Από το λεξικό.

Έλληνας: Ο πολίτης του Ελληνικού κράτους, αυτός που ανήκει στο ελληνικό έθνος ανεξάρτητα από το αν είναι Έλληνας πολίτης ή όχι.

Αξιοπρέπεια: Το αίσθημα της τιμής, η στάση εκείνη της ζωής κατά την οποία σέβεται κανείς τον εαυτό του πρώτα απ’ όλα.

Υπερηφάνεια: Το αίσθημα ικανοποίησης, αυτοεκτίμησης και χαράς.

Φιλότιμο: Η αυξημένη ευαισθησία σε σχέση με την τιμή, την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια, ανάδερφη λέξη, δεν την προφέρουν αλλόγλωσσοι λαοί.

Αλληλεγγύη: Η αμοιβαία ηθική ή υλική αλληλοβοήθεια μεταξύ των ατόμων ενός συνόλου.

Φιλοκαλία: Η αγάπη προς το ωραίο και η τάση προς αυτό.

Αλήθεια: Αυτό που είναι σύμφωνο με την πραγματικότητα ή η ίδια η πραγματικότητα.

Μεγαλείο: Αυτό που το χαρακτηρίζει η σπουδαιότητα, η λαμπρότητα, η τελειότητα αλλά και η μεγαλοπρέπεια.

Τι κρίμα αυτές οι λέξεις τώρα πια να μην έχουν καμία εννοιολογική συνάφεια. Έχει γεμίσει το αισθητό μας με ασήμαντους κι Εφιάλτες,

Ασήμαντος: Αυτός που δεν έχει καμία ιδιαίτερη αξία, καμία σημασία.

Εφιάλτης: Άνθρωπος που προδίδει τα εθνικά συμφέροντα, όπως ο Εφιάλτης που πρόδωσε το Λεωνίδα και τους τριακόσιους.

Ευτυχώς όμως υπάρχει η

Συγχώρεση: Η ενέργεια του συγχωρώ σε κάποιον που έκανε μια παράνομη ή ανήθικη πράξη. Ή ακόμα και ανίερη προσβάλλοντας την ίδια του τη χώρα…

και η

Ελπίδα: Η αίσθηση ή η βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν μελλοντικές θετικές και επιθυμητές εξελίξεις, η προσδοκία ευχάριστων γεγονότων.

Καλή σχολική χρονιά στους μαθητές με την ευχή η Παιδεία να τους οδηγήσει σε δρόμους καλύτερους από αυτούς που εμείς οι παλαιότεροι χαράξαμε γι’ αυτούς και που αποδείχτηκαν μικρότεροι των απαιτήσεών τους.

 1. Εμπνευσμένο ‘Λεξικο»! Δεν είχα σκεφτεί αλήθεια ότι μπορεί να γραφτεί λεξικό με βάση το συναίσθημα συνυφασμένο με την αλήθεια, παντρεμένη με τη αγάπη για έναν τόπο και τους ανθρώπους του.
  Παρακαλώ τους χαιρετισμους μου στην κυρία εκείνη αλλά όπως εσύ την αποκαλείς. Με άγγιξε η αναφορά σου στην σύντροφό σου! Άφησε με να σας καμαρώνω!

  Υ.Γ Όσο πάει και ανακαλύπτω πτυχές του προγράμματος σου που ειλικρικά δεν φαναταζόμουνα ότι θα μπορούσαν να μου κάνουν την ζωή πιο εύκολη. Φαίνεται πάντως πως μια κίνηση του πληκτρολογίου σου με έστειλες σε μια αποστολή αναγνωρίσης όμορφου καινούργιου κόσμου. Έτσι νιώθω!
  Καλή μέρα σου και τα παιδιά μας ας έχουν μια καλή χρονιά και ας αποκομίσουν κάτι θετικό…τουλάχιστον!

  • Χριστόφορε, κάθε ένας από εμάς έχει μέσα στο μυαλό του κάποιες αξίες, κάποιους στόχους και κάποια ιδανικά με τα οποία πορεύεται στη ζωή. Αν το καλοσκεφτείς είναι σαν να ξεφυλλίζουμε σε κάθε περίσταση του βίου μας ένα λεξικό, αυτό που υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού, κι ανάλογα με τις λέξεις που βλέπουμε δρούμε. Άλλος διαβάζει «ομορφιά» και διαλέγει να περιτριγυρίζεται από αυτήν, και στους δυο του κόσμους, εξωτερικό κι εσωτερικό, κι άλλος διαβάζει «ασχήμια» με ότι αυτό κι αν συνεπάγεται. Ο Έλληνας όμως είχε κάποιες αρχές και κάποιες αξίες οι οποίες τον συνόδευαν σε όλα τα χρόνια της ύπαρξής του στην Ιστορία, αλλά οι ασήμαντοι κι οι Εφιάλτες φρόντισαν να τους τις κλέψουν. Κι αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η μεγαλύτερη περικοπή που έκανε το Μνημόνιο και η σημαντικότερη απώλεια για τον σύγχρονο Έλληνα.

   Είμαι χαρούμενος που σου αρέσει το πρόγραμμα. Εύχομαι πραγματικά να σου φανεί χρήσιμο. Περισσότερο όμως χαίρομαι που ο καινούριος κόσμος που ανακάλυψες είναι για σένα συναρπαστικός. Άκου τώρα μια ιδέα: Φαντάσου ένα πρόγραμμα το οποίο το τροφοδοτούμε με τα υλικά που χρησιμοποιείτε στο εργαστήριό σας και του λέμε τι αποτέλεσμα φέρνει στη γεύση το κάθε ένα από αυτά. Και μετά του λέμε: Για κάνε συνδυασμούς και ψάξε να μου βρεις νέες γεύσεις! Τι λες, δε θα ήταν καταπληκτικό; (Μην το παίρνεις τοις μετρητοίς αυτό το τελευταίο, τέτοια προγράμματα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν… Αλλά πάλι μια προσπάθεια δε θα έβλαπτε κανέναν, χα, χα, χα…)

   Καλή σχολική χρονιά στα παιδιά μας. Σήμερα ξεκίνησε ο μεγάλος μου ο γιος, ο Ηλίας. Πρώτη Δημοτικού… Βρε πως περνάνε τα χρόνια και γερνάτε… 😉

  • ο δείμος του πολίτη
  • 11 Σεπτεμβρίου 2012

  Τον Εφιάλτη βλέπει εμπρός του σε κάθε πίεση
  και το Λεωνίδα αποζητά στις μάχες
  (ο φασισμός με το προσωπείο της ηρωικής θυσίας)
  ξεχνά ότι κι άλλοι απέφυγαν τον πόλεμο
  αφήνοντας μόνους Λακεδαιμονίους και Θεσπιείς,
  Ξεχνά το Μιλτιάδη και το Θεμιστοκλή
  δημοκρατικοί πολιτικοί και νικητές
  (ο φασισμός πάντα ξεχνά το δημοκρατικό παρελθόν).

  (κομμάτι από ανέκδοτο/αδημοσίευτο ποίημα).

  • Δείμο, είμαι περίεργος να το διαβάσω ολόκληρο το ποίημά σου, το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα είναι εξαιρετικό, γιατί κάτι μου λείπει, κάτι χρειάζεται ακόμα για να το κατανοήσω, τουλάχιστον εγώ, το κομμάτι αυτό.

   Έχω μια ερώτηση: Το «φασισμός» που χρησιμοποιείς στην πρώτη σου παρένθεση αναφέρεται στο Λεωνίδα; Ρωτώ καλοπροαίρετα γιατί έτσι αφήνεται να εννοηθεί αν κάποιος διαβάσει το απόσπασμά σου. Και το να ταυτίσουμε το Λεωνίδα με το φασισμό είναι κάπως βαρύ, τουλάχιστον για το δικό μου το στομάχι! Θα ήθελα μια ερμηνεία επί του ζητήματος.

   Την καλημέρα μου.

    • ο δείμος του πολίτη
    • 11 Σεπτεμβρίου 2012

    Η παρένθεση αποτελεί πρόσθετο σχόλιο, άσχετο με τον ανωτέρω ή προηγούμενους στιχους, κάτι σαν συνειρμική σκέψη (που εν προκειμένω αναφέρεται σε όλους σχεδόν που θυμούνται/μιλούν για Θερμοπύλες ή αποτίουν φόρο τιμής. Δεν είναι μόνο οι Θερμοπύλες και οι Εφιάλτες (προδότες), αλλά και ο Μαραθώνας με τη Σαλαμίνα. Αλλά εκείνα σχεδόν οι περισσότεροι τα ξεχνούν (φταίει που ήταν δημοκρατικοί οι στρατηγοί ή επειδή νίκησαν και δεν πέθαναν;)

    • Η απάντηση στο ερώτημα που θέτεις νομίζω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί. Και νομίζω πως αν δοθεί, θα δοθεί εξειδικευμένα για τον καθένα που αναζητά την απάντηση και όχι ως κοινά αποδεκτή, όπως η περίπτωση του Λεωνίδα ή του Εφιάλτη. Ως σκεπτικό πάντως είναι σωστό κι έχεις δίκιο να διερωτάσαι, αλλά εύλογα θα έλεγε κανείς πως από τέτοιες περιπτώσεις βρίθει η ιστορία.

     Καλό σου απόγευμα κι ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. 🙂

 2. Μα τι κρίμα πολλές από αυτές τις λέξεις να συναντάς πια μόνο στα λεξικά ή στην ψυχή των αναμνήσεων του κόσμου!!
  Έξυπνη και εμπνευσμένη ανάρτηση!!
  Δεν ξέρω για τα παιδιά, πάντων οι φοιτητές, ξεκινήσαμε το εξάμηνο με πενθήμερες απεργίες.
  Όμορφη ημέρα να έχεις Κώστα, γεμάτη χρώματα και όμορφες στιγμές!!

  • Κρίμα, πραγματικά είναι κρίμα. Όμως, η Ελπίδα είναι αυτή που πάντα κάνει τη διαφορά 😉

   Καλή φοίτηση να έχεις φέτος και σου εύχομαι να πάνε όλα καλά και να μην έχετε προβλήματα στη σχολή σου.

   Την καλημέρα μου.

 3. Η λέξεις που αρχίσουν από «συν-» ασκούν πάνω μου μια γοητεία.
  ‘Ισως γιατί συνειρμικά μου φανερώνουν το πλεόνασμα, το επιπλέον, όχι με την ποσοτική έννοια του όρου αλλά με την ποιοτική, όπως λέμε π.χ. πλεόνασμα ψυχής.

  Θα συμπράξω, λοιπόν, Κώστα στην όμορφη προσπάθειά σου, με την πρόταση να συμπεριλάβεις στο λεξικό σου και τη λέξη:
  Συνεργάζομαι (εξ ου και συνεργασία): αναπτύσσω σχέση αμοιβαίας βοήθειας και υποστήριξης με άτομο ή σε οργανωμένο σύνολο, που έχει τους ίδιους ή όμοιους σκοπούς με εμένα.

  Τις καλημέρες μου και καλή συνέχεια.

  • Εξαιρετική η προσθήκη σου Ευάγγελε και πραγματικά ήταν παράλειψή μου που δεν τη συμπεριέλαβα. Βέβαια, υπάρχει η ευρέως διαδεδομένη άποψη πως ο Έλληνας δεν επιδιώκει τη συνεργασία και πως είναι ατομιστής, κάτι με το οποίο δεν μπορεί εύκολα να διαφωνήσει κανείς. Το Εγώ μας ενίοτε έχει καταστροφικές συνέπειες σε αντίθεση με τη Συν-εργασία που προτείνεις. Ίσως να χρειάζεται κάποιος να Συν-αγείρει τους Έλληνες για να Συν-ειδητοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

   Την καλημέρα μου επίσης κι ευχαριστώ ειλικρινά για το εύστοχο σχόλιό σου.

  • GiP
  • 11 Σεπτεμβρίου 2012

  Πολύ μου άρεσε το Λεξικό, όπως το παρουσίασες. Πρωτότυπη ιδεα. Μηπως να το συνεχίσεις ακολουθώντας την επικαιρότητα ; Ιδέα ρίχνω !

  Καλή σχολική χρονιά στον γιόκα σου ! Να είναι γερός και καλο-φωτισμένος.

  Γερή όλη σου η φαμίλια και να τους χαίρεσαι !!

  Καλή σου εβδομάδα !

  • Α, έριξες πολύ καλή ιδέα Γιώργο. Θα την επεξεργαστώ γιατί μοιάζει πολύ δελεαστική και ίσως τελικά να την εφαρμόσω! Έκανες σκέψη για πολλά μπράβο!

   Ευχαριστώ για τις ευχές για τον Ηλία και την οικογένεια. Να είσαι καλά κι εσύ και οι δικοί σου.

   Την καλημέρα μου.

 4. Kαλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά και στο γιο σου φυσικά.Πώς το πήρε το νέο ξεκίνημα;
  Η επικαιρότητα μέσα από ένα λεξικό.Η ιδέα του GIP πολύ καλή και με πρόλαβε!χαχαχα Μόνο που διαφωνώ στη συγχώρεση. Υπάρχουν πράξεις που δε συγχωρούνται ποτέ….ή ίσως εγώ δεν έχω τόσο απόθεμα καλοσύνης για να συγχωρώ τα πάντα…….
  Καλησπέρα Κώστα!!!!!!!!!!!! Καλή εβδομάδα!!!!!!!!!!!!!

  • Άννα μια χαρά το πήρε, ελπίζω να του αρέσει και η συνέχεια για τα επόμενα… δώδεκα χρόνια 🙂

   Η συγχώρεση είναι καλύτερη από την τιμωρία, αυτή είναι η δικιά μου φιλοσοφία και στάση ζωής, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ισχύει για όλους. Καλά κάνεις και δε συγχωρείς, άλλωστε καμιά φορά πρέπει να γίνεται κι αυτό 😉

   Την καλησπέρα μου και καλή αρχή σε όλους.

 5. Νομίζω πως στην περίπτωση μας η «συγχώρεση» τόσο για τους πολιτικούς, όσο και για τους πολίτες που σφάλλουν και παρανομούν και καταδικάζουν όλους τους υπόλοιπους σε δυστυχία, φυτοζωή και ουσιαστικά δυο γενιές σε καταστροφή, όχι απλά δεν συνιστάται, αλλά αποτελεί κανονικά «θυματοποίηση».
  Πλέον δεν χρειάζεται συγχώρεση, κυρίως γιατί όπου υπάρχει ατιμωρησία, τότε «γεννιούνται» οι αυτόκλητοι τιμωροί, και μετά ο θεός…βοηθός…, χάνεται η ισορροπία, η δικαιοσύνη, κυριαρχεί χάος.

  • Καλή μου RoadArtist να μας φυλάει ο καιρός από αυτόκλητους τιμωρούς, αυτό είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε! Εκείνο που λέω εγώ είναι το γεγονός ότι αν είχαμε την παιδεία που έπρεπε να έχουμε δε θα υπήρχε η ανάγκη να τιμωρήσουμε τους ασήμαντους που μας κυβερνάνε ή που μας κυβερνήσανε γιατί πολύ απλά θα είχαν πάει στο σπίτι τους και στην αφάνεια εδώ και πολύ καιρό. Άρα λοιπόν εκείνο που μένει είναι η Ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα κλειστά μας μάτια και θα ορίσουμε στις θέσεις ευθύνης αυτούς που πρέπει να βρίσκονται εκεί.

   Την καλημέρα μου.

  • Θωμάς
  • 12 Σεπτεμβρίου 2012

  Έλληνας: Κάποιοι λανθασμένα ψάχνουν προτερήματα για να τον αγαπήσουν. Αξίζει όμως την αγάπη μας, έτσι όπως είναι, γεμάτος ελαττώματα.
  Αξιοπρέπεια: συνήθως δε σχετίζεται με τα υλικά αγαθά. Πολλές φορές μάλιστα πηγαίνει και αντίστροφα.
  Υπερηφάνεια: «Δε θα γίνουμε Ελλάδα». Κάθε φορά που το ακούω από ξένους αισθάνομαι σκουπίδι.
  Φιλότιμο: Ναι, κάποιοι λαοί δεν το έχουν ως λέξη. Όχι, όμως πως δεν το διαθέτουν.
  Αλληλεγγύη: Με κίνητρο το φιλότιμο και μέσο την αλληλεγγύη, εύκολα κατακτάς την αξιοπρέπεια.
  Φιλοκαλία: Κούφια λέξη για όσους θεωρούν πως η ομορφιά βρίσκεται στην ατέλεια.
  Αλήθεια: Μία ή πολλές, υποκειμενική ή αντικειμενική, ένα είναι σίγουρο, κανείς δε θέλει να την ακούσει.
  Μεγαλείο: Όταν ακούω για μεγαλείο κρατών, ανθρώπινο αίμα μου μυρίζει.
  Ασήμαντος: Υπάρχει κάποιος που είναι χειρότερος απ’ τον ασήμαντο: αυτός που θεωρεί τον εαυτό του σημαντικό.
  Εφιάλτης: Ναι, η ιστορία μας ήταν γεμάτη Εφιάλτες αλλά ήταν επίσης και γεμάτη από ανθρώπους που κατηγορήθηκαν άδικα ως Εφιάλτες.
  Συγχώρεση: Μεγάλη κουβέντα, όσο εύκολα ζητείται, τόσο δύσκολα δίνεται. Και βέβαια ανώτερη συγχώρεση όλων είναι αυτή που κήρυξε ο Χριστός: να συγχωρούμε όσους δε μας ζήτησαν συγχώρεση ούτε παραδέχτηκαν το λάθος τους. Γίνεται;
  Ελπίδα: Όπως διδάσκει και ο μύθος της Πανδώρας, η ελπίδα είναι που κάνει υποφερτή τη δυστυχίας μας. Κι αυτό δυστυχώς είναι που μας λείπει σήμερα.
  Καλό σου βράδυ, φίλε, Κώστα.

  • Θωμά, εξαιρετικό το σχόλιό σου. Ως αντίληψη αλλά και ως παρέμβαση.

   Όλες οι λέξεις που ανέφερα έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο και όχι το έθνος. Λέγοντας πάντως ότι η λέξη «φιλότιμο» δεν υπάρχει σε άλλες γλώσσες σίγουρα δεν εννοούσα πως δε τη διαθέτουν αν και το ελληνικό φιλότιμο είναι πάντως παροιμιώδες. Και με το «Μεγαλείο» εννοώ μόνο αυτό που έχει ο κάθε άνθρωπος στην ψυχή του, τα μεγαλεία τα υπόλοιπα πράγματι μυρίζουν αίμα Θωμά, πολύ εύστοχα το υπογράμμισες. Όσο για τη «Συγχώρεση» θέτεις ένα μεγάλο ερωτηματικό, διερωτάσαι αν γίνεται. Σ’ αυτό δεν μπορεί να σου απαντήσει κανείς Θωμά, παρά μόνο ο εαυτός σου. Και η απάντηση εξαρτάται βεβαίως από το πόσο αξιοπρεπείς είναι κανείς, από το πόσο υπερήφανος είναι αλλά κι από το μεγαλείο που έχει στην ψυχή του. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, ίσως και απίθανο, αλλά τουλάχιστον άσε εμένα που είμαι λίγο πιο ρομαντικός ίσως να νομίζω πως δεν είναι αδύνατο!

   Καλό σου βράδυ.

 6. «Ελπίζω» να έχεις το «μεγαλείο» να «συχωρέσεις» μια μισή «Ελληνίδα» που χωρίς ίχνος «αξιοπρέπειας» και «φιλότιμου» μετά από τόσες μέρες έρχεται να σου αφήσει σχόλιο…το θέμα κόντευε να μου γίνει «εφιάλτης»!

  ΑΦιλιά και να έχετε μια πανέμορφη βροχερή μέρα! 🙂

  ΥΓ: Κάτι τέτοια μας έβαζαν να γράφουμε τότε στο σχολείο! 😉

  • Εξαιρετικό! Καλή μου μαμ-μάγισσα, δεν υπάρχει τίποτα για να σε συγχωρέσω, κι εγώ είμαι αρκετά απών από τα ιστολόγια, βλέπεις οι υποχρεώσεις με πήραν από κάτω! Αλλά θα σε μαλώσω γιατί «μισή» Ελληνίδα δεν υπάρχει, ολόκληρη Ελληνίδα είσαι!

   Πολλά ΑΦιλιά κι από εμένα και να που τώρα άρχισε πάλι να βρέχει έξω!

 7. agapite Teleytaie se kalisperizw meta apo kairo! Sou xairetw apo tin omorfi Mersina stin Tourkia. Na dwseis xairetismata kai stin Karyatida! Molis sindethw sto diadiktyo apo to spiti tha sas episkeftw ksana!

  Y.G. Na me sixoreis gia ta Greeklish.

  • Koufetarie, έχουμε καιρό να τα πούμε. Ελπίζω κι εύχομαι να περνάς καλά εκεί στην όμορφη Μερσίνα που βρίσκεσαι.

   Η Καρυάτιδα αποφάσισε να αφήσει την ιστολογική της παρουσία, ελπίζω μόνο η απουσία της να είναι τελικά προσωρινή και να επιστρέψει…

   Καλό σου απόγευμα από τη Λαμία που τις τελευταίες ημέρες βρέχει ασταμάτητα.

   🙂

 8. Όμορφη ανάρτηση..Αλλά τι κρίμα που πολλές από αυτές τις λέξεις τις έχουμε ξεχάσει..Καλησπέρα και από εμένα!

  • Είναι κρίμα πράγματι, αλλά όχι γιατί απλώς τις έχουμε ξεχάσει αυτές τις λέξεις αλλά και γιατί δεν τις νιώθουμε πια…

   Την καλησπέρα μου.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: