Σε ξένο αχυρώνα…

(c) Τελευταίος

Το Ελληνικό ζήτημα, διττό τώρα πια μιας και δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση αλλά και η αδυναμία σχηματισμού σταθερής και βιώσιμης κυβέρνησης, έχει αναδείξει ορισμένες εγγενείς αδυναμίες της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη μία και το χαρακτήρα ορισμένων πολιτικών προσώπων από την άλλη.

Οι τρεις αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που αναδείχτηκαν πρώτα στις πρόσφατες εκλογές διαφάνηκε πως δεν έχουν ξεφύγει από τα μικροκομματικά συμπλέγματα του παρελθόντος κι αναζητούν, ακόμα κι αυτές τις κρίσιμες και ιστορικές για τη χώρα στιγμές, την εξουδετέρωση των αντιπάλων τους και την αύξηση της δύναμής τους. Ο Σαμαράς δεν πρόλαβε να πάρει καλά καλά την εντολή και την παρέδωσε σε χρόνο μικρότερο από όσο δουλεύει τη μέρα ένας εργαζόμενος μερικής απασχόλησης! Η ενέργειά του αυτή το μόνο πράγμα που προδίδει είναι άνθρωπο που φοβάται και σηκώνει τα χέρια ψηλά δίνοντας την καυτή πατάτα σε οποιονδήποτε άλλο βρεθεί μπροστά του. Ο Τσίπρας την περιέφερε σε συνδικαλιστικούς φορείς και κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής με προφανή σκοπό την αλίευση ψήφων στις επερχόμενες εκλογές. Προέταξε το ανερχόμενο και ισχυρό προφίλ του αρχηγού που κάτω από τη σκέπη του θα μαζέψει τους «αδύναμους» και τους κατατρεγμένους. Και το έκανε τη στιγμή που βρίσκεται στο ζενίθ της δύναμής του σε μια ένδειξη «μεγαλοψυχίας»! Επί της ουσίας όμως δεν έκανε τίποτα, παρά το γεγονός ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ του έδιναν ξεκάθαρα ψήφο ανοχής για να κυβερνήσει. Το επιχείρημα ότι δε θα μπορούσε να κυβερνήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν ευσταθεί γιατί αν στο μέλλον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν στήριζαν τις φιλολαϊκές του αποφάσεις, απλώς θα καταβαραθρωνόταν τα ποσοστά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαινε πανίσχυρος. Ο Βενιζέλος από την άλλη, τήρησε στάση σχετικά χαμηλών τόνων και διαλλακτική με όλους. Και παρά την αδυναμία του, καθόσον έχασε ένα τεράστιο ποσοστό από τη δύναμή του, ο στεντόρειος λόγος του έθεσε ερωτήματα και προσπάθησε να βάλει παγίδες στους «συμπαίκτες» του. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πόσο επικίνδυνο είναι ένα πληγωμένο ζώο.

Στο εξωτερικό της χώρας τα κοκόρια έχουν αρχίσει να κορδώνονται! Έκοψαν ένα δισεκατομμύριο από τη βοήθεια που είχε συμφωνηθεί να έρθει, δείχνοντας αυτοί πρώτοι και καλύτεροι ότι δεν τηρούν τα συμφωνημένα. Αυτό δηλαδή που δεν κάναμε εμείς, που είμαστε επίφοβοι για να μην τηρήσουμε τους όρους της συμφωνίας, το έκαναν αυτοί! Δάσκαλε που δίδασκες… Η ενέργειά τους αυτή ήταν ένα τεράστιο πολιτικό ατόπημα που μοιάζουν να μην το έχουν καταλάβει… ακόμα. Οι αγορές βλέπουν και κρίνουν. Κι όταν αντικρίζουν τέτοιες συμπεριφορές το μόνο που μπορούν να συμπεράνουν είναι το γεγονός ότι τελικά η ευρωζώνη αποδεικνύεται μια μεγάλη παιδική χαρά! Κι ύστερα θα αρχίσουν οι υποβαθμίσεις και όλοι θα διερωτόμαστε ποιος είναι ο φταίχτης.

Από την άλλη μεριά ξεκίνησε η φιλολογία της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με μοναδικό σκοπό να εκβιάσουν και να φοβίσουν τους πολίτες και να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Μα πόσο μωροί μπορεί να είναι; Η είσοδος της Ελλάδας αλλά και κάθε χώρας στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη. Αν έστω μια χώρα βγει από το ευρώ αυτό θα έχει τεράστια και μη αναστρέψιμα πολιτικά, πρωτίστως, αποτελέσματα και δευτερευόντως οικονομικά. Τι θα διασφαλίζει ότι δε θα βγει και άλλη χώρα μετά; Και ποιος θα επενδύσει μετά στην Ευρωζώνη αν ξέρει ότι πρόκειται για ξέφραγο αμπέλι; Η ισχύς της ζώνης του ευρώ είναι ακριβώς αυτό. Ότι δεν πρόκειται να διαρραγεί η συνοχή της ότι κι αν συμβεί. Στην αντίθετη περίπτωση, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα σήμαινε και την αυτόματη κατάργησή της επί της ουσίας. Όσο κι αν γίνει προσπάθεια να συγκρατηθούν οι αλυσιδωτές εξελίξεις που θα προκληθούν, αυτό κατά τη γνώμη μας θα είναι αδύνατο. Είναι ευκολονόητο να φανταστεί κανείς τη συνέχεια. Οι οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης θα καταρρεύσουν. Και δυστυχώς η πτώση είναι περισσότερο επώδυνη όσο ψηλότερα βρίσκεται κανείς! Κι αυτό τα κοκόρια το ξέρουν.

Δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr

Advertisements
 1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Ιδίως στο κλείσιμο του άρθρου σου! Ετσι είναι! Έχουν γνώση τα κοκόρια!

  Υ.Γ Μου αρέσει το στήσιμο του blog σου.

  • Έτσι είναι φίλε Χριστόφορε.

   Την καλησπέρα μου και χαίρομαι που σου αρέσει το φαίνεσθαι του ιστολογίου 🙂

 2. ετοιμάσου για νέο γύρο εκλογών…
  λες και μας περισσεύαν φράγκα!

 3. Τώρα που οι πολίτες έδειξαν ότι αν θέλουν μπορούν…τώρα είναι που πρέπει να είναι και εξαιρετικά προσεχτικοί να μη πέσουν στη παγίδα εκφοβισμού που με τη γνωστή μαεστρία έχουν εξαπολύσει τα μεγάλα συμφέροντα της Ευρώπης και όχι μόνο…
  Οψόμεθα!

 4. Σωστή και ψύχραιμη ανάλυση της κατάστασης.

 5. Εχω κάποιες ενστάσεις στα συμπεράσματά σου Τελευταίε μου!
  Λες:»Το επιχείρημα ότι δε θα μπορούσε να κυβερνήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν ευσταθεί γιατί αν στο μέλλον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν στήριζαν τις φιλολαϊκές του αποφάσεις, απλώς θα καταβαραθρωνόταν τα ποσοστά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαινε πανίσχυρος.»
  Δεν μπορώ ν’αντιληφθώ πώς μπορεί μία κυβέρνηση του 17σχεδόν τοις % μπορεί να κυβερνήσει?
  Η Ψήφος Ανοχής των δύο πρωταγωνιστών κομμάτων της καταστροφής μας, έθεταν ώς όρο την εξασφάλιση της παραμονής μας στην ΕΕ.
  Δηλαδή για να καταλάβω, νομοθετούσε κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ, θάπρεπε να ρωτήσει την Ευρώπη αν αυτό μπορούσε να σταθεί λόγος αποβολής μας απο αυτήν? Ετσι θα ήθελες να κυβερνήσει? Εγώ όχι!
  Λοιπόν δεν πειράζει και άλλες χώρες δύο εκλογικές αναμετρήσεις έκαναν(Γαλλία πχ) ας περιμένουν λίγο κι εμάς ν’αποφασίσουμε…
  Οι Δημοκρατίες έτσι είναι…δεν τις πιάνουν κωλοστριμούρες!
  Εξ’άλλου η κυβέρνηση Παπαδήμου ακόμα υπάρχει…όσο ακυβέρνητοι ήμασταν μέχρι στιγμής αλλά τόσο και τώρα! Μη μας πανικοβαλλουν και χάσουμε τ’αυγά και τα πασχάλια μας!

  Τώρα όσο για την μοίρα του ευρώ και της Ενωμένης Ευρώπης, τι να σου πω…φοβάμαι πάρα πολύ όσο και ο οικονομολόγος Βαρουφάκης και πείθομαι περισσότερο στο ότι αν θέλαμε πραγματικά ν’ααπαλλαχτούμε απ’όλα αυτά θα το πετυχαίναμε με έδοδο απο το ευρώ. Βέβαια η πολιτική δεν είναι μόνο οικονομία και αριθμοί, επηρεάζεται απο πολλές συνιστώσες και έτσι κρατώ τις επιφυλλάξεις μου.
  Ιδωμεν…
  Κάντε όμως λίγο υπομονή βρε παιδιά! Θα βγάλουμε κυβέρνηση, έτσι όπως την θέλει ο Λαός και όχι όπως την θέλει η Μέργκελ και τα ντόπια τσιράκια της!

  • Κάρυ μου χαίρομαι που οι απόψεις μας δεν ταυτίζονται γιατί θα έχω την ευκαιρία να διαφωνήσω, δια μέσου του διαλόγου πάντα(!), μαζί σου, κάτι που δε συμβαίνει συχνά.

   Η τεράστια άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η κατακόρυφη πτώση των δυο πρώην μεγάλων κομμάτων δεν αφήνει περιθώρια για καμία αμφιβολία. Θεωρώ πως ο Τσίπρας θα μπορούσε με ψήφο ανοχής από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και με την εμπιστοσύνη της ΔΗΜΑΡ να κυβερνήσει έτσι όπως ο ίδιος θα ήθελε. Αν μη τι άλλο θα ήταν μια χρυσή ευκαιρία να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος και με ποιο τρόπο θα κυβερνούσε η Αριστερά. Και σε ρωτώ λοιπόν: Αν ο Τσίπρας έφτιαχνε ένα νόμο φιλολαϊκό, νομίζεις ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα τον καταψήφιζαν; Μα τότε ο κόσμος θα στρεφόταν εναντίον τους και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε 50%!. Αυτή τη φορά και με τις παρούσες συγκυρίες το πάνω χέρι το είχε ο Τσίπρας και όχι οι Σαμαράς – Βενιζέλος. Έτσι το είδα και μπορεί να κάνω λάθος βεβαίως, είναι πολύ πιθανό, άλλωστε δε μου αρέσει να είμαι απόλυτος.

   Για τους απέξω συμφωνούμε. Όσο κι αν προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας προκειμένου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να επανέρθουν στα παλιά τους ποσοστά, νομίζω πως δε θα τα καταφέρουν. Οι φωνές πια είναι πολλές και ο πολίτης ενημερώνεται από πολλές μεριές. Όσο κι αν τα παραδοσιακά ΜΜΕ καλλιεργούν τέτοιο κλίμα, υπάρχει και το διαδίκτυο που είναι (ακόμα) ελεύθερο και οι πληροφορίες κυκλοφορούν χωρίς λογοκρισία. Και ναι, η κυβέρνηση θα είναι όπως τη θέλει ο Λαός και όχι όπως τη θέλει η Μέρκελ και ο Σόιμπλε.

   Την καλησπέρα μου.

 6. Αχ καλέ μου Τελευταίε, η πολιτική δυστυχώς δεν είναι τόσο απλή!
  Εδώ καταγγέλθηκε επίσημα απο τον Δραγασάκη πως Ελληνες φιλελεύθεροι παράγοντες της πολιτικής σκηνής μας(ακούστηκαν και συγκεκριμένα ονόματα) βρίσκονται σ’ανοικτή συνεχή επικοινωνία με τους Τροικανούς και τους παροτρύνουν να κάνουν δηλώσεις απομπομπής μας απο την ΕΕ μόνο και μόνο για να φοβηθεί ο Λαός και να καταψηφίσει αριστερές αντιμνημονιακές προτάσεις!
  Δεν έχετε καταλάβει ένα πράγμα οι περισσότεροι…δεν αναφερόμαστε και δεν έχουμε να κάνουμε με Ελληνες βουλευτές και πολιτικούς
  Εχουμε να κάνουμε με δωσίλογους, προδότες ,και υπηρέτες της ολιγαρχίας του κεφαλαίου. Τελευταίως ξεπηδούν απο το πουθενά κι’αάλλοι εκπρόσωποί της με μανδύα πετυχημένου επιχειρηματία…ή πετυχημένου διαφημισταρά! Προσοχή ο λύκος παίρνει πολλές μορφές και προβάλλεται απο τα μέσα εντέχνως
  Πώς λοιπόν να κυβερνήσεις? Εχοντας την δική τους ψήφο ανοχής?
  Αυτή δεν θα ήταν ψήφος ανοχής αλλά παγίδευσης!
  Μην αμφιβάλλεις καθόλου για όσα σου αναφέρω….έχω πληροφορίες απο σοβαρές πηγές!

  • Κάρυ την καταγγελία του Δραγασάκη την αγνοώ. Αν έχεις κάποιο λινκ ή κάποια άλλη παραπομπή θα ήθελα να κάνεις τον κόπο να μου τη στείλεις, έστω και στο mail μου (teleytaios@nthermo.com)

   Το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό και νομίζω πως πρέπει να διερευνηθεί και να δοθεί ανάλογη συνέχεια. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνει έτσι. Αν οι Έλληνες βουλευτές και τα κέντρα της πολιτικής στη χώρα μας δρουν κατ’ αυτό τον τρόπο τότε πρέπει να στηθεί ειδικό δικαστήριο και να επιβληθούν και οι ανάλογες ποινές.

 7. Δυστυχώς η καταγγελία Δραγασάκη δε συνοδεύτηκε από κάποια απόδειξη. Σε ανακοίνωσή της η Φ. Γεννηματά ζήτησε από τον Δραγασάκη να αποδείξει την κατηγορία:
  http://www.protothema.gr/ekloges/article/?aid=196690
  Ενδιαφέρον όμως έχει και το τελευταίο άρθρο του Βαρουφάκη (του οικονομολόγου του ΣΥΡΙΖΑ) που δείχνει να αποστασιοποιείται πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ και την χωρίς φρένα πορεία του (προς τα πού θα δείξει η ιστορία):
  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=15079

  • Θωμά, διάβασα τα άρθρα που μας παραπέμπεις και βρήκα αυτό του Βαρουφάκη ιδιαιτέρως ενδιαφέρον. Όπως λες κι εσύ, τελικά η ιστορία θα δείξει προς τα που θα κινηθεί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις (ήδη ο Βενιζέλος έχει αρχίσει να ξηλώνει το ΠΑΣΟΚ. Τώρα αν απλώς αλλάξει ο Μανωλιός… θα το δούμε!)

   Καλό σου βράδυ Θωμά.

 8. Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι εμείς είμαστε τα γαϊδούρια. Και δε νοιάζουν τόσο τα παιχνίδια των κομμάτων (για τα οποία έχω ξεκάθαρη θέση) αλλά κυρίως για τις ωμές επεμβάσεις των ξένων. Και αυτό τη στιγμή που και ο ΣΚΑΪ ακόμα σημειώνει πως αν φύγει από το ευρώ η Ελλάδα θα διαλυθεί όλη η νοτιοευρωπαϊκή Ένωση. Και οι ξένοι δεν έχουν καταλάβει ότι αν τεθεί ζήτημα ΕΕ-ευρώ-λιτότητα-έλεγχος οικονομίας σε αντιδιαστολή με τη δραχμή-ανεξαρτησία-χρεοκοπία, οι Έλληνες θα επιλεξουν το δεύτερο.

  • Δήμο, δεν μπορώ να ξέρω βεβαίως τι θα επέλεγαν οι Έλληνες σε μια ενδεχόμενη τέτοια δυνατότητα επιλογής, εκείνο που ξέρω είναι πως μόνο με σύμπνοια αλλά και ομόνοια μπορούμε να πάμε μπροστά. Κι αν δε γίνει αυτό τώρα που διανύουμε δύσκολες στιγμές πότε θα γίνει;

 9. Έτσι όπως το βλέπω εγώ η Ευρώπη αντιδρά σαν κακομαθημένο κοριτσάκι σε στάση «κυβέρνηση θέλω τώρα την εθέλω», γιατί είναι στην μέση οι αγορές και οι πιέσεις τους, οι πολιτικοί αρχηγοί βλέπουν το πλοίο αλλά φοβούμενοι ίσως δικαίως γιατί ε δεν είναι και λίγο να είσαι καπετάνιος στον Τιτανικό κάνουν σπασμωδικές κινήσεις και ο Έλληνας πανικοβάλλεται πριν ενημερωθεί. Στην στάση σου περί εξόδου μας από το ευρώ έχεις απόλυτο δίκιο. Αν εμείς θιχτούμε δέκα φορές αυτοί και τα συμφέροντα τους θα θιχτούν εκατό. Αλλά… ξέρουν καλά πως να χειραγωγούν τον φόβο και την παραπληροφόρηση.
  Βέβαια η Τέταρτη εξουσία βάζει το χεράκι της δεν μπορούμε να πούμε. Εγώ έτσι όπως το βλέπω μια παροιμία του λαού επαληθεύεται. Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει!
  Καλησπέρες! 🙂

  • Μαρίνα, πράγματι, όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει. Εδώ πάντως έχουμε δυο ειδών κόκορες: Ημεδαπούς κι αλλοδαπούς. Οι δικοί μας το παίζουν σκληρά καρύδια κι οι απέξω μπαμπούλες. Λες και ο κόσμος θα φοβηθεί και θα τα κάνει επάνω του! Καλή μου Μαρίνα, η πολιτική, όπως λέει και η Κάρυ πιο πάνω, είναι ένα πολύπλοκο και πολυσύνθετο πράγμα. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και προπάντων να αξιολογούμε και να φιλτράρουμε τόσο τις πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά μας όσο και τα γεγονότα που βλέπουμε μπροστά μας.

   Καλό σου βράδυ. 🙂

 10. Ο Βαρουφάκης συγγνώμη δεν ήταν οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα σύμβουλος του ΓΑΠ.
  Ο Ν.Κοτζιάς πρώην επίσης οικονομικός σύμβουλος του ΓΑΠ ανέφερε για την παραπάνω καταγγελία το όνομα του ΜΑΝΟΥ στον real fm στην εκπομπή του Κοτρώτσου. Υπενίχθηκε δε, ότι δεν είναι μόνο ένα άτομο αλλά και πολλοί άλλοι!
  Εξ’άλλου αυτό με τους Τροικανούς έχει επαναληφθεί επι υπουργίας Ραγκούση στην κόντρα του με τους αυτοκινητιστές…
  Ο Δραγασάκης απάντησε στην πρόκληση της Φώφης, ότι δεν ήρθε ακόμα η στιγμή για να φέρει τις αποδείξεις..Υποσχέθηκε όμως ότι θα γίνει κι’αυτό στην σωστή στιγμή.
  Παίζονται πολλά παιχνίδια πίσω απο την πλάτη μας, να το ξέρετε!

  • Κάρυ, δεν άκουσα το Real FM και τον Κοτζιά στην εκπομπή του Κοτρώτσου και ως εκτούτου δεν μπορώ να έχω γνώμη. Πάντως κατηγορίες χωρίς απτές αποδείξεις κατ’ εμένα είναι απλώς λάσπη και δεν τις παραδέχομαι ούτε τις ενστερνίζομαι. Αντίθετα τις καταδικάζω απερίφραστα.

   Τώρα, νομίζω πως ο Δραγασάκης πρέπει απαντήσει και μάλιστα σύντομα. Αλλιώς τα λόγια του κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως απλά πυροτεχνήματα! Για το ότι παίζονται πολλά παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Δυστυχώς…

 11. Kαλησπέρα Κώστα. Μόλις τελείωσα την απάντηση στο σχόλιό σου στη σελίδα μου και βλέπω εδώ ότι συμφωνούμε απόλυτα ότι έπρεπε να κυβερνήσει ο Τσίπρας με την ανοχή των άλλων. Εξ άλλου την παραμονή στην ΕΕ την εγγυήθηκε και στις επιστολές του και στη συνέντευξή του στις ΗΠΑ και το ίδιο είπαν βουλευτές του.Άρα η λέξη »καταγγελία» έχει νόημα μόνο για μας, για το ψάρεμα ψήφων.
  Συμφωνώ σε όλα όσα λες πλην ίσως στο ότι δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου. Κι όμως. Δεν έχει συμβεί ξανά. Πάντα εμείς οι Έλληνες πρωτοπορούμε(!), αλλά μπορεί να γίνει. Θα ταρακουνηθούν οι Ευρωπαίοι Κώστα αλλά θα τα καταφέρουν πιστεύω γιατί είναι δυνατές χώρες. Τώρα οικονομικά θα περάσουμε δύσκολα πολύ, με δικό μας νόμισμα αλλά περισσότερο φοβάμαι το τι θα επακολουθήσει. Νομίζεις ότι θα έχουμε πλέον συμμάχους ή »συμμάχους» που θα δέχονται τις εξαγωγές μας και θα μας εισάγουν;;;;;;; Νομίζεις ότι δεν θα εκμεταλλευτούν τη θέση μας οι γείτονες λαοί;;;;;;;;
  Νομίζω ότι η έξοδος θα ΄φερει πολλαπλάσια προβλήματα που δεν έχουν να κάνουν με την οικονομία.
  Προσωπική άποψη αυτή, δεν θα ‘θελα να επαληθευτεί με τίποτε!
  Καλό ξημέρωμα!

  • Άννα, περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη σίγουρα υπάρχει, τίποτα δεν αποκλείεται άλλωστε. Η δική μου αναφορά έχει να κάνει με τα τεράστια πολιτικά προβλήματα που θα ανακύψουν από μια ενδεχόμενη έξοδο και την τεράστια αναξιοπιστία που αυτομάτως θα χαρακτηρίσει το ευρώ και η οποία πολύ δύσκολα θα διορθωθεί. Θα πληγούν ανεπανόρθωτα όλες οι χώρες του ευρώ και κατά πάσα πιθανότητα θα γυρίσουν στα δικά τους νομίσματα. Βεβαίως και οι ισχυρές χώρες θα αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιο εύκολα λόγω της ισχυρής οικονομικής τους θέσης, αλλά σκέψου όμως ότι η χασούρα που θα υποστούν θα είναι πολλαπλάσια από εκείνη των αδύναμων χωρών. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι πολιτικές ισορροπίες και οι οικονομικές έρχονται δεύτερες στη σειρά. Η Ε.Ε. πρέπει να δείξει προς τα έξω ότι είναι ισχυρή πολιτικά και ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της μόνη της. Ένα μέλος της που αποχωρεί θα φανερώσει στα αρπακτικά που περιμένουν έξω σημάδια αδυναμίας κι επειδή σε ότι αφορά το χρήμα δε χωράνε συναισθηματισμοί, θα τους κατασπαράξουν στην κυριολεξία.

   Την καλημέρα μου και καλή Κυριακή. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε κυβέρνηση σήμερα 😉

 12. Ενδιαφέρουσα ανάρτηση φίλε Τελευταίε, σε πολλά συμφωνώ. Κυρίως για όσα λες για τους τρεις «μεγάλους». Συν ένα παιδιάστικο ενθουσιασμό του Αλέξη του στυλ :
  «Κοιτάτε, έχω την εντολή, με παίζουν και μένα, την κρατάω και εγώ για λίγο ! Πάω να τη δείξω και να την κουβεντιάσω με τους φίλους μου στην καφετήρια !» χαχαχαχ
  Ελπίζω τα νεανικά τοιυ μυαλά να μη φουσκώσουν. Διότι πολύ του έχουν πέσει από κοντά και προσπαθούν να τον επηρεάσουν… Και είναι πιθανο, κάποιοι από αυτούς να σπρώχνουν και το «κατι τί» τους για τα έξοδα του «αγώνα»… Και ποντάρουν στην επιστροφή στη δραχμή…

  Είναι πολλά τα λεφτά Τελευταίε και το παιχνίδι χοντραίνει… Ούτε όλες οι κραυγές να μείνουμε πάσει θυσία (κυριολεκτικά) στο ευρώ είναι αθώες αλλά ούτε κι όλες οι φωνές για επιστροφή στη δραχμή…

  Με μερικά μύρια σε Ελβετικές τράπεζες η επιθστροφή ση δραχμή τους στέλνει στον Παράδεισο ! Και δεν μιλώ για τον μικρο-αστό τον φουκαρά και τον μεσοαστό που από φόβο έβγαλε και αυτός μερικές χιλιάδες Ευρώ έξω. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι. Μιλάω για τους «χοντρούς» παίκτες που έσπρωξαν μύρια έξω και ποντάρουν πολύ στο να αυγατίσουν αν γυρίσουμε στη δραχμή.

  Συμφωνώ ότι δεν υπάρχει μηχανισμός να μας πετάξουν έξω. Υπάρχει όμως τρόπος να μας αναγκάσουν να βγούμε μόνοι μας. Με συνεχή μέτρα που κάποια στιγμή δεν θα τα αντέχουμε πλέον και θα βγούμε μόνοι μας. Και η έξοδος από το Ευρώ είναι ΚΑΙ έξοδος από την Ευρώπη των 27… Σύμφωνα με την Συνθήκη της Λισσαβώνας. Με ότι συνεπάγεται αυτό και για τα Εθνικα μας θέματα ! Εχω γράψει για αυτά.

  Άσε που… το λέω και συγχίζομαι… θυμάσαι που κάποτε λέγαμε σαν ανέκδοτο «Αλβανός Τουρίστας» και γελάγαμε ? Τώρα θα λένε στην Αλβανία «Ελληνας Τουρίστας». και θα γελάνε !! Εχει ο καιρός γυρίσματα…

  Και μη θεωρείς δεδομένο ότι μας θέλουν όλοι στην Ευρώπη. Ίσως τους χρειάζεται και ένα «μαύρο πρόβατο» να το κάνουν μπαμπούλα στους υπόλοιπους. «Είδατε η Ελλάδα ? Αναγκάστηκε να βγει, κάτω και από την Αλβανία βρέθηκε !»

  Αν μείνουμε θα μας πάρουν μισοτιμής πετρέλαια, κάθε φυσικό πόρο, τουριστική αξιοποίηση. Θα γίνουμε μία μπανανία της Ευρώπης και πιθανότατα «χωματερή μεταναστών».

  Αν φύγουμε πολύ φοβάμαι την έκφραση «τα σύνορα στη Λάρισα?». Και αυτό να μη γίνει όμως θα είμαστε πρόβατο μέσα σε αγέλη λύκων ολόγυρα μας, με ανάγκη από τον θείο Σαμ, δέκα φορές περισσότερη από τώρα. Εκεί πετρέλαια, πόροι, μπίζνες, από εκεί και τα όπλα… Κι αν τολμάμε ας κουνηθούμε. Θα αμολήσει να τα κυνηγόσκυλα του να μας καταπιούν.

  Ωραίες προοπτικές έτρσι ? Να σου ανοίγει η καρδιά !! Γι αυτό χρειάζεται ειδικό δικαστήριο κάποια στιγμή για εσχάτη Προδοσία !! Μας διαλύσανε σαν χώρα πολιτικοι, και δημοσιογράφοι, (αυτοί διαμορφωναν την κοινή γνώμη, πλασάριζαν ψέμματα και διέστρεφαν αλήθειες.

  Να δουμε πως και με τι τρόπο θα σταθούμε στα πόδια μας !!

  • Γιώργο, η περιγραφή του Αλέξη στην αρχή της απάντησής σου με έκανε και γέλασα! Όχι πως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά!

   Ξέρω ότι πολλοί ποντάρουν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και πως τα λεφτά και τα συμφέροντα είναι πολλά. Τίποτα δεν αποκλείεται και η ιστορία έχει να επιδείξει και τα πιο απίθανα πράγματα. Γι’ αυτό χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση με ανθρώπους σοβαρούς για να πάρουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους. Άλλωστε, αν κοιτάξουμε λίγο προς τα πίσω στην ιστορία της χώρας, θα δούμε ότι πάντα κάποιες φατρίες έκαναν κουμάντο προς όφελός τους. Εδώ σκότωσαν τον Καποδίστρια μόνο και μόνο για να πιάσουν μερικοί υπουργικές καρέκλες, νομίζεις ότι τώρα θα διστάσουν να μας πετάξουν στο περιθώριο της ιστορίας; Έστω και με τα σύνορα στη Λάρισα. Δυστυχώς πολιτική σταθερότητα στην περιοχή δεν υπάρχει, ούτε ισχυροί πολιτικοί άνδρες να ηγηθούν, ούτε κάποια μεγάλα συμφέροντα των μεγάλων που θα μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε, ούτε στρατιωτική ισχύ διαθέτουμε. Όλα είναι εις βάρος μας και οι πολιτικοί μας… χτενίζονται! Αυτό μου τη δίνει στα νεύρα περισσότερο. Όλα τα μέτρα και τα σταθμά που υπολογίζουν αυτοί οι κύριοι αρχίζουν και τελειώνουν μέσα στο κόμμα. Δε φοβάμαι όμως για μένα, για τα παιδιά μου φοβάμαι που ίσως χρειαστεί να περάσουν πολύ πολύ δύσκολες μέρες…

   Την καλημέρα μου Γιώργο, εν αναμονή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Παπούλια και το αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει. Μακάρι να δούμε άσπρο καπνό…

 13. Θα συμφωνήσω με την Καριάτιδα εδώ, θεωρώ πως μία αποδοχή του Τσίπρα με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα έδινε συνέχεια στην μνημονιακή πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων, κερδίζοντας με επικοινωνιακά τρικ, μεγαλεπίβολες δηλώσεις και τη σύμπραξη των ΜΜΕ τους ψηφοφόρους τους πίσω( με εκφοβισμό και καταστροφολογία). Από την άλλη μία μετριοπαθής στάση του ΣΥΡΙΖΑ θα δήλωνε πως θα έχανε τον προσανατολισμό του, τον λόγο για τον οποίο βρίσκεται στην Αριστερά, άλλωστε ο αντιμνημονιακός (όχι απόλυτα φυσικά) λόγος του Τσίπρα δεν χωράει παραχωρήσεις και συμβιβασμούς. Στηρίζω πιο ριζοσπαστικές επιλογές, καθαρές αλλαγές, δίχως να ξέρω ειλικρινά αν είναι καλύτερες, είναι ωστόσο μία δυναμική που δίνει ελπίδα στον κόσμο για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Γνωρίζω πολύ καλά τις ενστάσεις που είχα για τον Τσίπρα, αλλά προσωπικά και αντιθέτως ίσως με την στάση που εκφράζεις, η άρνηση του Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης μου δίνει ελπίδα. Τέρμα οι πολιτικές λιτότητας βαρεθήκαμε τα ψέμματα, τα παιχνίδια τους και τις απάτες, καιρός να δούμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος! Και αν αυτό υποδηλώνει και έξοδο από την Ε.Ε αναλαμβάνω τις ευθύνες μου ως πολίτης και την επιθυμώ διακαώς.

  Καλή σου μέρα!!

  • Φίλε koufetarie, η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη ιστορική περίοδο, κρίσιμη θα έλεγα. Το πρώτο λοιπόν μέλημά μας, πρωτίστως δε των πολιτικών, είναι να σχηματίσουμε μια σταθερή κυβέρνηση για να διαχειριστεί το μέλλον της χώρας. Τα υπόλοιπα, συγνώμη για την έκφραση, τα ακούω βερεσέ. Καλώς ή κακώς, δε θα το εξετάσουμε αυτό, κομβικό ρόλο για το σχηματισμό κυβέρνησης έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ούτε έδειξε πως θέλει να φτιάξει κυβέρνηση με την ανοχή της ΝΔ και την ψήφο εμπιστοσύνης από ΠΑΣΟΚ & ΔΗΜΑΡ, ούτε δίνει ψήφο ανοχής στους υπόλοιπους. Και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη δε γίνεται! Κι από την άλλη βλέπουμε τον Κουβέλη να μη σκέφτεται τίποτα άλλο εκτός από το κόμμα του και την ενδεχόμενη ευθύνη, με ότι κι αν αυτό βεβαίως συνεπάγεται, για να στηρίξει μια κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ γιατί δε θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος! Προτάσσει κι αυτός το κομματικό συμφέρον πάνω από εκείνο της χώρας.

   Ας μην κοροϊδευόμαστε, η χώρα στην παρούσα φάση πρέπει να έχει κυβέρνηση. Διανύουμε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας και κάποιος πρέπει να αναλάβει τα ηνία. Και η λύση εκλογές ξανά τι θα αλλάξει; Μήπως θα ανατραπούν ριζοσπαστικά οι συσχετισμοί και θα έρθουν τα πάνω κάτω; Μήπως θα βγει κάποιος αυτοδύναμος; Ο Σαμαράς με την επιμονή του για εκλογές την πάτησε σαν αρχάριος. Το ίδιο θα συμβεί και με τον Τσίπρα και μετά δε θα μπορεί καν να δικαιολογηθεί. Όσο για τις ριζοσπαστικές λύσεις που θες φίλε μου Koufetarie, για ρίξε μια ματιά στην επιστολή Τσίπρα προς τους Ευρωπαίους και πες μου τι καταλαβαίνεις. Γιατί εγώ διάβασα μια μετριοπαθή επιστολή. Άλλα λέμε στο εσωτερικό κι άλλα στο εξωτερικό! Δυστυχώς, κι εγώ πίστεψα στο ΣΥΡΙΖΑ και νόμισα ότι θα κάνει τη διαφορά, αλλά τελικώς απογοητεύτηκα και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα!

 14. Για τον Κουβέλη και το κόμμα του συμφωνώ μαζί σου, αποδείχτηκε ανώριμος και καιροσκόπος.. Το ότι η χώρα βρίσκεται βέβαια σε μια κρίσιμη περίοδο δεν σημαίνει ότι εγώ σαν πολίτης, προκειμένου να έχουμε κυβέρνηση θα δεχτώ μία οποιαδήποτε κυβέρνηση. Η τοποθέτηση Τσίπρα έχεις επίσης δίκιο είναι μετριοπαθής σε αντιδιαστολή με τη δυναμική και το επαναστατικό του ύφος για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Δεν μπορώ όμως να τον απορρίψω γι’αυτό. Μέσω δηλαδή μιας επιστολής αρνείται και αμφισβητεί τους όρους του Μνημονίου, ξεκαθαρίζει την πολιτική του θέση για το τι επιθυμεί στην συνέχεια. Ξεκαθαρίζω και τη δική μου θέση λέγοντας πως δεν έχω τόση μεγάλη εμπιστοσύνη στον Τσίπρα αλλά στην τάση του κόσμου για αλλαγή όπως φάνηκε αυτό στις κάλπες. Οπότε τι κάνουμε θα μου πεις; Και θέλω και δεν θέλω; Το προτιμώ. Μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Ξέρω όμως τι και ποιον ΔΕΝ θέλω. Γιατί αυτούς τους είδα να καταστρέφουν το παρόν και το μέλλον μας, να διαφθείρουν, να διαφθείρονται να συρρικνώνουν τον πλούτο σε μία ελίτ. Τον Τσίπρα ΔΕΝ τον έχω δει και αφού κατάφερε να πείσει τον κόσμο με τις προθέσεις του σε συνδυασμό με την πτώση του δικομματισμού, ε είναι ένας λόγος να μην ενδώσουμε στις προτάσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές. Τι μέλει γενέσθαι; Σίγουρα στοχεύουμε στην έξοδο και της Χ.Α. Απο κει και πέρα εμπιστεύομαι την κρίση του κόσμου. Με έπεισαν οι προθέσεις του ελληνικού λαού. Και μιας και δεν θεωρώ αναγκαία την παραμονή μας στο ευρώ, όντας άνεργος, δεν έχω τίποτα να χάσω!

  • Koufetarie, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Κι εγώ εμπιστεύομαι κι αποδέχομαι πλήρως την κρίση και την εντολή του λαού. Όπως επίσης συμφωνούμε πως ο δικομματισμός μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε. Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις δικές μας ευθύνες διότι εμείς αποτελέσαμε το πελατειακό δυναμικό τους! Μέσα σ’ αυτούς κι εγώ, δεν αποποιούμαι των ευθυνών μου. Όμως είναι λάθος κατά τη γνώμη μου να ψηφίζουμε με βάση το τι ΔΕΝ θέλουμε. Κι αφετέρου τίθεται και το ζήτημα του τι γίνεται στο μεσοδιάστημα μέχρι να αποφασίσουν τα κόμματα ποια κυβέρνηση θα βγάλουν και αν τη βγάλουν. Πως θα κινηθεί η χώρα; Αν δε σου κάνει κόπο ρίξε μια ματιά σε κάποιες σκέψεις μου εδώ.

 15. Πολύ ωραίο άρθρο Τελευταίε. Θίγεις ερωτήματα που η καθημερινότητα σε κάνει να ξεχνάς.(αναφέρομαι προς το τέλος) Κοίτα, κανένας δεν μπορεί να ξέρει τελικά τι θα συμβεί. Ούτε εγώ π.χ. που διαφωνώ σε ορισμένα σημεία με σένα, ούτε ο άλλος, ούτε ο παράλος γνωρίζει την ακριβή εξέλιξη των πραγμάτων. Προσωπικά δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με βάση τι ΔΕΝ θέλω. Όμως σκέψου. Ψηφίζεις ένα αριστερό κόμμα γιατί δεν θέλεις κανένα δεξιό. Και πάλι επιλέγεις αυτό που θέλεις κι αυτό που δεν θέλεις. Να μου πεις, με τις λέξεις παίζεις ωρέ Κουφετάριε; Ίσως. Στην παρούσα φάση όσους ψηφίζουν σκεφτόμενοι ότι δεν θέλουν να ξαναδούν με τίποτα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και δοκιμάζουν κάτι άλλο, ε κι αυτό πολιτική σκέψη το θεωρώ. Δεν αποπροσανατολίζεσαι με το να σκέφτεσαι έτσι.Όσο για το άρθρο σου σχετικά με το τι έχει να χωρίσει αριστερά και δεξιά όταν ο λαός πεινάει και είναι άνεργος εκεί οι ερωτήσεις είναι ρητορικές. Η απάντηση; Απλά κουνάς συνοφρυωμένος το κεφάλι σου λέγοντας »εμ έλα ντε..» Γιατί πολύ απλά η πολιτική θα έπρεπε να είναι κοινή, μαζική, ενιαία όταν τα προβλήματα του κόσμου συγκλίνουν και απαιτούν λύσεις.

  • Το ζητούμενο καλέ μου φίλε koufetarie είναι να ψηφίζεις την αριστερά γιατί δε θες τη δεξιά, όπως λες, αλλά όταν η αριστερά αποδεικνύεται τελικά ότι δε θέλει να κυβερνήσει τότε τί γίνεται; Γιατί ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων ψήφισε την αριστερά, η οποία ζήτησε ψήφο για σχηματισμό κυβέρνησης δια στόματος Τσίπρα, τώρα να απογοητεύεται γιατί βλέπει την αριστερά να μην αναλαμβάνει τις ιστορικές της ευθύνες και να «στρίβει δια του αρραβώνος»; Κι ακόμα ούτε δέκα μέρες δεν πέρασαν καλά καλά από τις εκλογές. Πως θα ψηφίσει κάποιος στις επόμενες εκλογές αριστερά όταν ξέρει ότι θα υψωθούν ξανά ανυπέρβλητα εμπόδια στο σχηματισμό κυβέρνησης; Θα είναι μετά παράλογο αν δούμε ξανά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να παίρνουν μεγάλα ποσοστά και να μας κυβερνούν ξανά;

   Από την επίσημη σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφω ένα κομμάτι από το πρόγραμμά του:

   «Στα δημόσια σχολεία να εφαρμοστεί αμέσως πρόγραμμα πρωινής και μεσημεριανής σίτισης των παιδιών.
   Όλες οι υπηρεσίες Υγείας να χορηγούν ιατροφαρμακευτική, οδοντιατρική και οφθαλμολογική περίθαλψη σε ανέργους, αστέγους και χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς καμία επιβάρυνση ή συμμετοχή του ασθενούς.
   Να ρυθμιστούν τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με περίοδο χάριτος, επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου. Η δόση να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος. Διαγραφή μέρους ή του συνόλου του χρέους, εφόσον ο οφειλέτης βρίσκεται κάτω από το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.
   Να αυξηθεί και να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ασφαλισμένους και να χορηγείται για όλο το διάστημα της ανεργίας. Να χορηγηθεί ειδικό βοήθημα για όσους δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα ασφάλισης ανεργίας.
   Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των τιμών των βασικών αγαθών με ανάλογη μείωση ή, όπου χρειάζεται, και μηδενισμό του ΦΠΑ.»

   Ερωτώ: Ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά; Αν διαγραφεί το χρέος από τα δάνεια για όσους βρίσκονται κάτω από το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, δηλαδή για τη μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών, το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει, με ότι κι αν συνεπάγεται αυτό. Αν μηδενίσει το ΦΠΑ από που θα έχει εισροή πόρων το κράτος; Φίλε μου koufetarie, κι εγώ ήλπιζα ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τη διαφορά. Το μόνο καλό που έκανε όμως είναι να ταρακουνήσει λίγο τους ξένους η εκλογική του άνοδος με αποτέλεσμα να αρχίσουν να ακούγονται φωνές για χαλάρωση των μέτρων. Από εκεί και πέρα όμως η πλήρης απογοήτευση, τουλάχιστον για μένα. Κλείνοντας, απλώς θέλω να σημειώσω ότι η Ελλάδα δε σηκώνει άλλο λαϊκισμό, τον χορτάσαμε τα τελευταία σαράντα σχεδόν χρόνια κι αποδείχτηκε επικίνδυνος!

   Καλό σου απόγευμα κι ευχαριστώ πολύ για τον άκρως ενδιαφέροντα διάλογο που προσθέτει αξία στο χώρο των ιστολογίων. 🙂

   • Θα συμφωνήσω μερικώς. Σε μια συζήτηση χθες βράδυ άκουσα την εξής φράση: » Θα συνεχίσω να ψηφίζω ΠΑΣΟΚ. Γιατί όταν η θεία μου δεν είχε να πληρώσει το φροντιστήριο του παιδιού της έβαλε πολιτικό μέσο και την προσέλαβαν σε ένα ΚΑΠΗ. Και γω αν χρειαστεί το ίδιο θα κάνω. Θα βάλω μέσο αν μπορώ. Καταλαβαίνω που μου λέτε όλοι για ιδέες και για ένα καλύτερο μέλλον αλλά αφού έτσι λειτουργεί το σύστημα; Γιατί με κατηγορείτε; Μακάρι να ήταν αλλιώς τα πράγματα να λειτουργούσα κι εγώ διαφορετικά»..

    Μία τέτοια άποψη λοιπόν την απορρίπτω. Και το θέμα ξέρεις ποιό είναι; Πέρα από ιδεολογίες και επιχειρήματα περί διεκδίκησης και αγώνα δεν αντιστοιχεί στον δικό του ρεαλιστικό λόγο. Κι αυτό γιατί αυτά που λέω εγώ δεν αντιστοιχούν ακόμα στην πραγματικότητα. Αλλά ξέρεις τι; Αξίζει να παλεύεις γι’αυτά. Να αλλάζεις τα δεδομένα μέχρι να δεις μια ανατροπή που θα βελτιώσει τις ζωές όλων. Γιατί κι εγώ δεν μπορώ να σου πω πώς θα πράξει ο Τσίπρας στις επόμενες εκλογές. Αλλά σαν νέος να μου κοπεί το χέρι να στηρίξω ξανά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή οποιεσδήποτε ενέργειες που θέλουν να εφαρμόσουν. Άλλωστε υπέρ μιας μικρής ελίτ με κεφαλαιούχους και εφοπλιστές μου έφερναν ανατριχίλα. Φταίμε και όλοι εμείς οι πολίτες το ξέρω. Αλλά ανθρώπους που μου προσφέρουν 300 ευρώ για το μέλλον μου έναντι των 5 και 6000 ευρώ που λαμβάνουν αυτοί είναι ο πρώτος λόγος που δεν θέλω ποτέ να τους στηρίζω. Στην ουσία όλοι πληρώνονται αμυδρά συμπεριλαμβανομένου και του Τσίπρα. Αλλά τι να κάνεις να μην ψηφίσεις;

    Με συγχωρείς που μακρηγόρησα, πράγματι πολύ ενδιαφέρων διάλογος, οι αναρτήσεις σου έχουν από μόνες τους ζουμί πολύ. 😀

    Καλημέρα!

 16. Φίλε koufetarie, η λογική του πελατειακού κράτους δυστυχώς είναι ακόμα σε ισχύ και δύσκολα θα αλλάξει. Να σου υπενθυμίσω όμως πως ξεκίνησε; Δια της πλειοδοσίας και του άκρατου λαϊκισμού. Λες τυχαία να προσομοίασαν τον Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου; Δε σου λέει τίποτα το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάζει 100.000 προσλήψεις στο δημόσιο; Και μάλιστα εν μέσω κρίσης; Όπως έχω ήδη ξαναπεί, κι εγώ είχα κάποιες ελπίδες στην αριστερά και μάλιστα στον Τσίπρα. Όμως έχω απογοητευτεί. Και νομίζω ότι υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που νιώθουν το ίδιο. Το χειρότερο όμως είναι πως τώρα πια δεν ξέρω τι να ψηφίσω, δε θέλω επουδενί να ζήσουμε τις στιγμές του παρελθόντος ξανά με το δικομματισμό και την πόλωση…

  Καλό σου απόγευμα. 🙂

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: