 2. Αυτό που διαπιστώνω Κώστα μου είναι πως τελικά πολλές συνειδήσεις θα «αφυπνιστούν»… θέλουν δεν θέλουν και είναι λυπηρό να ξυπνάς από ανάγκη και όχι επειδή έχεις δει πως λάθος αρμενίζεις!
  Είναι σαν το τσιγάρο που πολλοί το κόβουν μόνο αν ο γιατρός τους πει πως αν το συνεχίσουν, έχουν τρις μήνες ζωή! 😉
  Καλό μας Σ/Κ συνειδητό!
  ΑΦιλιά καρδιάς! 🙂

  • Καλή μου μαμ-μάγισσα δεν έχεις άδικο και συμφωνώ μαζί σου. Αλλά έστω κι έτσι κάτι καλό θα βγει!

   Καλό ΣΚ και πολλά ΑΦιλιά 🙂

 3. Ο πολύ αγαπημένος μου Καζαντζάκης είχε πει το εξής:
  «Ο λαός δε σώζεται, σώζει…». Αν το συνειδητοποιήσουμε έγκυρα ίσως έχουμε κάποια ελπίδα.
  Την καλησπέρα μου και τα φιλιά μου.

  • Μελίτα, ο Καζαντζάκης είχε απόλυτο δίκιο, αλλά όπως είπες κι εσύ, πρέπει πρώτα να το συνειδητοποιήσουμε πως ο λαός, δηλαδή εμείς, μόνοι μας θα σωθούμε!

   Την καλησπέρα μου επίσης 🙂

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: