Η ανατομία μιας χαμένης ψήφου.

(c) Τελευταίος

Όταν το αποτέλεσμα μιας εκλογικής διαδικασίας είναι μια νέα εκλογική διαδικασία, τότε κάτι δεν έχει γίνει σωστά. Ο λαός δια της ψήφου του δεν παροτρύνει απλώς αλλά δίνει εντολή σαφή και ειδική για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεν προκύπτει κυβέρνηση μόνο όταν υπάρχει αυτοδυναμία ενός κόμματος κατ’ ανάγκη αλλά και μέσα από συνεργασίες, γι’ αυτό υπάρχει και ο θεσμός των διερευνητικών εντολών. Κι αν θυμηθούμε αυτό που τα πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα έχουν ως καθημερινή “καραμέλα” πως στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, είναι απορίας άξιο πως έχουμε βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο!

“Το μήνυμα των εκλογών ελήφθη!” Αυτή είναι η έκφραση που χρησιμοποιούν τα κόμματα μετά τις εκλογές προκειμένου, υποκριτικά συνήθως, να πουν στο λαό ότι θα δράσουν αναλόγως. Εκείνο που ερμηνεύουν εντελώς λανθασμένα όμως είναι πως ο λαός δεν έστειλε μήνυμα αλλά έδωσε εντολή! Δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια των κομμάτων να δράσουν κατά το δοκούν μετά τις εκλογές αλλά αντίθετα όπως ακριβώς πήραν την εντολή. Και τούτη τη φορά ο λαός είπε πως δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανένα μόνο του αλλά σε όλους μαζί ή έστω σε περισσότερους του ενός. Γι’ αυτό και τα ποσοστά ενός εκάστου των κομμάτων δεν ξεπέρασαν το 19% επί του συνόλου του εκλογικού αποτελέσματος. Ο λαός είπε επίσης πως το ΠΑΣΟΚ πρωτίστως αλλά και η ΝΔ δευτερευόντως είναι αναξιόπιστες και ανακόλουθες πολιτικές δυνάμεις και μείωσαν δραματικά τη δύναμή τους. Στη συνέχεια είπε πως το μνημόνιο είναι κάτι κακό και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αλλάξει, γι’ αυτό και τα κόμματα που το υποστήριξαν αυτό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πήραν αθροιστικά σχεδόν  το 50% του συνόλου. Επιπροσθέτως τα κόμματα της αριστεράς στο σύνολό τους για πρώτη φορά ξεπέρασαν το 30% που σημαίνει πως υπήρξε μια σαφής στροφή και μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς αυτόν τον πολιτικό χώρο.

Τι λοιπόν από όλα τα παραπάνω ξεκάθαρα πράγματα που είπε ο λαός στη ΝΔ, στο ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ, στους Ανεξάρτητους Έλληνες, στο ΚΚΕ και στη Δημοκρατική Αριστερά δεν κατάλαβαν τα κόμματα; Ποιο είναι επιτέλους το μήνυμα που αυτοί πήραν; Δέκα εκατομμύρια Έλληνες καταλαβαίνουν άλλα πράγματα κι άλλα καταλαβαίνουν οι κύριοι Σαμαράς, Τσίπρας, Βενιζέλος, Καμμένος, Παπαρήγα και Κουβέλης; Ποιος έχει πρόβλημα κατανόησης τελικά; Ποιος είναι υπεύθυνος που η διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης έχει γίνει πια ένα κακόγουστο σήριαλ; Μήπως τελικά η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα αλλά τα κόμματα συνηθίζουν να την οδηγούν τεχνηέντως σε αδιέξοδο; Μήπως τελικά δεν είναι πρόβλημα η πολιτική αλλά οι πολιτικοί; Και μήπως πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρότατα γι’ αυτή τους τη στάση; Και μη διανοηθεί κανείς να πει πως έχουν προγραμματικές ή ιδεολογικές διαφορές γιατί θα τους θυμίσουμε εκείνα που είναι κοινά: Περίπου οι μισοί Έλληνες ζουν πια κάτω από το όριο της φτώχιας, ο μισός ενεργός πληθυσμός είναι άνεργος, το εμπόριο αργοπεθαίνει, η ανάπτυξη κινείται με αρνητικούς ρυθμούς, το κοινωνικό κράτος αποτελεί παρελθόν, υγεία και παιδεία παραπαίουν και τα νοικοκυριά στενάζουν κάτω από το βάρος των νέων φόρων και των αυξανόμενων τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης.

Αναλάβετε επιτέλους, επιτέλους, επιτέλους την ιστορική ευθύνη που σας αναλογεί κύριοι αρχηγοί των κομμάτων και πράξτε έτσι όπως πράττουν οι μεγάλοι άντρες στις δύσκολες στιγμές. Δε χωράει καμία δικαιολογία για το αντίθετο.-

 1. Καλησπέρες καλησπέρες,
  Αρχικά Κώστα να σου πω πόσο μου άρεσε ο τίτλος σου. Εντάξει, είναι για αλλού, που λέμε…
  Όσα αναφέρεις στο κείμενο σου είναι σωστά και τα ερωτήματα σου εύλογα. Φαντάζομαι και ρητορικά μιας και είναι γνωστό πως σπάνια από το ελληνικό κοινοβούλιο εισπράττουμε απαντήσεις. Συνήθως απλά δημιουργούνται νέες απορίες.
  Από όλες τις εκπομπές που βλέπω τις τελευταίες μέρες και οι οποίες έχουν πολιτικό χαρακτήρα, από όσα διαβάζω στις εφημερίδες και στα blog, το δικό μου φτωχό μυαλό ένα έχει καταλάβει : Χανόμαστε!!
  Εδώ η κατάσταση απαιτεί σταθερούς χειρισμούς και συγκεκριμένες διαδικασίες και οι αξιότιμοι πολιτικοί συνεδριάζουν βάση ποσοστών και προσωπικών φιλοδοξιών. Σαφή απάντηση δεν υπάρχει από κανέναν πολιτικό εκπρόσωπο για τις προθέσεις τους και η Ευρώπη σε αναμονή.
  Ζούμε ιστορικές στιγμές. Ο λαός χρειαζόταν μια ευκαιρία να δείξει έμπρακτα την διαφωνία του, την αντίδραση του όπερ και εγένετο. Δεν είμαι σίγουρη ωστόσο ότι η αυτοδυναμία δεν επήλθε από έλλειψη εμπιστοσύνης στον δικομματισμό όσο από την πεποίθηση του λαού ότι όλοι είναι ίδιοι οπότε …
  Από ότι πάντως φαίνεται θα πάμε εκ νέου σε εκλογές. Για ένα μόνο φοβάμαι, μήπως οι εκπλήξεις αυτής της εκλογικής διαδικασίας είναι ακίνδυνες μπροστά στις εκπλήξεις της επόμενης.
  Όσο για τον επίλογο σου. Δυστυχώς η ευθυνοφοβία στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι γεγονός. Δεν νομίζω να αλλάξει τώρα.
  Καλό απογευματάκι και ας ευχηθούμε οι πολιτικές εξελίξεις που αλλάζουν κατεύθυνση κάθε δέκα δευτερόλεπτα να είναι προς όφελος των Ελλήνων.

  • Χα, χα, χα… Για που είναι ο τίτλος που έδωσα;

   Τα ερωτήματα Μαρίνα σίγουρα είναι ρητορικά αλλά έχουν και μια δόση εύλογης πίκρας. Όλοι μας φοβόμαστε την έκβαση των γεγονότων, ειδικά τώρα πια που απέτυχε κάθε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Αισιοδοξώ μόνο επειδή ανήκουμε στην Ε.Ε. και υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας, δεν είμαστε εντελώς μόνοι, παρά τα όσα αντίθετα ακούγονται.

   Το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών νομίζω κι εγώ πως θα κρύβει πολλές εκπλήξεις. Πρώτα απ’ όλα ο Καμμένος βλέπω να παίρνει τον κατήφορο μετά και από τις μομφές περί του non paper από τα ίδια τα στελέχη του κόμματός του. Δε θα μου κάνει έκπληξη αν δω πχ. το Ζώη από τη Λάρισα να γυρίζει πίσω στη ΝΔ. Όπως επίσης νομίζω ότι θα ξεφουσκώσει και το ΣΥΡΙΖΑ που αποδείχτηκε πολύ μικρός για να χειριστεί τις περιστάσεις. Τώρα ποιος θα είναι ο νικητής, μη με ρωτάς, δεν μπορώ να σου πω 😉

   Καλό απόγευμα.

   • Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής ξέρω όμως με όλα αυτά ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος κι αυτός είναι ο λαός.

    • Ας ελπίσουμε πως δε θα γίνει έτσι!

 2. Συμφωνώ Κώστα με όσα έγραψες (το Κώστα το είδα από το προηγούμενο σχόλιο).

  Και συμφωνώ ότι πιθανώς μετά τις επόμενες εκλογές θα έχουμε τα ίδια και χειρότερα.

  Το μόνο καλό μίας επόμενης εκλογικής αναμ’έτρησης είναι ότι ίσως, ίσως λέμε, πέσουν τα ποσοστά της Χ.Α.

  Και το αδιέξοδο υπάρχει… Νομίζω, χωρίς να το θέλω φυσικά, ότι είτε βγουν τα φιλομνημονιακά κόματα είτε τα αντιμνημονιακά, από την Ευρώπη θα βγούμε. Με ότι συνεπάγεται αυτό. Λίγο πριν, λίγο μετά. Θα μας αναγκάσουν. Θα ζητούν όλο και περισσότερα μέχρι να αδυνατούμε και να βγουμε. Εκτός αν φύγουμε νωρίτερα μόνοι μας.

  Φόβοι και εκτιμήσεις αυτά, μακάρι να πέφτω έξω.

  Να είσαι καλά !!

  • Γιώργο, εκείνο που περιμένω με ανυπομονησία να δω είναι όχι το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών αλλά το τι δικαιολογία θα βρουν για να συνεργαστούν. Πως οι «κακοί» του σήμερα γίνουν αύριο ξαφνικά «καλοί»! Εκτός κι αν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ επανέλθουν στα παλιά τους ποσοστά και ο δικομματισμός ανακάμψει δριμύτερος, διόλου απίθανο κατά τη γνώμη μου σενάριο.

   Για την έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε. δεν το βλέπω, όχι γιατί δεν το αξίζουμε αλλά γιατί θα έπληττε καίρια το κύρος της Ένωσης κάτι το οποίο θα είχε τεράστιο για να μην πω ανυπέρβλητο πολιτικό κόστος για όλες τις χώρες μέλη, ειδικά εκείνες της ζώνης του ευρώ. Το σκεπτικό μου το έχω αναπτύξει και στην προηγούμενη ανάρτηση. Πάντως, μαζί με εσένα κι εγώ εύχομαι να πέσεις έξω 🙂

   Καλό απόγευμα.
   Κώστας!

 3. Προσυπογράφω πλήρως το κείμενο.
  Οι εκλογές γίνονται για να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση.
  Έαν τελικά πάμε για νέες εκλογές πιστεύω πως πολλοί θα βρεθούν μπροστά σε εκπλήξεις που δεν τις περιμένουν.
  Ο λαός δεν ξέρει μόνο να επιβραβεύει αλλά και να τιμωρεί.
  Το απέδειξε μάλιστα πολύ καλά στις τελευταίες εκλογές.

  • Έτσι είναι Αθεόφοβε. Ο λαός ξέρει και να τιμωρεί. Και με όσους έχω μιλήσει μέχρι σήμερα όλοι λένε το ίδιο, πως οι επόμενες εκλογές κρύβουν εκπλήξεις!

   Καλό σου απόγευμα.

   Υ.Γ. Για την ψυχική μας ηρεμία τι φάρμακο προτείνεις γιατρέ μου 🙂

 4. Κυβέρνηση μπορούσαμε να έχουμε. Μπορούσαν οι ΝΔΣΟΚ να κυβερνήσουν μαζί με τη ΧΑ αν ήθελαν ή με τη ΔΗΜΑΡ ή με τους ΑΝΕΛ. Ωστόσο, απαιτούσαν νομιμοποίηση κόντρα στη βούληση των πολιτών (σσ ο λαός δεν αποφασίζει, δεν είναι υποκείμενο, αυτό είναι σοφιστική ρητορεία). Θέλαν νομιμοποίηση κόντρα στην επιθυμία της πλειοψηφίας των Ελλήνων που αρνούνται τη λιτότητα και το δικομματισμό.

  • Δήμο, δημοκρατική νομιμοποίηση θα είχαν αν σχηματιζόταν κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Αυτοί οι τρεις έχουν 38% και κάτι, δηλαδή κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο των ψηφισάντων. Αν σκεφτείς ότι η αποχή ήταν 35% και κάνεις την αναγωγή του 38% στο 100% του εκλογικού σώματος, το ποσοστό ξεπερνάει το 50%. Τα υπόλοιπα είναι κατά τη γνώμη μου αστήριχτες, για να μη χρησιμοποιήσω κάποιον πιο βαρύ χαρακτηρισμό, δικαιολογίες του Κουβέλη ο οποίος μοιάζει μέσα στην επιδερμική σοβαροφάνειά του, όπως φάνηκε, να μην ξέρει προς τα που να πάει και τι να κάνει. Άσε που μόλις εκλέχτηκε ο Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ δε σεβάστηκε την ετυμηγορία και σηκώθηκε και έφυγε. Όση αξιοπιστία και σοβαρότητα διαφάνηκε πως έχει εξανεμίστηκε με τις πρόσφατες κινήσεις του, όπως ενδεχομένως θα εξαφανιστούν και τα ποσοστά του στις επόμενες εκλογές!

   Όσο αφορά στο λαό, αν αυτός, ως σύνολο μιλάω πάντα και όχι ως άθροισμα ξεχωριστών μονάδων, δεν είναι υποκείμενο και δεν αποφασίζει δια της έκφρασης του που αντανακλάται στο εκλογικό αποτέλεσμα και τα ποσοστά που δίνει στα κόμματα, τότε Δήμο ποιός είναι τελικά το υποκείμενο και ποιός αποφασίζει;

 5. μα η διακυβέρνηση αυτήν την περίοδο, είναι μια καυτή πατάτα που ο σύριζα πέταξε μακριά. αυτό δεν το είδαν όσοι τον ψήφισαν; ότι αρνείται να κυβερνήσει γιατί δε θέλει; ότι απλά ξέρει μόνο να φωνάζει, να διαμαρτύρεται, να παραπονιέται, αλλά όταν ήρθε η ώρα να κάνει πράξη όσα πρεσβεύει, απλά εκανε την πάπια…

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ τη ζήτησε όμως, ανεξαρτήτως αν μετά έγινε Λούης! Και τι Λούης, έσπασε κάθε ρεκόρ! Και τώρα προσπαθεί μέσα από την αναξιοπιστία του όπως διαφάνηκε τελικά, να γίνει και τιμητής της αξιοπιστίας και της Δημοκρατίας! Έπαιξε χοντρό παιχνίδι στις πλάτες του λαού κι αν γίνει κάτι μη αναστρέψιμο το επόμενο χρονικό διάστημα θα το πιστωθεί χωρίς δεύτερη κουβέντα.

   Την καλησπέρα μου.

   • Επί της ουσίας δε διαφωνούμε…. Κάθε άλλο.

  • Νέστορας
  • 15 Μαΐου 2012

  δεν κατάλαβαν χριστό όλοι αυτοί οι τύποι τελικά, έτσι δεν είναι;

  έχουμε να δούμε ακόμη περισσότερα από δω και πέρα και για ένα μήνα λοιπόν. και οι ποιμένες σκοπεύουν να κάνουν πολύ καλή δουλειά..

  • Νέστορα έτσι φαίνεται. Μακάρι στις επόμενες εκλογές να τους δώσουμε να το καταλάβουν καλύτερα… 😉

   Καλό σου βράδυ.

 6. Kαλησπέρα Κώστα. Και εγώ προσυπογράφω το κείμενό σου. Όμως μη λες πως η ψήφος του λαού είναι σεβαστή. Ήδη το ΚΚΕ μιλά για διόρθωση ψήφου που σημαίνει ότι ο λαός έκανε λάθος. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τις εκλογές γιατί πιστεύει ότι οι δημοσκοπήσεις θα βγουν αληθινές. Έχω πει ότι οι πολιτικοί της χώρας μας είναι πολύ »λίγοι» για τον τόπο. Δυστυχώς πάμε για εκλογές και δεν σκέφτομαι τίποτε άλλο πλην των χρημάτων που θα δαπανηθούν για να αποκτήσουμε κυβέρνηση, αν αποκτήσουμε και αυτήν τη φορά. Πάντως, δεν μπορώ να πω ότι θα ήθελα να τιμωρηθούν γιατί ο τόπος ακόμη δεν έχει βγάλει ένα νέο πρόσωπο, ένα νέο κόμμα που θα κάνει τη διαφορά. Καλή ψήφο στις επόμενες εκλογές…………Ο λαός πάντως σίγουρα είναι ο μόνος χαμένος!!!!!!!!!!!!Αν καταλάβουμε ότι όλοι αυτοί χαμογελούν ενώ δεν θα πρεπε, όταν τα ποσοστά τους ανεβαίνουν, αν καταλάβουμε ότι ψήφους θέλουν και όχι να κυβερνήσουν, ίσως ψηφίσουμε διαφορετικά………Νομίζω μερικές φορές ότι μόνον εμείς, ο λαός κατανοούμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε!!!!!!!!!!!
  Καλό βράδυ

  • Άννα, έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να είμαστε εμείς οι πολίτες «λίγοι» για τη χώρα μας; Γιατί μην ξεχνάς πως κάθε λαός έχει την κυβέρνηση (και τους πολιτικούς) που του αξίζει!

   Ο λαός ποτέ δεν κάνει λάθος, ακόμα κι αν κάποιοι ισχυρίζονται το αντίθετο. Η λαϊκή βούληση που εκφράζεται δια της ψήφου είναι η εντολή που δίνουν οι πολίτες στους πολιτικούς. Τώρα αν οι τελευταίοι τη χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο και εις βάρος του λαού χωρίς να τιμωρούνται είναι ένα ζήτημα για το οποίο φταίει πρωτίστως ο ίδιος ο λαός που δεν τους τιμωρεί όπως πρέπει. Τώρα ήταν μια χρυσή ευκαιρία να ξεκολλήσουμε επιτέλους από το δικομματισμό, αλλά απ’ ότι βλέπω εκεί θα καταλήξουμε πάλι. Οι μικροί που ξαφνικά μεγάλωσαν έδειξαν ότι είναι όχι μόνο ανώριμοι αλλά κι εν δυνάμει επικίνδυνοι για τη χώρα. Δυστυχώς!

   Καλό σου βράδυ.

 7. Εγώ πάλι πιστεύω ότι η πλειονότητα του Ελληνικού Λαού , ψήφισε με αντιμνημονιακή διάθεση. Δεν κατάφερε την πρώτη φορά να καθορίσει με την ψήφο του το κόμμα που θα εμπιστευτεί την διαχείριση της χώρας(απογοητευμενος και μπερδεμένος χωρίστηκε) Στο δεύτερο λοιπόν γύρο πιστεύω ότι όλοι μας θα ψηφίσουμε έχοντας μια περισσότερο κατασταλαγμένη άποψη και η ψήφος μας αυτή την φορά θα είναι καθοριστική..ή τουλάχιστον περισσότερο καθοριστική για σύγκληση συγκεκριμένων δυνάμεων που θα συνεργαστούν,πάνω στον βασικό άξονα της καταγγελίας του μνημονίου.
  Εγώ ευελπιστώ…:))

  • Κάρυ, βεβαίως και συμφωνούμε πως ο λαός ψήφισε με αντιμνημονιακή διάθεση και μάλιστα το μήνυμα αυτό έφτασε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκείνο που με απασχολεί όμως στην παρούσα φάση είναι το γεγονός πως αν τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών δε διαφοροποιούνται αισθητά από αυτά της 6ης Μαΐου, τότε τι θα γίνει; Θα έχουμε για ακόμα μια φορά το ίδιο σόου;

   Πέρα απ’ όλα αυτά όμως, πεποίθησή μου είναι πως χάσαμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να περιορίσουμε το δικομματισμό. Με την ανώριμη, κατά τη γνώμη μου, στάση των Τσίπρα, Καμμένου και Κουβέλη ο λαός μπορεί, εύλογα, να αναπολήσει και να αναζητήσει τις «παλιές καλές εποχές» και να ενδυναμώσει ξανά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στο τέλος να καταλήξουμε πάλι από εκεί που ξεκινήσαμε έχοντας κάνει μια τρύπα στο νερό! Μακάρι να μη συμβεί αυτό, αλλά…

   Την καλημέρα μου 🙂

 8. Κώστα …………….είπες μεγάλη κουβέντα!!! Και συμφωνώ απόλυτα μ’αυτό το ενδεχόμενο: είμαστε και εμείς οι πολίτες λίγοι για το τι αξίζει αυτή η χώρα!!!!!!!!!!!!!!!!! Καλημέρα!

  • Την καλημέρα μου Άννα. Και προσοχή να μην αφήσουμε τους εαυτούς μας να γίνουν «λίγοι» για τη χώρα μας. Πρώτα πρέπει να κοιτάξουμε στον καθρέφτη και να κρίνουμε και μετά να κάνουμε κριτική και για τους υπόλοιπους… 😉 Έτσι δεν είναι;

 9. Δεν είμαι σίγουρος εάν ο λαός ζήτησε με την ψήφο του να σχηματιστεί μία κυβέρνηση σωτηρίας, αλλά λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα, τα κόμματα έπρεπε να δείξουν υπευθυνότητα μετά από τόσες πολλές διαβουλεύσεις. Κι εγώ σε ένα άλλο σύμπαν (στο παράλληλο ίσως τα πράγματα είναι καλύτερα) θα επιθυμούσα μια κυβέρνηση ισχυρή που θα αποτελούνταν από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους με μόνο στόχο την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Όταν όμως μπαίνει στη μέση ο μνημονιακός και ο αντιμνημονιακός τότε σαφώς τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πλήρες αδιέξοδο Τελευταίε. Δεν κατηγορώ τον Τσίπρα που αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μία τέτοια κυβέρνηση. Το κλασσικό ερώτημα είναι: οκ, και μετά τι; Δεν μένει παρά να περιμένουμε να δούμε τι μπορεί να συμβεί. Προσωπικά όσο χαώδης και αν είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή, όσο ρευστά και αν είναι τώρα τα πράγματα, πίστεψέ με με βοηθάει όλο αυτό ακόμα να ελπίζω..

  Καλημέρα!

  • Φίλε koufetarie, πριν τις εκλογές είχε τεθεί το ζήτημα «Μνημόνιο» και «Όχι μνημόνιο». Κάπου είχαμε λίγο μπερδέψει τα πράγματα και κινούμασταν σε θολό τοπίο. Μετά τις εκλογές τα πράγματα έγιναν πιο ξεκάθαρα. Τώρα πια το ζήτημα είναι «Λίγο μνημόνιο με διαπραγμάτευση για τη σχετική χαλάρωση των όρων» (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), «Λιγότερο μνημόνιο με διαπραγμάτευση για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χαλάρωση των όρων» (ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ) και «όχι μνημόνιο» (ΑΝΕΛ – ΚΚΕ – ΧΑ). Η ΔΗΜΑΡ παίζει δε δύο ταμπλό ανάλογα με τα κέφια!

   Εκείνο που φοβάμαι είναι ότι ενώ το μήνυμα για τη χαλάρωση των μέτρων και τη διάθεση πιστώσεων στην πραγματική οικονομία προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, δόθηκε και έφτασε εκεί που έπρεπε να φτάσει, τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών θα είναι τέτοια που τελικά δε θα καταφέρει να σχηματιστεί η κατάλληλη κυβέρνηση για να τα εφαρμόσει…

   Καλησπέρα 🙂

 10. Καλησπέρα Κώστα μου,
  όσο διάβαζα το κείμενο σου μου έρχονταν στο μυαλό δύο πράγματα: τα λόγια του Θουκυδίδη, ο οποίος είχε γράψει πως προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει και τα λόγια της μητέρας μου, σε μια συζήτηση που έκανα μαζί της πριν δυο -τρεις ημέρες , η οποία μου είπε: «Το δικό σου το μέλλον στο καταστρέψανε και κυρίως στο καταστρέψαμε ΕΜΕΙΣ, γιατί εμείς φέρουμε την ευθύνη για το ότι αυτοί είναι εκεί πάνω και κάνουν ότι θέλουν χωρίς ποτέ να την πληρώνουν. Ο μόνος λόγος που πάω να ψηφίσω είναι γιατί έχω την ελπίδα ότι θα σωθεί το μέλλον των παιδιών σου…»
  Ελπίζω λοιπόν αυτή τη φορά η ψήφος μας να είναι ψήφος συνείδησης και να μπορέσει να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους αυτούς.
  Πολύ όμορφη η ανάρτησή σου.
  Σε φιλώ.

  • Melita, ο Θουκυδίδης είχε δίκιο. Όσο για τη μητέρα σου, θα συμφωνήσω μαζί της απολύτως. Το ίδιο ακριβώς πράγμα λέω κι εγώ και δεν αποποιούμαι των ευθυνών μου. Το ζήτημα είναι τώρα πια που συνειδητοποιήσαμε τα λάθη μας μπορούμε να τα διορθώσουμε; Ή έχει ξεπεραστεί το όριο ελαστικότητας και η καταστροφή είναι αναπόφευκτη;

   Είχα αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτησή μου πως οι εκλογές της 6ης Μαΐου δεν θα ήταν οι κρισιμότερες για τη χώρα, αλλά οι επόμενες αυτής. Δεν είμαι προφήτης βεβαίως, αλλά είχα την πεποίθηση πως οι συσχετισμοί των δυνάμεων θα αλλάξουν και τίποτα δε θα διασφάλιζε τη σταθερότητα της κυβέρνησης που θα προέκυπτε γιατί θεωρούσα τότε πως θα προέκυπτε κυβέρνηση. Τώρα λοιπόν επαληθεύομαι διότι οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα καθορίσουν την ιστορική πορεία της Ελλάδας στο μέλλον κι εύχομαι κι εγώ όπως κι εσύ η ψήφος μας είναι ψήφος συνείδησης με ισχυρό μήνυμα στα πολιτικά κόμματα.

   Την καλησπέρα μου. 🙂

  • Θωμάς
  • 18 Μαΐου 2012

  Γεια σου Κώστα. Έστω και καθυστερημένα θα μου επιτρέψεις ένα σχόλιο. Χτυπάς ιδιαίτερα την ΔΗΜΑΡ και καλά κάνεις. Κι εγώ διαφωνώ με την τακτική του Κουβέλη να απαιτεί στην κυβέρνηση να συμμετάσχει και ο Τσίπρας. Όμως για προσπάθησε να τον καταλάβεις. Από την προεκλογική περίοδο είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ. Αν δεν τηρούσε το λόγο του θα αποδεικνυόταν αφερέγγυος. Χώρια που είναι σίγουρο πως αρκετά από τα στελέχη του θα αποσκιρτούσαν και θα κατέληγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει πως πιθανότατα θα κατέληγε σε φιάσκο μια τέτοια απόφαση. Και ο Τσίπρας κάνοντας λόγο για αριστερό Καρατζαφέρη ουσιαστικά έκανε εκβιασμό του Κουβέλη, αναγκάζοντας τον να αρνηθεί τη συγκυβέρνηση με ΝΔ ΠΑΣΟΚ.

  • Θωμά τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα όποτε κι αν γίνουν!

   ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ κατά τη γνώμη μου είχαν μια μοναδική ευκαιρία να ηγηθούν της χώρας, αλλά μόλις συνειδητοποίησαν τη δυνατότητά τους αυτή άρχισαν κατά τη γνώμη μου να σφυρίζουν αδιάφορα! Η ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με το σκεπτικό σου στάθηκε στη σημειολογία και την προεκλογική της ρητορική και τελικά προτίμησε να σύρει τη χώρα πάλι σε εκλογές έχοντας κατά νου το κομματικό της συμφέρον από το να συνδράμει στο σχηματισμό κυβέρνησης, στην οποία πιστεύω πως θα έβαζε τη σφραγίδα της ή τουλάχιστον δε θα άφηνε να χειροτερέψουν τα πράγματα για τους πολίτες. Αυτό για μένα είναι λανθασμένη ιεράρχηση των στόχων. Αν σχηματιζόταν πάντως τέτοια κυβέρνηση, προσωπικά θα έβγαζα το καπέλο στον Κουβέλη και θα τον ψήφιζα την επόμενη φορά. Τώρα όμως; Ο Τσίπρας από την άλλη στράφηκε στον Κουβέλη και τον χαρακτήρισε «Καρατζαφέρη», όχι γιατί ήθελε να τον συνετίσει αλλά γιατί στην περίπτωση που η κυβέρνηση η οποία τυχόν θα σχηματιζόταν κατάφερνε να οδηγήσει τη χώρα μακριά από τα αδιέξοδα, τότε θα έχανε ένα μεγάλο ποσοστό της δύναμής του, ενώ ο Κουβέλης θα έβγαινε ενισχυμένος. Του πέταξε λοιπόν το «Καρατζαφέρης» κι ο Κουβέλης δάγκωσε το δόλωμα χωρίς να το καλοσκεφτεί. Η μοναδική ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχυθεί είναι τώρα, οι εκλογές που έρχονται γι’ αυτό και με τις ενέργειές του τις μεθόδευσε. Έδρασε κι αυτός με γνώμονα το κομματικό συμφέρον. Και είναι κρίμα γιατί χάθηκε μια ευκαιρία να αναλάβει η αριστερά την τύχη της χώρας. Τώρα πια δεν είμαι καθόλου σίγουρος τι θα βγάλει η κάλπη. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κανείς δεν προσέχει και την άνοδο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό κατά τη γνώμη μου; Πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μαζέψει (αν μαζέψει) όσους ψήφισαν μικρά κόμματα και δε βγήκαν στη Βουλή, αλλά ο δικομματισμός ανασυντάσσεται! Κι αν ενδυναμωθεί, πολύ φοβάμαι πως θα κυβερνήσει και πάλι και όλοι οι υπόλοιποι θα καθίσουν στον πάγκο τους ξανά!

   Την καλημέρα μου.

 11. Τώρα μπήκες μες στο μυαλό μου, μόνο που αν κατάλαβα καλά εσύ το βλέπεις από άλλη σκοπιά. Γιατί καλοί και άγιοι είναι οι Οικολόγοι, η Δράση ή ο Κουβέλης (δεν είναι τυχαία η αναφορά, πρόκειται για τις τρεις επιλογές μου λίγο πριν την τελική μου απόφαση στις προηγούμενες εκλογές, σχεδόν έξω από την κάλπη), αλλά η Ελλάδα χρειάζεται επιτέλους μια κυβέρνηση και αυτή τη στιγμή θεωρώ πως πρέπει να επιλέξω ανάμεσα στο δίπολο που σχηματίζεται μεταξύ κεντροδεξιάς και αριστερής κυβέρνησης Τσίπρα (πρόσεξε το συλλογισμό μου για να καταλάβεις την επιλογή μου: δεν αναφέρομαι απλά σε αριστερή κυβέρνηση αλλά σε αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα. Αλλιώς θα επέλεγα αν υπήρχε δυνατότητα για αριστερή κυβέρνηση Κουβέλη).
  Λοιπόν την απόφαση μου την έχω πάρει ήδη. Καιρό είχα να αποφασίσω τόσο σύντομα, ένα μήνα πριν τις εκλογές.

  • Θωμά, δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα καλά το σκεπτικό σου. Πέρα από το γεγονός ότι απ’ ότι φαίνεται πως συμφωνούμε στο γεγονός ότι η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση, την υπόλοιπη συλλογιστική σου δεν την έχω κατανοήσει!

 12. Εννοώ τον καινούριο δικομματισμό (ή δίπολο) που εμφανίζεται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Έχω την αίσθηση πως το ΠΑΣΟΚ θα μείνει έξω από αυτή τη διαμάχη για τη νομή της εξουσίας και θα κάνει πολλά χρόνια να ορθοποδήσει (αν ορθοποδήσει).
  Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένα, Κώστα.
  Την ιστορία σου θα καταφέρω να την απολαύσω το βράδυ, μόλις επιστρέψω από το νοσοκομείο που βρίσκεται ο πατέρας μου.

  • Θωμά μου, περαστικά σας! Εύχομαι να πάνε όλα καλά και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για όλους σας.

   Σε ευχαριστώ για τις ευχές. Να είσαι καλά και να χαίρεσαι την οικογένειά σου και τη γλυκύτατη κορούλα σου.

   Τώρα κατάλαβα απολύτως το σκεπτικό σου και θα συμφωνήσω μαζί σου. Ο δικομματισμός πράγματι επανακάμπτει και μάλιστα δριμύτερος σε σχέση με πριν! Οι διψασμένοι για εξουσία και νεοφώτιστοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεξέλεγκτοι! Έχω ακούσει τα πάντα στην τηλεόραση… Νομοθετούν μέσα στα πάνελ στην κυριολεξία κι έχω αρχίσει να φοβάμαι πια, περισσότερο για τον υπερβάλλοντα ζήλο του πρωτάρη και τους ερασιτεχνισμούς που θα γίνουν…

   Την καλησπέρα μου.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: