Η “δημοκρατία” του 3% και ο κακός ο λύκος.

Η εικόνα είναι από το flickr του χρήστη nosha

Κάποιοι άνθρωποι είχαν ένα όραμα. Να φτιάξουν μια Ευρώπη ενωμένη, μια Ευρώπη αλληλεγγύης, μια Ευρώπη που θα διασφάλιζε την πορεία των Ευρωπαίων στο χρόνο μέσα από διαδικασίες δημοκρατικές, συλλογικές και διαφανείς.

Και μετά ήρθε το Μάαστριχτ! Και διέταξε το δημόσιο χρέος να είναι μικρότερο από το 60% του ΑΕΠ και το έλλειμμα του προϋπολογισμού να είναι μικρότερο από 3% του ΑΕΠ. Κι έγινε αυτοσκοπός! Θα μπορούσε βεβαίως κάποιος να ισχυριστεί πως οι συνθήκες και οι συμφωνίες γίνονται για να τηρούνται, αλλά οι συνθήκες αυτές είναι άκαμπτες ενώ οι κοινωνίες και η εξέλιξη της ιστορίας δεν είναι! Κι έτσι το 3% αντικατέστησε τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε λαού κι απλώθηκε σαν ομίχλη πάνω από την Ευρώπη. Έγινε ο ρυθμιστής της εξέλιξης των πραγμάτων. Οι κυβερνήσεις έφτασαν να κάνουν μυστικές συμφωνίες για να κρύψουν τα χρέη και τα ελλείμματα με τραπεζικούς κολοσσούς της άλλης όχθης του Ατλαντικού. Κι όλο αυτό γύρισε σαν μπούμερανγκ πίσω στις χώρες της Ευρώπης, η οποία τώρα καλείται να πληρώσει την ίδια της την αδιαλλαξία και τις απόλυτες θέσεις της που τις έκανε αυτοσκοπό, όπως προαναφέραμε.

Το λάθος ξεκινάει από τη στιγμή που δεν εκτιμήθηκαν σωστά (ή υπερεκτιμήθηκαν) οι δυνατότητες των χωρών μελών της Ευρωζώνης στο τμήμα που αφορά στις οικονομικές τους δυνατότητες κι επιδόσεις. Εγκλωβίστηκε στην ίδια της την υπεροψία η Ευρωζώνη κι αντί να το αντιληφθεί αυτό, ως όφειλε, σφύριζε αδιάφορα καβάλα στην ισχυρή ισοτιμία ευρώ – δολαρίου. Κι ύστερα επέλεξε τον απόλυτο δρόμο της λιτότητας αντί εκείνο της αναπροσαρμογής των λανθασμένων στόχων που η ίδια είχε θέσει, έχοντας ως γνώμονα στόχους πραγματικά δύσκολους στην επίτευξή τους και βάζοντας στην άκρη τους ανθρώπους και την κοινωνία. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος. Η Ευρώπη στηρίζεται στο λαό της, απαρτίζεται από το λαό της και ενεργεί για το λαό της. Θεωρητικά. Γιατί στην πραγματικότητα στηρίζεται στις τράπεζες κι ενεργεί για με βάση τα ψυχρά οικονομικά κριτήρια.

Σίγουρα, αυτό το απρόσωπο πράγμα που ονομάζεται “διεθνείς αγορές” και “διεθνές κεφάλαιο” και το οποίο επένδυσε τα κεφάλαιά του στην Ευρώπη πρέπει να εξοφληθεί. Η εξόφλησή του όμως πρέπει να γίνει με όρους πολιτικούς, που θα διασφαλίζουν την κοινωνική ειρήνη στους κόλπους της Ευρώπης και όχι με όρους αμιγώς τραπεζικούς. Η δουλειά των πολιτικών που διαβουλεύονται γύρω από μεγάλα στρογγυλά τραπέζια δεν είναι η αποστέωση των αδύναμων χωρών δια της εξαθλίωσης των πολιτών τους, αλλά η χάραξη πολιτικής με το βλέμμα στο μέλλον και στην ανάπτυξη. Ανάπτυξη οικονομική, πολιτισμική, ανάπτυξη των θεσμών, του κοινωνικού κράτους, της παιδείας και της κοινωνίας. Και θεμελίωση γερή των θεσμών της δημοκρατίας και της λαϊκής βούλησης, η οποία έχει αντικατασταθεί, δυστυχώς, με την απόλυτη μοναρχία του δυνάστη με το όνομα “3%”.

 1. Εξαιρετικό άρθρο. Ίσως ένα από 10 καλύτερά σου (μεστό, λιτό, με όλη του την ουσία). Συμφωνώ απολύτως. Μπροστά στους αριθμούς δεν υπάρχει μόνο υπεροψία, αλλά και απομάκρυνση από τις βασικές αξίες του ανθρωπισμού και των κοινωνικών αναγκών. Φτάσαμε στο σημείο να εξετάζουμε μόνο αριθμούς, ξεχνώντας ποιοι τους γεννούν.

  Αλλά στο κάτω κάτω αυτή είναι η λογική λειτουργίας της Ευρώπης των πολυεθνικών. Βλέπεις από αυτό το 3% έχασε κάτι η δημοκρατία και η κοινωνία, αλλά κέρδισαν οι πολυεθνικές και οι τράπεζες.

  (ο τίτλος πάντως με παρέπεμψε στον εκλογικό νόμο που θέτει το γνωστό όριο του 3%).

  • Δήμο, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια 🙂

   Το ζήτημα εδώ είναι αν η τήρηση της Συνθήκης η οποία έχει επιφέρει πολλά προβλήματα τελικά στις οικονομίες αλλά και στον κοινωνικό ιστό της Ε.Ε., πρέπει να διορθωθεί ή όχι. Το να είμαστε μονολιθικοί και να επιμένουμε σε κάτι το οποίο, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι κατά τα φαινόμενα ακατόρθωτο πόσο νόημα έχει; Γιατί η Ευρωζώνη να πνίγεται μέσα σε μια κουταλιά νερό, το οποίο η ίδια έχει θεσμοθετήσει;

   Σίγουρα πρέπει να υπάρχει ένας μπούσουλας για να κινηθούν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης. Αλλά όταν βλέπουμε ότι τα νούμερα δε βγαίνουν, δεν πρέπει να κοιτάξουμε τους ανθρώπους και τις κοινωνίες τελικά;

   Για τον τίτλο έχεις απόλυτο δίκιο 🙂 Δεν το είχα σκεφτεί έτσι όπως σωστά το θέτεις…

   Την καλημέρα μου.

 2. Δεν έχω κάτι να προσθέσω στο εξαιρετικό κείμενο σου Κώστα!!
  Πάντως πίστεψε με, τα πράγματα στην Ευρώπη θα γίνουν ακόμα πιο σκληρά και πιο απρόσωπα και δεν έχουμε να κατηγορήσουμε μόνο τις διεθνείς αγορές γι αυτό!!
  Καλή εβδομάδα να έχουμε γεμάτη αισιοδοξία και χαμόγελα! 🙂

  • Όσο δύσκολα κι αν γίνουν δε θα πεθάνουμε!

   Την καλημέρα μου 🙂

 3. Πολύ σωστά και αντικειμενικά τα όσα γράφεις Κώστα…αλλά γιατί «μέσα» μου παραμένει η αίσθηση πως είναι σαν να μιλάς στην Μέρκελ ή στο ΔΝΤ ή στους σκοτεινούς κερδοσκόπους για…Αγάπη!
  Και από την άλλη μεριά μόνο όσοι ζουν μες την Αγάπη αντέχουν και μπορούν να παλέψουν με το κακό…οι υπόλοιποι υποταγμένοι, ζουν μες τον φόβο..
  Χαχα! θα σκεφτούν «αυτοί», άλλη μια τρελή ονειροπαρμένη! 😉

  Καλή μας βδομάδα! :))

  • Χα, χα, χα… Καλή μου μάγισσα, μπορείς να μου δανείσεις το «γιλέκο» να πεταχτώ μια βόλτα μέχρι τας Ευρώπας να τους τα πω κι από πρώτο χέρι; 😉

   Δίκιο έχεις, δεν μπορεί κανείς να απευθύνεται στους θεσμούς αυτούς και να τους μιλάς με «Αγάπη»! Αλλά ήθελα να τα πω και να βγουν από μέσα μου… 🙂

   Καλή μας εβδομάδα 🙂

 4. Πες τα ντε.. Δεν υπάρχει γυρισμός στο χρέος, ούτε η αποπληρωμή του χρέους μπορεί να φέρει ανάπτυξη (πληρώνουμε τα επιτόκια, δεν υπάρχει περίπτωση για μείωση του ελλείμματος πόσο μάλλον για ανάπτυξη).

  H έντονη επιθυμία όλων για εξόφληση του δανείου με όρους κοινωνικής ειρήνης κλπ τους δέχομαι όμως είναι τόσο μα τόσο ουτοπικές αυτές οι θεωρίες, που αν τις ξεστόμιζε κάποιος πολιτικός θα τον μούτζωνα(το λιγότερο). Εσένα όμως σε γνωρίζω γι’αυτό και θα συμπεριφερθώ κόσμια, γιατί δεν μιλάς »ξύλινα» αλλά αληθινά. 😀

  • Koyfetarie, ποτέ δεν είπα πως πρέπει να αθετήσουμε τις υποχρεώσεις μας. Το αντίθετο μάλιστα, το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί. Αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες ούτε το χρέος είναι δυνατό να αποπληρωθεί ούτε κοινωνική ειρήνη μπορούμε να έχουμε. Ο εχέφρων πολιτικός θα πρέπει να σταθμίσει τα δεδομένα και αφού διασφαλίσει το γεγονός ότι δε θα υπάρξουν δυσάρεστες κοινωνικές εξελίξεις και γεγονότα μη αναστρέψιμα, τότε να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα γίνει η εξόφληση. Βεβαίως, έχοντας πάντα κατά νου το γεγονός ότι η πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν και άνθρωποι.

 5. Ανθρώπινες αξίες και όχι αξίες τραπεζογραμματίων. Πολύ σωστά όσα λες. Μας μένει λοιπόν ακόμα η ελπίδα πως όσο και να φτωχύνουμε οικονομικά μπορούμε να πλουτίσουμε ανθρωπιστικά!

  • Έτσι είναι. Οι Έλληνες πάντα είχαν ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και θεώρηση των πραγμάτων. Οι αγορές βέβαια και το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν διαφορετική άποψη! Κι επειδή έχουν το πάνω χέρι η γνώμη τους είναι αυτή που μετράει τελικά. Αλλά, χωρίς ανθρώπους ή με κοινωνίες διαλυμένες δεν υπάρχει ούτε πρόοδος, ούτε προκοπή αλλά ούτε και εξόφληση των χρεών.

   • Νομίζω πως με αυτό το σχόλιο τα είπες όλα σε 4 γραμμές!

    • 🙂

 6. Καταπληκτικό άρθρο !! Μέσα στα καλύτερα σου, αν όχι το καλύτερο. Ήρεμο, πειστικό, χωρίς πολλά νούμερα να σε ζαλίζουν., χωρις ακραίους λαϊκισμούς. Συμφωνώ πλήρως με όσα λες.

  Είσαι ή ζωντανή απάντηση σε όσους λένε ότι στα μπλογκ που εκφέρουν πολιτικό λόγο βρίσκεις μόνο προπαγάνδα υπέρ ή κατά της α! ή της β! άποψης, ανακρίβειες, ψέμματα ή έξαλλες κραυγές φανατικών των άκρων. Συμβαίνουν και αυτά, σε μεγάλο βαθμό αλλά ευτυχώς ΔΕΝ σύμβάινουν ΜΟΝΟ αυτά !!

  Γράφεις σαν ένας ΠΟΛΥ καλός δημοσιογράφος που μου αρέσει να τον διαβάζω !

  • Γιώργο μου τα λόγια σου είναι σαν την καλύτερη μελωδία στα αυτιά μου! Αν και μου είναι δύσκολο να τα πιστέψω 🙂

   Χαίρομαι που συμφωνούμε. Όταν έγραφα την ανάρτηση δεν ήμουν σίγουρος ότι υπάρχουν κι άλλοι που έχουν την ίδια άποψη με εμένα, αλλά διαπιστώνω πως τελικά είμαστε πολλοί!

   Την καλησπέρα μου και ειλικρινά σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για ακόμα μια φορά.

 7. Συμφωνώ απόλυτα με τις θαυμάσιες απόψεις σου. Ομολογώ ότι περιμένω πάντα το επόμενο θέμα σου με ενδιαφέρον και ανυπομονησία.
  Στο θέμα μας: Θα ομολογήσω ότι ποτέ δεν πίστεψα σ’αυτήν την ένωση και στο όραμα αυτών που δρομολόγησαν την ΕΕ. Ίσως γιατί έχω πάψει προ πολλού να πιστεύω σε λόγια και κοιτώ μόνο τα έργα. Ό,τι λοιπόν μπορώ να ερμηνεύσω από τα έργα της ΕΕ με το μικρό μου το μυαλό, με έπεισε όλα αυτά τα χρόνια πως μόνο μια Ευρώπη αλληλεγγύης δεν θέλουν να έχουν. Μόνο ποιος θα επικρατήσει με ειρηνικά μέσα -μια και ο πόλεμος τους βγήκε πολυέξοδος-τους ενδιαφέρει. Αυτό το 3% μήπως είναι για τα μάτια του κόσμου;;; Σκέψου πως φτάσαμε στη βοήθεια της Τρόικας και για να την πάρουμε υπογράψαμε- εμείς οι υπό πτώχευση, οι πτωχεύσαντες-, αγορά εξοπλιστικού υλικού για την άμυνα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Δεν σκέφτηκαν πόσο πάνω από το 3% είμαστε και πόσο περισσότερο θα ανέβουμε με τις συμφωνίες που μας ανάγκασαν να δεχθούμε;;;;;;;;;;;
  Απλά η ΕΕ είναι ένα αναγκαίο κακό.Δυστυχώς!!!!!!!!!!!!!
  Καλησπέρα και καλή εβδομάδα

  • Η Ε.Ε., όπως όλα τα πράγματα σ’ αυτή τη ζωή, έχει και θετικές αλλά και αρνητικές πλευρές. Η αλληλεγγύη φαίνεται πως χάνεται κάτω από το βάρος των οικονομικών συμφερόντων. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως διατέθηκαν στη χώρα μεγάλα κονδύλια και υπήρξαν και ευκαιρίες για όλους μας (βέβαια μεγάλα ποσά κατέληξαν τελικά στις τσέπες του κάθε ασήμαντου πολιτικού από ότι φαίνεται!). Τουλάχιστον, τώρα που η Ελλάδα είναι πληγωμένη, θα ήταν η καλύτερη ευκαιρία να αποδείξει η Ευρώπη ότι είναι πραγματική ένωση και όχι απλώς ένα όχημα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων και της Γερμανίας πρωτίστως.

   Την καλησπέρα μου.

 8. Καλησπέρα Κώστα, το κείμενο σου ήταν πραγματικά εξαιρετικό.
  Νομίζω ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε αυτή την μοναδική ικανότητα να τα βγάζουμε πέρα ακόμα και όταν οι καταστάσεις φαίνονται τελείως ανέλπιδες.
  Όσο λοιπόν και δύσκολα να γίνουν τα πράγματα στην Ευρώπη, έχω την πεποίθηση , την ελπίδα αν θες, ότι και πάλι θα τα καταφέρουμε και σαν τον φοίνικα θα ξαναγεννηθούμε από τις στάχτες μας.
  Να έχεις ένα όμορφο απόγευμα . Σε φιλώ.

  • Melita, κάθε άνθρωπος έχει την ικανότητα να ανταπεξέρχεται από δύσκολες καταστάσεις, δεν έχουμε μόνο εμείς οι Έλληνες αυτό το προνόμιο. Εκείνο όμως που μας κάνει ξεχωριστούς είναι πως έχουμε την ικανότητα να δημιουργούμε καταστάσεις που μόνο σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας μπορείς να βρεις 😉

   Πάντως, μακάρι να μη χρειαστεί να γίνουμε στάχτη! Καλύτερα είναι να προσπαθήσουμε να συμμαζευτούμε όσο καλύτερα μπορεί ο καθένας μας και μετά όλοι μαζί, μονοιασμένα τώρα πια, να κάνουμε ότι καλύτερο για να ορθοποδήσει η χώρα.

   Να έχεις μια όμορφη ημέρα 🙂

 9. Απλώς θα ήθελα να προσθέσω στο εξαιρετικό σου σχόλιο πως θα ήταν θεμιτό να επιδιώκουν οι ευρωπαϊκές χώρες μείωση στο έλλειμμα και στο χρέος και γιατί όχι να γίνουμε και αυστηροί στα κριτήρια υπό την προϋπόθεση όμως να είχαμε τη δυνατότητα να βάλουμε φραγμούς στην αθρόα εισαγωγή προϊόντων από δύση και ανατολή με δασμούς ή κάποιον άλλο τρόπο, όχι όπως γίνεται τώρα να βλέπουμε να καταστρέφονται οι οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών και να μην μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό μια και οι αγορές και οι πολυεθνικές είναι πλέον πανίσχυρες και υπεράνω κάθε νόμου.

  • Θωμά θα συμφωνήσω μαζί σου. Σίγουρα πρέπει να υπάρχουν στόχοι για το μέλλον και αυτοί πρέπει να είναι εφικτοί και να ικανοποιούν το κοινό συμφέρον και όχι το συμφέρον κάποιων. Η πορεία των οικονομιών των χωρών της Ευρώπης είναι ένα πράγμα που εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τους ίδιους τους Ευρωπαίους και τις αποφάσεις τους. Είναι θέμα σωστού σχεδιασμού και προτεραιοτήτων. Βρισκόμαστε σε μια φάση που πρωταρχικός στόχος είναι η λιτότητα με ότι συνέπειες αυτή έχει. Ίσως θα πρέπει να επανεξεταστούν οι οικονομικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. και ή να διορθωθούν όπου πάσχουν ή να σχεδιαστούν εκ νέου. Εκεί πιστεύω πως βρίσκεται το πρόβλημα η λύση του οποίου θα δώσει ανάσα σε ολόκληρη την ένωση.

   Την καλημέρα μου.

 10. πράξεις!

  • Ακριβώς!

   Την καλημέρα μου katabran 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: