Αβίαστες σκέψεις!

Η εικόνα είναι από το flickr του χρήστη law_keven

Αναρωτιέμαι τι είναι χειρότερο, η λεκτική βία, η σωματική βία ή η λαγνεία των τηλεθεατών να βλέπουν στις τηλεοπτικές εκπομπές να εκτραχύνονται οι συζητήσεις και να οδηγούνται εκτός ελέγχου; Γίναμε μάρτυρες γεγονότων που δεν αρμόζουν σε καμία κοινωνία, σε καμία πολιτεία και σε καμία γωνιά της σκέψης του ανθρώπου που θέλει να ονομάζεται πολιτισμένος.

Η βία καταδικάζεται από όλους, είναι άλλωστε αυτονόητο θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί όμως συνήθως η καταδίκη της γίνεται εύκολα, χωρίς πολύ σκέψη και το χειρότερο, χωρίς να αναλογιστούμε ποια ήταν η γενεσιουργός της αιτία. Από την άλλη, τα μάτια των κατοίκων της χώρας δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από την ίδια τη δραματική σκηνή που προκάλεσε σοκ. Οι μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου πήραν στην κυριολεξία φωτιά προκειμένου να οδηγήσουν την ακόρεστη δίψα μας στη θέαση του, κατά τα άλλα παράλογου και καταδικαστέου, γεγονότος. Παρατηρούμε δηλαδή το φαινόμενο να αποκηρύσσουμε, επιδερμικά μάλλον, τη βία κι από την άλλη να την αποζητούν οι αισθήσεις μας, θαρρείς και την εκλαμβάνουν ως μέσο ηδονής!

Κάθε κοίταγμα και κάθε προσήλωση μας στον τηλεοπτικό δέκτη ενισχύει, αν το αναλογιστούμε, την ενδυνάμωση και την επικράτηση τέτοιων φαινομένων. Κάθε φορά που στο οπτικό μας πεδίο βρίσκονται τηλεμαχίες με λεκτική βία, πόσο δε περισσότερο με σωματική, αυξάνοντας τα ποσοστά τηλεθέασης νομιμοποιούμε και πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση τέτοιων αποτρόπαιων εξελίξεων. Όσο η λαγνεία μας να βλέπουμε “κοκορομαχίες” δίνει δύναμη στη μάχη της τηλεθέασης, τόσο πιθανότερο είναι να δούμε ξανά σκηνές που δεν τιμούν κανένα.

Αν ο τηλεθεατής άλλαζε κανάλι και με αυτόν τον τρόπο έδειχνε τον αποτροπιασμό του, θα αποδυνάμωνε και δεν θα επέτρεπε στις τηλεοπτικές συζητήσεις να εκτραχύνονται σε τόσο μεγάλο βαθμό αλλά και να ακούγονται χαρακτηρισμοί που δεν αρμόζουν ούτε στη δημοκρατία ούτε σε κανένα σύγχρονο Έλληνα. Οι αιτίες όμως της λαγνείας μας, αν κρίνουμε από τα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, για τέτοιου είδους εκπομπές έχουμε αναρωτηθεί ποιες είναι; Δε θα αναφερθούμε στην παιδεία που σίγουρα η εμφανώς χαμηλή ποιοτική της στάθμη αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα. Θα ρίξουμε το βάρος των συλλογισμών μας στο αίσθημα καταπίεσης που νιώθει ο μέσος Έλληνας, αποτέλεσμα όχι μόνο της άσχημης οικονομικής κατάστασης που έχει περιέλθει η χώρα, αλλά και της καθημερινότητάς του που τον πνίγει και είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια του πελατειακού κράτους που δεν λέει να ξεριζωθεί από τον τόπο. Στα μάτια και τη συνείδηση του πολίτη – τηλεθεατή, κατά την παρακολούθηση τέτοιων εκπομπών (“θεαμάτων” ίσως να είναι περισσότερο δόκιμος όρος) επέρχεται η εκτόνωση, ίσως δε και η δικαίωση! Πιθανόν, εκεί να βρίσκεται η βαθύτερη αιτία, η οποία κατά τη γνώμη μας, καθιστά τον τηλεθεατή δεκτικό αλλά και ανεκτικό σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε που ενισχύουμε, έστω και παθητικά δια της παρακολούθησης, τις τηλεοπτικές εκπομπές που αφήνουν τη λεκτική, και όχι μόνο, βία να ξεπερνά κάθε όριο. Δεν θα απείχε πολύ από την αλήθεια αν έλεγε κάποιος πως σχεδόν το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών μεταδίδει αντίστοιχες εκπομπές. Δεν γνωρίζουμε αν η κοινωνία επηρεάζει την τηλεόραση ή αν η τηλεόραση επηρεάζει την κοινωνία. Εκείνο που γνωρίζουμε όμως είναι το γεγονός ότι η κοινωνία τροφοδοτεί κι ενδυναμώνει το είδος αλλά και την ποιότητα όσων βλέπουμε στην τηλεόραση. Κι αφού είναι στο χέρι μας, ίσως πια να είναι καιρός ενσυνείδητα να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να πράξουμε αναλόγως, τουλάχιστον από εδώ και στο εξής, μετά τα αλήστου μνήμης πρόσφατα τηλεοπτικά γεγονότα στα οποία γίναμε μάρτυρες.

 ◊

Παραθέτω ένα όμορφο βίντεο του φωτογράφου Κώστα Καλτσά [1]

για να μην ξεχνάμε ποιοι είναι οι αληθινοί άντρες

και ποιοι οι αληθινοί πατριώτες.

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ

 [1] Πηγή.
  • ο δείμος του πολίτη
  • 11 Ιουνίου 2012

  Δεν ξέρω αν θα ήταν δυνατόν να περιοριστεί η προβολή της βίας, αν κλείναμε την τηλεόραση, για τον ίδιο λόγο που προϋπήρχε και της τηλεόρασης. Όπως έγραφα κι αλλού, όσο θα έχουμε φτώχεια ή κυβερνήσεις που λειτουργούν μακριά από τις λαϊκές εντολές η βία θα είναι καθημερινό φαινόμενο. Αν δε χτυπηθούν τα ίδια τα αίτια, αλλά θα κάνουμε σαν να μην τη βλέπουμε.

  σσ Μοναδική γραφή. Έδωσες τη σκέψη σου με ένα ωραίο λόγιο τρόπο.

  • Δήμο, αν η βία σημειώνει μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης θα εξακολουθήσει να υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό του τηλεοπτικού χρόνου. Αν την καταδικάσουμε, ο καθένας από εμάς, κάνοντας κάτι πολύ απλό, αλλάζοντας κανάλι, τότε οι ιθύνοντες των καναλιών δε θα έσπευδαν κάθε τρεις και λίγο να μας δείχνουν κοκορομαχίες πολιτικών που δε βγάζουν κανένα νόημα. Συμφωνώ με το συλλογισμό σου πως πρέπει να χτυπηθούν πρώτα τα αίτια, αλλά τουλάχιστον, αφού περνάει από το χέρι μας, ας προστατεύσουμε μόνοι μας τον εαυτό μας από τα τηλεοπτικά σκουπίδια που μόνο καλό δεν κάνουν.

   Σε ευχαριστώ πάντως για τα καλά σου λόγια.

   Καλό απόγευμα.

    • ο δείμος του πολίτη
    • 12 Ιουνίου 2012

    Δε διαφωνώ. Απλά το βρίσκω δύσκολο (μην πω αδύνατο). Και φυσικά θα έκρινα λάθος μία νομοθετική προσπάθεια. Είναι αποδεδειγμένο ότι χώρες με λιγότερη τηλεοπτική βία έχουν μικρότερη εγκληματικότητα και χρήση βίας (Δανία, Καναδάς, επαρχίες της Κίνας ή της Ιαπωνίας, ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, Σκανδιναδική χερσόνησος κλπ). Αλλά και αυτό φυσικά έρχεται σε συνδυασμό με οικονομικές καταστάσεις.
    Ωστόσο, -για να δεις ότι συμφωνώ- η έκθεση στη βία είναι σαν μεταδοτική ασθένεια. Είτε μιλάμε για βιοτική βία είτε για τηλεοπτική. Στην τελευταία το χειρότερο είναι η αληθινή προβαλόμενη βία (σε ειδήσεις). Οι ταινίες έχει φανεί κοινωνιολογικά ότι δεν επηρεάζουν (είναι ψεύτικη βία). Η γνήσια ειδησεογραφική ή ριάλιτι βία, εκλαμβάνεται ως βιοτική, ουσιαστικά είναι η περίπτωση που μία κοινωνική προβολή λειτουργεί ως γνήσιο βίωμα.

  • GiP
  • 11 Ιουνίου 2012

  Βία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Και έχει οπαδούς. Λεκτική βία, σαν τους διαπληκτισμούς στην Τηλεόραση που εν πολλοίς είναι στημένη γιατί ακριβώς τραβάει. Σαν τη βία στα γήπεδα, που ορδες μπαχαλάκηδων πάνε για να τα σπάσουν. Σαν την βία στις συγκεντρώσεις που πάλι οι ίδιοι μπαχαλάκηδες και μερικοί ακόμα πνε για να «πλακωθούν με τους μπάτσους» όπως οι ίδιοι λένε.
  Για να μη μιλ΄΄ησω για την κινηματογτραφική βία που καθηλώνει στην μεγάλη και την μικρή οθόνη πολύ κόσμο.

  Υπάρχει όμως και μία άλλης μορφή βία που είναι έντονα διαδεδομένη στις νέες γεννιές. Η βία κατά του εαυτού τους που εκδηλώνεται με πλήρη περιφρόνηση του κινδύνου όταν οδηγούν σαν τρελλοί (και την πληρώνουν και άλλοι). Θυμάμαι τι εντύπωση μου είχε κάνει όταν άκουσα στην Κρήτη πριν μερικά χρόνια να καυχιέται ένας συμφοιτητής τότε του γιου μου για το οδήγημα του, πως «έσκισε» .το διπλανό αμάξι που έκανε κόντρα. Και όταν του είπα «μα θα σκοτωθείς έτσι» μου απάντησε ανέμελα : «καλύτερα νεκρός παρά προσπερασμένος» !!!

  Δεν τους ενδιαφέρει αν θα πεθάνουν, αν θα κάνουν κακό, αν θα πάθουν κακό. Για αυτό και αν προσέξεις στις αυτοκτονίες, οι νέοι αυτοκτονούν ευκολότερα. Περιφρονούν τον θάνατο. Όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο τώρα, δεν μιλώ για τα πρόσφατα απελπισμένα παλληκάρια, τα θύματα της κρίσης. Μιλώ γενικά για αυτοκτονίες, ανέκαθεν και παντού.

  Δυστυχώς Κώστα… όλα αυτά στο ανθρώπινο DNA μας. Πιό βίαιοι από τα περισσότερα ζώα που σκοτώνουν μόνο όταν πεινάνε, για να φάνε.

  Αν κλείναμε τις τηλεοράσεις λες… αν αλλάζαμε κανάλι… δεν το κάνουμε, δυστυχώς. Και κάποιοι επενδύουν σε αυτό…

  • Γιώργο, πράγματι η βία είναι εγγενές χαρακτηριστικό του ανθρώπου και με κάθε ευκαιρία φροντίζει να την κάνει πράξη. Θα συμφωνήσω και με όσα λες για τα νεαρά, και άμυαλα συμπληρώνω εγώ, παιδιά. Η, λεκτική έστω, βια όμως που προβάλλεται από τα κανάλια, ξεπερνάει το χαρακτηριστικό αυτό του ανθρώπου και γίνεται μέσο για κέρδος, όπως και οι ταινίες του χόλυγουντ που αναφέρεις. Και είναι, κατά τη γνώμη μου, εντελώς απαράδεκτο να επιτρέπεται να ασκείται ακόμα και λεκτική βια σε μια συζήτηση που αφορά την πολιτική, μόνο και μόνο για να ανεβούν τα νούμερα της τηλεθέασης. Όπως απαράδεκτο είναι επίσης εκ μέρους μας να νομιμοποιούμε τέτοια φαινόμενα. Προσωπικά, όταν βλέπω τέτοια πράγματα, απλώς αλλάζω κανάλι, όσο ενδιαφέρον κι έχει ο προηγηθείς διάλογος. Δεν μπορώ να ανεχτώ το γεγονός ότι με υποβαθμίζουν και με κατατάσσουν σε ένα απλό νούμερο τηλεθέασης με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευση διαφημιστικού μεριδίου! Απλώς τους γυρίζω την πλάτη…

   Η βία στα γήπεδα είναι μεγάλο καρκίνωμα και κάποια στιγμή στο μέλλον θα μιλήσουμε και γι’ αυτή.

   Την καλησπέρα μου.

 1. Καλησπέρα Κώστα, πιστεύω ότι πλέον έχουμε γαλουχηθεί με τη βία δεκαετίες τώρα, η χώρα έχει παραδοθεί στη βία η οποία ασκείται ωμά με βιαιοπραγίες μεταναστών κατά Ελλήνων, Ελλήνων κατά μεταναστών, μεταναστών κατά μεταναστών και Ελλήνων κατά Ελλήνων.
  Στις μέρες μας πλέον η βία δεν είναι κάτι το σοκαριστικό και δεν αποδοκιμάζεται και το ρητό ότι ή «η βία καταδικάζεται από όπου και αν προέρχεται» φαίνεται τουλάχιστον υποκριτικό.
  Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψιν μας κάτι που είχε πει ο Μαχάτμα Γκάντι :» Η χρήση βίας μπορεί να φαίνεται καμιά φορά ότι κάνει καλό, το καλό αυτό όμως είναι προσωρινό , ενώ το κακό που προξενεί είναι μόνιμο» . Να έχεις ένα όμορφο απόγευμα.

  • Melita, η βία υπήρχε και θα υπάρχει για πάντα, δε γίνεται διαφορετικά. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να την περιορίσουμε, με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας. Ακόμα κι αυτό που λες, πως η βία δε σοκάρει και δεν αποδοκιμάζεται, αποτελεί την καλύτερη ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά και πως πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε το γιατί…

   Καλό σου απόγευμα.

 2. Θα ομολογήσω το εξής. Διάβασα το κείμενο σου σχεδόν αμέσως, σου απαντώ όμως ώρες μετά. Δεν ήξερα τι να σου γράψω.
  Το γεγονός ότι αυτά τα γεγονότα έλαβαν χώρα δίπλα μου, στην πόλη μου, στην χώρα μου, από ανθρώπους που μιλούν την ίδια γλώσσα με εμένα και πατούν το ίδιο χώμα που πατώ, με σόκαρε. Το ότι βρέθηκαν όμως άνθρωποι που το υποστήριξαν αυτό και το επιβράβευσαν τολμώ να πω πως με τρόμαξε. Που έχει φτάσει αυτή η ανθρωπότητα; Μπορούμε με περίσσια ευκολία να αποδοκιμάσουμε τις «ταυρομαχίες» για παράδειγμα και να χαρακτηρίσουμε τους Ισπανούς ως βίαιους επειδή επιτρέπουν την συνέχεια αυτής της «σκληρής παράστασης» αλλά πως αυτή η έκφραση βίας είναι διαφορετική τόσο ώστε να την υπερασπιστούμε; Ρητορική φυσικά η απορία μου. Ζούμε στην χώρα που οι ερωτήσεις στερούνται απάντησης.
  Η άποψη της Μελίτας για υποκριτική συμπεριφορά με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.
  Όπως απόλυτα με βρίσκει σύμφωνη και η δική σου άποψη. Κάπου εμείς ανοίγουμε τον δρόμο για την βία και της δίνουμε με τις πράξεις μας «τροφή για να επιβιώσει».
  Ξέρεις τι είχε πει ο Βίκτωρ Ουγκώ; «Η κοινωνία προετοιμάζει το έγκλημα. Ο εγκληματίας το διαπράττει».
  Για μένα κάπου όλη αυτή η κατάσταση είναι και ένας αντιπερισπασμός. Για να σε κάνουν να παραβλέψεις το πραγματικό πρόβλημα και να ασχοληθείς με το υποκατάστατο, αυτό που μπορούν να ελέγξουν και να οριοθετούν. Αλλά παράλληλα και ένας τρόπος να ξεσπάσεις την οργή σου στον συνάνθρωπο και όχι στον πραγματικό φταίχτη.
  Το ότι αυτό συμβαίνει είναι επόμενο σε μια χώρα που τα μμε είναι φερέφωνα. Το γεγονός όμως ότι ο κόσμος για κάποιο λόγο το παίζει αυτό το παιχνίδι με κάνει να απορώ.
  Να έχεις ένα όμορφο απόγευμα και έμπνευση και για άλλα όμορφα κείμενα που προβληματίζουν και κάνουν τον αναγνώστη να σκέφτεται.

  • Μαρίνα, όπως πάντα, το σχόλιό σου είναι εύστοχο και μέσα στην καρδιά των σκέψεών μου. Πράγματι, η κοινωνία προετοιμάζει το έγκλημα, το ζήτημα όμως είναι γιατί το προετοιμάζει; Και γιατί αυτό αναπαράγεται από τα ΜΜΕ σε τόσο μεγάλο βαθμό που, επέτρεψέ μου την ακρότητα, μας κάνει συνενόχους δια της παθητικής στάσης μας απέναντί του.

   Πάντως, είναι πράγματι τραγικό το γεγονός ότι οι πολιτικοί θεωρούν ότι μπορούν να πείσουν τους πολίτες-τηλεθεατές για τα επιχειρήματά τους δια της λεκτικής βίας και των απαράδεκτων ύβρεων και φωνασκιών που με τόση ευκολία (και χάρη!) επιδίδονται. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό το πράγμα και οι μόνοι που μπορούν να το κάνουν αυτό είμαστε εμείς δια της δύναμης που έχουμε να αλλάξουμε κανάλι ή να κλείσουμε την τηλεόραση.

   Καλό σου απόγευμα.

 3. Kαλησπέρα Κώστα. Για να κάνω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου θα πάρω άλλη κατεύθυνση. Μήπως η τηλεόραση ως μέσον εμπορικό που θέλει να επιβιώσει με τις διαφημίσεις, δείχνει αυτό που η κοινωνία μας είναι;;; Δείχνει αυτό που θέλουμε να δούμε, οπότε γιατί να αλλάξουμε κανάλι;;; Δείχνει βία, αίμα, κακοποίηση όποιας μορφής,επειδή αυτό είναι που ο κόσμος τρέχει να δει, εκτονώνεται αν δικαιώσει τον θύτη ή και πάλι παρηγορείται αν έχει υπάρξει θύμα, και βλέπει ότι δεν είναι το μόνο! Δηλ. πιστεύεις ότι αν καταργούσαμε την τηλεόραση όλοι….πες ότι κατά ένα θαυμαστό τρόπο το καταφέρναμε…λες, θα έπαυε η βία; Δεν θα τρέχαμε στο καφενείο παραδίπλα να δούμε τους δυο θαμώνες που βρίζονται;; Δεν θα κρεμούσαμε τα κεφάλια από τα μπαλκόνια μπας και δούμε τι γίνεται στο διπλανό διαμέρισμα που ακούγονται φωνές και σπασίματα;;; Δεν θα σταματούσαμε την κυκλοφορία βλέποντας στο δρόμο να παίζουν ξύλο δυο τρεις μάγκες;;;
  Νομίζω ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί την μυική του δύναμη όπου μπορεί όχι μόνο για εκτόνωση αλλά και για επιβολή. Και εδώ δεν έχει να κάνει η παιδεία. Είναι αρχέγονη ανάγκη που δεν έχει τιθασευτεί. Είναι η επιθυμία να υπερισχύσει ο δυνατός του αδύναμου, είναι η ανικανότητα να κυριαρχήσει κάποιος στα νεύρα του, είναι η ικανοποίηση που προσφέρει ο φόβος του άλλου στον δυνατό………..Αυτός είναι ο άνθρωπος. Και μη ξεχνάμε ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι η κακοποίηση, λεκτική ή σωματική βρίσκει έδαφος και αναπτύσσεται με την πάροδο των χρόνων. Τι μπορεί να γίνει;;;;;;;;;;; Πολλά με το εξής ένα κατά τη γνώμη μου να πρωτεύει: να μάθουν οι άνθρωποι να μην ανέχονται την κακοποίηση με κανένα τρόπο!
  Ωραίο θέμα και δέχεται μεγάλη συζήτηση.

  • Άννα πράγματι, η βία είναι εγγενές χαρακτηριστικό του ανθρώπου και δύσκολα τιθασεύεται. Πράγματι επίσης δεν μπορούμε να την εξαφανίσουμε αν πάρουμε τα μάτια μας από αυτή. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε τον χρόνο ο οποίος θα της δίδεται στον τηλεοπτικό αέρα. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Κάποτε ρώτησαν τον Γούντυ Άλλεν αν ο κινηματογράφος επηρεάζεται από την αληθινή ζωή. Βεβαίως απάντησε εκείνος, αλλά το κακό είναι πως η ζωή επηρεάζεται από την τηλεόραση! Θεωρώ ότι η οποιασδήποτε μορφής βια εξαφανιστεί από την τηλεόραση δε θα εξαφανίσει βεβαίως τη βία, αλλά τουλάχιστον θα την περιορίσει, ειδικά στις νέες γενιές που δε θα έχουν γαλουχηθεί με τέτοια πρότυπα.

   Η τελευταία σου πρόταση είναι το ζουμί. Μηδενική ανοχή στην κακοποίηση και κανένας εξωραϊσμός της βίας. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.

   Καλό σου απόγευμα.

 4. Αν θυμηθούμε τους χιλιάδες εκείνους ανθρώπους που συνωστίζονταν εκεί στο Κολοσσαίο πριν 2 χιλιετίες για να «χαίρονται» το θέαμα ανθρώπων να αλληλοσκοτώνονται ή να τους τρώνε τα θηρία, ίσως κάτι στο DNA μας με κάποιο ή για κάποιο λόγο μας ωθεί να ηδονιστούμε με την θέα της βίας. Μήπως και αυτή καθεαυτή η σεξουαλική πράξη ενέχει κάποια μορφής βίας;
  Δεν ξέρω.
  Ξέρω όμως ότι απόλαυσα το σκεπτικό σου και συμφωνώ απολύτως με την προτροπή σου… αλλά δεν ξέρεις και από που να φυλαχτείς πλέον.
  Καλό βράδυ να έχεις.

  • Εξαιρετικό το ερώτημά σου σχετικά με τη σεξουαλική πράξη και τη βία! Πραγματικά μου έδωσες αφορμή για πολύ σκέψη… Δεν το είχα συνδυάσει ποτέ στο μυαλό μου και οφείλω να ομολογήσω πως η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολο να δοθεί!

   Το Κολοσσαίο έγινε από τους κυβερνώντες για να προσφέρει θεάματα, λες Χριστόφορε η τηλεοπτική βία να έχει γίνει για τον ίδιο λόγο; Ακόμα και οι πολιτικές εκπομπές και συζητήσεις που η λεκτική βία δίνει και παίρνει; Ίσως και να έχεις δίκιο, είναι κι αυτό κάτι που δεν είχε περάσει από το μυαλό μου.

   Σε ευχαριστώ ειλικρινά για την τροφή για σκέψη που μου έδωσες με το σχόλιό σου. Καλό σου βράδυ.

   • ο δείμος του πολίτη
   • 12 Ιουνίου 2012

   Ο μύθος του Κολοσσαίου με το αίμα που χύνονταν έχει εγκαταλειφθεί. Σπάνια στις αρένες χύνονταν αίμα όπως το έχουμε στο νου μας.
   Βέβαια, στο πνεύμα σου μπορούμε να δούμε άλλες αθλητικές δραστηριότητες με συγκαλυμμένο το αίμα ή πραγματικά (ο αθλητισμός μην ξεχνάς ότι είναι μία πολεμική δραστηριότητα χωρίς αίμα ή μία προσπάθεια αντιμετώπισης της φύσης -πχ ταυρομαχίες κλπ).

 5. Η τηλεόραση είναι αναπόφευκτο να δείχνει όσα βίαια επεισόδια συμβαίνουν γιατί αποτελούν μέρος της επικαιρότητας και της ειδησεογραφίας.
  Αυτό που δεν είναι αναπόφευκτο είναι η δημιουργία τέτοιων επεισοδίων από την ίδια,με μόνο στόχο την αύξηση της τηλεθέασης.

  • Αθεόφοβε ακριβώς! Αυτό που καυτηριάζω κι εγώ είναι το γεγονός ότι η τηλεόραση δημιουργεί τεχνηέντως βία με σκοπό την αύξηση της τηλεθέασης. Αυτό το φαινόμενο είναι καταδικαστέο και πρέπει εμείς που έχουμε τη δύναμη καθόσον είμαστε το «κοινό» των ΜΜΕ να το εξαφανίσουμε δια της πλήρους απαξίωσής του.

   Καλό σου βράδυ.

 6. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλια επίσης. Εγώ με τη σειρά μου θα δηλώσω απλά ότι η παιδεία είναι αυτή που έχει βασικό ρόλο στην έμμεση τηλεοπτική στήριξη τέτοιων φαινομένων. Θέλω να πω πως δεν είναι απαραίτητα η έλλειψη παιδείας και σωστής διαπαιδαγώγησης του εκπαιδευτικού συστήματος που φταίει, αλλά η τηλεόραση- ως αναμεταδότης γεγονότων- διαμορφώνει την ακριβώς αντίθετη εικόνα από εκείνη της πραγματικότητας. Η βία, το σεξ είναι από τις θεματικές των καναλιών που στηρίζουν την τηλεθέασή τους, είτε μέσω των ειδήσεων είτε μέσα από τις ταινίες. Αυτό νομίζω οδηγεί σε μία σχετική αναισθησία τον τηλεθεατή μη μπορώντας ουσιαστικά να διαχωρίσει το σοκ της πραγματικής βίας, ζητώντας ασυνείδητα την παρακολούθηση τέτοιων συμβάντων ξανά. Είναι ένας λόγος θεωρώ. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι όπως διάβασα και παραπάνω.

  Την καλημέρα μου Τελευταίε!

  • Φίλε koufetarie, για τη βία ως επιλογή των σεναριογράφων αλλά και των ΜΜΕ προκειμένου να αποσπάσουν τηλεθέαση είχα γράψει μια μικρή ανάρτηση εδώ και μια μικρή ιστορία, θα τη βρεις εδώ (αν έχεις κάποια στιγμή χρόνο και της ρίξεις μια ματιά θα ήθελα τη γνώμη σου). Από εκεί και πέρα, είναι πράγματι εξόφθαλμο το γεγονός ότι η πρόσκληση ανθρώπων στα τηλεοπτικά πάνελ που εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι θα τσακωθούν, γίνεται μόνο και μόνο για να «ανάψουν» τα αίματα προκειμένου να αυξηθεί η τηλεθέαση. Αυτό το θεωρώ εντελώς λανθασμένο και θα προτιμούσα να μην υπάρχει. Στο κάτω κάτω ο διάλογος πρέπει να γίνεται με επιχειρήματα χωρίς φωνές, αλλιώς δεν είναι διάλογος!

   Την καλημέρα μου.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: