Δαβίδ εναντίον Γολιάθ.

Είναι γνωστός ο μύθος από τη Βίβλο, όπου ο μικρόσωμος Δαβίδ κερδίζει το γίγαντα Γολιάθ. Μόνο που ενίοτε το μέγεθος δεν έχει να κάνει με τον όγκο αλλά με το ανάστημα και ο Γολιάθ κερδίζει το Δαβίδ, έστω και στις εντυπώσεις!

Το Ειρηνοδικείο Αθηνών με την αριθ. 599/2012 απόφασή του (διαβάστε εδώ ή εδώ) έκρινε πως οι μνημονιακοί νόμοι 3833/2010 και 3845/2010 είναι αντίθετοι στο Σύνταγμα της Ελλάδας, αντίθετοι στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και αντίθετοι στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας από την άλλη και μάλιστα η ολομέλειά του, είχε διαφορετική άποψη κι έκρινε πως οι μνημονιακοί περιορισμοί είναι συμβατοί με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μπορεί μια ειρηνοδίκης με διαφορετική για τα πράγματα άποψη να κάνει τη διαφορά;

Δε θα κρίνουμε εδώ, ούτε άλλωστε έχουμε τις γνώσεις ή την αρμοδιότητα να το κάνουμε, την απόφαση ούτε του Συμβουλίου της Επικρατείας ούτε του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Εκείνο στο οποίο θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας είναι το γεγονός ότι η απόφαση επικαλείται την κοινή λογική, κάτι το οποίο φαίνεται να έχει εκλείψει από τη χώρα τα τελευταία χρόνια με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα. Γράφει η απόφαση:

«Κατά συνέπεια, με τα επίδικα μέτρα παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς, εκτός από την παραπάνω ανεπίτρεπτη μονιμότητα του χαρακτήρα τους, δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με τον επιδιωκόμενο σκοπό, ούτε συνοδεύονται με αντισταθμιστικά μέτρα (μείωση τιμών, άμεσων και έμμεσων φόρων κ.λπ.) και εγγυήσεις για την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού της χώρας. 

»Αντίθετα, όπως είναι γνωστό, επιβάλλονται στους πολίτες ταυτόχρονο με μία σειρά ιδιαίτερα σκληρών φοροεισπρακτικών μέτρων που προβλέπουν μείωση ή κατάργηση αφορολόγητων ορίων και τα οποία πλήττουν τις πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, την προστασία των οποίων έπρεπε να εγγυώνται και να διαφυλάττουν». 

Ποιος εχέφρων και λογικός πολιτικός δε βλέπει ή δεν είδε κατά τη διάρκεια της νομοπαρασκευής των δυο αυτών νομοθετημάτων ότι, πέρα από το νομιμότητά τους ή όχι, θα επέφεραν έντονα κοινωνικά προβλήματα; Οι ανισότητες που δημιουργήθηκαν αλλά και η ξαφνική και χωρίς καμία περίοδο προσαρμογής κατάρρευση των οικογενειακών προϋπολογισμών έφερε πολλούς ανθρώπους στην απόγνωση. Αυτό οδήγησε στον περιορισμό κάθε είδους δαπάνης με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο ο ήδη επιβαρυμένος φαύλος κύκλος της απώλειας εισοδήματος των επιχειρήσεων, της ανεργίας και της ύφεσης. Η λογική για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση της χώρας θα έπρεπε να εστιάσει στην ανάπτυξη και όχι στα μέτρα που οδήγησαν στην ύφεση και τα οποία είναι τόσο πολύ επικίνδυνα που, κατά κοινή ομολογία, υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξουν έντονες κοινωνικές διαταραχές με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η απόφαση αυτή του Ειρηνοδικείου Αθηνών για να γίνει τελεσίδικη πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια, αν λάβει κανείς υπόψη του το χρόνο που απαιτείται για τέτοιες υποθέσεις. Όμως το ζητούμενο δεν είναι αυτό στην πραγματικότητα, αλλά το γεγονός ότι η φωνή της κοινωνίας, η φωνή των Ελλήνων αλλά και της λογικής υπάρχει θεσμικά πλέον μέσα στο σύστημα της Πολιτείας. Κι αν η απόφαση αυτή αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους τίποτα δεν αποκλείει να υπάρξουν αντίστοιχες αποφάσεις για το τελείως παράλογο μπάχαλο που έχει επικρατήσει στο χώρο της ιδιωτικής εργασίας, ο οποίος πουθενά μα πουθενά δε συμβάλλει στο δημόσιο χρέος, παρόλα αυτά όμως κλήθηκε να πληρώσει βαρύ τίμημα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ή η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών είναι η σωστή, εκείνο όμως που ξέρουμε είναι πως η ανεξάρτητη εξουσία που ονομάζεται δικαιοσύνη έχει στους κόλπους της δικαστές με μεγάλο ανάστημα που δρουν κι ενεργούν σύμφωνα με το νόμο που υπηρετούν και τη συνείδησή τους. Κι αν ακόμα η ιστορία στο μέλλον μας πει ότι η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών κατέπεσε σε δεύτερο ή μεγαλύτερο βαθμό, στη συνείδηση του Έλληνα πάντα θα υπάρχει η ηθική έστω δικαίωση των σκέψεών του και η περιφρόνηση των ασήμαντων πολιτικών του που με τις αποφάσεις τους τον οδήγησαν στην εξαθλίωση και την εξόντωση. Κι αυτό για τον Έλληνα είναι μεγάλο πράγμα παρόλο που οι ξένοι, ημεδαποί κι αλλοδαποί, δεν το κατανοούν.

Advertisements
 1. Εγώ προτού δω τι θα γίνει τελικά δεν θα σχολιάσω κάτι γιατί δεν μου αρέσει να κάνω υποθέσεις.
  Σε ευχαριστώ όμως που το έκανες ανάρτηση στο blog σου γιατί δεν είχα πάρει είδηση και δεν το γνώριζα καθόλου.
  Μας έλειψαν τα κείμενα σου…
  Ελπίζω το πρόβλημα με το χέρι να έχει μετριάσει και να νιώθεις καλύτερα!
  Καλή εβδομάδα Κώστα και καλό μήνα!

  • Το χέρι εξακολουθεί να με ταλαιπωρεί! Απλώς δεν άντεξα την απουσία και επανήλθα!

   Καλά κάνεις και δε σχολιάζεις κάτι πριν έχεις ολοκληρωμένη άποψη γι’ αυτό. Να το έχεις αυτό σαν αρχή στη ζωή σου 🙂

   Την καλησπέρα μου.

  • Καλησπέρα Κώστα μου , ούτε και εγώ γνώριζα ότι είχε διαδραματιστεί αυτό το συμβάν , φαντάζομαι ότι ο χρόνος θα δείξει και ας ελπίσουμε πως ότι γίνει θα είναι για το καλό των πολιτών.
   Εύχομαι και πάλι περαστικά ! Να έχεις ένα όμορφο βράδυ. Σε φιλώ.

   • Να είσαι καλά 🙂

    Καλό βράδυ και σε εσένα.

 2. Μάλλον θα συμφωνήσω μαζί σου. Ουσιαστικά είναι μία ακόμα σημαντική απόφαση (μαζί με εκείνες για το χαράτσι της ΔΕΗ) προς όφελος του λαού, που μας κάνει κάπως να ελπίζουμε στη δικαιοσύνη.

  • Είναι προς όφελος του λαού αρκεί να εφαρμοστεί! Σίγουρα όμως θα πάει σε δεύτερο βαθμό κ.ο.κ., οπότε ας μην περιμένουμε πολλά! Πάντως η δικαιοσύνη λειτουργεί!

  • GiP
  • 2 Ιουλίου 2012

  Πολύ χρήσιμο !!

  Επίτρεψε μου όμως να είμαι επιφυλακτικός όσο αφορά το «τι γίνεται τώρα». Πολλά έχουν δει τα μάτια μας.

  Πάντως μπράβο τους !! Μακάρι να πιάσει τόπο !!

  Ελπίζω το χέρι καλυτερα.

  • Συμφωνούμε ως προς την επιφυλακτικότητά σου, είναι όμως κάτι το οποίο αποδεικνύει περίτρανα τον παραλογισμό και την προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκαν τα πράγματα. Ένα μπράβο κι από εμένα στη δικαστική λειτουργό που εξέδωσε αυτή την απόφαση.

   Το χέρι εξακολουθεί να πονάει…

 3. Το σημαντικό θα ήταν να μείνει -σε άλλες εποχές και κάτω από άλλες συνθήκες φυσικά- η απόφαση. Τώρα θα μείνει -και σωστά κατά την ταπεινή μου γνώμη- μόνο η εντύπωση. Στην παρούσα συγκυρία αυτό μας είναι άραγε αρκετό;

  • Αυτό λέω κι εγώ Ευάγγελε, πως τελικά θα μείνει μάλλον τελικά η εντύπωση, αλλά κατά τη γνώμη μου ακόμα κι αυτό είναι σημαντικό για τον Έλληνα που νιώθει πως η φωνή του και οι σκέψεις του έχουν πλέον εκφραστεί και θεσμικά και δεν είναι αποκύημα της φαντασίας του ούτε παραλογισμός η αντίδρασή του. Είναι πάντως ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση πάνω σε σωστή βάση, μια κατάσταση που δημιουργήθηκε,νομίζω, ως επί το πλείστον με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς καμία αναγωγή των επιπτώσεων/ωφελειών στο μέλλον.

   Την καλησπέρα μου.

 4. Καλό μήνα Τελευταίε μου κι’απο δώ…
  Το βιντεάκι για το πώς θα πιάνουν τα παιδιά μας δουλειά τόχεις δει φαντάζομαι!
  —-
  Το Συμβούλιο επικρατείας απο την αλλη μας λες πως είχε διαφορετική άποψη και τους μνημονιακους νόμους τους εκτίμησε συνταγματικούς!
  Χαχα! Είναι αυτό το ανώτατο δικαστήριο που αν θυμάμαι καλά με απόφαση της ολομέλειάς του έκρινε πως έπρεπε να δοθούν εξτρά εντελώς παράνομα δύο δις ευρώ σε δικαστές, εισαγγελείς,βουλευτές και στα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του κράτους αναδρομικά! Ετσι? Για αυτό το δικαστήριο μιλάμε…
  Ας το κλείσω καλύτερα το ρημάδι μου να μη πω περισσότερα!
  Απλα θα σου τραγουδήσω…αυτό

  • Κάρυ μου, αναρωτιέμαι αν θα πιάνουν τα παιδιά μας δουλειά ή μέχρι τότε θα έχει κυριαρχήσει η δουλεία!

   Το ΣτΕ όταν αποφασίζει τότε η απόφασή του είναι νόμος, οπότε τα δις ευρώ των αναδρομικών είναι νόμιμα. Το θέμα είναι αν είναι και ηθικά! Είδες πως γυρίζει η κουβέντα γύρω γύρω πάντα στο ίδιο σημείο;

   Πες τα Κάρυ μου, πες τα! Άλλωστε δεν τα λες μόνο εσύ, όλοι μας τα λέμε 🙂

   Ευχαριστώ για το τραγούδι. 🙂

   Καλό σου βράδυ.

 5. Ναι συμφωνώ, δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε ούτε κι αν το κάνουμε θα αλλάξει κάτι. Η ιστορία δείχνει τα πάντα και μακάρι να είχε τη δύναμη να αλλάξει πολλά από αυτά που γίνονται Τώρα. Όπως επίσης, καθώς διάβαζα το κείμενο σου αυτό που μου ήρθε κατευθείαν στο μυαλό είναι η γνωστή παροιμία: ένας κούκος μπορεί να φέρει την άνοιξη; Η άνοιξη θα έρθει, θα έρθει όμως στην ώρα της; Θα ήθελα να μπορούσα να ελπίζω για κάτι καλύτερο, να έπαιρνα όλο αυτό σαν αφορμή για το Καλό Μετά, αλλά δυστυχώς σαν νέα που είμαι με όλο το μέλλον μπροστά μου, δυσκολεύομαι να το κάνω. Ωραία η ανάρτηση σου! Να έχεις ένα καλό βράδυ. Φιλιααα

  • Αντριάνα..lo, το θέμα εδώ αφορά καθαρά τις εντυπώσεις, γιατί όπως προείπα η απόφαση αυτή θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να τελεσιδικήσει. Και μέχρι τότε το παιχνίδι θα έχει πάρει το δρόμο του. Εκείνο όμως που αφήνει μια γλυκιά γεύση στο στόμα και τη συνείδηση του Έλληνα είναι το γεγονός ότι το ίδιο το σύστημα αμφισβητεί τον εαυτό του και θέτει τις βάσεις για να κινηθούμε όλοι μας προς μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν την οποία ακολουθούμε τώρα.

   Είσαι νέα όπως λες γι’ αυτό ποτέ να μη σταματήσεις να ελπίζεις. Η ελπίδα δεν πρέπει να σβήσει από μέσα σου ποτέ, αλλά να θυμάσαι πάντα πως αυτή χρειάζεται κάπου να πιαστεί για να δυναμώσει. Και το καλύτερο στήριγμα είναι το πάθος και οι ενέργειές μας 😉

   Καλό σου βράδυ.

 6. Καθαρά συμβολική απόφαση όπως σωστά το επισήμανες, δυστυχώς με μικρή πρακτική αξία.
  Συνέβη όμως και κάτι άλλο την προηγούμενη εβδομάδα που θα έπρεπε να απασχολήσει τη δικαιοσύνη. Αναφέρομαι στην καταγγελία της τρόικας πως η Ελλάδα έκανε 50.000 παράνομους διορισμούς τα τελευταία δύο χρόνια.
  Ναι, αυτά τα δύο χρόνια που ένα εκατομμύριο Έλληνες έχασαν τη δουλειά τους κάποιοι υπουργοί και κυρίως κάποιοι δημοτικοί άρχοντες διόρισαν με πλάγιες μεθόδους (εκτός ΑΣΕΠ) δικά τους παιδιά. Οι τότε αρμόδιοι υπουργοί το διέψευσαν αλλά η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και κηλίδωσε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα. Ποιος λέει αλήθεια; Η τρόικα ή οι Έλληνες (με την γνωστή αξιοπιστία των greek statistics); Μάλλον δε θα μάθουμε ποτέ. Κι όμως, δεν έπρεπε κάποιοι Έλληνες εισαγγελείς να ασκήσουν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου ή να διατάξουν μια προκαταρκτική έρευνα (δεν ξέρω τι ακριβώς προβλέπει ο ποινικός κώδικας) ώστε να βγει μια άκρη σε αυτό το θέμα;
  Εύκολο είναι να βγάζεις αποφάσεις που χαϊδεύουν τα αυτιά των Ελλήνων, ιδιαίτερα όταν ξέρεις πως δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, δύσκολο όμως να τα βάλεις με χιλιάδες φτωχούς διορισμένους, δύσκολο να διατάξεις ποινικές διώξεις κατά πρώην και νυν υπουργών και δημάρχων. Εκεί όμως θα ήταν ο συμβολισμός. Ο ουσιαστικός συμβολισμός.

  • Θωμά, θέτεις στη συζήτηση ένα θέμα πολύ σοβαρό και το οποίο δεν έχει διασαφηνιστεί πλήρως. Πράγματι, αν όντως έγιναν αυτές οι προσλήψεις δια της πλαγίας οδού καταπατώντας όχι μόνο τη νομιμότητα αλλά και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, θα πρέπει ο εισαγγελέας να επέμβει και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
   Όσο αφορά στην απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, νομίζω πως αν αποτελέσει το έναυσμα και για άλλες ενέργειες κι αντίστοιχες κινήσεις τότε ίσως ο συμβολικός της χαρακτήρας να πάρει άλλες, πιο σοβαρές διαστάσεις.

   Την καλημέρα μου.

 7. Για ποια δικαιοσύνη μιλάμε;
  Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν έχει ιδέα για τις «διαδικασίες», γιατί φοβισμένος και φιμωμένος «ελέγχεται» καλύτερα…

  «Δίκαιος είναι μόνο αυτός που μπορεί να μπει στην θέση του άλλου»… κάπου το διάβασα και μου άρεσε!

  Πρόσεχε παρακαλώ το χέρι σου…(το έτρυψες με arnica: 😉

  ΑΦιλιά με τις καλημέρες μου! 🙂

  • Άιναφετς η δικαιοσύνη, με τα καλά της και με τα κακά της, είναι μια ξεχωριστή εξουσία και οφείλουμε να τη σεβόμαστε αν θέλουμε να λέμε ότι ζούμε σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Σίγουρα όποιος έχει άγνοια ή είναι φοβισμένος ελέγχεται καλύτερα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο αδικημένος καμιά φορά δεν ελέγχεται καθόλου…

   Αυτό που διάβασες μου αρέσει κι εμένα, έχει μια πολύ μεγάλη δόση αλήθειας μέσα του.

   Το χέρι το έτριψα αλλά προκοπή δεν είδα 😦 Δυστυχώς το πρόβλημα είναι μεγάλο κι από φαίνεται αυτή τη φορά θα πάρει καιρό να ηρεμήσει, αν ηρεμήσει δηλαδή. Χρειάζεται ξεκούραση και χαλάρωση, αλλά που να τη βρω;

   Αφιλιά και καλημέρες κι από εμένα 🙂

 8. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που τοποθετήθηκες επί του θέματος. Πράγματι δεν έχει σημασία η τελική έκβαση της υπόθεσης αλλά το σκεπτικό και η λογική πάνω στην οποία βασίστηκε.
  Ελπίζω κι εγώ να δεις γρήγορα βελτίωση στο χέρι σου και να μην υποφέρεις άλλο. Αρκετά πράγματα έχουμε που μας πονούν. Ας μην μας προκαλεί πόνους κι αυτό το ίδιο το κορμί μας τουλάχιστον!
  Καλό βράδυ, ανώδυνο να έχεις φίλε μου.

  • Χριστόφορε να είσαι καλά κι ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Τουλάχιστον ο πόνος μου δείχνει πως είμαι ζωντανος!

   Σήμερα έψαξα ανεπιτυχώς όμως για το βιβλίο σου στα βιβλιοπωλεία της Λαμίας, δεν το βάζω όμως κάτω, είναι νωρίς ακόμα μάλλον…

 9. Πολύ καλό το θέμα που έθιξες…Είναι αλήθεια πως το Ειρηνοδικείο αποφάσισε βασιζόμενο κυρίως στο κοινό περί δικαίου αίσθημα..ενώ το ΣτΕ στην υφιστάμενη νομοθεσία….πάντως όμως,καλό είναι να υπάρχουν και φωνές διαμαρτυρίας από τη δικαιοσύνη…καλησπέρα! 🙂

  • Νομίζω πως και τα δυο δικαστήρια αποφάσισαν σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου, απλώς η ειρηνοδίκης σκέφτηκε λογικότερα από το ΣτΕ. Αλλά ας μην ξεχνάμε πως το ΣτΕ γνωμοδότησε πριν τη δημιουργία και την εφαρμογή των εν λόγω νόμων, ενώ το Ειρηνοδικείο μετά.

   Καλησπέρα κι από εμένα 🙂

 10. Kαλή σου μέρα. Το χέρι πονάει ακόμη …………..αλλά δεν βλέπω να ξεκουράζεται! χαχαχαχα Πάντως η απουσία σου αισθητή είναι και δεν το λέω για να κάνεις το χέρι σου χειρότερα………
  Στο θέμα σου τώρα………….ξέρεις και εγώ κάπως έτσι ένιωσα όταν το διάβασα. Σαν μια δικαίωση, σαν να υπάρχει πιο ψηλά μια φωνή που μιλάει τη φωνή της λογικής. Όμως Κώστα από την άλλη νιώθω σαν να μίλησε αυτή η φωνή μόνο και μόνο για να ηρεμήσει τα πνεύματα. Οι αποφάσεις-νόμος του κράτους είναι του ΣτΕ, άρα αυτό μετράει. Εκείνο που δεν το χωράει ακόμη ο νους μου είναι πώς η κοινή λογική απουσιάζει από πολιτικές αποφάσεις που όχι μόνο τινάζουν οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και του κράτους. Αν δεν υπάρχουν εργασίες δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι να πληρώνουν στο κράτος…Έτσι απλά!
  Πώς και δεν το βλέπουν; Και επειδή πιστεύω ότι δεν απουσιάζει η κοινή λογική από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις τότε συμβαίνει αυτό που θέλουν να συμβεί: να τινάξουν την αγορά στον αέρα και να εξανεμίσουν τις όποιες αποταμιεύσεις έχουν οι πολίτες. Το τι θα γίνει μετά…….θα φανεί!!!!!!
  Καλή σου μέρα !

  • Το πνεύμα επιβάλλεται στο χέρι και τον πόνο, χα, χα, χα… Μπα, δεν το κουράζω ιδιαίτερα, χαλαρά πάει το πράγμα!

   Έτσι ακριβώς ένιωσα κι εγώ, γι’ αυτό άλλωστε λέω πως στην ουσία κερδήθηκε μόνο η μάχη των εντυπώσεων. Διαβάζοντας πάντως την τρέχουσα ειδησεογραφία, το μόνο που βλέπω είναι ότι έρχονται ακόμα δυσκολότερες ημέρες κι αυτό κυρίως γιατί η κοινή λογική είναι απούσα. Δυστυχώς…

   Ας ελπίσουμε ότι το μέλλον μας θα είναι καλύτερο 🙂

   Σε καλημερίζω.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: