Καταστροφές.

Για άλλα πράγματα είχα σκοπό να γράψω και τελικά για άλλα θα γράψω…

Όταν τα δελτία ειδήσεων δεν έχουν πενήντα θέματα αρχίζω να ανησυχώ. Όταν η θεματολόγια περιορίζεται σε δυο τρία θέματα το πολύ, με πιάνει ταραχή. Ξέρω ότι τα πράγματα είναι σοβαρά. Και τώρα, τις τελευταίες ημέρες, ακούμε μόνο για τα επακόλουθα του σεισμού στην Ιαπωνία με την πιθανή απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα ραδιενεργών υλικών από τα πυρηνικά εργοστάσια που χτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο αλλά και τη διευθέτηση του χρέους της χώρας. Δεν ξέρω πιο από τα δυο είναι πιο σοβαρό, αλλά εύχομαι τουλάχιστον να μην έχουμε διαρροή ραδιενέργειας. Γιατί το τσουνάμι της χρεοκοπίας της χώρας, είτε αυτή γίνει πραγματικότητα είτε όχι, μας έχει επηρεάσει κι έχουν αρχίσει να φαίνονται και τα καταστροφικά του αποτελέσματα.

Image: Filomena Scalise / FreeDigitalPhotos.net

Ένα πράγμα πάντως που με ενοχλεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι έχει αρχίσει πάλι αυτή η φιλολογία ότι δήθεν όλα αυτά είναι γραμμένα στα θρησκευτικά βιβλία και ότι η καταστροφή μας είναι στη γωνία κι έρχεται ολοταχώς να μας τιμήσει με την παρουσία της, όπως την έχουν προβλέψει οι Πατέρες της Εκκλησίας. Λες κι ο Θεός έδωσε εντολή να βρεθεί σ’ αυτή τη δεινή οικονομική θέση η Ελλάδα (μάλλον φυτεύοντας τους κυβερνώντες και δίνοντάς τους εντολή να μας καταστρέψουν) και έριξε μιαν άγνωστη ακτίνα και δημιούργησε το σεισμό και το τσουνάμι. Τέτοιο Θεό δεν τον θέλω, να τον κρατήσετε για τον εαυτό σας, εσείς οι άξιοι εκπρόσωποί του. Αυτή η μοιρολατρία με κάνει να νιώθω ότι ο μεσαίωνας ζει και βασιλεύει στις μέρες μας και ότι στην πραγματικότητα δεν έφυγε ποτέ από το προσκήνιο. Αυτές οι προκαταλήψεις και οι εμμονές σε πρακτικές και διδαχές που δε συνάδουν με την ανθρωποκεντρική θεώρηση των πραγμάτων με βρίσκουν εντελώς αντίθετο.

Ο άνθρωπος είναι αυτός που δημιούργησε την οικονομία και τους κανόνες με τους οποίους αυτή λειτουργεί, όπως και τα πυρηνικά εργοστάσια για να τροφοδοτήσει με την απαραίτητη ενέργεια τα τεχνολογικά επιτεύγματά του, τα οποία έφτιαξε με πολύ κόπο και μελέτη, ενάντια πολλές φορές στις διδαχές της θρησκείας και το σκοταδισμό που επιβάλλεται, όχι από την ίδια αλλά από τους αντιπροσώπους της.

Εύχομαι μόνο να μην υπάρξουν άλλα θύματα ούτε της οικονομικής ύφεσης αλλά ούτε του σεισμού και των επιπτώσεών του.

 

Advertisements
 1. Διάβαζα προ μηνός άρθρο σΤΟ ΒΗΜΑ που συνέδεε μια σειρά καταστροφών (σεισμοί 2004 και 2010, αντιστροφή πολιτκότητας της Γης και νεκρά πουλιά κατά σμήνη στις ΗΠΑ) με το 2010. Έχω ήδη αρχίζει να διαβάζω όλο και περισσότερες αναφορές στο 2012 που να συνδέονται με το τσουνάμι και το σεισμό της Ιαπωνίας. Από εσχατολογικές εκτιμήσεις (ορισμένες θλιβερές πολύ) μέχρι ψευτοεπιστημονικές απόψεις.

  • Δείμο, αν πιστέψουμε όλα αυτά που λέγονται και γράφονται από αμφιβόλου ποιότητας ερευνητές και δήθεν επιστήμονες, τότε η γη έπρεπε να έχει καταστραφεί πολλές φορές στο παρελθόν. Οι εσχατολογίες είναι κάτι το οποίο πάντα συγκινούσε τις μάζες και προκαλούσε συζητήσεις και σενάρια τόσο απίθανα όσο και οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ…

 2. Η αδυναμία μας να εκτιμήσουμε ορισμένες καταστάσεις δίνουν τροφή σε τέτοιου είδους φήμες και μάλιστα με τον φτηνότερο τρόπο. Ολόκληρη βιομηχανία υπάρχει πίσω απο την καταστροφολογία που βγάζει καλά λεφτά. Το ζήτημα είναι το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς με τον χρόνο που μας έχει δοθεί. Πρόσφατα είδα και την ταινία 2012 και έφριξα αφ ενός με την επιλογή μου και αφ ετέρου με την ταινία αυτή καθ’ αυτή. Μερικά πράγματα της επιστημονικής φαντασίας τα έχουμε αναγάγει σημαντικά στην καθημερινότητά μας επειδή δεν μπορούμε να τα κατανοήσουμε. Η οικονομική μας κρίση είναι δικιά μας αποκλειστικότητα, όσο και αν θέλουμε να την προσάψουμε σε Άλλον.

  • Νομίζω φίλε μου Mastermeeple, ότι δε φταίει το γεγονός ότι αδυνατούμε να καταλάβουμε, αλλά ότι δε θέλουμε να καταλάβουμε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι θεωρίες καταστροφολογίας και συνωμοσίας κρύβουν από πίσω τους ένα κύκλο εργασιών με πολλά συμφέροντα κι εξίσου πολλά χρήματα…

 3. Μπράβο σου Κώστα γιατί τίθεσαι σταράτα κατά της αποκαλυπτικής μπουρδολογίας. Να συμπληρώσω ότι, κατά την γνώμη μου, οι άνθρωποι που αφήνουν τον εαυτό τους να πιστεύει πως κάποιο τέλος του κόσμου έρχεται, το κάνουν αυτό γιατί έχουν τόσο λυθεί από τον φόβο των ευθυνών τους που βρίσκουνε καλύτερη την τύχη μηδενισμού για τον οποίον είναι υπεύθυνοι όχι εκείνοι, αλλά ο μπαμπούλας, παρά να σηκώσουν τα μανίκια τους και να δουλέψουν!

  • Δημήτρη, όντως έχεις απόλυτο δίκιο όταν μιλάς περί μπουρδολογίας. Ίσως είναι ο καλύτερος και πιο εύστοχος όρος για να περιγράψει όλη αυτή τη φιλολογία. Θα συμφωνήσω απόλυτα με το σχόλιό σου κι απλώς θα συμπληρώσω ότι η στάση ζωής αυτή που περιγράφεις έχει αρχίσει να απαντάται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, ίσως λόγο του γεγονότος ότι πια ο σύγχρονος άνθρωπος έχει μάθει στις έτοιμες λύσεις για όλα κι απαξιώνει κάθε τι που απαιτεί κόπο και σκέψη.

  • Kαρυάτιδα Ακροπολίδου
  • 14 Μαρτίου 2011

  Εχω ακούσει πολλούς να λένε πως δεν τοθς πνίγει το αγχος για τα χρέη που έχουν και τους κυνηγούν γιατί το τέλος του κόσμου έρχεται το 2012 ,οπότε όλα είναι μάταια!
  Ξεαγχώνονται λοιπόν και προσπαθούν να ζήσουν μόνο το σήμερα!
  Δεν μπορείς να πεις..χαχα είναι μια άποψη και αυτή…αυτοπαρηγοριούνται!

  • Είναι μια άποψη, αλλά αν τελικά δεν έρθουν οι βάρβαροι, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του ποιητή, τότε τί θα γίνει;

 4. Κώστα, είναι αξιοπερίεργο πόσο εύπιστοι είναι οι άνθρωποι. Εδώ βρέθηκαν τόσοι να πιστέψουν -μεταξύ των οποίων κι εγώ- πως είναι ασφαλής η πυρηνική ενέργεια, δε θα βρεθούν μερικοί αφελείς να πιστέψουν στις διάφορες θεωρίες περί εκδίκησης του Θεού ή περί δευτέρας παρουσίας…

  • Θωμά, νομίζω ότι είναι στην ανθρώπινη φύση να πείθεται ο άνθρωπος εύκολα, ειδικά για τα θέματα τα οποία είτε δεν έχει ασχοληθεί εμπεριστατωμένα είτε απλώς τα αγνοεί. Ειδικά οι θεολογικές προσεγγίσεις της καταστροφολογίας και της δευτέρας παρουσίας κλπ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των θρησκειών. Αν βγάλεις τη δευτέρα παρουσία ή αλλιώς την κρίση, τί μένει για να φοβηθεί ο άνθρωπος και να γίνει υποχείριο των παπάδων; Τίποτα. Άρα είναι θεμιτές αυτές οι τακτικές από τις ηγεσίες των θρησκευτικών κινημάτων προκειμένου να αυξάνουν την επιρροή τους ή έστω να χαλιναγωγούν και να καθοδηγούν τις μάζες.

 5. σου προτείνω το βιβλίο του Τζέημς Λάβλοκ, «Η εκδίκηση της Γαίας»… ο τύπος δεν είναι ούτε παπάς, ούτε εσχατολόγος, ειναι κορυφαιος φυσικός και περιβαλλοντολόγος και συνήθως χαμογελάει, αλλά στο βιβλίο είναι τόσο σοβαρός…μα τόσο…
  καλησπέρα:)

  • Σε ευχαριστώ για την πρόταση. Θα ψάξω να το βρω και θα το βάλω στη λίστα με τα υπόψη. Εκεί που έχουν φτάσει οι τιμές με τα βιβλία πλέον, έχω γίνει πολύ επιλεκτικός και διαλέγω μόνο επιλεγμένα κομμάτια. Αφού μου το προτείνεις όμως σίγουρα θα είναι καλό!

   Καλησπέρα κι από εμένα.

  • Caesar
  • 16 Μαρτίου 2011

  Δεν χρειάζεται να παριστάνει κανείς τον προφήτη για να προβλέψει τις πιθανές οικολογικές καταστροφές από τον τρόπο εκμετάλευσης των πηγών ενέργειας ή τους απρόβλεπτους παράγοντες που ελλοχεύουν για ατυχήματα από τη χρήση των πυρηνικών.
  Από μια ματιά για τα γραπτά του Τζέημς Λάβλοκ, που προτείνει η «katabran», προκύπτουν ενδιαφέρουσες απόψεις!

  • Caesar, σίγουρα δε χρειάζεται να κάνει κανείς τον προφήτη, αλλά τουλάχιστον ας γίνουμε λίγο προσεκτικότεροι ως προς τη χρήση τους.

 6. Είναι απλό: σε ό,τι επικεντρώνεσαι αυτό διευρύνεται και επεκτείνεται. Η αρχή αυτή ισχύει και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο. Οταν ολοι ασχολούνται ποικιλοτρόπως με την καταστροφή, σε συλλογικό επίπεδο πάμε γυρεύοντας (και δεν είναι μεταφυσική, είναι κοινή λογική!)

  • Δίκιο έχεις newagemama, πάμε γυρεύοντας…

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: