Πρώτη ανάγνωση.

Ποιος κέρδισε τελικά στις χτεσινές εκλογές; Θα ήθελα να δώσω μερικές απαντήσεις, να παραθέσω μερικές σκέψεις, έστω και τόσο νωρίς χωρίς τα πράγματα να έχουν ακόμα κατασταλάξει.

Από τη βουβή προεκλογική περίοδο βγήκε μια κραυγή. Κραυγή όχι αγωνίας αλλά ελευθερίας. Τίποτα πια δεν είναι δεδομένο. Μεγάλα κόμματα πια δεν υπάρχουν, τουλάχιστον ως ποσοστό εκλογικών αποτελεσμάτων. Διαφάνηκε πως πια ο λαός έχει απαγκιστρωθεί από τα κομματικά επιτελεία, ειδικά οι νέοι άνθρωποι. Παρατηρώντας τις αναλύσεις τόσο των δημοσκοπικών ευρημάτων όσο και των εκλογικών αποτελεσμάτων, διαφαίνεται πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν μόνο οι άνω των 60 ετών ψηφοφόροι. Τούτο σημαίνει πως με το πέρασμα του χρόνου οι πολίτες θα αποστασιοποιούνται από τα στενά κομματικά πλαίσια του (πρώην) δικομματισμού και όχι μόνο. Πλέον έγινε σαφές πως πραγματικά ο λαός αποφασίζει ελεύθερα, ανεξάρτητα κι απενοχοποιημένα, χωρίς να υπάρχει τίποτα a priori δεδομένο. Οι πολιτικοί σχηματισμοί θα κρίνονται από εδώ και στο εξής για την τήρηση των δεσμεύσεών τους και το πελατειακό σύστημα που μέχρι τώρα στήριζε το δικομματισμό μοιάζει να χάνει σε επιρροή. Αυτό ήταν κατά τη γνώμη μου το μήνυμα των χτεσινών εκλογών κι αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη της Δημοκρατίας.

Τα αποτελέσματα των χτεσινών εκλογών ήταν κόλαφος κατά των δυο (πρώην) μεγάλων κομμάτων. Η μεταπολίτευση, έτσι όπως την είχαμε στο μυαλό μας μέχρι σήμερα τελείωσε. Νέα πολιτικά ήθη οφείλουν να καλλιεργηθούν, αυτά της συνεργασίας, της εξάλειψης των «δήθεν» διαφορών που συντηρούν αποστάσεις, της προσέγγισης και της συμμετοχής. Οι νέοι άνθρωποι, αυτοί που κρατούν πια τα ηνία της χώρας στα χέρια τους, μοιάζει να έχουν αποφασίσει πως θέλουν να ζουν με αξιοπρέπεια και αξιοκρατία. Οι σχέσεις δούναι και λαβείν για ψηφοθηρικούς λόγους που είχε καλλιεργήσει στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τους πολίτες  φαίνεται πως πέθαναν μαζί με την παντοδυναμία τους. Η ανασύνταξη των δυνάμεών τους μοιάζει, κατά τη γνώμη μου, αρκετά δύσκολη κι αν ποτέ αυτό γίνει πραγματικότητα θα απαιτήσει μια ισχυρή προσωπικότητα στο τιμόνι των δυο αυτών κομμάτων του ύψους του Κωνσταντίνου Καραμανλή ή του Ανδρέα Παπανδρέου. Τέτοια πρόσωπα δε φαίνεται να υπάρχουν, τουλάχιστον όχι στον ορίζοντα που μπορούμε να διακρίνουμε.

Οι πολίτες της χώρας είδαν χτες αυτό που μέχρι προχτές έμοιαζε αδιανόητο ή σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αντίκρισε ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που δεν μπορούσε καν να φανταστεί. Αυτό από μόνο του είναι πια αρκετό για να γκρεμίσει συθέμελα τα δυο αυτά κόμματα. Τίποτα πια δε μοιάζει να κρατάει τον ψηφοφόρο στα κόμματα αυτά. Αν δε, ο ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε τρομακτική άνοδο καθώς και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δημοκρατική Αριστερά τηρήσουν υπεύθυνη στάση και συνδράμουν στην καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου και της καθημερινότητας των σύγχρονων Ελλήνων, θα παγιώσουν τις δυνάμεις τους και θα διαδραματίσουν από εδώ και στο εξής πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Το μοναδικό ανησυχητικό φαινόμενο ήταν αυτό της ανόδου της Χρυσής Αυγής. Το μέχρι τώρα πολιτικό σύστημα φέρει μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό και πρέπει να αναλογιστεί τα λάθη του. Διότι, θεωρώ πως δεν είναι η Χρυσή Αυγή που με τις ίδιες δυνάμεις και προσπάθειές της η αιτία που μπήκε στη Βουλή αλλά τα τραγικά λάθη, οι παραλήψεις και η ασυδοσία των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Με δεδομένο όμως ότι έλαβε ποσοστό 7%, είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε τον πολιτικό τους λόγο και εντός της Βουλής πλέον, κρίνοντάς τους με τα ίδια κριτήρια που θα κρίνουμε από εδώ κι εμπρός κι όλους τους υπόλοιπους.

Αναμένοντας τις πολιτικές εξελίξεις από σήμερα κι εμπρός, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στη νίκη Ολάντ στη Γαλλία. Δεν ξέρω αν οι εκλογές στην Ελλάδα και στη Γαλλία σταθούν η αφορμή και η απαρχή για μια πιο κεντρώα – αριστερή στροφή της Ευρώπης, θεωρώ όμως σχεδόν σίγουρο ότι η αδιάλλακτη και ξεκάθαρα σοβινιστική πολιτική της Γερμανίας αρχίζει πλέον να χάνει έδαφος. Ίσως είναι πια η στιγμή η Ευρώπη να αρχίσει να δρα ως Ευρώπη των πολιτών της και όχι ως Ευρώπη των Γερμανών και των γερμανικών συμφερόντων. Σίγουρα η οικονομία είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς, αλλά τι να την κάνει κανείς μια ισχυρή και εύρωστη οικονομία όταν οι πολίτες είναι εξαθλιωμένοι και πεινάνε;

Η μεταπολίτευση τελείωσε. Μαζί της φαίνεται πως τελείωσε και ο δικομματισμός. Ίσως τα συμπεράσματα μου να είναι βιαστικά. Ίσως να είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Το βέβαιο όμως είναι πως ο ψηφοφόρος πια είναι υπεύθυνος για την επιλογή του κι αποφασίζει για το καλό της χώρας και όχι μονάχα για το προσωπικό του συμφέρον. Έβγαλε από πάνω του τη στενή και ανεπιθύμητη εξάρτηση από τα βουλευτικά και κομματικά γραφεία. Κι αυτό μόνο σε όφελος της χώρας μπορεί να οδηγήσει.

Advertisements
 1. Είναι αστείο απέκτησα δικαίωμα ψήφου στα 18, δεν έχω κλείσει καλά – καλά τα 22 και έχω ψηφίσει 6-7 φορές (συμπεριλαμβανομένου δημοτικών, ευρωεκλογών κτλ). Είναι ωστόσο τραγικό ότι οι πολιτικοί αναλυτές λένε πως με αυτά τα αποτελέσματα δεν δημιουργείται ισχυρή κυβέρνηση οπότε αρχές Ιουνίου το πιθανότερο είναι να ξαναέχουμε εκλογές (που οικονομικά ως διαδικασία ο τόπος δεν το αντέχει ούτε για πλάκα).
  Εκτός από τις πιο σημαντικές μεταπολιτευτικές εκλογές τελικά ήταν και αυτές που παρουσίασαν τις πιο πολλές εκπλήξεις αλλά το σημαντικό δεν είναι αυτό, το σημαντικό είναι ότι σήμερα που είναι η επόμενη ημέρα ακούς το πλήθος να λέει «εγώ δεν ψήφισα τα δύο μεγάλα κόμματα», «αυτοί με κατέστρεψαν εγώ θα τους ψηφίσω;»… και αναρωτιέμαι πως σημειώθηκαν τελικά αυτά τα ποσοστά, τα όποια δεν ήταν μεγάλα αλλά ήταν διψήφια !? Ήταν όντως άνθρωποι μεγάλης ηλικίας αυτοί που έδωσαν την ψήφο τους σε αυτά τα δύο μεγάλα κόμματα ή απλά ο Έλληνας ακόμα συνηθίζει να ξεχνά;
  Δεν ξέρω αν ο δικομματισμός πέθανε αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι θα έπρεπε από καιρό να έχουμε όλοι οι Έλληνες καταλάβει πως δεν υπάρχουν κόμματα , συνδυασμοί και πολιτικοί χρωματισμοί, υπάρχει μόνο Ελλάδα και το δικό της καλό θα έπρεπε να κοιτάμε!
  Το μήνυμα περίμενα να είναι ακόμα πιο ηχηρό αλλά φαντάζομαι πως η Ρώμη δεν χτίζεται σε μια νύχτα. Κάθε μεγάλο ταξίδι αρχίζει με ένα μόνο βήμα λένε οι Κινέζοι εύχομαι εμείς να το κάναμε σαν έθνος εχθές.
  Ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά.
  Καλημέρα! 🙂

  • Δεν ξέρω αν τον Ιούνιο θα πάμε πάλι σε εκλογές ή όχι. Εκείνο που ξέρω είναι πως από εδώ και εμπρός τα κόμματα θα κρίνονται με βάση τις πράξεις τους και όχι με τις παραδοσιακές αγκυλώσεις του παρελθόντος. Αν τα κόμματα δε συνεννοηθούν για να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση με ισχυρό πρόσωπο εντός κι εκτός Ελλάδας, τότε οι υπεύθυνοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί θα τιμωρηθούν στις επόμενες εκλογές. Έτσι πιστεύω. Μπορεί βεβαίως να κάνω λάθος, αλλά θεωρώ πως κάτι έχει αλλάξει, κάτι έσπασε από το παρελθόν και δεν πρόκειται να επανέρθουμε ξανά στα ίδια.

   Θα συμφωνήσω με τη ρήση των Κινέζων. Μακάρι αυτό να μην το ξεχνάμε ποτέ.

   Την καλημέρα μου εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων.

  • Θα συμφωνήσω, για το κλίμα που κατέγραψες. Παντού έβλεπες ένα άλλο κλίμα, ένα κλίμα σχετικά βουβό. Λίγοι μιλούσαν δυνατά (κάποιοι έμεναν βουβοί) αλλά έδειχναν ποικιλοτ΄ροπως ότι κάτι άλλαξε και πιο δυναμικά σε χρώμα ροζ, αλλά πάντα βουβά. Αν πάμε σε Ιούνη, θα είναι πιο δυνατός ο ήχος

   • Αν οι κινήσεις του Τσίπρα είναι σοβαρές, μετρημένες και με επιχειρήματα τότε ο εκλογικός χάρτης πιστεύω κι εγώ ότι θα γίνει πράγματι πολύ περισσότερο ροζ!

   • Ελπίζω ο ήχος να είναι πιο δυνατός. Αυτό θα είναι αντίδραση πραγματική!!

 2. Καλημέρα! Όντως η μεταπολίτευση τελείωσε. Οι Έλληνες ψηφίσαμε πιστεύω για να τιμωρήσουμε για τις κακές επιλογές των δυο κομμάτων εξουσίας, για τον υπέρογκο δανεισμό που μας τον έκρυψαν επιμελώς για την έλλειψη σχεδιασμού της παραγωγής της χώρας που φέρνει έσοδα και φυσικά φυσικά φυσικά, για τη λιτότητα που έφεραν τα μνημόνια. Νομίζω όμως ότι δεν απασχόλησε τους ψηφοφόρους η επόμενη ημέρα. Ίσως και οι ίδιοι να μην πίστευαν σε τόσο χαμηλά ποσοστά των δυο μεγάλων κομμάτων που να μην μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
  Το θέμα είναι αν τα κόμματα είναι ήδη ώριμα για να συγκυβερνήσουν. Από τις δηλώσεις των αρχηγών δεν νομίζω ότι υπάρχει κοινό σημείο επαφής. Δεν ξέρω, προσωπική γνώμη είναι αυτή, αλλά νομίζω εγώ ότι τα κόμματα που θα συνεργαστούν θα πρέπει να είναι αντιμνημονιακά ή μνημονιακά. Ένας αχταρμάς δεν βγάζει πουθενά. Και να αποφασίσει κάποιο κόμμα να στηρίξει μνημονιακή κυβέρνηση ποιος λέει ότι δεν θα καταψηφιστεί στις επόμενες εκλογές;;;
  Πάντως και εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε σύντομα εκλογές και θα δούμε μεγάλες εξελίξεις στην προσπάθεια των κομμάτων να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Δεν ξέρω τελευταίε μου αν πέθανε ο δικομματισμός, αλλά ……………………..το μέλλον είναι μπροστά μας. Θα δείξει………….

  • Άννα, είναι πολύ πιθανόν να έχεις δίκιο στην τελευταία σου παρατήρηση, άλλωστε όπως έγραψα στην αρχή της ανάρτησής μου είναι ακόμα νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

   Δεν ξέρω αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση ή όχι. Εκείνο που ξέρω είναι ότι τα κόμματα και οι αρχηγοί τους θα κριθούν για τις επιλογές και τις αποφάσεις που θα πάρουν τις μέρες που έρχονται. Εκείνο όμως που είναι σημαντικότερο είναι ότι δόθηκε ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως ο λαός δε θα μείνει άπρακτος χωρίς να αντιδρά. Ισχυριζόταν μέχρι χτες οι ξένοι πως οι Έλληνες υπομένουν τα μέτρα χωρίς να αντιδρά, αλλά τώρα αποδείχτηκε περίτρανα πως απλώς περίμενε την κατάλληλη στιγμή.

   Εκείνο που είναι βεβαίως αξιοπρόσεκτο είναι η αντίδραση των χρηματιστηρίων που κάνουν βουτιά, όπως και το ευρώ, ενώ από την άλλη τα spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχουν πάρει ξανά τον ανήφορο. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Πως για τα οικονομικά λόμπι δεν είναι αρεστά τα αποτελέσματα, ενώ αν έβγαινε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα ήταν. Συνεπώς, είναι αυταπόδεικτο λοιπόν, πως τα δυο αυτά κόμματα δεν κυβερνούσαν προς όφελος των πολιτών αλλά προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων. Δεν ισχυρίζομαι πως αυτό θα αλλάξει, αλλά τουλάχιστον ας έχουμε όλοι υπόψη μας πως και ο λαός πρέπει να ζει αξιοπρεπώς.

   Την καλημέρα μου.

  • Νέστορας
  • 7 Μαΐου 2012

  αγαπητέ Κώστα, δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος για το τέλος δικομματισμού/μεταπολίτευσης. εάν πάμε για εκλογές σύντομα, που είναι πολύ πιθανό, η προπαγάνδα και η τρομοκαναλοτρία θα επαναφέρουν νδ/πασοκ. αρκεί να τους δώσει τη λαβή ο συριζα. σε τέτοιες εκλογές, το ποσοστό της ΧΑ νομίζω επίσης πως θα εξανεμιστεί.

  έχουμε πολλά να δούμε πάντως, αυτό είναι το μόνο σίγουρο 🙂

  • Νέστορα, είναι πράγματι πολύ πιθανό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να επανέρθουν στις παλιές τους δυνάμεις. Ας μην είμαστε απόλυτοι κι ας μην αποκλείουμε τίποτα. Όπως πολύ σωστά λες, αν δώσει λαβή ο ΣΥΡΙΖΑ στο δικομματισμό αυτός θα επανακάμψει. Γι’ αυτό λέω κι εγώ στην ανάρτησή μου πως αν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΔΗΜΑΡ τηρήσουν υπεύθυνη στάση, τότε θα παγιώσουν τα ποσοστά τους.

   Κοντός ψαλμός αλληλούια, θα δούμε τις αμέσως προσεχείς ημέρες τι μέλλει γενέσθαι.

   Την καλησπέρα μου 🙂

    • Νέστορας
    • 7 Μαΐου 2012

    όντως! το μόνο σίγουρο είναι οτι έτσι ή αλλιώς, έλαβαν εμπιστοσύνη, είναι στο χέρι τους πλέον… έχουμε να δούμε πολλά ακόμη πάντως 🙂

 3. Σίγουρα είναι νωρίς για συμπεράσματα. Αλλά υπήρξαν αρκετά μηνύματα. Πόση όμως η διαφορά μεταξύ των αστικών κέντρων και της επαρχίας, εκεί ακόμη δεν υπάρχει τόση οικονομική κρίση (;) ή είναι αγκιστρωμένοι στα κόμματα….πιο πολύ; Η άνοδος της Χ.Α. είναι πολύ ανησυχητική, χρειάζεται ωριμοτητα απ’όλους και μακάρι να λάβουν τα μηνύματα που τους δωθηκαν τα κόμματα.

  • Μαίρη είναι πράγματι νωρίς για συμπεράσματα, το λέω κι εγώ στην πρώτη μου πρόταση και συμφωνούμε απολύτως.

   Η παρατήρησή σου σχετικά με τα αστικά κέντρα και την επαρχία είναι πράγματι σωστή. Ίσως εκεί δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση ή απλώς υπάρχει παραπληροφόρηση. Ίσως και ανασφάλεια καθόσον διαδόθηκε στους αγρότες ότι θα τους κόψουν τις συντάξεις και τις επιδοτήσεις.

   Η ΧΑ κατάφερε να μπει στη Βουλή. Αυτή είναι η κατάντια του πολιτικού μας συστήματος ισχυρίζονται αρκετοί, αλλά από την άλλη μοιάζουν να ξεχνάνε τους Τσοχατζόπουλους, τους Τσουκάτους, τα Βατοπέδια κλπ. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλό μας. Οι μέχρι τώρα εκπρόσωποι των Ελλήνων στη Βουλή δεν ήταν αγγελούδια! Κι αν είναι άσχημο πράγμα που μπήκε η ΧΑ στη Βουλή πρώτα νομίζω πως πρέπει να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας γιατί έγινε αυτό!

   Την καλησπέρα μου Μαίρη.

 4. Δεν χρειάζεται να περάσει κανένας χρόνος για να κατασταλάξουμε σε συμπεράσματα όταν αυτά είναι τόσο εμφανή!
  Ο Ελληνικός Λαός καταψήφιζε την μνημονιακή πολιτική της ΝΔ. και του ΠΑΣΟΚ! Εστρεψε το βλέμμα του αριστερότερα χωρίς να είναι σίγουρος ότι ας πούμε η κ. Ρεπούση ή ο κ. Τατσόπουλος (και οι θέσεις που πρεσβεύουν στα κόμματα τους), θέλει να ηγηθούν…
  Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής φούσκωσε απο την αύξηση της εγκληματικότητας (π.χ. στα χωριά της Κορινθίας οι κλοπές έχουν αυξηθεί σε απίστευτο αριθμό),η αδιαφορία της πολιτείας και η απροθυμία της να προστατεύσει τους πολίτες είναι προκλητική και απο την άλλη τα «αριστερά κόμματα» δεν διαχειρίζονται έξυπνα, σωστά τα Εθνικά θέματα και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης!
  Οπότε το φαινόμενο της δυνάμωσης της Νεοναζιστικής Χ.Α ερμηνεύεται…
  Για μένα χρειάζονται οι δεύτερες εκλογές για να κληθεί πλεον ο Ελληνας ψηφοφόρος να στρογγυλέψει τις ψήφους του, και να προσδιορίσει την κυβέρνηση.
  Τολμώ να προβλέψω πως οι περισσότεροι Κεντροδεξιοί θα στραφούν στον Καμμένο και οι περισσότεροι Κεντροαριστεροί στο ΣΥΡΙΖΑ.
  Πιστεύω πως δυναμωμένα αυτά τα δύο κόμματα μπορούν να συγκυβερνήσουν…
  Όσο για την διαφορά αντιλήψεων πολιτών πόλεων και περιφέρειας , ΄που έθιξε η road έχω να πω πως πράγματι υπάρχει, γιατί υπάρχει διαφορά στις οικονομικές τους τάξεις στις οποίες ανήκουν!
  Καλημέρα σ’όλους!

  • Κάρυ μου, πράγματι ο λαός καταψήφισε τη μνημονιακή πολιτική κι αν δεν υπήρχε ο φόβος και η υποψία για στάση καταβολής των συντάξεων νομίζω πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα είχαν ακόμα μικρότερο ποσοστό.

   Για τη ΧΑ θα συμφωνήσουμε στην παρατήρησή σου. Για τις δεύτερες εκλογές όμως και την ενδυνάμωση Καμένου και Τσίπρα διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις. Αναλόγως με τη στάση τους αυτές τις ημέρες πιστεύω πως διαμορφωθεί τελικά η γνώμη των πολιτών. Γιατί μην ξεχνάς πως υπάρχει και το σοβαρό ενδεχόμενο μπροστά σε μια ενδεχόμενη περίπτωση παρατεταμένης ακυβερνησίας ο λαός να δώσει ξανά την ψήφο του στα κόμματα του μνημονίου σκεπτόμενος τη λαϊκή ρύση «το μη χείρον βέλτιστον». Σε κάθε περίπτωση ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει σήμερα ο Τσίπρας και μετά είμαστε εδώ για να τα ξανασυζητήσουμε.

   Σε καλημερίζω 🙂

   • Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να επαναληφθούν οι εκλογές διότι τότε θα χάσουν πιο πολύ απο τα ποσοστά τους. Θα προσπαθήσουν να δώσουν φήφο ανοχής για να πρωωθήσουν μια κυβέρνηση ουσιαστικά ανίσχυρη που δεν θα μπορεί να νομοθετήσει χωρίς αυτούς τους δοσίλογους! Επομένως ο ελληνικός λαός πρέπει να πιέσει προς επανάληψη των εκλογών. Δεν κατάλαβα και στην Γαλλία δύο Κυριακές χρειάστηκαν για να βγάλουν Πρόεδρο. Εμείς γιατί δεν δικαιούμαστε δύο ευκαιρίες για να κατασταλάξουμε.
    Δεν έχουμε ακυβερνησία…δόξα τω Θεώ υπάρχουν καιοι υπηρεσιακές κυβερνήσεις. Την κυρία με τα γουνάκια και το καπέλλο πώς την λένε την πρόεδρο του Αρείου Παγου τι την έχουμε?
    Ηρεμείστε μια χαρά θα πάνε όλα… 😉

    • Συμφωνούμε εμείς οι δύο Κάρυ μου, στον παππού απέναντι να τα πεις να δει αν συμφωνεί ή αν θα τρέξει πίσω από τα κομματικά γραφεία πάλι! Φοβάμαι πιο πολύ όμως αυτό που λες κι εσύ στη δεύτερη πρότασή σου. Μια ανίσχυρη κυβέρνηση με ψήφο ανοχής από τους ασήμαντους που μας κυβερνούσαν τόσα χρόνια! Όσο για την κυρία με τα γουνάκια, καλή είναι δε λέω, αλλά η δουλειά της είναι άλλη.

     (Εγώ πάντως ψηφίζω Κάρυ για πρωθυπουργό! 🙂 🙂 🙂 )

 5. Γενικά προσυπογράφω τις εκτιμήσεις σου,προσθετω κατι που λίγοι τολμούν να το πουν,ο λαός δεν καταδικασε το δικομματισμό αλλά τον τρικομματισμό,για πρώτη φορά το ΚΚΕ βρεθηκε πέμπτο κόμμα,εκει στον Περισσό κάποτε πρεπει να προβληματιστούν με όρους του 21ου αι. και όχι του 19ου…
  Τωρα,τι θα συμβει,δεν ήμουν ποτέ καλός στις προβλέψεις, αλλά πάμε για νεες εκλογές,ή τρομαζουμε και ξαναγυρναμε στα μνημονιοκόμματα ή έστω κι αν κάποιοι εχουμε τις επιφυλάξεις μας για το ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα(δεν τον ψηφιασα προχτές,αλλά θα τον ψηφίσω στις επόμενες εκλογές με το σκεπτικό που αναπτυσσω παρακάτω),όλοι οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς και της Αριστεράς τον ενισχύουμε μονοκούκι,καιρός ειναι η Αριστερά να παλέψει με τα θηρία ενώπια ενωπίω και όχι με πετριές ως αιώνια αντιπολίτευση,να η ευκαιρία…

  • Vad το like εγώ στο χτύπησα! Πολύ σωστά! Ξέχασα ν’αναφέρω την απάντηση του Ελληνικού Λαού στο ΚΚΕ!
   Ούτε εγώ ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, στήριξα ένα μικρό κόμμα που δεν μπήκε στην Βουλή! Ήρθε τελευταίο των τελευταίων καινούργιων κομμάτων και λυπήθηκα πάρα πολύ που μέσα σ’αυτό δεν θα είναι ο Καζάκης.
   Στις επόμενες εκλογές και γω μονοκούκι ΣΥΡΙΖΑ!

  • Φίλε Βασίλη κι εγώ πάτησα το like γιατί πράγματι δεν είχα σκεφτεί ποτέ υπό την οπτική που εσύ έθεσες το ζήτημα του ΚΚΕ. Τα έχω πει κι εγώ κι εξακολουθώ και τα λέω πως το ΚΚΕ ζει στο παρελθόν. Δεν έχουν κατανοήσει ότι η εποχή των Σοβιέτ έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ειδικά δε η δήλωση της Παπαρήγα ότι δε θέλει να κυβερνήσει αλλά να είναι μονίμως στην αντιπολίτευση προδίδει ένα κόμμα χωρίς κανενός είδους ευθύνη κι απορώ πως πήρε αυτούς τους ψήφους που πήρε…

   Θα συμφωνήσουμε πως πράγματι η αριστερά (πλην ΚΚΕ, άλλωστε η Παπαρήγα δήλωσε πως το ΚΚΕ δεν είναι αριστερό κόμμα αλλά αμιγώς κομουνιστικό) πρέπει πια να αναλάβει τις ευθύνες της και να βρεθεί επιτέλους μπροστά στα θηρία. Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει ενδεχομένως να ενισχυθεί περαιτέρω, ίσως δε και ο Καμμένος, όπως λέει και η Κάρυ πιο πάνω. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω πως είναι πια η ώρα που η αριστερά πρέπει να αναλάβει την ιστορική ευθύνη για να πάρει τα ηνία της χώρας και να κυβερνήσει. Πάντα με την ελπίδα να οδηγήσει τη χώρα μπροστά και όχι πίσω! Γιατί αν ξεκινήσουμε τίποτα πολιτικές πλειοδοσίας και ασυδοσίας τότε θα πάμε σίγουρα όχι στον πάτο του βαρελιού αλλά στον πάτο της αβύσσου και δεν πρόκειται να βγούμε από εκεί ούτε σε χίλια χρόνια!

   Την καλημέρα μου.

 6. Καλημερα κι απο μενα! Τα αποτελεσματα των εκλογων αυτων ηταν σχετικα ενθαρρυντικά και ολοι νομιζω ελπιζουμε να μην ηταν για μια φορα. Αυτο που λες οτι πρεπει ο κοσμος να ψηφιζει ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ σε καθε περιπτωση και σε καθε εκλογικη αναμετρηση ειναι για μενα το ζουμι της υποθεσης.
  Ειδομεν…

  • Θεσσαλονικά, καλώς ήρθες στο ιστολόγιό μου. Κι από ότι διάβασα στο δικό σου, είμαστε συνάδερφοι! Οπότε το άλλο ιστολόγιο που διατηρώ Δημόσιο.net μπορεί να σου φανεί χρήσιμο αν το ψάξεις λίγο 🙂

   Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν πράγματι ενθαρρυντικά. Ο κόσμος έδειξε ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί αν αποτάξει από πάνω του αυτούς που τον κυβερνούσαν τόσα χρόνια και να δοκιμάσει κάτι νέο. Κι από ότι διαφαίνεται από την τρέχουσα ειδησεογραφία, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα τελικά ο Τσίπρας να σχηματίσει κυβέρνηση με την ψήφο ανοχής της ΝΔ. Θα δούμε βέβαια αν αληθεύει όλο αυτό τις επόμενες ώρες και μέρες κι αν δεν είναι μια καλοστημένη παγίδα προκειμένου να αντιδράσει σπασμωδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και να χάσει την επιρροή του στους πολίτες. Θα δούμε…

   Εύχομαι να τα λέμε συχνά.
   Τα χαιρετίσματά μου στη Θεσσαλονίκη που έζησα μερικά από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου ως φοιτητής εκεί!

 7. Κωστή, σε γενικές γραμμές, περίπου ίδια αφουγκραστήκαμε…

  • Χαίρομαι γι’ αυτό!

   Την καλησπέρα μου 🙂

 8. Ήταν μία εκλογική διαδικασία στην οποία είναι αυτό που λέμε »ο λαός μίλησε». Θεωρώ πως η καθοδηγούμενη ενημέρωση είχε οδηγήσει τον κόσμο σε μία πολιτική πλάνη και σε ένα επαναλαμβανόμενο εκφοβισμό για ανατροπή -όχι απαραίτητα ριζοσπαστική- η πτώση του δικομματισμού για παράδειγμα, προκάλεσε την αμηχανία των 2 μεγάλων κομμάτων που έσπευσαν με ύφος μπλαζέ σε δηλώσεις περί συνεργασίας, μόνο και μόνο για να μπορούν να έχουν ενεργό κυβερνητικό λόγο, μη τυχόν και περιθωριοποιηθούν, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει ποτέ. Όλοι κάνουμε σενάρια.Πάμε ή δεν πάμε σε εκλογές( που θα πάμε δηλαδή), εάν οι προγραμματικές δηλώσεις του Τσίπρα ευσταθούν ρεαλιστικά,μήπως ο κόσμος ψηφίσει διαφορετικά τον Ιούνιο, σκέψου πραγματικά, όλα μα όλα είναι τόσο δραματικά και ρευστά που τίποτα ακόμα κανείς δν μπορεί να ξέρει ποιός τελικά θα βγει κερδισμένος. Διότι ο μόνος νικητής σε αυτές τις εκλογές είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ( και ο Καμμένος βέβαια ως νέο κόμμα και ο Κουβέλης αν και ο ίδιος δήλωσε πως περίμενε παραπάνω).

  Ένα πράγμα θα πω για την Χρυσή Αυγή. Είναι μόδα. Μετά από μακρά συζήτηση εκεί κατέληξα, ειδικά όταν βλέπουμε πως η ηλικία της πλειοψηφίας του ποσοστού του δεν ξεπερνούσε τα 23. Ζω όμως για την παρουσία τους ΜΙΑ φορά στη Βουλή, όχι τίποτε άλλο, αλλά για να δει ο κόσμος ποιους απολυταρχικούς και φασίστες ψήφισε( ήδη φάνηκε λίγο).

  Έχουμε μέλλον ακόμα!

  Καλημέρα!

  • Φίλε μου Κουφετάριε, δεν ξέρω αν η ΧΑ είναι απολυταρχικοί ή φασίστες, εκείνο που ξέρω είναι πως υπήρξαν 440.000 Έλληνες που τους ψήφισαν κι έτσι οφείλουμε στην παρούσα Βουλή τουλάχιστον κι όσο αυτή διαρκέσει, να ακούσουμε τον πολιτικό τους λόγο. Αυτό σημαίνει δημοκρατία κι αν αποπειραθούμε να τους στερήσουμε το λόγο τότε οι χειρότεροι θα είμαστε εμείς.

   Ξεκίνησα από το τέλος του σχολίου σου, όχι για κάποιο άλλο λόγο αλλά επειδή θέλω να τονίσω και να υπογραμμίσω τα τεράστια σφάλματα που έχουν γίνει κατά το παρελθόν και τα οποία οδήγησαν τη χώρα εδώ που την έφεραν. Όταν ο πολίτης νιώθει ασφαλής με την παρουσία των ανδρών της Χ.Α. δίπλα του και όχι με τα θεσμοθετημένα όργανα τάξης της πολιτείας, τότε το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για να μην πω τεράστιο. Δεν πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια της ανόδου της Χ.Α. στην ίδια την Χ.Α. αλλά στο πολιτικό κατεστημένο που επέτρεψε να υπάρχει αίσθημα ανασφάλειας αλλά και ασυδοσίας σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής του τόπου.

   Ο λαός πράγματι μίλησε Κουφετάριε. Το ζητούμενο είναι να δούμε τι ακριβώς είπε. Οι επιδερμικές αναλύσεις συνήθως είναι άστοχες και δε φέρνουν στο φως ούτε διερευνούν σε βάθος τη λαϊκή ετυμηγορία. Μια μικρή προσπάθεια έχω κάνει στην επόμενη ανάρτησή μου που μπορείς αν θες να ρίξεις μια ματιά. Τα κόμματα πράγματι βρέθηκαν υπό καθεστώς σοκ τις πρώτες στιγμές της ανακοίνωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά είναι μεγάλοι οργανισμοί αποτελούμενοι από έξυπνους ανθρώπους και δεν μπορώ να δεχτώ σε καμία περίπτωση ότι έδρασαν υπό καθεστώς πανικού. Κατά τη γνώμη μου ο Βενιζέλος διαχειρίστηκε κι εξακολουθεί να διαχειρίζεται πολύ καλύτερα το αποτέλεσμα από ότι η Σαμαράς που μοιάζει να κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Σκέψου μόνο ότι διαφάνηκε η επιπολαιότητά του να μην κάνει καμία ουσιαστική προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης παρά στάθηκε στους τύπους και παρέδωσε την εντολή μέσα σε έξι ώρες πίσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε έξι ώρες δεν προλαβαίνεις να αποφασίσεις που θα πας διακοπές όχι να φτιάξεις κυβέρνηση!

   Την καλημέρα μου.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: