Συνείδηση.

Μέδουσα

Αν κοιτάξει κανείς στα λεξικά θα βρει πολλούς ορισμούς. Ένας από αυτούς λέει ότι συνείδηση είναι το σύνολο των πεποιθήσεων του ανθρώπου. Ψήφος από την άλλη είναι η προσωπική προτίμηση του ανθρώπου σε κάποιο θέμα. Ψήφος κατά συνείδηση είναι η πράξη εκείνη κατά την οποία ο άνθρωπος έχοντας επίγνωση των πραγμάτων διαλέγει το τάδε ή το δείνα. Κι αυτή η ψήφος είναι η υπέρτατη έκφραση δημοκρατίας. Και πρέπει να επιβραβεύεται… Αλλού… Γιατί εδώ η κομματική πειθαρχία είναι ανώτερο αγαθό από τη Δημοκρατία. Κι αυτό είναι κάτι που με ανησυχεί ιδιαίτερα και με θλίβει! Και με τρομάζει.

Advertisements
 1. Κομματική πειθαρχία: διδακτορική δημοκρατία

  • Κάπως έτσι είναι, αν και ο όρος «δικτατορία» δε μου αρέσει καθόλου…

  • Νέστορας
  • 13 Φεβρουαρίου 2012

  και στο από κάτω διάζωμα της πυραμίδας οι καλύτεροι πελάτες, έτοιμοι να αγοράσουν φούμαρα εξαργυρώνοντας αξίες και ιδανικά…

  • … ακριβώς 😉

 2. Αυτό το άγαλμα είναι στο Met στη Νέα Υόρκη. Το θυμάμαι καλά. σε αντίθεση με το Βρετανικό Μουσειοκλωπείο, το Met της Νέας Υόρκης είναι πρέπον μέρος για την κληρονομιά της γηραιάς ηπείρου μια και αυτό είναι το τελευταίο σύνορο στο οποίο έφτασε ο πολιτισμός πριν αρχίσει να αυτοκαταστρέφεται.

  Η μαμά πάπια βλέπω τιμώρησε όλα τα παπάκια που δεν πήγαν από πίσω της στη σειρά. Αυτό θα πει παπιοκρατία φίλοι μου, όχι αστεία. Duckocracy!

  Δεν ξέρω αν υπάρχει το απόφθεγμα ακόμα αυτό στα βιβλία της πρώτης δημοτικού, αλλά στον καιρό μου μαθαίναμε για δημοκρατία από πέντε χρονών: το πρώτο που μαθαίναμε να διαβάζουμε ήταν «πι! πι! το παπί!»

  • Κάτι σε Walt Disney μου κάνει το σχόλιό σου, χα, χα, χα… 🙂

 3. Εγώ θα διαφωνήσω. Δε μιλάμε για ένα θέμα μικρής σημασίας όπως π.χ. το αν θα δουλεύουν τα Σάββατα οι φαρμακοποιοί. Μιλάμε για μια πολύ σημαντικότερη ψηφοφορία: θα σωθούμε ή όχι (σύμφωνα με τους μεν), ξαφνικός αλλά τουλάχιστον περήφανος θάνατος ή αργός, βασανιστικός και εν τέλει ντροπιαστικός θάνατος (σύμφωνα με τους δε). Όποια άποψη και αν ενστερνιζόμαστε νομίζω ότι δεν μπορούμε να την εμπιστευτούμε στην ελεύθερη βούληση των βουλευτών, η οποία επηρεάζεται -όπως και όλων των ανθρώπων- από ένα σωρό κίνητρα, ιδιοτελή ή μη.
  Και να εκφράσω και ένα δεύτερο συλλογισμό: γιατί να «επιβραβεύεται η ψήφος κατά συνείδηση»; Νομίζω πως «ψήφος κατά συνείδηση» σημαίνει το αντίθετο, ότι δηλαδή ψηφίζω ανεξαρτήτως των συνεπειών. Αν γνωρίζω πως θα επιβραβευτώ για την ψήφο μου, τότε δεν είναι «κατά συνείδηση».

  • Θωμά μου, η Βουλή νομοθετεί. Και ως εκ τούτου, ακόμα κι αν δουλεύουν οι φαρμακοποιοί τα Σάββατα είναι εξίσου σημαντικό με το το Μνημόνιο, γιατί και τα δυο αφορούν ανθρώπους που ζουν στα μέσα στα γεωγραφικά όρια της χώρας. Η ψήφος του βουλευτή είναι κατά συνείδηση, σύμφωνα με τη Συνταγματική επιταγή, και πρέπει να είναι τέτοια. Τα κόμματα είναι οργανισμοί που παράγουν πολιτική, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την επιβάλλουν στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Εξάλλου, άλλο πράγμα είναι το κόμμα, άλλο η Βουλή, άλλο η Κυβέρνηση κλπ.Η κομματική πειθαρχία πρέπει να επιβάλλεται σε άλλα πράγματα, όπως η το φαίνεσθαι του κόμματος προς τα έξω, αλλά επουδενί, κατά τη γνώμη μου, στην ψήφο των βουλευτών.

   Όταν λέω ότι πρέπει να επιβραβεύεται, δεν εννοώ βεβαίως ότι για κάθε ψηφοφορία που διεξάγεται πρέπει να υπάρχει κι από ένα βραβείο για τον καθένα. Εννοώ ότι επιβραβεύεται από την ψήφο αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η κομματική πειθαρχία Θωμά μου, είδαμε που έχει οδηγήσει πολλές φορές. Κατά τη γνώμη μου, πολιτικός αρχηγός που επιβάλλει με το έτσι θέλω το τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές είναι ανάξιος και έχει χάσει το παιχνίδι. Είναι μικρός, μικρότερος των περιστάσεων. Το ζήτημα είναι να έχει όραμα και να πείθει με τα λόγια, τις πράξεις και το πρόγραμμά του. Αν αρχίσει τις εντολές σημαίνει ότι κάτι δεν κάνει καλά…

   Την καλησπέρα φίλε μου Θωμά.

   • Νομίζω δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφωνία μας. Εσύ τρομάζεις που δεν επιτρέπεται στους βουλευτές να ψηφίζουν κατά συνείδηση, εγώ τρομάζω που το επίπεδο των βουλευτών είναι τόσο χαμηλό που δεν είναι ικανοί να ψηφίσουν κατά συνείδηση, απόδειξη πως οι ίδιοι οι βουλευτές επέβαλαν στους αρχηγούς τους να θέσουν θέμα κομματικής πειθαρχίας για να μην επιβραβευθούν στις επόμενες εκλογές οι αντάρτες.

    • Υπό αυτή την οπτική θα συμφωνήσουμε απολύτως. Δυστυχώς…

  • Καρυάτιδα Ακροπολίδου
  • 13 Φεβρουαρίου 2012

  Μία είναι η λύση και αυτή θα πρέπει να απαιτήσει ο ελληνικός λαός και όλα τα κόμματα της Βουλής που έχουν αντιταχθεί του μνημονίου. Εκλογές εδώ και τώρα!!!

  • Κάρυ μου συμφωνούμε. 🙂

  • ria
  • 13 Φεβρουαρίου 2012

  ποιος την έχασε για να τη βρουν αυτοί;;;

  αλίμονό μας!

  • Αλί και τρισαλί…

 4. Κομματική πειθαρχία ή κομματική δικτατορία;
  Πιστεύει κανείς ότι έχουν συνείδηση και πράττουν αναλόγως;
  Αν ήταν έτσι δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ.

  • Θαλασσένια συνείδηση έχουν. Όλοι μας έχουμε. Απλώς αυτοί την καταπιέζουν στο βωμό της επανεκλογής τους, της υπουργοποίησής τους, της θεσούλας τους. Κι αυτό είναι που με τρομάζει. Διότι καταφέρνουν κάτι που για εμάς τους απλούς ανθρώπους είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Και ποιος ξέρει για τι άλλο είναι ικανοί, αν καταφέρνουν να βάζουν τη συνείδησή τους σε δεύτερο πλάνο… Και βεβαίως, ούτε καν οι Ερινύες δεν πλησιάζουν τέτοιους ανθρώπους…

  • vad
  • 14 Φεβρουαρίου 2012

  Όταν σου βάζουνε διλήμματα,φερνεις στο μυαλό σου την απαντηση του παλιού Πόντιου…
  Το αθάνατο ποντιακό πνεύμα

  Μιλώντας κάποτε στη Θεσσαλονίκη ο Λεωνίδας Ιασωνίδης, υπουργός επί κυβερνήσεων Βενιζέλου και λαμπρός ρήτορας, σε μία στιγμή είπε: «Αρ’ ατώρα έρθαμεν σε δίλημμα». Το πλήθος των Ποντίων τον άκουγε σιωπηλό. Μέχρι που κάποιος σήκωσε το χέρι και υπέβαλε την ερώτηση που απασχολούσε όλους: «Πασσά Ιασωνίδη, ντο εν το δίλημμα;».
  «Ακούστε να λέγω σας ντο εν το δίλημμα» απάντησε ο Ιασωνίδης. «Πέρωμεν έναν σκοινίν. Περάζουμ’ α ας σο στόμαν και βγάλουμ’ ατό ας σον κώλον! Σ’ εμπρός το μέρος δένουμεν έναν σκατόν! Σ’ οπίς πα το μέρος δένουμεν έναν αγγούρ’! Συρτς να εβγάλτς το σκατόν ας ‘σο στόμας, εμπέν’ το αγγούρ’ σον κώλος! Συρτς να εβγάλτς το αγγούρ’ ας σον κώλος, εμπέν το σκατό ‘σο στόμας! Αρ’ ατό εν το δίλημμα!»:)))

  Παρά το γελιο που προσφερει η ανωτέρω αφήγηση δεν παραβλέπουμε το δράμα,μονο που η Κάθαρση αβέβαιη κι αργή κι αυτο ειναι το γμτ!

  • Νομίζω φίλε μου Vad, ότι έθεσες το πράγμα στη σωστή του βάση. Κάπως έτσι είναι το πράγμα και στη σύγχρονη εποχή τα ΜΜΕ φροντίζουν να μεγαλοποιούν και να τραγικοποιούν τα πράγματα, κάνοντας το σχοινί τριχιά και πάντα αποφεύγοντας να πούνε ότι υπάρχουν και ψαλίδια! Κι έτσι, ο λαός δέχεται ότι του σερβίρουν οι πολιτικοί χωρίς καν να σκέφτονται, όχι να αντιδρούν. Σ’ αυτό βεβαίως συντελεί και η τραγική κατάσταση της παιδείας μας.

   Πάντως γέλασα με τον Πόντιο Υπουργό!!! 🙂

 5. Αυτή είναι η ένδειξη της δημοκρατίας. Φενάκη η επιλογή του βουλευτή από τους πολίτες, αφού ουσιαστικά τον έχει επιλέξει ο αρχηγός και σε εκείνον οφείλει να είναι γονυπετής και υπάκουος.

  • Δήμο, η αλήθεια είναι πως περιέγραψες την κατάσταση ρεαλιστικά. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε και κόμματα με πανίσχυρους αρχηγούς στην Ελλάδα σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Αλλά νομίζω ότι κάπως έτσι γίνεται λίγο πολύ σε όλο τον κόσμο. Αυτό που δεν ξέρω αν γίνεται είναι η ευκολία με την οποία κάποιος διαγράφεται. Αν δηλαδή γίνεται με μια απλή επιστολή του αρχηγού ή πρέπει να τηρηθεί κάποια διαδικασία που προβλέπεται στα καταστατικά των κομμάτων (όχι για τα μάτια του κόσμου).

  • ANNA
  • 15 Φεβρουαρίου 2012

  Δύσκολο να δώσεις αντικειμενική απάντηση στο θέμα σου. Ξέρουμε ότι η συνείδηση προσαρμόζεται και ανα-δημιουργείται ανάλογα με τις εποχές, το περιβάλλον που ζούμε, την παιδεία μας φυσικά, αλλά και τις εμπειρίες μας.
  Τώρα ποια η σχέση της συνείδησης του βουλευτή με τη δική μου ή τη δική σου, είναι άλλο πράγμα. Η δική του συνείδηση ίσως λέει, ότι τον εξέλεξε ο λαός φυσικά για εκπρόσωπό του αλλά κάτω από τη σημαία ενός κόμματος και παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματος.Φυσικά λέει επίσης ότι αυτό το κόμμα το εμπιστεύτηκε ο ψηφοφόρος για την ιδεολογία του ίσως, για τις υποσχέσεις που του έδωσε ο αρχηγός και φυσικά για το πρόσωπο του αρχηγού. Δεν νομίζεις ότι η συνείδηση εδώ μπαίνει σε δεύτερη μοίρα?
  Με συνείδηση θα ψήφιζαν οι βουλευτές αν δεν κατέβαιναν με κόμματα αλλά ανεξάρτητα και μετά συμμαχούσαν για κυβέρνηση….αλλά βλέπεις να είναι εφικτό αυτό;
  Στην πολιτική εξάλλου δεν υπάρχει συνείδηση όπως πιστεύω ότι την εννοείς και πουθενά πιστεύω ότι δεν υπάρχει. Αυτά είναι ιδανικά , και ιδανικές ή έστω, έντιμες συνθήκες πολιτικής διακυβέρνησης δεν υπάρχουν.
  Κάτι τελευταίο: πιστεύεις ότι αν ψήφιζαν κατά συνείδηση, θα συμφωνούσαν με τους ψηφοφόρους τους;;; Οι περισσότεροι πολίτες σήμερα θέλουμε τη ζωή που ξέραμε, χωρίς αλλαγές προς το χειρότερο, χωρίς έλλειμμα και…………….αφού έχουμε έλλειμμα να μας δανείσουν οι αγορές χωρίς όρους και μέτρα…Είναι αυτό εφικτό;;;;;;;;;
  Καλησπέρα!

  • Άννα, το σκεπτικό σου είναι σωστό και όποιος προσπαθήσει να πει το αντίθετο σίγουρα θα ματαιοπονεί. Όμως, σε ζητήματα τα οποία δεσμεύουν τη χώρα για δεκαετίες ολόκληρες και με το σκεπτικό ότι οι τωρινοί βουλευτές δεν έχουν εξουσιοδότηση από κανέναν να προβούν σε τέτοιες δεσμευτικές για τη χώρα ενέργειες, έπρεπε κατά τη γνώμη μου να το σκεφτούν λίγο καλύτερα. Και πρώτα απ’ όλα να ρωτήσουν τον εαυτό τους αν έχουν την αρμοδιότητα να το κάνουν.

   Όσο για την τελευταία σου ερώτηση, έχω την εντύπωση ότι κανείς δεν μπορεί να σου απαντήσει έγκυρα. Μονάχα η ιστορία…

   Την καλημέρα μου.

 6. Κομματική πειθαρχία ενάντια στην συνείδηση..Αλήθεια,αν είναι να αποφασίζει για όλα ο πρόεδρος του εκάστοτε κόμματος,ποιός ο λόγος να υπάρχουν τόσοι βουλευτές;;
  Καλημέρα..

  • onlyandjust you, έχει μια δόση αλήθειας το σκεπτικό σου. Βέβαια, σε μια συντεταγμένη κοινωνική ομάδα όπως είναι τα κόμματα, κάποιος πρέπει να έχει την ευθύνη και να χαράσσει την πολιτική. Εκεί ακριβώς είναι το λεπτό σημείο στο οποίο πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός της απόλυτης εξουσίας με κάτι πιο ευέλικτο στο οποίο να συμμετέχουν πραγματικά άπαντες και οι προτάσεις τους να λαμβάνονται αληθινά υπόψη για τις εξελίξεις.

   Την καλημέρα μου και καλώς ήρθες στο ιστολόγιό μου.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: