Πράσινη ενέργεια.

Image: xedos4 / FreeDigitalPhotos.net

Με αφορμή όλα αυτά που συζητούνται και ακούγονται τα τελευταία χρόνια περί της πράσινης ανάπτυξης κι ενέργειας, έχουν δημιουργηθεί στο μυαλό μου κάποια ερωτήματα στα οποία όσο κι αν έχω ψάξει δεν έχω βρει απαντήσεις.

 • Πρώτα απ’ όλα πόσο “πράσινη” είναι η ενέργεια που παράγεται ειδικά από τα φωτοβολταϊκά συστήματα και τις ανεμογεννήτριες; Διότι κανείς δεν αναφέρει ποια είναι τα ποσά της εκλυόμενης ρύπανσης κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους. Επιμελώς αποκρύπτονται και δε γίνεται πουθενά καμία αναφορά. Αν δηλαδή για να κατασκευαστεί μια ανεμογεννήτρια ή ένα φωτοβολταϊκό πάνελ απαιτείται η έκλυση στην ατμόσφαιρα περισσότερων ποσοτήτων CO2 και άλλων ρύπων από όσο κερδίζουμε με τη χρήση τους, είναι αυτό πράσινη ενέργεια; Κι αν λάβουμε υπόψη και την καταστροφή του περιβάλλοντος από τα συνοδά έργα για την τοποθέτησή τους, όπως για παράδειγμα τους δρόμους πρόσβασης, την κατασκευή δικτύου καλωδίων κλπ., μήπως τελικά έχουμε μεγαλύτερη επιβάρυνση;
 • Συνήθως απαιτούνται πολύ μεγάλες εκτάσεις για την κατασκευή αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων. Στην περίπτωση των αιολικών πάρκων έχουμε τη σημαντικότατη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από οικολογικής πλευράς διότι οι περιοχές αυτές χάνουν τη βιοποικιλότητά τους σχεδόν αμέσως, αφού ο εκκωφαντικός θόρυβος πρωτίστως αλλά και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούνται διώχνουν την πανίδα. Έχουν δε σημειωθεί και πολλοί θάνατοι πουλιών από την πρόσκρουσή τους στις ανεμογεννήτριες. Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συνήθως τα αιολικά πάρκα τοποθετούνται σε περιοχές που αποτελούν βιοτόπους σπάνιων πτηνών. Επίσης, πολλοί αγρότες έχουν παραχωρήσει τα υψηλής παραγωγικότητας χωράφια τους σε εκμετάλλευση για την παραγωγή ενέργειας εγκαθιστώντας συστήματα με φωτοβολταϊκά στοιχεία. Έχουμε δηλαδή τη σμίκρυνση της ωφέλιμης γεωργικής γης με αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής των γεωργικών προϊόντων.
 • Ένα άλλο περίεργο, το οποίο βέβαια δεν το αναφέρει κανείς, είναι το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις αυτές γίνονται μόνο με επιδότηση και με τιμή αγοράς του παραγόμενου ρεύματος από τη ΔΕΗ πολλαπλάσια από αυτή της πώλησης. Δηλαδή, αν δεν δοθούν οι επιχορηγήσεις κι αν η τιμή πώλησης του παραγόμενου ρεύματος είναι ίδια μ’ αυτή που χρεώνεται στον καταναλωτή δεν πρόκειται να γίνει απόσβεση ποτέ. Με άλλα λόγια μιλάμε για πολύ ακριβή ενέργεια. Σκεφτείτε ότι αν με κάποιο τρόπο η παραγωγή ενέργειας γίνει αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χρεώνεται στον καταναλωτή όσο το αγοράζει η ΔΕΗ, τότε αυτομάτως το ρεύμα θα κόστιζε τουλάχιστον 400% ακριβότερα. Δε θέλω ούτε καν να το σκεφτώ ως πιθανό σενάριο διότι δεν μπορώ να φανταστώ πόσο θα ανεβούν οι τιμές όλων των προϊόντων.
 • Τα φωτοβολταϊκά πάνελ, ως γνωστό, είναι πολύ δύσκολο να κατασκευαστούν. Απαιτούν τεχνολογία αιχμής, εξειδικευμένα υλικά και η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται από 20 έως 30 χρόνια το πολύ. Μετά έχει αναρωτηθεί κανείς τι θα γίνουν τα τόσα εκατομμύρια φωτοβολταϊκά στοιχεία; Είναι ανακυκλώσιμα; Κι η ανακύκλωσή τους είναι οικονομικά συμφέρουσα ή απλώς θα τα πετάξουν κάπου και θα μολύνεται το περιβάλλον για πολλά χρόνια; Αλλά ακόμα κι αυτή καθαυτή η ανακύκλωσή τους με πόσους ρύπους θα επιβαρύνει το περιβάλλον;

 

Σίγουρα, όπως η πλειονότητα των σύγχρονων ανθρώπων, πιστεύω ότι πρέπει να περιοριστεί η χρήση των υδρογονανθράκων για την παραγωγή ενέργειας προκειμένου να μειωθούν οι ρύποι που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Όμως, οι τρόποι που έχουν επιλεγεί μέχρι στιγμής είναι πραγματικά οι καλύτεροι δυνατοί ή απλώς έχουμε εμπλακεί σε συμφέροντα και αρπαχτές εις βάρος του περιβάλλοντος; Είμαστε σίγουροι ότι οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σήμερα και ειδικά οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά στοιχεία τελικά επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον από όσο το ωφελούν; Ή μήπως πρέπει να συνεχιστεί κι άλλο η έρευνα πάνω σ’ αυτό το γνωστικό πεδίο και να εφαρμοστεί αφού είμαστε σίγουροι για τα συμπεράσματα;

Advertisements
 1. Υπάρχουν δύο στρατόπεδα ανθρώπων, στην συγκεκριμένη περίπτωση.
  – Αυτοί που δεν θέλουν να τα λες αυτά γιατί αν σε πιστέψει κανείς θα χάσουν τα βιομηχανικά κέρδη τους, και
  – Αυτοί που δεν θέλουν να τα λες αυτά γιατί αν σε πιστέψουν θα χάσουν την ψευδαίσθηση/παραίσθηση/αυταπάτη με την οποία ζουν το χαζοχαρούμενο όνειρό τους.
  Το τρίτο στρατόπεδο αυτών που συμφωνούν μαζί τους, άστο. Είμαστε τόσο λίγοι που δεν φτάνουμε καν τον προσδιορισμό του «στρατοπέδου».

  Τελικά, ας ζήσουμε ο καθένας μας την ζωή μας όσο πιο ηθικά και ευτυχισμένα μπορούμε, με την γνώση ότιτο είδος μας ήταν ένα αποτυχημένο πείραμα της φύσης.

  Άλλωστε, ο πλανήτης αυτός δεν ανήκει σε εμάς. Ο τρίτος βράχος από τον ήλιο είναι ο πλανήτης των Δεινοσαύρων (μια και ήταν το βασίλειό τους για χρόνο 165 φορές περισσότερο από όσο ήταν πλανήτης δικός μας)

 2. Διόρθωση: «Το τρίτο στρατόπεδο αυτών που συμφωνούν μαζί ΣΟΥ,»

 3. Δημήτρη δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου. Περισσότερο μου φαίνεται ότι η πράσινη ενέργεια είναι ένα παιχνίδι συμφερόντων παρά κάτι ουσιαστικό για το περιβάλλον. Τουλάχιστον προς το παρόν. Προσωπικά δεν έχω πειστεί για το αντίθετο.

 4. Κάποιος επιχειρηματίας σκέφτηκε να επενδύσει στην δουλειά του βάζοντας φωτοβολταϊκά για να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησής του σε ρεύμα. Προσπάθησε να πάρει πληροφορίες θέλοντας μόνο να καλύψει τις δικές του ανάγκες. Αντί αυτού , προκειμένου να επενδύσει σε κάτι τέτοιο, τον υποχρέωναν να πάρει μεγάλο πρασινο-επενδυτικό δάνειο για να πουλάει ρεύμα και στην ΔΕΗ. Ήταν κάτι υποχρεωτικό. Σαφώς η επένδυση αυτή δεν έγινε ποτέ..
  Δεν μου περνάει τίποτε περισσότερο απο την λέξη συμφέροντα σε αυτήν την περίπτωση. Δεν γνωρίζω πλήρως το θέμα όμως για να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες.

  • Δεν ξέρω αν κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να πάρει δάνειο ή να πρέπει να πουλάει το παραγόμενο ρεύμα στη ΔΕΗ, αλλά αν γίνεται κάτι τέτοιο είναι καθαρός εκβιασμός.

 5. Κώστα, πολύ θα ήθελα να έχω επιχειρήματα για να αποδείξω ότι έχεις άδικο. Όμως δεν έχω πέρα από το γεγονός πως οι επιχορηγήσεις τελικά συμφέρουν γιατί απαλλάσσουν την Ελλάδα από βαρύτατα πρόστιμα που πληρώνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της ρυπογόνας ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ.
  Η διαφωνία μου είναι ότι είναι ήδη πολύ αργά για να περιμένουμε να τελειώσει η έρευνα και μετά να αποφασίσουμε να αλλάξουμε ρότα.
  Πράσινη ενέργεια λοιπόν κι «ο θεός βοηθός» αν και νομίζω ότι με κάλυψε ο Thinks με τη φοβερή του ατάκα: «είμαστε ο πλανήτης των δεινοσαύρων».

  • Πραγματικά φοβερή η ατάκα του thinks… 😉
   Πάντως μια ψύχραιμη κι εμπεριστατωμένη έρευνα νομίζω ότι είναι καλύτερη από μια βιαστική…

 6. παντως ιστορικα ουτε για τον αερα, ουτε για τον ηλιο εχουν γινει πολεμοι…
  καλημερα!

  • Δεν έχουν γίνει πόλεμοι απλώς γιατί δε τίθεται θέμα ιδιοκτησίας. Αλλά υπάρχει μια βιομηχανία πίσω από τον ήλιο και τον αέρα με τζίρους ολοένα αυξανόμενους. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας.

 7. Εδώ που τα λέμε, αν δεν υπάρχει και κάποιο κίνητρο, για τζίρο πως θα προχωρήσει και οποιαδήποτε άλλης μορφής ενέργεια…
  Οι προδιαγραφές χρειάζεται να είναι προσεκτικές για το περιβάλλον και τη ζωή μας

  • Σίγουρα πρέπει να υπάρχει κίνητρο. Το θέμα είναι να μη μείνουμε μόνο στο κέρδος κάποιων εταιρειών αλλά στο συνολικό όφελος του πλανήτη.

 8. Eγώ ένα καταλαβαίνω. Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει πέντε μέρες κοσκινίζει. Η πράσινη ανάπτυξη θέλει κίνητρα για να γίνει οικονομικά συμφέρουσα, να αρθεί η δυσπιστία απέναντι στο καινούργιο και ν ΄αλλάξει η νοοτροπία συνολικά. Πού είναι τα κίνητρα?

  • Κίνητρα υπάρχουν και δίνονται. Το ζητούμενο εδώ είναι αν αυτά τα κίνητρα δίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση ή απλώς για να ενισχυθούν οικονομικά κάποια μεγάλα οικονομικά συμφέροντα… 😉

 9. Μου θυμίζει εκείνο με τα υβριδικά ή ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Μακριά τα καυσαέρια από τη μεγαλούπολη, αλλά δε μας νοιάζει αν επιβαρυνθεί η Μεγαλόπολη ή η Πτολεμαΐδα.

  • Δεν το είχα σκεφτεί έτσι αλλά πραγματικά έχεις δίκιο.

 10. ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΟΧΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

  ΜΠΟΡΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΩΝ. ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 100%.

  ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΩΝ ΑΠΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΕΣ.

  ΑΡΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ.

  ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΑΛΛΟΙΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΩΝ.

  ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ.

 11. ΕΠΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩΣ ΔΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΥΠΟΓΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ Α.Π.Ε. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΗ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ.

  ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ΟΧΙ ΤΙΣ ΚΑΛΤΣΕΣ ΜΑΣ.

  ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ…ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΝ. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ 20% ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ 0%. ΚΑΛΥΤΕΡΑ 40% ΑΠΟ 20% ΚΑΙ ΟΥ ΤΟ ΚΑΘ’ ΕΞΗΣ. ΣΤΑΘΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΓΕΝΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΑΝΑΕΓΙΝΕ. ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 2050 ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ.

  ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ.

  • Υπό τη θεώρηση ότι καλύτερα λίγη καθαρή ενέργεια παρά καθόλου δε θα διαφωνήσω. Αλλά δυστυχώς δεν είναι και τόσο πράσινη όσο θέλουμε να νομίζουμε, διότι η έρευνα πριν καλά καλά ολοκληρωθεί φτιάχτηκαν τα ηλιακά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες. Γιατί ΔΕΝ είναι πράσινη ενέργεια η παραγωγή ρεύματος όταν καταστρέφουμε μια περιοχή και διώχνουμε όλη την πανίδα εκεί που βάζουμε τις ανεμογεννήτριες ούτε όταν παρέρθει ο χρόνος χρήσης των ηλιακών πάνελ και γεμίσουμε το περιβάλλον επικίνδυνα τοξικά.

   Καλώς ήρθες στο ιστολόγιό μου Ανώνυμε.

   • ΤΕΛΕΥΤΑΙΕ ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ. ΝΑ’ ΣΑΙ ΚΑΛΑ .

    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΝΤΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΠΩΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ.

    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΕΣΑΕΙ. ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ. ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΧΕΡΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΛΑΘΗ.

    ΠΑΝΤΩΣ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ.

    ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΙΠΤΟΥΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ. ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΕΛΠΔΟΦΟΡΟ ΟΣΟ ΟΙ Α.Π.Ε.

    ΠΑΝΤΩΣ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΙΣ Α.Π.Ε. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ.

    ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΔΡΟΜΟ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΘΑΡΟ ΚΟΣΜΟ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ 2050 ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ.

    ΘΑ ΤΑ ΛΕΜΕ.

 12. ΑΝΩΝΥΜΕ, οι δικές μου απόψεις δεν είναι τελείως αστήρικτες ούτε μιλάω με άγνοια ή ελαφρά τη καρδία. Είμαι δασολόγος και μέχρι ένα χρόνο πριν στο Δασαρχείο που ήμουνα είχα πολλά πάρε δώσε με τις Α.Π.Ε. Μιλάω δηλαδή έχοντας γνώση κι όχι απλώς για να πω κάτι. Με την άποψή μου συμφωνούν οι μισοί μου συνάδερφοι, αλλά βέβαια οι άλλοι μισοί είτε διαφωνούν είτε απλώς δεν ενδιαφέρονται.

  Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί διότι με τα σημερινά μέσα η παραγωγή ενέργειας είναι ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΗ. Αν με κάποιο τρόπο σταματούσε η παραγωγή ρεύματος με στερεά καύσιμα και στηριζόμασταν μόνο στις ΑΠΕ, τότε ο λογαριασμός της ΔΕΗ φίλε μου θα σου ερχόταν 4 με 5 φορές ακριβότερος. Μην ξεχνάς ότι ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες δεν τοποθετούνται πουθενά αν δεν επιδοτηθούν γιατί απλώς είναι ασύμφορες.

  Μακάρι να τα λέμε συχνότερα.

  • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΝ. ΕΔΩ ΚΑΙ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

   Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 100KWh ΚΟΣΤΙΖΕ ΠΡΙΝ 5 ΕΤΗ ΠΕΡΙ ΤΙΣ 600ΧΙΛ €. ΕΠΙΔ0ΤΟΥΝΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ. ΔΗΛΑΔΗ 150ΧΙΛ€.

   Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΠΕΡΙ ΤΙΣ 400ΧΙΛ €. ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΑΡΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΠΕΣΑΝ. ΕΤΣΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΕΙ.

   ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΙΠΟΝ Ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΠΟΥ ΕΓΩ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΜΙΑ ΔΙΑΡΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΑΝΕΛΩΝ.

   Η ΔΕ Δ.Ε.Η. ΑΓΟΡΑΖΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΑ 45 ΛΕΠΤΑ (ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ-ΣΥΝΔΕΜΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ) ΤΗΝ ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΑ. ΕΠΕΙΤΑ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΑ 44 ΚΑΙ ΚΑΤΙ. ΠΛΕΟΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΣΤΑ 41 ΚΑΙ ΚΑΤΙ. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΠΕΦΤΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ.

   ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΥΨΗΛΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ. ΑΛΛΑ Η ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΟΣΤΙΖΕΙ.

   ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΣΕ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΟΙ Α.Π.Ε. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΟΥΝ ΛΟΓΩ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ. ΟΣΟ ΘΑ ΕΔΡΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΘΑ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ.

   ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΠΟ ΤΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ.

   Η ΑΛΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ Α.Π.Ε. ΠΟΥ ΕΔΡΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΕΣ ΠΟΥ…ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟΙ. ΑΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΙ!

   ΤΟ ΡΑΛΛΙ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ. ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΑΥΤΟ, ΠΙΕΖΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΙΣ Α.Π.Ε.. ΚΥΡΙΩΣ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

   • Δε θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σου Ανώνυμε σ’ αυτό το σχόλιό σου. Μακάρι τα πράγματα να εξελιχθούν προς το καλύτερο με τις ΑΠΕ και να μπορέσουμε κάποτε να παράγουμε όλη την ενέργεια που χρειαζόμαστε από καθαρές πηγές. Αλλά να είναι πραγματικά καθαρές οι πηγές αυτές κι όχι μόνο κατ’ επίφαση. Και βεβαίως να μην αλλοιώνουν και διαταράσσουν το οικοσύστημα όπως οι ανεμογεννήτριες.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: