Η μάχη της συνιστώσας!

Εικόνα από το flickr. By Erwss, peace&love

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε έντονη κινητικότητα στους πολιτικούς σχηματισμούς αλλά και τους υποψήφιους βουλευτές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη αύξηση των ποσοστών στους μεν και η είσοδος στη Βουλή για τους δε. Εκείνο που δε βλέπουμε είναι τις παρασκηνιακές κινήσεις γύρω από το ζήτημα αυτό από τη μια και την προβολή στο μέλλον των ενεργειών αυτών και τα αποτελέσματα που θα επιφέρουν από την άλλη.

Η μετακίνηση των δυνάμεων αλλά και των προσώπων αυτών είναι τόσο ετερόκλητη αφενός σε ιδεολογικό περιεχόμενο κι αφετέρου σε πολιτική σκέψη και δράση, που δύσκολα μπορεί κανείς να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για τη σκοπιμότητά τους, εξαιρούμενης βεβαίως της προσδοκίας για την αύξηση της εκλογικής δύναμης. Τι κοινό μπορεί να έχει η Ντόρα με τον Πλεύρη και τον Ανατολάκη; Ή τον Βελόπουλο; Πως ταιριάζει ο Τζήμερος με τον Μάνο που μέχρι πρότινος τον αποκήρυσσε; Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ αποκηρύσσει την πολυφωνία των συνιστωσών του και καταθέτει ιδρυτική δήλωση ως ενιαίο πολιτικό κόμμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου!

Οι κύριοι πρωταγωνιστές της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου μοιάζουν να κάνουν σπασμωδικές κινήσεις στη μάχη της άγρας ψήφων! Από τη μια οι συμπαγείς πολιτικές οντότητες αρχίζουν να αποκτούν συνιστώσες, τις οποίες μέχρι πρότινος λίγο πολύ κατηγορούσαν και καταδίκαζαν ως παράγοντες αστάθειας και ασάφειας, ενώ οι συνασπισμοί δυνάμεων που μετά σθεναρότητας υπερασπίζονταν την πολυφωνία μέχρι χθες, σβήνουν τις συνιστώσες χάριν της συνισταμένης και του μπόνους των 50 εδρών βεβαίως!

Οι κινήσεις αυτές προδίδουν από τη μια την αγωνία για την ενίσχυση της εκλογικής δύναμης και την αβεβαιότητα των αποτελεσμάτων στους μεν κι από την άλλη τη σιγουριά της πρωτιάς στους δε! Είναι όμως πράγματι σωστές αυτές οι σκέψεις των αρχηγών και των κομματικών επιτελείων; Ή μήπως θα ενεργήσουν εντελώς διαφορετικά στο θυμικό των ψηφοφόρων; Η έντονη αγωνία του Σαμαρά που έχει μαζέψει στη ΝΔ ότι περνάει από μπροστά του δεν αποτυπώνεται τελικά στο υποσυνείδητο του εκλογικού σώματος ως μεγάλη αδυναμία κάνοντας το να στραφεί σε άλλες επιλογές; Ο Τσίπρας από την άλλη, καταργεί με μια μονοκοντυλιά το πολύχρωμο ψηφιδωτό που είναι το κύριο χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ, το λέει άλλωστε και το πρώτο συνθετικό του ονόματός του – «Συνασπισμός», προκειμένου να φανεί παντοδύναμος σε ένα πολιτικό χώρο που απεχθάνεται την ομοιομορφία και τις παντοδυναμίες των προσώπων, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο; Κι αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δε βγει πρώτο κόμμα και δεν πάρει το μπόνους των 50 εδρών, κάτι το οποίο μέχρι πρότινος καταδίκαζε ευαγγελιζόμενος την απλή αναλογική, δε θα έχει επιφέρει μια σοβαρότατη αλλοίωση στον πολιτικό σχηματισμό που ηγείται, με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του σχηματισμού αυτού;

Μπορεί η ανάλυση που αναπτύξαμε να αφορά τη σημειολογία των πράξεων, σε πολιτικό επίπεδο, που γινόμαστε μάρτυρες τις τελευταίες ημέρες, αλλά ενδεχομένως να αποτελέσουν μια παράμετρο για την εξέλιξη της προεκλογικής περιόδου που θα επηρεάσει τελικώς το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ημέρες που διανύουμε δεν προσφέρουν επί της ουσίας στον πολίτη σχεδόν τίποτα, από την άποψη του πολιτικού λόγου και της διαμόρφωσης του μέλλοντος της χώρας, παρά περισσότερο μοιάζει με μεταγραφική περίοδος, για να χρησιμοποιήσουμε τον ποδοσφαιρικό όρο, και μάχη εντυπώσεων που κερδίζουν πια οι «συνιστώσες» και όχι η πολιτική ουσία!

Advertisements
 1. Εξαιρετική ανάλυση Κώστα !! Συμφωνώ απολύτως, ιδίως στην ανάλυση που έκανες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτοντας ότι πρέπει να σοβαρευτεί κάπως όσο και αν αυτό δεν αρέσει (και ίσως δεν πάει) ούτε στον ίδιο τον Τσίπρα ούτε στους ψηφοφόρους του που έβρισκαν μία νεανική αύρα δροσιάς και κάτι το αλλιώτικο, το μη τυπικό. Όμως η πολιτική δεν γίνεται με όρους και συμπεριφορές παρεούλας, ο Ολάντ του το θύμισε αυτό.

  Για το ΠΑΣΟΚ δεν έγραψες αλλά τι να γράψεις… Ο Μπένυ κάνει την πιο περίεργη προεκλογική εκστρατεία : περιφέρει το πτώμα του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ στα Κανάλια και σε συγκεντρώσεις λέγοντας «τα κάναμε σκ@τά», «αποτύχαμε», «το διαλύσαμε το μαγαζί και θέλει ολική ανακαίνιση». Θα μπορούσε να ακουστεί σαν συμπαθητική απολογια αλλά πρώτον δεν μιλά για την χώρα μας ως όφειλε, για το κόμμα του μιλά και δεύτερον κανεις δεν ξεχνά την συμβολή του στα χάλια μας.
  Το κυριότερο : οι ίδιοι οι «πράσινοι» δεν τον πάνε». Τον θεωρουν «ξένο σώμα», πάντα έτσι τον έβλεπαν, ιδίως οι του «βαθέως ΠΑΣΟΚ».

  Η ΔΗΜΑΡ ίσως πληρωσει ακριβά το συμβάν με τη Ρεπούση για την γενοκτονία των Ποντίων και το ότι προτίμησε να την καλύψει. Κρίμα για τον Κουβέλη…

  Ο Καμένος (Ανεξάρτητοι Ελληνες) έχει απλώσει καλά το σεντόνι του και μαζεύει ότι πέσει από τη ΝΔ και τον αποδειχθέντα τελικά «λίγο» Αντωνάκη. (που ο «γάμος» του με τη Ντορούλα κάτι θα του φέρουν πάντως, ιδίως σε Κρήτη). Θα του το πάρει όμως κάποια στιγμή το κόμμα η Ντορούλα, οι λυκοφιλίες κάποτε πληρώνονται.

  Το ΚΚΕ απευθύνεται στο κοινό του και μόνο, το ΛΑΟΣ είναι ο μεγάλος χαμένος των προηγούμενων και αυτών νομίζω των εκλογών (δεν θα εκπλαγώ αν δεν μπει στη βουλή) και δεν με χαλά καθόλου, οι πολλές κολοτούμπες φέρνουν και την πτώση, μοιραία. Οι δε ΧΑτες… περιφέρουν τον φασισμό τους και κλέβουν κάποιες ψήφους από γεροντάκια και ανασφαλείς κάνοντας τα αυτονόητα που έπρεπε να κάνει το κράτος.

  Οι υποδέλοιποι… γκροπούσκουλα που λεγαμε παλιά, συνωστιζονται κάπου ανάμεσα στο 1 με 2 %.

  Αυτά σαν προσθετικά σχόλια, κάτω από το δικό μου πρίσμα πάντα. Σόρυ για την πολυλογία, δεν πάω να σου υποκαταστήσω την τόσο καλή ανάρτηση σου.

  • Γιώργο, πρώτα απ’ όλα σε καμία περίπτωση δε θεωρώ ότι οι σκέψεις σου προσπαθούν να υποκαταστήσουν την ανάρτησή μου. Αντιθέτως, τέτοιες σκέψεις και τέτοια σχόλια είναι απολύτως επιθυμητά και ενισχύουν την αξία και του ιστολογίου μου αλλά και της συζήτησης γενικότερα.

   Το σκεπτικό σου είναι πράγματι σωστό και νομίζω απεικονίζει επακριβώς τις σκέψεις πολλών Ελλήνων. Δεν έγραψα για το Βενιζέλο γιατί απλώς ήθελα να επικεντρώσω την προσοχή των αναγνωστών στις «συνιστώσες» και τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτές. Ο Βενιζέλος διέλυσε το ΠΑΣΟΚ και μετά φώναξε τους ίδιους ανθρώπους που το κατέστησαν «σάπιο» για να το ξαναφτιάξει! Τι μπορεί να πει κανείς; Οι λοιποί, ΔΗΜΑΡ, Καμμένος, ΚΚΕ κλπ, είναι όπως τα λες. Οι πρώτοι είναι άοσμοι, άχρωμοι και άγευστοι, ο Καμμένος προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα με το plan B, ενώ το ΚΚΕ και οι υπόλοιποι είναι καθαρά μέσα στον κόσμο τους, σε άλλο πλανήτη θα τολμούσα να πω, και κάνουν τα πάντα εκτός από το να παράγουν πολιτική!

   Την καλημέρα μου κι ευχαριστώ για το εύστοχο σχόλιό σου 🙂

 2. Εμένα πάντως με κούρασαν Κώστα. Δεν ξέρω τι με καθιστά αυτό αλλά με κούρασαν. Δεν υπάρχει ενημερωτική εκπομπή ή δελτίο ειδήσεων στο οποίο δεν παρευρίσκονται για να πουν … τις ίδιες ανούσιες αερολογίες.
  Και συν όλων των άλλων ασχολούνται μαζί τους και οι σατυρικές εκπομπές.
  Επειδή η άποψη μου για την ελληνική πολιτική είναι πως είναι ανύπαρκτη και απλά εμείς μέσα από ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο επιλέγουμε ανάμεσα στα ίδια πρόσωπα (ή τους απογόνους τους, για ποικιλία) ε κάπου με κουράζει αυτή η υποτίμηση από μεριάς τους για την νοημοσύνη του λαού.
  Τα κόμματα αυτή την στιγμή τα έχουν παίξει. Κανείς δεν περίμενε τα εκλογικά αποτελέσματα που προέκυψαν. Και αντί να κάτσουν να οργανώσουν κάποια σχέδια και να έχουν κάποιες σοβαρές προτάσεις κάθονται όλοι (πλην ΚΚΕ το οποίο το ενδεχόμενο πρωθυπουργίας το θεωρεί αστείο)και λυσσάνε για την αυτοδυναμία, δείχνοντας μου μόνο ένα πράγμα. Τους αφορά η δύναμη και η πολιτική εξουσία και όχι το καλό της Ελλάδας. Αυτό για μένα προσωπικά είναι αρκετό για να μην έχω πολιτική ταυτότητα, μιας και τους θεωρώ όλους «λίγους» για να χειριστούν την παρούσα σοβαρή κατάσταση.
  Και η τρανή απόδειξη; Οι αποχωρήσεις από το ΛΑΟΣ και οι προσχωρήσεις στην ΝΔ. Η καρέκλα δύσκολα χάνεται από ότι φαίνεται ή τουλάχιστον δυσκολότερα από την ελληνική συνείδηση η οποία από ότι φαίνεται εύκολα θυσιάζεται στον βωμό του συμφέροντος.
  Και αυτό που με στεναχωρεί είναι οι κομματικές νεολαίες. Την πάω αλλού την κουβέντα αλλά πραγματικά εξοργίζομαι να βλέπω τέτοια προσήλωση σε ανθρώπους που πρακτικά αγνοούν την παιδεία και δεν παρουσιάζουν κανένα αναπτυξιακό σχέδιο που να την αφορά. Αν αυτό είναι το μέλλον μας κάπου τρομάζω.
  Και να πεις ότι αγνοείται μόνο η παιδεία; Που είναι οι προτάσεις για την υγεία; Που το ΕΣΥ πεθαίνει σιγά σιγά στα πόδια του «εγώ» τους. Που είναι οι προτάσεις για περιβαλλοντική ανάπτυξη; Θαμμένες και αυτές κάτω από το τσιμέντο; Και η μόνη πρόταση που γίνεται είναι για κατάργηση ή επαναπροσδιορισμό του μνημονίου, χωρίς όμως (χωρίς καμία έκπληξη) κάποιος να εξηγεί πως θα γίνει τελικά αυτό. Με ποιες κινήσεις, ποιες επιπτώσεις θα έχει κτλ.
  Όσο για τα πολιτικά παντρέματα; Ε ήταν αναμενόμενα. Δεν έχω κανένα άλλο σχόλιο επ’ αυτού. Είναι πολύ προβλέψιμη η πολιτική σκηνή για να σε σοκάρει (με «σε» εννοώ τον εκάστοτε ψηφοφόρο).
  Για μένα αν τα κόμματα δεν αλλάξουν σκεπτικό, δεν αφήσουν τις υποκρισίες και δεν παρουσιάσουν συγκεκριμένα προγράμματα για να πάψουμε να μιλάμε γενικά και να μιλήσουμε επί της ουσίας σε πραγματικό χρόνο, δεν είναι άξια ψήφου, είναι απλά μια λύση ανάγκης.
  Όσο για τους περισσότερους πολιτικούς συγνώμη αν είναι προσβλητικό, είμαι μικρή και δεν το ξέρω. Αλλά για κάποιο λόγο νομίζω πως πιο πολύ celebrities θέλουν να γίνουν παρά μέρος μιας ελληνικής πραγματικότητας και εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού για να διαχειριστούν ορθά τα συμφέροντα του.
  Συγνώμη για την τεράστια απάντηση μου Κώστα, είναι και πρωί, αλλά αγανάκτησα τώρα που τα σκέφτηκα.
  Πολύ ενδιαφέρον το post σου!!
  Καλημέρες!! 🙂

  • Μαρίνα, τα είπες και ξέσπασες ε; 🙂 🙂 🙂

   Ο συλλογισμός σου είναι σωστός. Πιο πολύ έχει καταντήσει να είναι star system η πολιτική παρά ουσία! (Κάποια στιγμή είχα διαβάσει ένα πολύ πετυχημένο σύνθημα σε ένα τοίχο: «Το star system έχει κάτι μαγικό. Από μηδενικό σε κάνει νούμερο»!!!)

   Κάθε λαός έχει την κυβέρνηση και τους πολιτικούς που του αρμόζουν και που του αξίζουν. Έχουμε κι εμείς ένα πολύ μεγάλο, για να μην πω το μεγαλύτερο και φανώ απόλυτος, μερίδιο ευθύνης, καθόσον το πελατειακό και ρουσφετολογικό πολιτικό σύστημα εμείς το αναδείξαμε, το συντηρήσαμε και το μεγιστοποιήσαμε σε τόσο μεγάλο βαθμό, που οι αξίες αλλά και οι πραγματικά άξιοι άνθρωποι απλώς χάθηκαν!

   Το δυστύχημα τώρα πια είναι πως όπου και να κοιτάξει κανείς δύσκολα μπορεί να διακρίνει αξιόλογα πολιτικά στελέχη. Αντί αυτού βλέπει επικίνδυνους πολιτικούς που ψηφίζουν χωρίς να έχουν προηγουμένως διαβάσει τι θα ψηφίσουν! Κι εύλογα λοιπόν διερωτάται κανείς ποιο ψηφοδέλτιο πρέπει να επιλέξει για να ρίξει στην κάλπη! Έχει αρχίσει το λευκό να γίνεται ιδιαιτέρως ελκυστικό!

   Υπομονή, εκλογές είναι και θα περάσουν Μαρίνα!

   Την καλημέρα μου 🙂

 3. Θα συμφωνήσω με τον πρώτο σχολιαστή, γιατί πραγματικά θίγεις δύο σοβαρά ζητήματα (ειδικά όταν κι εσύ προβληματίζεσαι για τις συνιστώσες). δεν ξέρω πώς εξήγαγες το συμπέρασμα ότι ο Τσίπρας λειτουργεί με αρχηγικό τρόπο. Αυτό ομολογώ δεν το κατάλαβα, γιατί όταν όλοι τους κατηγορούν για πολυφωνία, εσύ μάλλον τείνεις στο αντίθετο. Περιμένω διευκρίνηση.
  Στο πρώτο μέρος, επί της ουσίας, έχει σημασία το ότι οι πολιτικοί πιστεύουν πως ο κόσμος είναι πρόβατα και θα ακολουθούν τους μετεγγραφέντες βουλευτές. Ακόμα δεν κατάλαβαν ότι οι πολίτες ενοχλήθηκαν με τη στάση τους.

  • Δήμο, όπως ίσως κατάλαβες, μιλώ σημειολογικά για την κατάθεση της αίτησης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που «σβήνει» τις συνιστώσες από το ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τις 50 έδρες δώρο από το νόμο Παυλόπουλου. Από την άλλη, ειδικά η περιοδεία του Τσίπρα στην Ευρώπη, που αρκετοί τη χαρακτήρισαν αποτυχημένη λόγω της υπεροπτικής του συμπεριφοράς (Ολαντρέου κλπ.), έδειξε την ανωριμότητα του από τη μια αλλά και την προσπάθειά του να φανεί ως ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός. Κάτι που μανιωδώς επιδίωκαν και επιδιώκουν οι αρχηγοί των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλά χρόνια. Αυτή η πολυφωνία του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κυρίαρχο χαρακτηριστικό του χάνεται. Ο αρχηγός σβήνει επί της ουσίας κάθε διαφορετικότητα μέσα στον κομματικό αυτό μηχανισμό. Εν ολίγοις, με τον τρόπο που λειτουργεί ο Τσίπρας, αλλοιώνει τη μορφή και τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέποντάς το σιγά σιγά σε αρχηγικό κόμμα. Λες και δε χορτάσαμε στην Ελλάδα τα κόμματα αυτού του τύπου!

   Στα υπόλοιπα συμφωνούμε 🙂

   Αν έχεις χρόνο και διάθεση, ρίξε μια ματιά εδώ. Νομίζω ότι αξίζει.

   • Όχι δεν το κατάλαβα. Μάλιστα, για την περιοδεία επίτρεψέ μου να σου ότι σε μέρος του κόσμου η «επίθεση» (στην οποία τελικά δεν έδωσαν ούτε τα γαλλικά μέσα ούτε η γαλλική κυβέρνηση καμία αναφορά, υπό την έννοια της ενόχλησης ή να κάτι που να δείχνει ότι την εξέλαβαν ως επίθεση -γιατί είναι ένα ανέκδοτο που ο ίδιος ο Ολάντ ξεκίνησε προεκλογικά και το ενίσχυσε το «Αριστερό Μέτωπο») κέρδισε τις εντυπώσεις σε Έλληνες. Όσοι επιτίθενται στο ΣΥΡΙΖΑ για τέτοια (και μόνο στην Ελλάδα βρήκαν την ευκαιρία), τελικά του χαρίζουν μονάδες ως αντισυστημικό και μη υπάκουο κόμμα/πρόσωπο. Προσωπικά που αντιλαμβάνομαι το γαλλικό χιούμορ -αν και αρχικά τρόμαξα- γέλασα, δεν περιμενα να ενοχλήσει και δεν ενόχλησε κανέναν (για να δεις πώς λειτουργούν τα ελληνικά μίντια στην τελική).

    Στο άλλο ζήτημα, που θέτεις, δε μου κάνει εντύπωση αυτό. Και επί τούτου έπρεπε να επιλέξεις άλλη κριτική. Πχ ότι χρησιμοποιεί το μέσο για κυβέρνηση που κατηγορούσε… Από την άλλη, για μένα το εντυπωσιακό είναι ότι εκεί που πάντα διαφωνούσαν ή είχαν 12 γνώμες (όσες οι συνιστώσες), τώρα κινήθηκαν με ομοφωνία. Τι σου κάνει η εξουσία. Σου το ξαναείπα. Όταν αρχίσουν να δέχονται υπό την εξουσία, θα χαθούν οι φωνές των συνιστωσών.

    • Δήμο, η άποψή σου είναι σεβαστή, αλλά η δική μου γνώμη είναι διαφορετική. Γι’ αυτό άλλωστε ο Ολλάντ, που έκλεισε την πόρτα στον Τσίπρα λέγοντας ότι δέχεται μόνο αρχηγούς κρατών, συναντήθηκε με τον Βενιζέλο! Αν αυτό είναι επιτυχία του Τσίπρα, τότε έχουμε διαφορετική άποψη για το τι σημαίνει επιτυχία. Όσο αφορά στο εσωτερικό της χώρας, σίγουρα κάποιοι θεώρησαν επιτυχή την περιοδεία Τσίπρα, αλλά υπάρχουν και αρκετοί που έχουν αντίθετη άποψη.

     Για τα υπόλοιπα, το λες κι εσύ, εκεί που διαφωνούσαν ή είχαν 12 γνώμες, τώρα η πολυφωνία χάνεται. Συνεπώς έχουμε αλλοίωση του χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ που μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα αμιγώς αρχηγοκεντρικό κόμμα.

     Την καλημέρα μου.

 4. Kαλησπέρα. Όντως έχει ενδιαφέρον να παρακολουθείς ως τρίτος τις κινήσεις των κομμάτων. Είναι όπως τα λες…μάλλον έτσι τα βλέπω και εγώ. Μόνο που έχει ενδιαφέρον να ακούμε τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ γιατί υπάρχουν και δεν τις διαγράφει μια αίτηση ιδρυτική στην Εισαγγελία. Υπάρχουν και φαίνονται από όσα υποστηρίζουν για το Μνημόνιο, για την οικονομική πολιτική κλπ κλπ κλπ. Ο καθένας το δικό του και πολλές φορές μακράν του αρχηγού………Το θέμα της ΝΔ νομίζω ότι ήταν αναμενόμενο. Όλοι αυτοί από τη ΝΔ προέρχονται ή εκεί θα κατέληγαν εν καιρώ. Προφανώς ήλθε το πλήρωμα του χρόνου. Το θέμα είναι ότι ο Σαμαράς κάνει σπασμωδικές κινήσεις που πιστεύω ότι δεν τις ήθελε, για να αυξήσει τα ποσοστά του αλλά και να κρατήσει τη θέση του ως πρόεδρος στη ΝΔ, γιατί τρίζει συθέμελα.
  Όσο για τα άλλα κόμματα…………..μια απ’ τα ίδια, όπως τα λες! Τελικά είπαμε αυτή η κρίση δεν έβγαλε μια νέα δύναμη, έναν αρχηγό που θα πει κάτι νέο και θα κερδίσει τον κόσμο. Συνήθως τέτοιες κρίσεις παρουσιάζουν αυτό το νέο…………ίσως οι εκλογές να έγιναν νωρίς. Επιθυμία και του Σαμαρά δεν ήταν;;; Προφανώς θα την πληρώσει πικρά. Τώρα τι θα βγει από όλη αυτή την πόλωση των κομμάτων;;;; Θα δείξει. Κοίτα μην πάμε και για τρίτες εκλογές…………….

  • Άννα, οι συνιστώσες σίγουρα δε διαγράφονται ή εξαφανίζονται με μια αίτηση! Όμως, όπως είπα και πιο πάνω στο Δήμο, ο Τσίπρας προσπαθεί, κατά τη γνώμη μου, να φτιάξει ένα αμιγώς αρχηγικό κόμμα και να φιμώσει τη διαφορετικότητα και τις φωνές των συνιστωσών! Άλλωστε, απ’ ότι φαίνεται, γίνεται προσπάθεια να πιστωθεί μόνος του την άνοδο της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ. Δες πως τον αποκαλούν: Ο νέος Ανδρέας, ο Αλέξης (κατά το Ανδρέας) κλπ.

   Πάντως, δε νομίζω ότι ούτε η χώρα αλλά ούτε κανένας από εμάς πρόκειται να αντέξει και τρίτη εκλογική αναμέτρηση! Θα βγούμε έξω και θα πάρουμε τους δρόμους… 😉

   Την καλησπέρα μου.

 5. Δεν ξέρω Κώστα πώς θα τις φιμώσει αν αυτό επιδιώκει………Σήμερα ήδη ο Δραγασάκης μίλησε για πολιτική καταγγελία του Μνημονίου.
  Σου αντιγράφω: »«Θα καταγγείλουμε πολιτικά και όχι νομικά το Μνημόνιο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες πτυχές θα καταργηθούν, κάποιες άλλες θα τις διαπραγματευτούμε και υπάρχουν και άλλες που πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές λύσεις» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνος Οικονομικών του κόμματος Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.»
  Και όταν τον ρώτησαν αν είναι αυτή η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και πότε προέκυψε η στροφή αυτή δεν απήντησε. Όπως βλέπεις έχει πιο ενδιαφέρον να παρακουλουθείς τους Συριζαίους τι λένε και πόσο διαφορετικά ερμηνεύουν τα λεγόμενα του αρχηγού……..Εκεί πιστεύω ότι είναι το ζουμί!!!!!
  Καλό βράδυ

  • Άννα το Δραγασάκη τον παρακολούθησα και οφείλω να ομολογήσω ότι έμεινα έκπληκτος με τη δήλωσή του αυτή περί «πολιτικής καταγγελίας και όχι νομικής»! Τελικά υπάρχει πολύ μεγάλη ασάφεια στο τι ακριβώς πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

   Πιστεύω πως δε θα φιμώσει τις συνιστώσες ο Τσίπρας, αλλά θα ασκήσει τρομερές πιέσεις για να πάψουν οι διχογνωμίες ή έστω αυτές να μη βγαίνουν προς τα έξω. Έχει καταλάβει πως αυτές οι διαφορετικές δηλώσεις των στελεχών του κάνουν ζημιά στο κόμμα. Ας μην ξεχνάμε κι αυτό που λέει ο λαός: Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει! Αυτό θέλει να αποφύγει κι αυτό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πρέπει να το πετύχει αν έχει βλέψεις για την εξουσία.

   Την καλημέρα μου.

 6. Την συνιστώσα μου μέσα…εδώ ο κόσμος έχει αρχίσει και χορεύει τον χορό του Ζαλόγγου και τα ΜΜΕ προάγουν τις συνιστώσες του καθενός!
  Σόρρυ Τελευταίε για το μη φρόνιμο…σχόλιό μου αλλά ένα μήνα τώρα μέσα στα ζυμώματα και τις αναλύσεις έφτασα στο στάδιο να είμαι έτοιμη να τα πάρω,να πάρω φόρα και να τους ρημάξω στις κλωτσιές στην ανηφόρα…
  Μην βλέπεις και πολύ Τ.V…
  Εχουν βαλθεί Θεοί και δαίμονες εναντίον του Τσίπρα!!!
  Στις προηγούμενες εκλογές δεν ψήφισα Τσίπρα, αλλά τον τελευταίο καιρό κατάφεραν να με κάνουν φανατική Τσιπρική!
  Ελεος πια…φανταστείτε να τα είχε βρει και με το ΚΚΕ τι θα είχε γίνει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στον κόσμο όλο! Αυτό που σας λέω μόνο φανταστείτε…

 7. Mε θέλουν λέει…σοφή και φρόνιμη!
  Κοίτα ποιος το λέει αυτό..

  • Κάρυ μου, μη φανατίζεσαι! Ο φανατισμός το μόνο που κάνει είναι να βάζει παρωπίδες!

   Εγώ πάντως πριν τις προηγούμενες εκλογές ήμουν υπέρ του Τσίπρα. Μετά τη διερευνητική που την έβγαλε στο σεργιάνι και τη γύρισε σε όλα τα σοκάκια κάπου άρχισα να διακρίνω ανωριμότητα από τη μια και βαθιά κομματικά συμφέροντα από την άλλη. Δε νομίζω ότι είναι καιρός για πειράματα! Αν είχε επιδείξει σοβαρότητα, μέσα και έξω από τη χώρα, και τα στελέχη του δεν έβγαιναν να διατυμπανίσουν ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, ίσως τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Τώρα πια δεν ξέρω τι να υποθέσω. Αντιμνημονιακός στην αρχή με σύνθημα θα καταργήσει το μνημόνιο και τώρα το γύρισε στο θα το διαπραγματευτούμε, άσε που ο Δραγασάκης μίλησε για πολιτική και όχι νομική καταγγελία. Ξέρεις τι λένε στο χωριό μου; Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν! Σαν να λέμε πως όταν μου έρθει το χαράτσι θα πάω στην εφορία και θα το πληρώσω αλλά όμως πριν θα το έχω καταγγείλει πολιτικά και θα έχω εκφράσει τη διαφωνία μου… 🙂

   Όσο για το Μόντι, τραπεζικός είναι ο άνθρωπος, τι περίμενες να σου πει;

   Την καλημέρα μου και… ψυχραιμία 🙂

 8. Bρε Τελευταίε μου με φανατίζουν χωρίς να το θέλω!
  Τόση λάσπη πια τόση διαστρέβλωση θα τον κάνουν ήρωα τον Τσίπρα.
  Με την διερευνητική δεν έχεις δίκιο. Δεν είναι δυνατόν να σχηματίσεις κυβέρνηση με 16%, έχοντας την ψήφο ανοχής ποίων?
  Οι άνθρωποι δεν έχουν τον Θεό τους!Είχαν την απαίτηση να νομοθετεί η κυβέρνηση αφού πρώτα έπαιρνε την συγκατάθεση των εταίρων μας, ώστε να μην μας αποπέμψουν απο την ευρωζώνη. Μ’αυτές τις συνθήκες δεν ασκείς εξωτερική πολιτική.
  Πρέπει να είσαι αποφασισμένος και νάχεις πίσω σου έναν ολόκληρο λαό για να συναντήσεις τον Σόιμπλε!
  Τώρα για το τι θα καταφέρουν αν βγουν κυβέρνηση είναι αλλο καπέλλο.
  Πιστεύω όμως ότι η ευκαιρία πρέπει να τους δοθεί. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή!
  Αυτά …όσο για τον τρόπο που εκφράζομαι ξέρεις ότι είναι κομμάτι του Πεντελικού μου μαρμάρου που καμμιά κακιά σκουριά δεν πιάνει! :))
  Φιλιά καλημέρας!

  • Κάρυ μου, τη διερευνητική την παίρνεις για να κάνεις κυβέρνηση, όχι να συναντήσεις τον πρόεδρο και τα μέλη του εξωραϊστικού συλλόγου Άνω – Κάτω και Μέσης Ραχούλας για να αλιεύσεις ψήφους!!! Αυτό είναι που μου γύρισε το μυαλό ανάποδα, χα, χα, χα… 🙂

   Για τα υπόλοιπα, ειδικά για τον «συμπαθέστατο» κ. Σόιμπλε δε διαφωνούμε. Αλλά να τον αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό, αυτό φωνάζω κι αυτό ζητάω από τον Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ.

   Πάντως, από εδώ κι εμπρός δε θα διαφωνήσω ξανά μαζί σου γιατί το Πεντελικό μάρμαρο είναι βαρύ και φοβάμαι μήπως φάω καμιά αδέσποτη lol 😉

   Την καλημέρα μου επίσης!

 9. Τελευταίε συμφωνώ σε γενικές γραμμές μαζί σου. Ωστόσο αυτό το περιβόητο Ολαντρέου ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει και η λασπολογία των ΜΜΕ. Όσο και αν αμφισβητούμε ορισμένα πράγματα, εξακολουθώ να πιστεύω πως δεν έχουμε τίποτε καλύτερο να κάνουμε απ’το να απορρίψουμε τα μνημονιακά κόμματα. Δεν γνωρίζω τη συνέχεια του ελληνικού δράματος ωστόσο θα συνεχίσω να δίνω ευκαιρίες σε ανθρώπους που αποκυρήσουν το μέτρα λιτότητας και το μνημονιακό μέτωπο. Λακωνικά θα σου πω είμαι έτοιμος για μια τελευταία χαριστική βολή. Αλλά δεν πρόκειται να αφήσω να με πυροβολήσουν ξανά οι ίδιοι.. Όχι πια.

  • Φίλε μου koufetarie θα συμφωνήσω μαζί σου. Αλλά αναρωτιέμαι, τώρα πια υπάρχουν μνημονιακά κόμματα; Όλοι το έχουν γυρίσει το παραμύθι!!! Όμως, σκέψου το εξής: Αν δράσουμε χωρίς σοβαρότητα κι αρχίσουμε πάλι να πιστεύουμε σε λαϊκισμούς, οι οποίοι ας μην ξεχνάμε πως μας οδήγησαν εδώ, θα είναι σαν να λέμε πως κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα και το αφήνουμε για αύριο! Η Ελληνική πολιτική και οι θεσμοί (αλλά και τα πρόσωπα) έχουν σαπίσει. Έχουν γίνει επικίνδυνοι και τραβούν στο βούρκο κι εμάς. Αλλιώς ίσως θα πρέπει να αντιδράσουμε, προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του συστήματος, πρωτίστως δε δια της μη αποδοχής εκ μέρους μας των ίδιων προσώπων που μας οδήγησαν εδώ. Δεν είναι σωστό να αφήσουμε τους υπεύθυνους να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο, ειδάλλως γινόμαστε εμείς οι ίδιοι υπεύθυνοι για την κατάντια μας. Όσο για τη λασπολογία των ΜΜΕ, ρώτησε τον εαυτό σου, κάνουν και τίποτα άλλο τα ΜΜΕ; Γιατί λοιπόν να δώσουμε βάση σε αυτά που λένε;

   Την καλημέρα μου.

 10. Μα ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως δεν ενημερωνόμαστε πλέον από τα μεγάλα αθηναϊκά κανάλια ή από τις εφημερίδες (κατάντησαν τρε μπαναλ!) Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου, άλλωστε προτιμώ ριζοσπαστικότερες αλλαγές( θα έλεγα ακραίες), δεν εμπιστεύομαι κανέναν, αναγνωρίζω ωστόσο το δικαίωμα για μια διαφορετική φωνή που όπως και να το κάνεις τα νέα δεδομένα (σε σχέση με την βαρετή αυτοδυναμία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) είναι αξιοσημείωτα!

  Δεν είναι σωστό, αλλά τι να κάνεις; Εν μέρει θα ασπαζόμουν ενέργειες αλά RAF αλλά θα χαρακτηριστώ τρομοκράτης! Πώς δηλαδή θα ασκήσεις πίεση, όταν η μόνη πίεση που φαίνεται να αποδίδει(;) αυτή τη στιγμή είναι του ΣΥΡΙΖΑ; Μακάρι πραγματικά μακάρι να είχαμε άλλη φιλοσοφία ως λαός και να επιλέγαμε ένα αριστερό σχήμα περισσότερο ριζοσπαστικό , αλλά η εξουσιόφιλοι πάντα μετριάζουν τον δυναμισμό τους στο τέλος.Αχ βαχ βρε Τελευταίε.

  • Πίεση θα ήταν ας πούμε να μην πληρώσει κανείς το χαράτσι της ΔΕΗ στέλνοντας το μήνυμα πως θα το πληρώσουμε μόνο αν, λέω για παράδειγμα, δεν καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ή αν οι τράπεζες αρχίσουν επιτέλους να ρίχνουν χρήμα στην πραγματική οικονομία και δεν το συσσωρεύουν στα λογιστικά τους αποθέματα για να εμφανίσουν κέρδη. ‘Η…, ή…, ή… Η ψήφος από την άλλη δεν είναι μέσο πίεσης προς προς τον δεύτερο, τρίτο κλπ, αλλά εντολή στον πρώτο.

   Όπως έχω πει και κατά το παρελθόν, ας μην κοιτάμε αλλού. Ας κοιτάξουμε πρώτα μέσα μας, να αλλάξουμε εμείς πριν από τους άλλους και μετά θα δεις πως θα έχουν αλλάξει και οι άλλοι 🙂

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: