Έχω άρα υπάρχω;

Η φωτογραφία είναι απ[ο το news247

Η φωτογραφία είναι από το news247

Η δημοσιονομική κρίση στη χώρα συνεχίζεται εν μέσω απεργιών, καταλήψεων κι επιστρατεύσεων, πάντα με τον άνθρωπο απόντα από το προσκήνιο των εξελίξεων. Η ευημερία των αριθμών είναι η πρωτεύουσα επιθυμία της ελληνικής και ευρωπαϊκής καθεστηκυίας τάξης παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ φαίνεται να αναγνώρισε πως η λιτότητα ήταν τελικά ένα ολέθριο λάθος που οδηγεί ακόμα και σήμερα τη χώρα σε πιο βαθιά κρίση. Υπάρχει πια ένα μεγάλο και κρίσιμο μέγεθος, ένας όγκος λανθασμένων αποφάσεων και χειρισμών στα οικονομικά της χώρας που από την αδράνεια και μόνο που έχει δημιουργήσει είναι πάρα πολύ δύσκολο να σταματήσει και να αναστραφεί. Κι όλα αυτά εις το όνομα του απόλυτου θεού, του χρήματος!

Οι σκηνές των ανθρώπων που άπλωναν τα χέρια για λίγα δωρεάν τρόφιμα και που έκαναν το γύρο του κόσμου έπρεπε να μας κάνει όλους να ντρεπόμαστε αλλά αντί αυτού ανακοινώθηκε έλλειμμα στα κρατικά ταμεία κι αμέσως άρχισε η συζήτηση για περαιτέρω περικοπές. Η πρωτιά της Ελλάδας στην ανεργία και η τεράστια οικονομική ύφεση είναι πρωτοφανή για τα δεδομένα της γηραιάς ηπείρου αλλά δυστυχώς κανείς δε μοιάζει να αναρωτιέται γιατί έχουμε φτάσει ως εδώ και ότι έχει ξεκάθαρα διαφανεί τώρα πια πως απαιτείται αλλαγή πολιτικής και ρήξη με το υπάρχον σχέδιο «διάσωσης». Τα εισαγωγικά στην προηγούμενη λέξη δεν έχουν μόνο δεικτικό και ειρωνικό χαρακτήρα, περισσότερο θα ήθελα να τονίσω το αδιαμφισβήτητο γεγονός της ατομικής, προσωπικής και ανθρώπινης κατάρρευσης των πολιτών της χώρας που απλώνουν το χέρι για μια σακούλα πορτοκάλια ή ένα καρβέλι ψωμί. Αναρωτιέμαι αν σώζοντας τα οικονομικά της χώρας σωθούν μαζί και οι Έλληνες ή όλο αυτό το πανηγύρι που έχει στηθεί στις πλάτες αυτού του πολύπαθου λαού δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα καλοστημένο παιχνίδι για να οδηγηθεί ο κόσμος όχι απλώς στην ανέχεια και τη δυστυχία αλλά στην πλήρη υποδούλωση στις επιβουλές των ξένων, της τρόικας, των αγορών, των hedge funds ή όπως αλλιώς λέγονται. Τα πολιτικά παιχνίδια, στα οποία οι δικοί μας παίχτες αποδείχτηκαν όχι απλώς ανεπαρκείς αλλά κι επικίνδυνοι για την εθνική μας κυριαρχία, προβλέπεται να έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις για το μέλλον το δικό μας αλλά και των παιδιών μας.

Όσο κατά το παρελθόν πίστευα πως, στο μέγεθος που μας αναλογεί βεβαίως, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, τόσο τώρα πια πιστεύω ότι η σημερινή κατάντια είναι απλώς θέμα κακών κι εσκεμμένως βλαπτικών, για να μη χρησιμοποιήσω κάποιον βαρύτερο χαρακτηρισμό, χειρισμών από ανάξιους ανθρώπους που έδρασαν εις βάρος της Ελλάδας. Στο σημείο που έχουμε φτάσει, κι αν με ρωτούσε κάποιος, δε θα επιζητούσα την τιμωρία τους, άλλωστε νομίζω πως η ιστορία θα τους τιμωρήσει όπως τους αναλογεί κι ας έχουν χρυσά κουτάλια για να τρώνε τη γκουρμέ σούπα τους, εκείνο που θα ήθελα και θα ευχόμουν πραγματικά είναι να μη χάσει κανείς από εμάς την αξιοπρέπειά του και πολύ περισσότερο να κρατήσει το κεφάλι του ψηλά. Το οικονομικό σύστημα θεωρεί τους έχοντες σημαντικούς και τους μη έχοντες ανύπαρκτους! Νούμερα απλά σε κάποια στατιστική παρατήρηση! Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα, οι Έλληνες πάντα είχαν διαφορετική φιλοσοφία, ανθρωποκεντρικοί και περήφανοι. Μπορεί ο Θεός να καταράστηκε τους Έλληνες να είναι λίγοι και να ζουν σ’ αυτό το μικρό κομμάτι της γης γεφυρώνοντας ανά τους αιώνες τους αταίριαστους πολιτισμούς ολόγυρά της, επιβίωσαν όμως και πολλές φορές αντίθετα με τη θέληση των ισχυρών. Κανένα μνημόνιο δεν μπορεί να διαγράψει ούτε την ιστορία μας ούτε και το ποιοι πραγματικά είμαστε. Αυτό θα επιθυμούσα αυτή τη στιγμή, να μην ξεχάσουμε ούτε από πού ήρθαμε ούτε το ποιοι είμαστε…

Advertisements
 1. …να μην ξεχάσουμε ούτε από πού ήρθαμε ούτε το ποιοι είμαστε…

  Ο πόλεμος της Αλβανίας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελληνικής ψυχοσύνθεσης.
  Όσο νικούσαμε ενωμένοι μεγαλουργούσαμε αλλά όταν τα πράγματα αντιστράφηκαν με την επίθεση των Γερμανών και το μέτωπο κατέρρευσε , η υποχώρηση ήταν ανοργάνωτη και άτακτη.
  Χάθηκε κάθε συλλογικότητα και ο καθένας κοίταζε να επιζήσει με κάθε τρόπο.
  Αισθάνομαι πως είμαστε σε μια τέτοια εποχή.
  Απλά ελπίζω πως όπως τότε μετά από λίγο άνθισε η Εθνική αντίσταση και μεγαλούργησε μέχρι δυστυχώς να φτάσουμε στον Εμφύλιο.

  • Πράγματι αθεόφοβε, όταν αυτό το έθνος λειτουργεί με ομόνοια και είναι ενωμένο μεγαλουργεί, στις υπόλοιπες στιγμές όμως πάει από το κακό στο χειρότερο.

   Από τη μεριά μου νομίζω πως δε θα αργήσει να έρθει η στιγμή που ο μέσος Έλληνας θα συνειδητοποιήσει τον κατήφορο χωρίς γυρισμό που έχουμε πάρει και θα αντιδράσει. Εύχομαι μόνο η αντίδρασή του αυτή να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση…

   Την καλησπέρα μου και καλό Σαββατοκύριακο.

  • ο δείμος του πολίτη
  • 8 Φεβρουαρίου 2013

  Πάντως η εικόνα αυτή απλά αποδεικνύει ότι έχουμε ξεπέσει σε επίπεδο υποσαχάριας χώρας που περιμένει το τσουβάλι με το φαγητό από το στρατό των ΗΕ… Δυστυχώς, η κατάντια δε σταματά. Και αντ’ αυτού ακόμα επιμένουν να μας δείχνουν ότι πρέπει να κάνουμε ησυχία και να μην αντιδράμε για΄τι τότε πολύ απλά θα χρησιμοποιήσουν βία…
  Και δεν είσαι ούτε ο μόνος που πίστεψε τη συνευθύνη ούτε ο μόνος που οργίζεται για το ψέμα αυτό και την κοροϊδία. Κι άλλοι το πιστέψαμε κι άλλοι οργιζόμαστε.

  • Δήμο, πράγματι η εικόνα που περιγράφεις δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, ειδικά για κάποιες κατηγορίες συνανθρώπων μας. Ας ελπίσουμε κι ας ευχηθούμε η πορεία της χώρας να γίνει ανοδική από εδώ κι εμπρός, όχι χάρη των ενεργειών της κυβέρνησης αλλά των δικών μας αποφάσεων και πρωτοβουλιών, των απλών καθημερινών ανθρώπων που πια έχουν συνειδητοποιήσει πως μόνοι τους πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

   Την καλησπέρα μου.

    • ο δείμος του πολίτη
    • 8 Φεβρουαρίου 2013

    πάντως προτείνω και αυτή την ανάλυση που έκανα σε ένα άλλο ιστολόγιο.

    • Δήμο είναι αρκετά ενδιαφέρουσα η δημοσκόπηση αλλά και η ανάλυσή σου βεβαίως. Εντύπωση θα έπρεπε να μου κάνει το κομμάτι με τις προσδοκίες για τις εργασιακές διενέξεις(!) αλλά δεν μου κάνει γιατί πια έχει καταντήσει ένα καθημερινό φαινόμενο… δυστυχώς. Είναι νομίζω μια πολύ καλή αποτύπωση της κατάντιας της κοινωνίας μας αλλά και του γεγονότος ότι ο καθένας μας κοιτάζει απλώς την πάρτη του!

 2. Δεν είμαι σίγουρη πως όλοι αυτοί ήταν πεινασμένοι. Η πατρίδα αυτή με έχει κάνει καχύποπτη. Πολλά παίζουν. Ισως και λαθρομεταναστες αρκετοί! Πάντως σίγουρα δεν ήταν μόνο πεινασμένοι Έλληνες. Επίσης δεν είμαι ούτε τόσο αισιόδοξη όσο εσύ. Καλό Σαββατοκύριακο.

  • Μαίρη μου όποιοι κι αν ήταν βρέθηκαν εκεί για να πάρουν μια σακούλα με τρόφιμα, κάτι το οποίο μερικά χρόνια πριν θα ήταν αδιανόητο τόσο για εμάς που γίναμε μάρτυρες των γεγονότων αυτών όσο και για τους ίδιους τους ανθρώπους αυτούς. Αυτή είναι η κατάντια μας δυστυχώς.

   Όσο για την αισιοδοξία, αυτή καλό είναι να υπάρχει γιατί αποτελεί έναν καλό σύμβουλο για την πορεία μας στο μέλλον 😉

   Καλό Σαββατοκύριακο επίσης 🙂

  • Θωμάς
  • 9 Φεβρουαρίου 2013

  Η φωτογραφία αυτή πράγματι είναι συγκλονιστική και -αν και είναι νωρίς ακόμη- ίσως θεωρηθεί η φωτογραφία της χρονιάς.
  Κι εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου πως για τη σημερινή μας κατάντια δε φταίμε μόνο εμείς, αποκαλύφθηκε πλέον πως υπήρξαν τραγικοί χειρισμοί εκ μέρους συγκεκριμένων ανθρώπων (να πω ότι ήταν εσκεμμένοι δεν έχω ακόμη στοιχεία), θα κρατήσω ωστόσο την τελευταία σου παράγραφο και το θετικό μήνυμα που θέλεις να μεταδώσεις.
  Ελπίζω να σε διαβάζουμε πιο συχνά. Μέχρι τώρα δεν έχω μπορέσει να βρω κάτι ανάλογο με τη δικιά σου ιστοσελίδα.

  • Θωμά, όταν αντίκρισα την εικόνα αυτή την πρώτη φορά σοκαρίστηκα και δεν μπορούσα να πιστέψω πως πρόκειται για την Ελλάδα του 2013! Δεν ξέρω αν θα βγει φωτογραφία της χρονιάς είναι πάντως μια στιγμή της χρονιάς που δεν πρόκειται να ξεχαστεί εύκολα.

   Θα συμφωνήσουμε για όσα αναφέρεις περί των χειρισμών και νομίζω πως κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει να αποδοθούν, από αυτούς που έπαιρναν τις μαϊμού συντάξεις μέχρι εκείνους που αποφάσιζαν κι έβαζαν την υπογραφή τους για την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

   Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, σύντομα θα επανέλθω δριμύτερος στο ιστολόγιο… 🙂

   Την καλησπέρα μου.

 3. Καλώς τον Κώστα μας! 🙂
  Ελπίζω πως όλα στη ζωή προχωρούν όπως τα επιθυμείς!
  Εγώ, θα σχολιάσω τον τίτλο.
  Με τίποτα και με κανένα καθεστώς, όσο ο άνθρωπος αναπνέει, στέκεται στα πόδια του (δεν είναι άρρωστος ή ανάπηρος), μπορεί και εκφράζει ελεύθερα (ακόμα) τη γνώμη του, έχει το δικαίωμα ψήφου, δεν επιτρέπεται να συνδέει την ύπαρξη του (όχι την ευημερία) αλλά την ύπαρξη του με το «έχειν» ή το «κατέχειν»…
  Με θλίβει βαθιά η διαπίστωση πως το χρήμα είναι πλέον η κινητήριος δύναμη όλης της ανθρωπότητας.., Έχουμε περάσει, πολέμους και χούντες και μεγαλύτερες πείνες ως λαός και έχουμε επιζήσει και αυτό θα κάνουμε, γιατί θα αναπτύξουμε και ήδη αναπτύσσουμε μηχανισμούς ενσυναίσθησης..η φωτογραφία αυτό δείχνει!

  Υπάρχουμε και θα υπάρξουμε και χωρίς μια! 😉

  Πολλά ΑΦιλιά από την μα-μάγιισσα! 🙂

  • Καλή μου μαμ-μάγισσα χαθήκαμε για λίγο αλλά που θα πάει… 😉

   Ο τίτλος δεν είναι γραμμένος καθόλου τυχαία, νομίζω το κατάλαβες γι’ αυτό και το σχολιάζεις! Δυστυχώς όμως είναι πέρα για πέρα αληθινός, ο λόγος των εχόντων είναι εκείνος που μετράει, ο λόγος των μη εχόντων είναι απλά ένας ήχος που χάνεται μέσα στο σύμπαν και δε φτάνει ποτέ εκεί που έπρεπε να φτάσει…

   Μου άρεσε αυτό που είπες, υπάρχουμε και θα υπάρχουμε και χωρίς μία 🙂

   Στη ζωή μου όλα πάνε καλά και ανάμεσα στα άλλα είμαι πολύ κοντά στην εκπλήρωση ενός ονείρου, το οποίο δεν υπήρχε από πάντα αλλά, όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, δημιουργήθηκε εδώ μέσα!

   Πολλά ΑΦιλιά κι από εμένα 🙂

 4. Πολλοί μας προτρέπουν να ξεσηκωθούμε, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να εκβιάσουμε με αυτόν τον τρόπο την Ευρώπη για αλλαγή ρότας.
  Χάος κανονικό δηλαδή.
  Δεν ξέρω αν είναι η καλύτερη λύση πέραν της βαθύτερης κρίσης που θα υποστούμε με την αναστολή των λειτουργιών του κράτους.
  Δεν ξέρω ποια είναι η λύση γιατί η φύση δεν προίκισε με ιδιαίτερες ικανότητες και κυρίως δεν με προίκισε με την ικανότητα αντιμετώπισης τέτοιων έκτακτων καταστάσεων.
  Το μόνο που έκανε η φύση ήταν να μου εμφυσήσει (ευτυχώς) υπομονή και καρτερικότητα.
  Αυτό θα κάνω θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατόν να στοχοποιήθηκε η Ελλάδα και να θεωρώ ότι όλο το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον μιας μικρής χώρας.
  Το βασικότερο πάντως είναι ότι δεν θέλω βλέποντας τα σηκωμένα χέρια για μια σακούλα με πορτοκάλια να ξεχάσω και τις δικές μας ευθύνες!
  Όχι μόνο των πολιτικών αλλά όλων μας.
  Μην ξεχνιόμαστε!

  • Xristin, ο ξεσηκωμός με τον τρόπο που περιγράφεις είναι απευκταίος και νομίζω πως θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε. Υπάρχουν όμως κι άλλοι τρόποι ξεσηκωμού οι οποίοι αν γίνουν συντεταγμένα και με στόχο ίσως να μπορέσουν να κάνουν την κατάσταση λίγο καλύτερη. Ας πούμε, για παράδειγμα, να απαιτούμε την έκδοση απόδειξης σε ότι αγοράζουμε, αγαθό ή υπηρεσία, τη στοχευμένη από όλους απαξίωση προϊόντων που είναι ακριβά κι ένα σωρό άλλες δράσεις. Για να φτάσει το βιοτικό μας επίπεδο εκεί που θέλουμε να φτάσει πρέπει μόνοι μας να το οδηγήσουμε εκεί και όχι να περιμένουμε κάποιον από μηχανής Θεό να το κάνει ως δια μαγείας!
   Όσον αφορά στις ευθύνες στις οποίες αναφέρθηκες, νομίζω ότι ήμουν από τους πρώτους που τόνισα τη συνυπευθυνότητα όλων μας, αλλά βλέπω δυστυχώς ότι γίνονται πράγματα από τους κρατούντες την τύχη μας στα χέρια τους που οδηγούν τη χώρα σε ολοένα και βαθύτερη κρίση. Δες ας πούμε το πισωγύρισμα του ΔΝΤ που λέει πως η πολιτική που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα ήταν και είναι λανθασμένη. Αυτό δεν είναι ούτε θεωρία συνωμοσίας ούτε κάτι άλλο αντίστοιχο, είναι καθαρά θέμα των πολιτικών που χειρίζονται τα ζητήματα αυτά, με λανθασμένο τρόπο προφανώς!

   Την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: