Λίγη ακόμα εσωστρέφεια…

 

Διαβάζοντας την τρέχουσα ειδησιογραφία έπεσα πάνω σ’ αυτό το άρθρο της Ελευθεροτυπίας. Μιλάει για μια εφαρμογή η οποία θα είναι αντίστοιχη του facebook αλλά θα είναι αποκλειστικά για κινητά τηλέφωνα, η οποία θα ονομάζεται color (χρώμα). Αυτή η είδηση νομίζω ότι δεν είναι καθόλου απλή, δεν αφορά μόνο τη δημιουργία μιας ακόμα εφαρμογής. Κατά την άποψή μου αποτελεί μια επανάσταση, η οποία ακολουθεί εκείνη των υπολογιστών. Βλέπουμε την αλλαγή της νοοτροπίας για το πέρασμα από τον προσωπικό υπολογιστή στο κινητό τηλέφωνο. Άλλωστε η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που τα κινητά τηλέφωνα πλέον έχουν μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ απ’ ότι οι υπολογιστές πέντε χρόνια πριν.

Αν το εγχείρημα αυτό αποδειχτεί επιτυχημένο, σίγουρα η βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας θα αλλάξει πορεία και θα στραφεί προς την ανάπτυξη εφαρμογών αποκλειστικά για κινητά τηλέφωνα. Άλλωστε, το κινητό τηλέφωνο το έχουμε πάντα μαζί μας, ενώ τον ηλεκτρονικό υπολογιστή αναγκαστικά τον αφήνουμε στο σπίτι ή τη δουλειά. Αυτό, ίσως αποδειχτεί τελικά και η ειδοποιός διαφορά που θα αποφέρει πολλά κέρδη στους πρωτοπόρους και τους πιονιέρους της νέας αυτής ιδέας.

Τίθεται βεβαίως το ζήτημα της εργονομίας καθόσον το κινητό τηλέφωνο είναι δύσκολο στο χειρισμό του και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φτάσει την ευκολία χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχαν οθόνες αφής αλλά και ότι το πρώτο κινητό τηλέφωνο που είχα με οθόνη αφής απαιτούσε γραφίδα ενώ σήμερα αρκεί μόνο το δάχτυλό μου, δε νομίζω ότι θα αργήσουμε να δούμε τηλέφωνα και λειτουργικά συστήματα που θα κάνουν πολύ εύκολη τη ζωή των χρηστών τους. Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί το iPhone και οι συσκευές που τρέχουν το Android.

Θεωρώ ότι η στροφή αυτή προς την κατασκευή προγραμμάτων αποκλειστικά για κινητά τηλέφωνα είναι αντίστοιχη με εκείνη της IBM όταν έφτιαξε το πρώτο PC. Το μέλλον θα δείξει αν έχω δίκιο ή όχι.

 

 

Κατά τα λοιπά, εν μέσω κρίσης κι ανέχειας, το iPad 2 εξαντλήθηκε στα πρώτα λεπτά της κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, με τιμές που ξεκινάνε από 509,00 € και φτάνουν τα 839,00 €! Σε ποιόν κόσμο ζω, σίγουρα υπάρχει κρίση; [εδώ]

 

 

Πηγή: news247.gr

Τα πρόβατα γεννάνε σκύλους και οι έξυπνοι ιδιοκτήτες τους τα κονομάνε… (ακούς Παπακωνσταντίνου;) [εδώ]

Αλλά δεν είναι καθόλου περίεργο, καθόσον η ραδιενέργεια μπορεί να έχει τέτοια αποτελέσματα κι οι αντιδραστήρες στην Ιαπωνία ξερνάνε στην ατμόσφαιρα ότι μπορούν, μολύνοντας τα πάντα. Μόλις 10.000.000 πάνω από τα επιτρεπτά όρια η ραδιενέργεια. Κουράγιο, έρχονται καλύτερες μέρες ! [εδώ κι εδώ]

Ο ΓΑΠ τα κατάφερε. Άξιος. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Κι όμως είναι αλήθεια. Θα είμαστε κάτω από τη στοργική αγκαλιά των μηχανισμών στήριξης μέχρι το 2023. Τι κι αν πρέπει να πουλήσουμε τα πάντα; Τι κι αν εξαθλιωθούμε; Τι κι αν δε μείνει τίποτα στο τέλος; Συγκρίνονται όλα αυτά με τη στοργική, τη μητρική αγκαλιά του μηχανισμού; Θα κοιμάμαι τα βράδια ήσυχος γνωρίζοντας ότι κάποιος θα με στηρίζει, κάποιος θα είναι πάντα εκεί για μένα να με κρατά όρθιο, κι ας είμαι νηστικός και ίσα ίσα στέκομαι στα πόδια μου. Κάποιος θα μου χαϊδεύει τα μαλλιά και θα μου λέει στοργικά: Δεν πειράζει που τα παιδιά σου θα μείνουν αμόρφωτα και θα τρώνε κάθε δεύτερη μέρα, εγώ θα είμαι εδώ και δε θα σε αφήσω να πεθάνεις, καλέ μου, γιατί έχεις ακόμα λίγο ζουμάκι που θέλω να ρουφήξω, πεθαμένος μου είσαι άχρηστος. Ευχαριστώ πολύ Γιωργάκη και Κωστάκη, που μας οδηγήσατε στον ήρεμο κόλπο του ΔΝΤ όπου κανένα κανό δε συμβαίνει. Εύχομαι ολόψυχα τα παιδιά σας μια μέρα να σας αναγνωρίσουν το καλό που κάνατε για τον τόπο, όπως κάνουμε κι εμείς οι απλοί, ξεβράκωτοι, θνητοί. (Αναρωτιέμαι ώρες ώρες αν κάτω από τη Βουλή των Ελλήνων υπάρχει κάποιος κρυφός πυρηνικός αντιδραστήρας που «χάνει». Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω τις μεταλλάξεις που γίνονται εκεί μέσα, ούτε και τα απόβλητα που απαντώνται εκεί γύρω…)

Κι ο κόσμος, εξακολουθεί να παραμένει κλεισμένος στα σπίτια του, αποφεύγει πια και τις στοιχειώδεις κοινωνικές επαφές, αφού είπαμε, κόψτε τα περιττά έξοδα από παντού. Ευτυχώς που βγαίνουμε να πάμε στη δουλειά, όσοι έχουμε δουλειά δηλαδή, γιατί αλλιώς θα σκούριαζαν οι πόρτες…

 

Advertisements
 1. 1, Η φυσική εξέλιξη της τεχνολογίας είναι να ενσωματωθούν τα πάντα σε μια φορητή συσκευή. Το τηλέφωνο, SMS, εφαρμογές, ίντερνετ, μπλογκινγκ, τα πάντα πρόκειται να συγκλίνουν. Δεν πρόκειται πλέον για κινητά τηλέφωνα αλλά για κέντρα επικοινωνίας που όλο και περισσότερο θα προσθέτουν την ευκολία σύνδεσης εις βάρος της προσωπικής δημιουργικότητας και ατομικότητας, οι οποίες θα υποφέρουν λόγω της κάθετης πτώσης στην παιδεία και την ανικανότητα αξιολόγησης πληροφοριών. Ως αποτέλεσμα, οι γνώσεις θα πάψουν να έχουν βάση, η ιστορία θα ξαναγράφεται από κάθε αγράμματο που θα την γράφει, και ως εκ τούτου, ένας νέου είδους φασισμός θα επικρατήσει.

  2, Είναι καταθλιπτική η εικόνα που ζωγραφίζεις για την Ελληνική καθημερινότητα της …στήριξης, αλλά αναμενόμενη στην φυσική πορεία του θανάτου:
  Άρνηση-Θυμός-Διαπραγματεύσεις-Κατάθλιψη-Αποδοχή.
  Όσοι ικανοί ας επιβιώσουμε, ή, ας επιβιώσουνε. Η Γη υπάρχει ακόμα, και θα υπάρχει. Την Ελλάδα δεν την κατέστρεψε ο Καραμανλής ή ο Παπανδρέου, αλλά εμείς που τους ψηφίσαμε.

  • Δημήτρη, πραγματικά το κινητό τηλέφωνο εξελίσσεται σε κέντρο επικοινωνίας. Το βλέπω από τον εαυτό μου που έχω συγκεντρώσει όλες μου τις μορφές επικοινωνίας κι ενημέρωσης σε μια συσκευή. Καμιά φορά όμως, κοιτάζω από το παράθυρο του σπιτιού μου τα παιδιά απέναντι στην πλατεία και ενώ παλιά τα έβλεπα να παίζουν δραστήρια, τα τελευταία χρόνια τα βλέπω καθισμένα στο παγκάκι να μη μιλάνε αλλά να χαζεύουν μπροστά στις οθόνες των κινητών τους. Φοβάμαι ότι μια μερίδα των ανθρώπων θα κολλήσουν πλέον εντελώς μπροστά στον ηλεκτρονικό κόσμο και θα χαθούν από τον πραγματικό. Κατά τα άλλα, η τεχνολογία, εμένα προσωπικά με βολεύει πάρα πολύ προς την κατεύθυνση που κινείται. Σκέψου ότι αρκετά από τα άρθρα εδώ και πάρα πολλά από τα σχόλιά μου έχουν γίνει με τη χρήση του κινητού μου. Ειδικά όταν λείπω από το σπίτι.

   Όσον αφορά στην καταθλιπτική εικόνα της Ελλάδας, υπάρχουν κάποιες μέρες που κατά τη συναναστροφή μου με τους συναδέρφους και τους φίλους μου, υπάρχει τόση κατήφεια που δεν περιγράφεται. Πρώτα απ’ όλα η ανεργία που πλέον έχει πάρει τη μορφή επιδημίας. Σε κάθε οικογένεια πλέον, υπάρχει ένας τουλάχιστον άνεργος, αρκετές τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Κι ύστερα η ανασφάλεια και ο φόβος για το αύριο. Κι αυτά είναι μόνο λίγα απ’ όσα βλέπω. Αν είχαμε στην κεφαλή της κυβέρνησης κάποιον εμπνευσμένο άνθρωπο, κάποιον που να αποπνέει σιγουριά, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Όσον αφορά στους ηγέτες μας, το σίγουρο είναι ότι μας αξίζουν… (αφού εμείς τους ψηφίζουμε)

  • squarelogic
  • 27 Μαρτίου 2011

  Στις πρώτες παραγράφους μιλάς για την περιώνυμη «σύγκλιση»,το holy graal της ηλεκτρον.βιομηχανίας.Παλιά το «ονειρο» ήταν να συγκλίνουν οι συσκευές αναπαραγωγής ήχου και εικόνες με τους υπολογιστές,τώρα μπήκαν στο παιχνίδι και τα έξυπνα κινητά.Γνώμη μου είναι οτι θα συνεχίσουν φυσικά να υπάρχουν οι ξεχωριστές συσκευές που πάντα θα κανουν καλύτερα την συγκεκριμένη δουλειά απ τα «πολυεργαλεία»,αλλά όλοι θέλουμε να έχουμε στο χέρι ενα πολυεργαλείο όταν περιμένουμε άπραγοι σε μια ουρά ή σ’ενα αεροδρόμιο ή είμαστε στο δρόμο.
  Περί ipad 2,πριν προχωρήσει κανείς στα κλισέ σχόλια,τύπου «λεφτά υπάρχουν»,καλό είναι να ξέρει τον αριθμό συσκευών που διατέθηκαν αρχικά στην ελλην.αγορά,για προφανείς λόγους…
  Τέλος,στα περί πολιτικής,μην ανησυχείτε,το «πάρτυ» για τους μετέχοντες συνεχίζονται κανονικότατα και εν μέσω κρίσης: δείτε το θέμα με τον 30χρονο αχυράνθρωπο,συντονιστή,υποτίθεται, του γιγαντιαίου προγράμματος αποκρατικοποίησης των 50δις,που προσέλαβε αδιαφανώς ο «μυστήριος» κ.Φοροκων/νου(εταιρεία CC&C,incorprated in Dec.2010 μετοχ.κεφαλαίου…1 λίρας!!!)

  • squarelogic, θα συμφωνήσω με το σχόλιό σου για το πολυεργαλείο. Είναι σίγουρα επιθυμητό και σίγουρο.

   Όσον αφορά στο iPad 2 δεν είχα σκοπό να προβώ σε κάποιο κλισέ, αλλά να τονίσω το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση ή απλώς είναι τόσο εθισμένοι με την τεχνολογία που δεν είναι δυνατόν να αφήσουν το νέο τεχνολογικό gadget της Apple να περάσει χωρίς να το αποκτήσουν. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από την τεχνολογική εξάρτηση, όσο θυμάμαι πριν ενάμιση χρόνο που ο παλιός μου υπολογιστής παρέδωσε το πνεύμα του κι έμεινα να ψάχνω απεγνωσμένα για καινούριο.

   Τα 50 δις και η εταιρεία που ανέλαβε τα σχετικά με τη διαχείριση της τεράστιας αυτής περιουσίας, σίγουρα θα γίνουν κάποια στιγμή αντικείμενο αντιπαραθέσεων. Βλέπω (ως άλλη Κασσάνδρα (;)) εξεταστικές επιτροπές, ενδεχομένως και κάποιους που θα τρώνε με χρυσά κουτάλια σε μερικά χρόνια. Κατά το πετραδΑΚΗ πετραδΑΚΗ και τα υποβρύχια, το βατοπέδι και τη Siemens. Όσον αφορά στο μετοχικό κεφάλαιο της εν λόγω εταιρείας, μη νομίζεις ότι μια λίρα είναι λίγο…

 2. Καλησπέρα. Είναι θετικό που προβληματίζεσαι. Παρόμοια συναισθήματα νιώθω και εγώ. Το πρώτο σχόλιο του Δημήτρη δυστυχώς επιβεβαιώνει τους φόβους μου. Αυτοί οι φόβοι είναι όσα έγραψε.. κυρίως στο πρώτο σκέλος. Κατά βάθος πιστεύω πως το παιχνίδι είναι χαμένο και πως η κατάληξη όλου αυτού που ζούμε θα είναι όσα περιγράφει. Αδυνατώ όμως (ακόμη προς το παρόν) να θεωρήσω την ήττα τόσο δεδομένη. Επιπλέον, εκτός όλων αυτών που ζούμε, με τρομάζει η κυνικότητα.

  • Είπα να μη σχολιάσω καθόλου τους φόβους του Δημήτρη, με τους οποίους συμφωνώ απολύτως, γιατί δεν ήθελα να φανεί η απαισιοδοξία μου, όσον αφορά στην εκμετάλλευση της τεχνολογίας από λίγους και στην χωρίς κρίση αποδοχή της ιστορίας που θα γράφετε από τον κάθε άσχετο, όπως πολύ εύστοχα αναφέρει. Η κάθετη πτώση στην παιδεία ήδη διαφαίνεται στις μέρες μας, φαντάσου λοιπόν την εκδοχή που οι πληροφορίες να είναι διαθέσιμες κάθε στιγμή από μια συσκευή που βρίσκεται στην παλάμη του χεριού μας. Θα θεωρηθεί περιττή η εκμάθηση ακόμα και στοιχειωδών γνώσεων. Ίσως αλλάξει και η μορφή του σχολείου όπως το ξέρουμε σήμερα.

   Η νίκη ή η ήττα είναι στο χέρι μας. Νομίζω ότι η κριτική σκέψη και ικανότητα σε συνδυασμό με ένα ισχυρό εκπαιδευτικό υπόβαθρο θα δράσουν καταλυτικά προς τη σωστή κατεύθυνση.

  • @ Roadartist,
   @ Τελευταίος

   Και σχολιάζοντας κι εγώ τον Δημήτρη, να πω ότι εφ’ όσον και οι δύο με ξέρετε από τα γραπτά μου αρκετά καλά, θα ξέρετε επίσης ότι είμαι αισιόδοξος, ρομαντικός, και θετικά φορτισμένος προς την πράξη και προς αποτελέσματα. Έχω μάθει όμως απ’ την ζωή, για μένα τουλάχιστον, όχι βέβαια ότι είναι απαραίτητα έτσι για τον καθένα, ότι οι αποτελεσματικές πράξεις έρχονται αφού πρώτα δούμε την πραγματικότητα με ωμό κυνισμό, ώστε να μπορέσουμε να πούμε «Όχι!», όχι ονειροπόλα, αλλά, ρεαλιστικά. Μαζί σας!

   • Κι έτσι πρέπει να γίνεται…, αυτός είναι ο σωστός τρόπος.

 3. Για την κρίση κοίτα και τις ταβέρνες. Πάντως η κινητή τηλεφωνία έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Είναι από τους λίγους τόσο ανθηρούς τομείς σε περίοδο παγκόσμιας ύφεσης.

  • Δείμε, οι ταβέρνες που αναφέρεσαι έχουν το χάλι τους το μαύρο. Κρίμα όμως, γιατί αποτελεί μια παραδοσιακή διασκέδαση για τον Έλληνα. Όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία, πράγματι είναι ο μοναδικός κλάδος που παρουσιάζει ανάπτυξη. Υποθέτω γιατί μέσα στους πολύ γρήγορους ρυθμούς του σήμερα αλλά και στην αποξένωση, ο άνθρωπος αναζητάει, έστω κι από μακριά, μια συντροφιά, την ανταλλαγή μιας κουβέντας. Μου ήρθε στο μυαλό ένα ντοκιμαντέρ που μεταξύ των άλλων μιλούσαν άνθρωποι που δούλευαν ως τηλεφωνητές σε διάφορες γραμμές, όπως αυτή των πληροφοριών, και εξιστορούσαν περιπτώσεις που τους έπαιρναν τηλέφωνο μόνο και μόνο για να μιλήσουν χωρίς να σκέφτονται το κόστος της συνδιάλεξης. Όσο ο άνθρωπος απομακρύνεται από το διπλανό του, τόσο η τηλεφωνία και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης θα ανθίζουν. Άλλωστε το είχε πει κι ο Αριστοτέλης, ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον.

   • Πολύ απαισιόδοξη η θέση σου. Εγώ πιστεύω ότι ευθύνεται η επιθυμία για ενημέρωση και ο γρήγορος ρυθμός ζωής που μας επιβάλει την -πλασματική- ανάγκη να τα έχουμε όλα μαζί μας.

 4. Δημήτρη 🙂 ακριβώς αυτός είναι ο σωστός τρόπος και ίσως το πρώτο βήμα για αλλαγή.

  • Roadartist είναι και ο μοναδικός τρόπος. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς ευχολόγια…

 5. Δείμο, για το γρήγορο ρυθμό της ζωής κάνω λόγο κι εγώ, ο οποίος δεν μας επιτρέπει να είμαστε τόσο χαλαροί όσο παλιότερα. Θυμάμαι κάποτε που οι επισκέψεις στα σπίτια των φίλων μου ήταν καθημερινή συνήθεια και σήμερα δεν προλαβαίνουμε – ή νομίζουμε ότι δεν προλαβαίνουμε – ούτε ένα γεια να πούμε.

  Η ενημέρωση είναι κάτι το σχετικό, πχ εσύ μπορείς να έχεις το κινητό σου για να παρακολουθείς τις ειδήσεις κι ένας πιτσιρικάς το facebook και το προφίλ των φίλων του.

  Είναι και κάτι ακόμα όμως που δεν αναφέρθηκε. Η εξατομίκευση της πληροφορίας. Θα μιλήσω από τη δικιά μου πείρα κι εννοώ το εξής: Μιας και το δικό μου κινητό είναι τέτοιων προδιαγραφών, το έχω ρυθμίσει ώστε να βλέπω τις ειδήσεις που θέλω, πχ οικονομικές, πολιτικές και τεχνολογικές. Τα υπόλοιπα με αφήνουν αδιάφορο, όπως τα αθλητικά για παράδειγμα. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει άλλο μέσο εκτός ίσως του υπολογιστή, τον οποίο βεβαίως δεν μπορώ να κουβαλάω διαρκώς μαζί μου. Και με ειδοποιεί και για τα εισερχόμενα email, για τον καιρό κι ένα σωρό άλλα μικροπράγματα που το έχω ρυθμίσει. Αλλά, ως τηλέφωνο το χρησιμοποιώ λίγο. Η χρήση του δηλαδή έχει παρουσιάσει μια μεταστροφή από την καθαρή μετάδοση της φωνής στη μετάδοση της ψηφιακής πληροφορίας.

  Παρόλα αυτά, δε βλέπω γιατί πρέπει να ζούμε με όλη αυτή τη λαχτάρα της διαρκούς επικοινωνίας μέσω του τηλεφώνου. Διερωτώμαι αν μου έλειπαν όλα αυτά εκείνα τα χρόνια που δεν υπήρχε η κινητή τηλεφωνία. Για να σου πω την αλήθεια τότε ένιωθα περισσότερο ελεύθερος…

  • Σε αυτό με τις ειδήσεις έχεις δίκιο. Για τους γρήγορους ρυθμούς δε διαφώνησα, απλά συμπλήρωσα. Αλλά γενικώς συμφωνώ. Οι ρυθμοί ζωής μας κλειδώνουν μέσα. Αλλά σήμερα εργαζόμαστε και περισσότερες ώρες (αναζητώντας χρήματα για περισσότερη κατανάλωση)…

 6. Η φωτό με τη σκουριασμένη πόρτα «φωνάζει» από μόνη της. Αυτό που με πληγώνει πιο πολύ μέσα σ΄όλα αυτά είναι ότι οι άνθρωποι κλείνουν τις πόρτες της καρδιάς τους, εξ ου και η απομόνωση, το κλείσιμο στο σπίτι και η γκρίνια. Δεν είναι το θέμα μόνο οικονομικό. Η απουσία ελπίδας και οράματος πονάει πιο πολύ πιστεύω.

  • Δεν έχεις άδικο…

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: