Πτώχευση ήθους και πολιτικής.

Διάβαζα τους περίφημους λόγους του Ζολώτα, κι επειδή έχω την αίσθηση ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας κατανοεί καλύτερα τα αγγλικά από τα ελληνικά, όπως ίσως και αρκετοί άλλοι που μας κυβερνούν ή μας έχουν κυβερνήσει τα τελευταία τριάντα χρόνια, είπα να του/τους απευθύνω μια επιστολή μήπως και καταλάβει/ουν τι γίνεται εδώ κάτω, στα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας.

Δανείζομαι την εισαγωγή του πρώην Έλληνα Πρωθυπουργού και προσθέτω το δικό μου κείμενο. Σας ζητώ να συγχωρήστε τα αγγλικά μου!

Kyrie, it is Zeus’ anathema on our epoch for the critical catastasis we are facing, catastrophology and skepticism to be Scylla and Charybdis of our economic situation. Instead of calming citizens, your tactics has no metron and orthological basis, they are fable and with no analogy.

I wish not to be sarcastic, but I am thinking that you are emphasize in your arithmetic and numerical logic without taking serious consideration about the meiosis of human dignity. What if we manage to bring euphoria to our lenders when crisis and melancholia are the reasons of our metamorphosis to pariah? What if troicans are pressing, panacea does not exist, pandemic asphyxia does. Your apathetic stasis for every day problems is like dynamite to social structure.  Catastrophe is imminent. Cosmos is falling apart. The dilemma is clear: Are you going to save the lenders or the Greek people?

Your political criteria have to be diaphanous. Crystal clear. Based on what criteria are you planning to face the chaos of debt? Which way have you choose for us to be from the one side of chasm to the other? And on what cost? Diaeresis of people is not working right now. Metamorphosis of thinking has already happened. There are no more fanatism with political parties within society. Be aware!

Hopping that democracy, which has no myopia, will see in time the future and no megalith monologues will dominate, I exorcise wrong decisions of yours whith ephemeral solutions and eulogize the ethos of Greek people and future of my country. 

Don’t be stigma and miasma for democracy and for your counrty. And don’t forget that history is very didactic!

Κώστας Θερμογιάννης.

Advertisements
 1. Μορφή ο Ζολώτας. Και οι λόγοι του φυσικά.

  • Πράγματι!

 2. Απίστευτη επιστολή. Κάποτε υπήρξαν άνθρωποι με παιδεία. Τώρα μας κυβερνούν παιδάκια. Που βέβαια τα παιδάκια κατέχουν πολύ περισσότερη σοφία από αυτούς. Η Ελλάδα πεθαίνει.. μακάρι τουλάχιστον αυτό το ισχυρό χαστούκι, αυτή η κατακύλα να την ωθήσει κάποια στιγμή…. να βρει τον αληθινό της εαυτό που έχει χάσει. Κρίμα για τους Έλληνες που διαφοροποιούνται. Και μακάρι να υπάρξει νέμεσις.. και τιμωρία προς τους κλέφτες.. Να μη πληρώνουν μόνο οι φτωχοί..

  • Αγαπητή μου RoadArtis, πρέπει πρώτα απ’ όλα να διασαφηνίσω το γεγονός οτι εκτός από τις πρώτες λέξεις, η υπόλοιπη επιστολή ειναι δική μου. Και το λέω αυτό όχι για να πάρω τα εύσημα, αλλά για να μην πιστωθεί ο πρωην πρωθυπουργός κάτι που δεν είπε! Γι’ αυτό άλλαξα ελαφρώς και τη διατύπωση της ανάρτησης.

   Όσο για τα υπόλοιπα, θα με βρεις απολύτως σύμφωνο. Ένα συνοθύλευμα τυχάρπαστων πολιτικών με τυχοδιωκτικες βλέψεις και με το μυαλό μόνο στο προσωπικό τους κέρδος, έφερε τη χώρα εδώ που είναι σήμερα. Και δυστυχώς η κατάσταση ειναι πολύ δύσκολη. Μπορεί η χώρα να σωθεί, οι Έλληνες όμως;

 3. Νόμιζα πως μόνο οι τελευταίες ήταν δικές σου! 🙂 🙂 Σήμερα από το πρωί επικρατεί ένα χάος στους δρόμους της Αθήνας, δυστυχώς το μόνο που βγαίνει από τις απεργίες… είναι η ταλαιπωρία των υπολοίπων μας. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια δηλαδή.. Χάος ατελείωτο, με ένα κεφάλι καζάνι… εύχομαι καλό σκ!

 4. Πάλι με χρόνια με καιρούς, θα γίνει τι; θα ξαναγεννηθεί τι; Από το 1822 έως το 2009 η Ελλάδα είχε 182 Πρωθυπουργούς! http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Prime_Ministers_of_Greece (αναλογεί θητεία περίπου ενός έτους στον καθένα, οι περισσότεροι λίγους μήνες, ή βδομάδες…). Η αδελφή μιας προ-προ (ή προ-προ-προ) γιαγιάς μου είχε παντρευτεί τον Δημήτριο Βούλγαρη που διετέλεσε αγωνιστής του ’21 και πρωθυπουργός της Ελλάδας 8 φορές από το 1855 έως το 1875 και του οποίου οι πρωθυπουργίες χαρακτηρίστηκαν, λέει η wikipedia, από διαφθορά! http://en.wikipedia.org/wiki/Dimitrios_Voulgaris.

  Τελικά όσο ψάχνεις, τόσο θέλεις να σταματήσεις να ψάχνεις.

  Τελικά μου φαίνεται πως όταν μιλάμε για τον Γιωργάκη δεν μιλάμε για την εξαίρεση, αλλά ευχόμαστε να βρισκόταν κάπου μια εξαίρεση να μας σώσει. Από ποιόν άλλον να μας σώσει παρά από τους εαυτούς μας… Η οποία εξαίρεση δεν φαίνεται να πρόκειται να έρθει.

  Τώρα που ο 19ος αιώνας είναι Ιστορία, όπως και ο εικοστός, τι βλέπει, με ή χωρίς μυωπία, το βιβλίο της;

  • Πράγματι, είναι απορίας άξιο πως εξακολουθεί και υπάρχει αυτή η χώρα ακόμα! Με όλους αυτους που την κυβέρνησαν! Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο παράξενο είναι οτι οι Έλληνες παρά το γεγονός ότι βλέπουν που οι πολιτικοϊ τους είναι άχρηστοι, εξακολουθούν να τους ψηφίζουν! Και.μετά το ρίχνουν στο παράπονο αλλά και στην προσφιλή τους συνήθεια: Ας ήμουν εγώ πρωθυπουργός και θα έβλεπες τι θα έκανα… μην τολμώντας όμως να θέσουν υποψηφιότητα ούτε για δημοτικοί σύμβουλοι!

   • Λένε ότι το ένστικτο σε δυτικά κράτη είναι να πει κανείς «εκεί που έφτασε εκείνος, ή εκείνη, μπορώ να φτάσω κι εγώ», ενώ, στην Ελλάδα, το ένστικτο είναι να πει κανείς «κοίτα τον μαλάκα! ρίχτε τον χάμω! Στο Γουδί!». Και, σκέφτομαι, κάπου εκεί μπορεί να βρίσκεται και ένα μέρος της εξήγησης γι αυτά που πολύ σωστά είπες.

    Και τώρα αρχίζει να σχηματίζεται και μια άλλη σκέψη στο νιονιό μου: ακούς συνέχεια ότι τα προβλήματά μας «άρχισαν από την μεταπολίτευση», λέει, και, πράγματι αλήθεια είναι. Αλλά, λέγοντάς το αυτό, συνειδητοποιώ τώρα, μας ξεφεύγει κάτι: Η φράση εννοεί, υποθέτω, ότι πριν την μεταπολίτευση δεν υπήρχαν προβλήματα -ή τίποτα που δημιουργούσε μελλοντικά τοιαύτα (;) Από την άλλη νομίζω όλοι θα συμφωνήσουν ότι ο εμφύλιος ήταν …πρόβλημα, όπως και η πολιτική ζωή μετά από αυτόν… <Ποιά χρόνια μένουν; …δηλαδή, αυτό πάει να πει… πως όταν λέμε «Τα προβλήματά μας δημιουργήθηκαν τα τελευταία 30-35 χρόνια μετά από την μεταπολίτευση, αυτό που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ λέμε είναι ότι καλά ήμασταν με την Χούντα (;!;!;!;)

    Φτάνουμε δηλαδή έστω και εμμέσως ακόμα κι αυτό να πούμε πριν αποδώσουμε ευθύνες στον εαυτούλη μας τον πρωθυπουργό που θα τα είχε κάνει όλα σωστά…

    • Πολύ σωστό το σκεπτικό σου! Έτσι όπως λέμε συνέχεια, ότι τα προβλήματα μας έχουν δημιουργηθεί κατά τη μεταπολίτευση, είναι πράγματι σαν να λέμε ότι με τη χούντα ήμασταν καλύτερα!!!

     Έχω ξαναπεί ότι για πολλά πράγματα, η παιδεία είναι υπεύθυνη. Πιστεύω ότι η μοναδική λύση και για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα η χώρα αλλά και γενικότερα για όλα τα προβλήματα που μας ταλανίζουν, είναι η παιδεία και μόνο αυτή.

     Καλό βράδυ.

  • Μαίρη
  • 24 Σεπτεμβρίου 2011

  H δική μου άποψη είναι ότι διαχρονικά στην χώρα μας υπήρχαν πολιτικάντηδες κι όχι πολιτικοί με ήθος και αγάπη άδολη, για την πατρίδα.
  Ομως υπήρχαν κάποιοι που μας βούλιαξαν περισσότερο, δεν θυμάμαι τα της χούντας γιατί ήμουν πολύ μικρή, όλοι πάντως λένε πως τουλάχιστον δεν άφησε χρέη.
  Η προσωπική μου άποψη είναι ότι απο τους λίγους καλούς κυβερνήτες, ήταν ο Καποδίστριας ο οποίος έφυγε μετά απο δολοφονία και χάσαμε την ευκαιρία ως χώρα να έχουμε τις πολύτιμες υπηρεσίες του.
  Ετσι η Ελλάδα κυβερνήθηκε απο μια σειρά ανθρώπους χαμηλού διαμετρήματος με αποκορύφωμα τους σημερινούς δωσίλογους και ενόχους στην συνείδησή μας για εσχάτη προδοσία.

  • Μαίρη, δεν ξέρω αν άφησε η χούντα χρέος ή όχι, αλλά όπως και να έχει το πράγμα εγώ διαφωνώ 100% με την κατάλυση της δημοκρατίας! Τώρα βέβαια θα μου πεις, μήπως τώρα πραγματική δημοκρατία έχουμε; Όχι, βέβαια, αλλά τουλάχιστον έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τους κυβερνώντες κάθε φορά που γίνονται εκλογές. Αν, από την άλλη, είμαστε κολλημένοι στα δυο μεγάλα κόμματα και τα εναλλάσσουμε δια της ψήφου μας στην εξουσία, γι΄αυτό δε φταίει ο θεσμός της δημοκρατίας αλλά η στενοκεφαλιά μας! Μακάρι, τώρα πια, να πήραμε το μάθημά μας και όταν βρεθούμε ξανά πάνω από την κάλπη να έχουμε πλήρη συνείδηση του τι θα ρίξουμε μέσα…

  • Θωμάς
  • 26 Σεπτεμβρίου 2011

  Εγώ θα σταθώ στην επιστολή σου. Ήταν μια σπαρακτική φωνή λογικής ενάντια στα διάφορα παράλογα που ακούμε και βλέπουμε τον τελευταίο καιρό. Κι εγώ στην αρχή νόμισα πως ήταν του Ζολώτα, μόνο όταν τη διάβασα προσεκτικά κατάλαβα ότι αναφέρεται στα δικά μας προβλήματα. Δυστυχώς οδεύουμε ολοταχώς σε «metamorphosis to pariah».
  Να σχολιάσω όμως και κάτι που ακούγεται συχνά τον τελευταίο καιρό για το χρέος της χούντας που ήταν -λένε- μηδενικό. Κι εγώ δεν ξέρω αν ήταν έτσι, αλλά το χρέος δεν είναι το παν. Να θυμίσω ότι και ο Τσαουσέσκου άφησε μηδενικό χρέος, αυτό όμως δεν τον κάνει αξιοζήλευτο ηγέτη.

 5. Και κάτι άσχετο. Είδα στο blog του Δημήτρη τις φωτογραφίες από τα μέρη σου, Κώστα, και διαπίστωσα πως είναι πανέμορφος ο τόπος σου! Και βέβαια ο Δημήτρης είναι καταπληκτικός φωτογράφος!

  • Θωμά, συμφωνούμε απόλυτα για τα της χούντας.

   Με την, αλά Ζολώτα, επίστολή μου, απλώς ήθελα να εκφράσω την αγανάκτισή μου στα τεκταινόμενα της χώρας. Δυστυχώς, έχω την αίσθηση ότι μπορεί η χώρα να μην πτωχεύσει, αλλά οι Έλληνες θα πτωχεύσουν, αν δεν έχουν ήδη πτωχεύσει!

   Οι φωτογραφίες του Δημήτρη είναι πράγματι καταπληκτικές. Αλλά μη νομίζεις ότι τις τράβηξε μόνος του, ήμουνα συνεχώς από πάνω του και του έκανα υποδείξεις, καθόσον είναι ακόμα ερασιτέχνης και προσπαθεί… χα, χα, χα… 😉

   Καλό σου απόγευμα.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: