Όραμα, έμπνευση, προοπτική.

Διάβαζα στο χτεσινό κυριακάτικο τύπο τις εξελίξεις στον οικονομικό τομέα. Συνοψίζοντας απεκόμισα τα εξής: Αδυναμία συγκέντρωσης εσόδων με αποτέλεσμα να έχουμε, κατά την προσφιλή των πολιτικών μέθοδο, περικοπές εξόδων με τους δημοσίους υπαλλήλους να πληρώνουν και πάλι τη νύφη, το ΔΝΤ με την αλλαγή ηγεσίας λέει ότι η Ελλάδα δε δικαιούται ούτε καν τα δάνεια που πήρε μέχρι σήμερα – μέχρι και διερεύνηση του ζητήματος θα ζητήσει η νέα επικεφαλής του η Κριστίν Λαγκάρντ – οι στόχοι έχουν χαθεί, ανάπτυξη δεν υπάρχει και με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στην χρεοκοπία.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση κάνει σπασμωδικές κινήσεις, ούτε που ξέρουμε πια πόσο είναι το ΦΠΑ σε μερικά αγαθά, αναπτυξιακές κινήσεις δε γίνονται ούτε στα όνειρα των υπουργών, ο πρωθυπουργός μοιάζει απών, και η χώρα έχει μπει στον αυτόματο πιλότο. Η ίδια η κυβέρνηση που έπρεπε να καλλιεργεί κλίμα εμπιστοσύνης, φροντίζει κάθε τρεις και λίγο να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Άρχισε πάλι η φιλολογία των απολύσεων στο Δημόσιο, των περικοπών των μισθών και των γνωστών συνταγών που μέχρι σήμερα έχουν αποτύχει τραγικά.

Δυο χρόνια το ίδιο βιολί. Και χαζός να ήταν κάποιος θα καταλάβαινε ότι το σχέδιο πάσχει. Ότι δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στην αποτυχία. Διερωτώμαι λοιπόν, οι πολιτικοί, που εξ΄ ορισμού είναι εκείνοι που διαθέτουν όραμα κι έμπνευση για να προεκτείνουν την προοπτική της χώρας στο μέλλον, σκέφτονται; Όχι αν βάζουν το μυαλό τους να κάνει σύνθετες και πολύπλοκες διεργασίες. Απλώς αν σκέφτονται. Πήραν αυτό το καράβι που λέγεται Ελλάδα και το οδηγούν πάνω στην ξέρα. Γιατί; Ξέμειναν από ιδέες; Στέρεψαν οι εμπνεύσεις τους; Βρίσκονται πραγματικά μπροστά σε αδιέξοδο; Ή μήπως συμβαίνει κάτι χειρότερο; Διότι η διεθνής κοινότητα δεν τους άφησε αβοήθητους, άσχετα με το αν η βοήθεια αυτή είναι επιθυμητή ή όχι και με όποιο τίμημα αυτή έχει δοθεί. Με αρωγή από παντού κι όμως κάθε μέρα η χώρα βουλιάζει κι άλλο! Μήπως λοιπόν δεν είναι η ανικανότητα αυτή που μας οδηγεί αλλά πράγματα πολύ πολύ χειρότερα; Από εκείνα που επιβάλουν την ενεργοποίηση της τελευταίας παραγράφου του τελευταίου άρθρου του Συντάγματος;

«Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.»

Advertisements
 1. Ανικανότητα; Τελευταίε μου;; ή βάσει σχεδίου με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι..αθέατες σε εμάς..με απώτερο σκοπό να πάρουν ΤΖΑΜΠΑ το φιλέτο που λέγεται Ελλαδα(γιατι ειναι φιλέτο η Ελλαδίτσα μας πες μου τι δεν έχει; )
  Με αυτά και μ’άλλα απέχω από πάντου τώρα τελευταία..άσε..
  Καλή εβδομάδα!!

  • Δεν ξέρω αν έχουν γίνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Μπορεί και να έχουν γίνει μπορεί και όχι. Εκείνο που ξέρω είναι ότι πήραμε μια συνταγή που έχει αποτύχει πολλές φορές στο παρελθόν και την εφαρμόζουμε κατά γράμμα ξέροντας ότι θα αποτύχει και πάλι. Κι αυτό οφείλεται είτε στην ανικανότητα και την έλλειψη οράματος είτε γίνεται εσκεμμένα. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις θα είναι καταστροφικό. Και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά όλους όσους έπιασαν το τιμόνι της χώρας τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια.

   Καλή εβδομάδα και σε σένα.

  • Thinks
  • 5 Σεπτεμβρίου 2011

  Όπως θα έλεγε και ο Τσώρτσιλ, φίλε μου Κώστα, «Ποτέ την Ιστορία της διεθνούς οικονομίας τόσο λίγοι πήραν τόσα πολλά από τόσο πολλούς για να κάνουν τόσο λίγα». Βλέπω ότι οι διακοπές τελειώνουν. Σε λίγο θα αρχίσουν να ανθίζουν πάλι οι αγανακτισμένοι!

  Για «αυτόματο πιλότο» δεν είμαι σίγουρος. Ο αυτόματος πιλότος πετάει το αεροπλάνο καλύτερα και από ζωντανούς πιλότους. Εκτός αν δημιουργηθεί πάγος στα εξωτερικά σωληνάκια που συλλέγουν αέρα για να μετράν την ταχύτητα του αεροπλάνου, και τότε επεμβαίνουν οι «ζωντανοί», χωρίς να αγανακτούν.

  Ένα αεροπλάνο, κάτω από μια ταχύτητα «άλφα» δεν μπορεί πια να πετάξει και πέφτει σαν τούβλο. Αυτό λέγεται “stall”. Εκείνη την στιγμή ο πιλότος πρέπει να «ρίξει» την μύτη προς τα κάτω, να αρχίσει μια ελεγχόμενη πτώση και να ανακτήσει ταχύτητα για να μπορέσει πάλι να ισιώσει το αεροπλάνο. Πριν δυό χρόνια, η Αιρ Φράνς από Βραζιλία έπεσε στον Ατλαντικό επειδή οι πιλότοι αντί να κάνουν αυτό που έπρεπε να έχουν μάθει, προσπάθησαν, σε stall, να σηκώσουν την μύτη πάνω για να ανέβουν. Και έπεσαν σαν τούβλο.

  “Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.”

  Ίσως μια λέξη να είναι λάθος: “Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στην υπακοή των Ελλήνων προς τους νόμους τους.”

  Η μόνη ερώτηση που μου μένει εμένα είναι πόσος καιρός ακόμα πρέπει να περάσει για να καταλάβουμε ότι έχει τελειώσει από καιρό το παιγνίδι, έχουμε χρεοκοπήσει πρώτα ηθικά και μετά σαν κοινωνία και σαν οικονομία, και είναι ώρα να σταματήσουμε να βάζουμε τραυμαπλάστ και να αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε τη χώρα μας από το μηδέν. Και ότι τα δανεικά θα τα πληρώσουμε μα να χτυπηθούμε κάτω και να φωνάζουμε «δεν θέλω!»

  • Δημήτρη, το stall το γνωρίζω από τους εξομοιωτές πτήσης. Και χωρίς να είμαι ειδικός πάντα κατέβαζα τη μύτη προς τα κάτω για να αποκτήσει ταχύτητα το αεροπλάνο ώστε να αποκτήσει την ικανότητα να σηκωθεί και πάλι. Εμείς όμως εδώ κάνουμε ότι έκαναν και οι πιλότοι της Air France και θα πέσουμε με γδούπο! Και δυστυχώς, οι πιλότοι φαίνεται ότι δεν είναι μόνο ανίκανοι στην προκειμένη περίπτωση, αλλά κι επικίνδυνοι. Τώρα πια, ακόμα και ο πιο αισιόδοξος έχει χάσει την ελπίδα του…

   Όσον αφορά στην τήρηση του Συντάγματος, ίσως έχει πλησιάσει επικίνδυνα η ώρα να στήσουμε στον τοίχο τους καπεταναίους των τελευταίων ετών που νόμισαν ότι η καρεκλίτσα που τους δόθηκε ήταν τσιφλίκι τους και να ξεκαθαρίσουμε τη βρώμα που έχει καθίσει στους κυβερνητικούς θώκους βρομίζοντας τον τόπο, κάνοντας μια νέα αρχή.

    • Thinks
    • 5 Σεπτεμβρίου 2011

    Συμφωνώ και στα δύο Κώστα μου!

    Η ώρα έχει έρθει, αλλά η μπάλα δεν είναι πια με την κυβέρνηση αλλά με τον λαό, ο οποίος αν την κλωτσήσει αγανακτισμένα ρίχνοντας ευθύνες απλά θα τα κάνει χειρότερα και θα μπουν οι διαιτητές να σταματήσουν τον αγώνα.

    Ένα πραματάκι μόνο, μια λεπτομεριούλα τόση δα μικρούλα, από την απάντησή σου στον ιλυς, ναι, ναι, συμφωνώ ότι το να λέμε για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι απλά μετατοπίζει τις ευθύνες από τον «…αθώο» λαό, μα, εκεί που λες «τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια», έλα καλέ, κάντα τα χρόνια τουλάχιστον 30 🙂 Άλλωστε η βάση των περισσότερων δανείων που λήξανε τώρα, την δεκαετία του ’80 πάρθηκαν για να τα δώσει ο Τσοβόλας όλα :-)))) …ιστορικά γεγονότα –όχι θέμα γνώμης.

 2. 30 χρόνια θες, 30 θα το κάνουμε! Πρέπει όμως να κοιτάξουμε και που πήγαν αυτά τα δάνεια. Διότι, μπορεί να κάνω και λάθος σ’ αυτό, τη δεκαετία του 80 πολλά από τα δάνεια αυτά αξιοποιήθηκαν σε έργα που έπιασαν τόπο κι άλλαξαν τη μορφή της χώρας. Υπήρξε κατά τη γνώμη μου αισθητή βελτίωση σε αρκετούς τομείς. Ενώ τα τελευταία 20 χρόνια, για μην πω είδαμε και είμαι απόλυτος, θα πω υπάρχει η υποψία(!) ότι δανεικά κατέληξαν στις τσέπες κάποιων προσώπων εξασφαλίζοντας πολλές γενιές απογόνων τους κι αφήνοντας πίσω το σκοπό για τον οποίο ελήφθησαν. Αλλά με το νομικό καθεστώς της παραγραφής των ευθυνών των πολιτικών, δικαιοσύνη δεν πρόκειται να αποδοθεί. Οπότε η λύση είναι οι κλωτσιές στα οπίσθιά τους και η επανεκκίνηση της χώρας με άλλες υγιείς πολιτικές!

   • Thinks
   • 5 Σεπτεμβρίου 2011

   Άντε μπράβο, 30! Και δεν έχω πρόβλημα να κοιτάξω τα έργα που έγιναν με αυτά τα δάνεια! Τότε άλλωστε τα τζάκια ήταν καινούργια, δεν πιστεύαν την καλή τους τύχη, και κρατούσαν μόνο τα κέρδη από τα έργα που λαβαίνανε από ρουσφέτια. Δεν είχαν μάθει ακόμα να τα τσεπώνουν όλα. Στην Ελλάδα μαθαίνουμε γρήγορα 🙂 Πάντως, όταν ένας οικογενειάρχης παίρνει τρεις τέσσερεις πιστωτικές κάρτες μαζί, καινούργιες και γυαλιστερές, και πηγαίνει και τις ξοδεύει όλες αμέσως, πρέπει και να σκέφτεται αν θα μπορεί να τα πληρώσει και όλα μαζί όταν έρθει η ώρα 🙂 🙂

   • Συμφωνούμε 100%
    😉

   • Thinks
   • 5 Σεπτεμβρίου 2011

   Ο Locus είναι σταθερά ένα άριστο blog
   http://locus-editorium.blogspot.com/2011/09/blog-post_05.html

   • Δημήτρη, μου ζήτησες να διαγράψω το παραπάνω σχόλιό σου, αλλά νομίζω ότι το «λάθος» σου ή δεν ήταν τυχαίο και ήθελες να με οδηγήσεις στο ιστολόγιο του Locus, που απ’ ότι βλέπω είναι πολύ αξιόλογος, είτε ήταν τυχαίο, οπότε θα εμπιστευτούμε την τύχη κι όπου αυτή μας βγάλει!

    Σε κάθε περίπτωση σε ευχαριστώ! 😉

    • Thinks
    • 6 Σεπτεμβρίου 2011

    Κώστα μου, το σχόλιο με το λινκ στον φίλο Locus ήθελα να το βάλω στο δικό μου μπλογκ και από αφηρημάδα και zzZzzZzzZ το έβαλα στο δικό σου που ήταν ανοιχτό δίπλα στο δικό μου. Πράγματι ο Locus γράφει αξιόλογα αλλά πρώτον δεν διαφημίζει κανείς τρίτο μπλογκ από άλλο μπλογκ φίλου του, και δεύτερον, εγώ θα το θεωρούσα περιττό να διαφημίσω ένα αξιόλογο μπλογκ από ένα άλλο εξ’ ίσου αξιόλογο μπλογκ. Όσον αφορά το σαβουάρ βιβρ των μπλογκ έκανα πατάτα νυσταγμένη, και πάλι ζητώ συγγνώμη απ’ όλους 🙂

    • Πρώτα απ’ όλα σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Και ύστερα, δεν πειράζει, το λάθος στάθηκε η αφορμή για να γνωρίσω κάτι αξιόλογο! Οπότε, όλα είναι καλά!

  • kariatida62
  • 5 Σεπτεμβρίου 2011

  Εγώ θα το μεταλλάξω! Το συμφέρον της πατρίδας απαιτεί αλλαγή στο Σύνταγμα!

  • Μαζί σου Κάρυ. Κι εγώ ο αρχιστράτηγος της Αλλαγής!
   (Είδες, δεν ανέφερα τον όρο επανάσταση!!!)
   😉

  • Thinks
  • 5 Σεπτεμβρίου 2011

  @Καρυάτιδα

  Καλημέρα! Να μπω από σπόντα να σχολιάσω στο σχόλιό σου 🙂

  Συμφωνώ απόλυτα ότι οι γενικότητες που φάσκουν κι αντιφάσκουν που λέμε «Σύνταγμα» πρέπει να αλλάξουν. Αλλά για να πω και το παράπονό μου που δεν είναι και τόσο παράλογο, ελπίζω, πριν πάρουμε καινούργιο παιγνίδι δεν θα πρεπε να μάθουμε πρώτα να παίζουμε σωστά με το παλιό και να μην το σπάμε συνέχεια; 🙂

  • Δημήτρη, πρώτα απ’ όλα πρέπει να μάθουμε κάτι πιο βασικό: Να παίζουμε. Και μετά όλα τα άλλα 😉

 3. Το μοναδικό σχόλιο που μπορώ να κάνω για την κατάντια μας.. είναι πως είμαστε ικανοί για τα χειρότερα και για τα καλύτερα ως λαός. Ένα πράγμα ίσως ανεξήγητο. Η αυτοκαταστροφή μας δεν έχει όρια και αδυνατώ όχι μόνο να τη συμμεριστώ αλλά και να αντέξω απλά να την παρακολουθήσω. Δε ξέρω για τα περί συνωμοσιών. Δε μπορούμε με τίποτα να παραβλέψουμε τα τραγικά λάθη, αλλά και την αμέριστη ψήφο και συμπαράσταση της πλειοψηφίας των πολιτών για τα κόμματα που μας κυβέρνησαν.. μας κυβερνούν.. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ λογοδοτήσει για τα λάθη και τα εγκλήματα τους και ΟΜΩΣ μπορεί να εξακολουθήσουν να κυβερνούν αυτό το τόπο.. (….)
  Ήμουν από τη πρώτη στιγμή δίπλα στους ‘αγανακτισμένους’ δίχως να κάνω ανάλυση των όσων στραβών διαπίστωνα.. – και αυτό γιατί ‘στραβά’ πάντα θα βρίσκεις, παντού και πόσο μάλλον σε ένα τόσο μαζικό κίνημα – πλέον όμως κάπου, κάπως όλο αυτό παύει να με εμπνέει, και είναι κρίμα γιατί στα σπλάχνα του έχει κοντά του μερικές προοδευτικές δυνάμεις, και νέους με όραμα και πραγματικά με μάτια αθώα και έτοιμα για αγώνα. Το κακό είναι όταν αγωνίζονται ποιοι θα καπελώσουν τους άλλους, ποιοι θα έχουν το πάνω χέρι.. ξανά… οι ακροδεξιοί ή οι «αναρχικοί». Προσωπικά αισθάνομαι πως έχω πάει παρακάτω. Δεν παραβλέπω όμως πως το μήνυμα του το έδωσε, τη δυναμική του την απόδειξε και μάλιστα απέναντι σε απίστευτη βία.. Αυτή η δυναμική υπάρχει ακόμη, μένει να δοθεί ένα κοινωνικά αποδεκτό αίτημα. Αλλιώς όλη αυτή η κατασπατάληση δυνάμεων δε νομίζω πως θα οδηγήσει κάπου. Το σημερινό μπάχαλο του κράτους δύσκολα νομίζω σώζεται..

  • Το σχόλιό σου Roadartist με εκφράζει απόλυτα και νομίζω απεικονίζει ανάγλυφα και τις πεποιθήσεις πολλών συμπατριωτών μας. Δεν ξέρω αν θα συνεχίσουν να μας κυβερνάνε οι ίδιοι πολιτικοί σχηματισμοί που διαφεντεύουν τις τύχες μας τα τελευταία χρόνια, αλλά πιστεύω ότι πλέον τα θεμέλια του δικομματισμού έχουν κλονιστεί και θα είναι δύσκολο να δούμε ξανά ένα κόμμα να σχηματίζει κυβέρνηση.

   Σήμερα, σχολάζοντας από τη δουλειά έπεσα πάνω σε έναν κυβερνητικό βουλευτή. Του λέω: Γιατί πιάσατε κι εφαρμόζετε μια συνταγή που έχει αποτύχει στο παρελθόν και θα αποτύχει σίγουρα κι εδώ; Είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη, που είναι το ζητούμενο, κόβοντας τους μισθούς, αυξάνοντας τη φορολογία και καλλιεργώντας ένα κλίμα έντονης ανασφάλειας; Η απάντησή του ήταν επί λέξη: «Άστα, με μαύρη καρδιά τα ψήφισα όλα αυτά και το βράδυ δεν κοιμάμαι. Αλλά και τι άλλο θα μπορούσα να κάνω; Θα μας τα κόβανε όλα σε άλλη περίπτωση». Του απάντησα ότι με την ψήφο του δε μαύρισε μόνο η δικιά του καρδιά, αλλά όλων μας. Και ότι η δουλειά του είναι να βρει την καλύτερη λύση στο πρόβλημα κι όχι να μοιρολογεί…! Είπαμε πολλά πράγματα και κάναμε κουβέντα για αρκετή ώρα. Αυτό που αποκόμισα ήταν το γεγονός ότι με τέτοιους πολιτικούς δεν πάμε απλώς με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό, αλλά ήδη πέφτουμε ταχέως προς τα κοφτερά βράχια από κάτω…

  • Μαίρη
  • 5 Σεπτεμβρίου 2011

  Kαλώς σας βρήκα και πάλι, έχω να προσθέσω στα όσα έχουν ήδη αναφερθεί ότι είμαστε στην άκρη του γκρεμού και ζητούν απο κάποιους να κάνουν τις Σουλιώτισσες. Οι Σουλιώτες που θα βγάλουν απ την μέση θα είναι κάποιες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και θα ξανα δημιουργήσουν μια βαθύτερη ύφεση.
  Οσο για την επιτροπή που ζήτησαν κάποιοι να εξετάσει τα δάνεια και το χρέος…… διακομματικά δεν δέχτηκαν να υπάρξει!!
  Τι το ψάχνουμε; βρωμάει παντού το πράγμα όσον αφορά την διαφάνεια στην πολιτική μας κατάσταση.

  • Δε βρωμάει απλώς, αναδίδει μια τόσο μεγάλη δυσοσμία που πλέον έχει αρχίσει να γίνεται ανυπόφορη! Όσο για τους δημοσίους υπαλλήλους, έχουν στρέψει την κοινωνία εναντίον τους και είναι το εύκολο θύμα που μπορούν να το κάνουν ότι θέλουν…

 4. Πατριωτισμό όλοι έχουν. Και τα λαμόγια κι οι φοροφυγάδες κι οι συντεχνίες και τα κλειστά επαγγέλματα (που εκτός από τους ταξιτζήδες ποτέ δε θα ανοίξουν) κι οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις με 60 και 70 χιλιάδες μισθού, κι όσοι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ έχουν 17 μισθούς το χρόνο, κι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δε δουλεύουν (κι είναι πολλοί), κι όσοι εφοριακοί λαδώνονται (κι είναι πάρα πολλοί) κι οι εργολάβοι, κι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν πλήρωσαν ποτέ εφορία (κι είναι πολλοί) κι οι αγρότες (που κάποτε έφαγαν με χρυσά κουτάλια), δεν έχει τέλος ο κατάλογος όσων έζησαν ή ζουν σε βάρος των υπολοίπων.
  Κι όλοι αυτοί βλέπουν διαφορετικά τον πατριωτισμό και δυστυχώς οι περισσότεροι τον ταυτίζουν με τη διατήρηση των προσωπικών τους συμφερόντων.

  • Θωμά, συγχώρεσέ με, αλλά δεν μπορώ να κατατάξω τους αγρότες που χύνουν τόνους ιδρώτα με την καθημερινή αγωνία για τις καιρικές συνθήκες και όχι μόνο, στην ίδια κατηγορία με όποιους επίορκους εφοριακούς που λαδώνονται. Το ότι υπήρξαν αγρότες που εκμεταλλεύτηκαν πράγματα και καταστάσεις και τα άρπαξαν δεν το αμφισβητώ, αλλά η πλειοψηφία τους βγάζει τα προς το ζειν με πολύ κόπο.

   Ο πατριωτισμός του καθενός μας, αλίμονο αν ταυτίζεται με τα προσωπικά μας συμφέροντα. Μπορεί να γίνεται αυτό και να είναι ο κανόνας και η πραγματικότητα, αλλά αν ακόμα και σ’ αυτή την ύστατη στιγμή διατηρήσουμε αυτό το σκεπτικό, τότε δικαίως πάμε ολοταχώς στον γκρεμό. Και όσα προσωπικά συμφέροντα κι αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε ο καθένας από εμάς, θα συμπαρασυρθούμε όλοι στον πάτο!

   Την καλημέρα μου.

   • Έχεις δίκιο. Ξέχασα να βάλω το «όσοι» πριν από τη λέξη αγρότες. Πάντως αν παρατήρησες χρησιμοποίησα παρελθοντικό χρόνο.

  • squarelogic
  • 7 Σεπτεμβρίου 2011

  η ΑΠΆΝΤΗΣΗ του Βουλευτή σας,είναι απολύτως ενδεικτική…η κυβερνητική πλειοψηφία είχε-βλακωδέστατα-μισοπιστέψει τα προεκλογικά ΨΕΜΜΑΤΑ του αρχηγού…Νόμιζαν οτι εξελέγησαν και θα συνέχιζαν να κατευθύνουν την ροή του δημόσιου χρήματος προς το δικό τους συμφέρον και των μηχανισμών τους…Ελά όμως που κάποιος Σαχινίδης έχει δηλώσει οτι «την επομένη των εκλογών μόνη επιλογή τους ήταν το ΔΝΤ»…Οι απλοί βουλευτές κατελήφθησαν εξαπήνης όταν τους έβαλαν,άριστα μεθοδευμένα(Τ10,Τιτανικοί κλπ),το πιστόλι στον κρόταφο «Μνημόνιο ή Χρεωκοπία»…Ούτε ήταν εύκολη η επιλογή,ούτε και τίποτε στον προηγούμενο βίο τους τους είχε προετοιμάσει για τετοιες αποφάσεις και καταστάσεις…οπότε έκλεισαν τα μάτια ακι ψήφισαν ΧΩΡΙΣ να διαβάσουν τι ψήφιζαν…
  Το χειρότερο είναι οτι το ΞΑΝΑΚΑΝΑΝ,πολύ χειρότερα,με το θανατηφόρο Μεσοπρόθεσμο…
  Δημιουργική σκέψη ΚΑΜΙΑ…Αλλά θα αναγνωρίσω,οτι η τραγική αρχική ανεπάρκεια του ΓΑΠ,η έλλειψη οποιασδήποτε αρχικής διαπραγμάτευσης ως προς τον χρόνο της προσαρμογής,τους έβαλε στην γωνία,και ελαχιστοποίησε τις όποιες δυνατότητες αντίδρασης.Και αυτό ήταν ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ…

  • Συμφωνώ με το σχόλιό σου Squarelogic. Το λάθος ξέρεις πιο είναι; Το γεγονός ότι έβαλαν μπροστά την κομματική τους ιδιότητα και όχι τη χώρα. Κι αυτό δεν είναι εσχάτη προδοσία κατ’ εμέ, αλλά εσχάτη βλακεία!

 5. To τραγικό λάθος είναι ότι τα τελευταία 30 χρόνια, με τα χρήματα που έπεσαν στη χώρα -πακέτα Ντελόρ νομίζω τα έλεγαν αρχικά- θα μπορούσε να στηθεί ένα δυνατό κοινωνικό και οικονομικό κράτος και αντ΄αυτού καρπώθηκε ο καθένας ότι μπορούσε. Πολίτες και πολιτικοί.
  Κάπου διάβασα για έργα. Αν γνωρίζαμε τι ρεμούλες έγιναν, πόσο κόστιζε το έργο και πόσο το χρέωναν. Πόσα περισσότερα έργα θα μπορούσαν να γίνουν με τα ίδια χρήματα, θα τους παίρναμε με τις πέτρες. Αλλά μη ξεχνάμε ότι είμαστε πολίτες.
  Εργολάβοι, δημόσιοι υπάλ. εταιρίες, όλοι βουτηγμένοι στο «λάδι»
  Και αυτό το κακό δυστυχώς ήταν παντού.
  Δικαιοσύνη: Ακούγαμε και ακούμε ακόμα για παραβάτες, συνελήφθη κανείς ποτέ;
  Παιδεία: Χάθηκε άλλη μία εξεταστική του γιού μου. Συμφέροντα τρελά!!! Ποιος πληρώνει τον χαμένο χρόνο και τα έξοδα;
  Υγεία: Αυτό δεν το ακουμπάω, πονάει τόσο πολύ.

  Έτσι το «όλοι μαζί τα φάγαμε» έχει δόση αλήθειας. Και όλοι μαζί τους ψηφίζαμε -για να μας ταϊζουν- έχει άλλη μία.
  Και μη μου πει κανείς, όχι εγώ δεν έφαγα και δεν πήρα τίποτα. Γιατί ούτε εγώ έφαγα τίποτα και τώρα πληρώνω τζάμπα. Και δεν αναφέρομαι σε ελαχιστότατες εξαιρέσεις δικαίων.
  Η κάκιστη συμπεριφορά και η νοοτροπία του πονηρού μας ακολουθούσε πάντα.
  Με τον καφέ στο χέρι δουλειά δεν γίνεται, το κλασικό παράδειγμα 4 να κοιτούν και ένας να σκάβει. Να μη πω για τους αγρότες στην απόλυτη πλειοψηφία, αν και σέβομαι τη γη και τους εργαζόμενους σ΄αυτή, με πιο τρόπο έπαιρναν τις επιδοτήσεις και τι τις έκαναν!!
  Κάπου διάβασα πάλι για τις πιστωτικές. Καμαρώναμε που τις είχαμε αλλά τις αφήναμε απλήρωτες.
  Αυτό ακριβώς ήταν και είναι η Ελλάδα, μία απλήρωτη πιστωτική. Αλλά ως πότε;;;;;;;

  Όλα μαζί τα είπα μήπως και ξεθυμάνω αλλά τίποτα.
  Θα με κάνεις να ανεβάσω κάτι σχετικό.

  Καλημέρα σας.

  • Θαλασσένια, χειμαρρώδες το σχόλιό σου! Προσπαθώ να σε φανταστώ την ώρα που το συνέτασσσες, φαντάζομαι θα είχε πάρει φωτιά το πληκτρολόγιο!

   Δεν έχεις άδικο καθόλου σ’ αυτά που αναφέρεις. Θα με βρεις σύμφωνο και θα προσυπογράψω το σχόλιό σου. Ειδικά τώρα που στο τοπίο αρχίζει να διαλύεται το σύννεφο και να διαφαίνεται ο γκρεμός κάτω από τα πόδια μας, η ανάγκη για να αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του είναι επιτακτική. Όχι ότι θα κερδίσουμε κάτι απτό, αλλά ίσως στο μέλλον εμείς οι πολίτες να γίνουμε σοφότεροι ως προς τις επιλογές μας…

   Καλημέρα.

 6. Έτσι όπως το λες, εξεπλάγην κι εγώ με την ταχύτητά μου, χαχαχα.

  Ως προς τις επιλογές -πολιτικές- και τις προσωπικές τακτικές, θα συμπληρώσω.
  Τώρα τι κάνουμε;;;;;; Αυτό έχει σημασία!
  Πήγαινε σε μεγαλοκατάστημα παιχνιδιών αυτές τις μέρες να δεις τι γίνεται από σαβούρες, δήθεν για την μόρφωση, -μάλλον για την φιγούρα- ενώ δεν υπάρχουν τα πλέον απαραίτητα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα βιβλία.
  Για ποια σοφία λοιπόν να μιλήσουμε και ποια περισυλλογή.
  Γράφω…όχι με θυμό, με σκεπτικισμό.

  Καλό απόγευμα.

 7. Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Aποικία
  δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία,
  και μ’ όλο που οπωσούν τραβούμ’ εμπρός,
  ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
  να φέρουμε Πολιτικό Aναμορφωτή.

  Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X./K.Kαβάφης

  διάβασε τη συνέχεια γκογκλάροντας αν δε «σου βρίσκεται»
  καλησπέρα Τελευταίε!

  • Δυστυχώς δε μου βρίσκεται, οπότε πρέπει να το ψάξω…

   Και δυστυχώς τα πράγματα όχι μόνο δε βαίνουν κατ’ ευχήν αλλά δε βαίνουν καθόλου!!!

   Καλό σου βράδυ εκλεκτή μου katabran.

  • Μαίρη
  • 10 Σεπτεμβρίου 2011

  Καλό Σαββατοκύριακο!

  • Μαίρη, δυστυχώς δεν είδα το σχόλιό σου γιατί είχα εκλεκτούς φιλοξενούμενους το Σαββατοκύριακο κι έτσι δεν ασχολήθηκα με το ιστολόγιο. Οπότε, η δική μου ευχή είναι καλή εβδομάδα!

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: