Η δύναμη της πληροφορίας

 

Image: jscreationzs / FreeDigitalPhotos.net

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη διάδοση του διαδικτύου, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει στη διάθεση του μια πληθώρα πληροφοριών που μπορεί να χρησιμοποιήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Οι πληροφορίες αυτές, σε αντίθεση με το παρελθόν, επικαιροποιούνται διαρκώς και περιλαμβάνουν τις εξελίξεις που συντελούνται τη στιγμή που διαδίδονται. Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε κάνει λόγο για το facebook και τα άλλα δίκτυα της λεγόμενης κοινωνικής δικτύωσης. Στα δίκτυα αυτά διακινούνται τεράστιες ποσότητες πληροφοριών κάθε στιγμή και πέρα από την απλή προβολή του κάθε συμμετέχοντα σ’ αυτά, έχουν διαδραματίσει τα τελευταία χρόνια και ρόλο συντονιστή σε μεγάλα κοινωνικά γεγονότα.

Το τελευταίο παράδειγμα είναι η εξέγερση του πληθυσμού στην Αίγυπτο που διοργανώθηκε μέσω των μηνυμάτων στο twitter κυρίως αλλά και του facebook. Ανάλογα παραδείγματα υπήρξαν και στο παρελθόν, στο Ιράν το 2008 και στην Αθήνα με τη δολοφονία του Αλέξη. Η κυβέρνηση του Ιράν έβγαλε τα καλώδια από την πρίζα στην κυριολεξία προκειμένου να διακόψει την παροχή του internet σε κάποιες περιοχές της χώρας, άφησε όμως ελεύθερα τα κινητά τηλέφωνα που μετέδιδαν “ζωντανά” τα γεγονότα μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης. Στην περίπτωση της Αιγύπτου, ολόκληρη η χώρα “φιμώθηκε” αφού οι διαδικτυακές υπηρεσίες διακόπηκαν παντού. Βρέθηκε όμως ο τρόπος να μεταδίδονται τα γεγονότα δια της πλαγίας οδού με τη βοήθεια της Google.

Από τα γεγονότα αυτά διαφαίνεται ξεκάθαρα η τεράστια δύναμη που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν στα χέρια των ιδιοκτητών των ΜΜΕ και η οποία έχει τώρα πια περάσει σε ολόκληρο τον πληθυσμό αρκεί να υπάρχει πρόσβαση στο internet. Από τις λεγεώνες που στρατοπέδευαν έξω από τη Ρώμη, περάσαμε στην ωμή δύναμη των αρμάτων μάχης για να καταλήξουμε στην ουσία των πραγμάτων που είναι κάτι τόσο απλό και άυλο όπως η διαχείριση της πληροφορίας. «δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω» είχε πει ο Αρχιμήδης σε μια ρήση η οποία μοιάζει πιο σύγχρονη από ποτέ. Διότι, αυτό που φοβούνται οι κυβερνώντες κι αυτό που δίνει την πραγματική δύναμη στο λαό είναι η φωνή που θα ενώσει τις σκέψεις τους, η φωνή που θα καθοδηγήσει τις κινήσεις τους, η φωνή που θα τους παροτρύνει να αγωνιστούν, να ξεχυθούν στο δρόμο και να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους, ακόμα κι αν η φωνή αυτή δεν έχει ήχο και λαλιά αλλά μεταδίδεται μέσω σύντομων μηνυμάτων. Η κοινωνία του διαδικτύου και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης έχουν την τεράστια δύναμη να μεταφέρουν την είδηση σε ολόκληρη τη γη μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Πλέον έχει γίνει ξεκάθαρο ότι κανείς δε φοβάται τη δύναμη των όπλων ούτε των δυνάμεων καταστολής. Αυτός που ελέγχει τη διακίνηση της πληροφορίας έχει την ικανότητα να κατευθύνει τις μάζες, γεγονός που εκμεταλλευόταν κατά το παρελθόν οι κυβερνήσεις, αλλά που τώρα πια οι ίδιες οι μάζες ελέγχουν.

Από τη μια είναι πολύ καλό να συμμετέχουμε όλοι μας στη διαμόρφωση των τεκταινόμενων γύρω μας, αλλά από την άλλη πάντα πρέπει να δίδεται προσοχή σε όλα όσα μεταδίδονται μέσω του διαδικτύου και να φιλτράρονται από τη λογική. Η εμπλοκή της Google στη διευκόλυνση για τη μετάδοση μηνυμάτων μέσω του twitter των γεγονότων που διαδραματίζονται στην Αίγυπτο εύλογα εγείρει κάποια ερωτήματα. Όπως για παράδειγμα ποια είναι τα κίνητρα για την εμπλοκή της; Διότι δεν τους πήρε ο πόνος εκεί στο Mountain View και στο Palo Alto για να βοηθήσουν τον κόσμο που είχε ξεχυθεί στους δρόμους μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Αν κάποιος ισχυριστεί ότι εμπλέκονται κυβερνήσεις κι άλλα σκοτεινά συμφέροντα θα κατηγορηθεί ως συνομωσιολόγος, αλλά θα απέχει πολύ από την πραγματικότητα άραγε; Μήπως κάποιοι επιδίωξαν κι επιδιώκουν ακόμα ενδεχομένως την αποσταθεροποίηση στην εν λόγο περιοχή; Κι αν έχουν τη δύναμη να προκαλούν τέτοια γεγονότα, μήπως αυτό θα αποτελέσει το υπερόπλο του νέου αιώνα; Το οποίο θα κατασκευάζεται όχι σε μυστικά υπόγεια εργαστήρια αλλά σε γραφεία ψυχολόγων και κοινωνιολόγων; Μήπως είναι περισσότερο επικίνδυνο από την ατομική βόμβα και πρέπει να εκπαιδευτούμε όλοι εμείς, οι απλοί πολίτες τούτου του κόσμου, να ξεχωρίζουμε την αληθινή πρόκληση από την υποκινούμενη; Νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσει κάποια συζήτηση, τουλάχιστον εδώ στον εικονικό μας δικτυακό κόσμο, για να εκπαιδευτούμε στα νέα ήθη και στις νέες προκλήσεις του μέλλοντος. Γιατί, κακά τα ψέματα, ώρες ώρες νιώθω σαν παντελώς αγράμματος βλέποντας όλα αυτά να διαδραματίζονται γύρω μου…

Advertisements
  • Καρυάτιδα Ακροπολίδου
  • 7 Φεβρουαρίου 2011

  Ερωτήματα που έχουν αρχίσει τον τελευταίο καιρό να μας απασχολούν όλο και περισσότερο, εφ’όσον η επικοινωνία του διαδικτύου επεκτείνεται ακόμα και σε ηλικίες που καμμία σχέση δεν είχαν με το αντικείμενο.
  Στον παρακάτω προβληματισμό σου:»Όπως για παράδειγμα ποια είναι τα κίνητρα για την εμπλοκή της; Διότι δεν τους πήρε ο πόνος εκεί στο Mountain View και στο Palo Alto για να βοηθήσουν τον κόσμο που είχε ξεχυθεί στους δρόμους μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.» θάθελα να απαλύνω λίγο την καχυποψία και να το δω διαφορετικά:
  Aποκλείεις την απλή περίπτωση της «παγκοσμιοποίησης» των προβλημάτων των λαών του κόσμου που αισθάνεται και διαισθάνεται την μοίρα των συνανθρώπων του που βρίσκονται μίλια μακριά του? Τις χιλιομετρικές αποστάσεις η τεχνολογία της εκμηδένισε.
  Γιατί ο Αμερικάνος ας πούμε άνεργος και απροστάτευτος πολίτης να μην διαισθάνεται τα προβλήματα του Αιγύπτιου ή του Έλληνα αντίστοιχου ανέργου?
  Θεωρείς απίθανο σενάριο μια τοπική εξέγερση να πάρει διαστάσεις και σαν φωτιά να εξαπλωθεί στις μάζες που θα εναντιωθεί στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα?
  Νομίζω αυτό είναι ο μοναδικός φόβος των κυβερνήσεων των χωρών που αποτελούν τους G20
  Θεωρώ πως οι λαοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει την δύναμή τους…
  Προσωπικά ελπίζω στην ανάδειξη μιας παγκόσμιας ηγετικής προσωπικότητας, που θα καταφέρει να ενώσει την φωνή των λαών!
  Είμαι πολύ αιθεροβάμων?

  • Νομίζω ότι σιγά σιγά έχει αρχίσει ο απλός κόσμος να συνειδητοποιεί τη δύναμή του. Η ταχύτατη διαμόρφωση της κοινής γνώμης είναι πλέον γεγονός και νομίζω ότι αυτό πραγματικά φοβίζει τους ισχυρούς.
   Όσον αφορά στην προσωπικότητα που θα ήταν ικανή να ηγηθεί και να ενώσει τις φωνές, θα διαφωνήσω. Καλύτερα ο κάθε λαός να εκπροσωπεί τον εαυτό του και να προασπίζεται τις ιδιαιτερότητές του.

   Μακάρι η επικοινωνία να μείνει ανεπηρέαστη από τα μεγάλα συμφέροντα κι αγνή να εξυπηρετήσει τον κόσμο κι όλους εμάς.

 1. Η πληροφορία είναι δύναμη, θα συμπληρώσω τον τίτλο σου και, τη δύναμη κατέχουν συνήθως οι ισχυροί.
  Κομματάκι δύσκολο να πιστέψει κανείς για την ανιδιοτέλεια της διακίνησης της πληροφορίας εν προκειμένω.
  Εφ’ όσον οι κυβερνήσεις ασκούν χρηστή & διάφανη διοίκηση δεν θα ‘πρεπε να ανησυχούν για οιαδήποτε διάχυση πληροφοριών στην κοινή γνώμη, θαρρώ.

  • Έτσι είναι Καίσαρά μου, αλλά γιατί ανησυχούν;

 2. Πολύ εύστοχος, και ως προς το ότι η χειραφέτηση των μαζών μέσω του ιντερνέτ έχει αφοπλίσει τα ΜΜΕ και τις κυβερνήσεις από το πλέον αποτελεσματικό τους εργαλείο, και ως προς το ότι τα πράγματα μπορεί να μην είναι ακριβώς όπως φαίνονται.

  Στο πρώτο σημείο, απλά να πω ότι ποτέ δεν ήταν πιο επείγουσα η ανάγκη πλανητικής κάλυψης ιντερνέτ από δορυφόρους, το σήμα των οποίων να λαβαίνουν και απλά κινητά τηλέφωνα όπου και να βρίσκονται, ακόμα και στην έρημο, ή το κέντρο της Τεχεράνης.

  Να πω ότι το κίνητρο του Google δεν νομίζω να είναι σκοτεινές συνομωσίες αλλά απλό branding και advertising revenue.
  Επίσης, ότι δεν γίνονται σκοτεινές συνομωσίες αλλά, απλά, δημιουργούνται κανάλια και ευκαιρίες μέσα από τα οποία το νερό του καιρού κυλά. Τον Κέννεντυ δεν τον φάγανε μέσω συνομωσίας, αλλά γιατί κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να τον προστατέψει (τους είχε τσαντίσει όλους)

  Στο δεύτερο σημείο, φυσικά και το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Η αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής είναι στάνταρ ρουτίνα της Δύσης από τότε που το Βρετανικό Φόρειν Όφις μας κληρονόμησε τους Παλαιστίνιους που εφηύρε, κατά σύμπτωση την εποχή που χαμπάριασαν μερικοί ότι το πετρέλαιο έχει αξία, και βρίσκεται κάτω από την άμμο τους. Ποιός στη Δύση θέλει ισχυρή και σταθερή Μέση Ανατολή; Όσο τα Εμιράτα πιθηκίζουν το Λας Βέγκας και η Σαουδική Αραβία παίζει, για τις ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή το ρόλο που παίζει για τις ΗΠΑ το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρώπη, ο μόνος τρόπος να ευνουχίσουν την περιοχή είναι να εξουδετερώσουν άτακτες κυβερνήσεις χρησιμοποιώντας τους ίδιους τους τους υπηκόους, πράγμα το οποίο το κάνει να φαίνεται και σαν λαϊκή εξέγερση όπου όλοι πρέπει να βοηθήσουν. Αριστοτεχνικό!

  • Δημήτρη, δεν ισχυρίζομαι ότι υπάρχουν σκοτεινές συνωμοσίες πίσω από τις κινήσεις της Google, αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος κι απόλυτος για τίποτα. Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι με ξένισε ελαφρώς η τόσο άμεση απόκριση της εν λόγω εταιρείας να βοηθήσει τους Αιγύπτιους. Ο φόβος μου είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα οι κυβερνήσεις θα βρουν τον τρόπο να ελέγξουν και αυτού του είδους την επικοινωνία και όλα όσα πιστεύουμε ότι είναι απλές κι αγνές αντιδράσεις του λαού θα αποδειχτούν κάποια στιγμή καθοδηγούμενες πολιτικές που έχουν ληφθεί πίσω από κλειστά γραφεία.

   Για όσα αναφέρεις για τη Μέση Ανατολή θα με βρεις απολύτως σύμφωνο. 😉

 3. Πολύ ωραίο κείμενο. Ωστόσο, υπερβολικά αισιόδοξο (ακόμα και για μένα). Βλέπεις μπορεί το διαδίκτυο να απλώνεται όλο και περισσότερο, αλλά ακόμα το +80% του πληθυσμού των δυτικών κοινωνιών, ενημερώνεται από τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Αυτό ακριβώς είναι που δεν κατάλαβε η αιγυπτιακή κυβέρνηση αφού έδωσε εξαιρετικά μεγάλη σημασία στο ρόλο του.

   • Kαρυάτιδα Ακροπολίδου
   • 7 Φεβρουαρίου 2011

   Όταν αναφέρομαι σε μια παγκόσμια ηγετική προσωπικότητα, που θα καταφέρει να ενώσει την φωνή των λαών, την φαντάζομαι ως σύμβολο, ως ένα σημείο αναφοράς!
   Π.χ. Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ που εκπροσώπησε την θεωρία της ισότητας,
   Ερνέστο Τσε Γκεβάρα η προσωποποίηση της επανάστασης με αίτία…
   Οι λαοί χρειάζονται ηγέτες για να στηριχτούν!
   Όταν αυτοί εκλείπουν, χάνεται το όραμα και η αγωνιστικότητα..
   Δεν ξέρω αν μπόρεσα να γίνω περισσότερο κατανοητή!

   • Υπό αυτή την οπτική γωνία έχεις δίκιο. Μια παγκοσμίως αναγνωρίσιμη προσωπικότητα που θα εκφράζει τη φωνή των λαών σίγουρα θα έδινε το έναυσμα και θα καθοδηγούσε τους ανθρώπους σε μια κοινή πορεία. 😉

  • Όντως, το διαδίκτυο δεν έχει εισχωρήσει καθολικά σε ολόκληρο τον πληθυσμό με τον «παραδοσιακό» τρόπο της χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη και η χρήση των κινητών τηλεφώνων που πλέον ενσωματώνουν πάρα πολλές δυνατότητες για τη συμμετοχή στα λεγόμενα micro-blogging δίκτυα, όπως για παράδειγμα το twitter.

   Για κάποιο λόγο μπερδεύτηκε η σειρά των σχολίων. Το παρόν σχόλιο πάντως αποτελεί απάντηση στο Δείμο.

 4. Η δύναμη της πληροφορίας είναι τεράστια..και προς το παρόν η μόνη δυνατή αντίσταση σε όλο αυτό που γίνεται παγκοσμίως .Βεβαια πολλές φορές και ακρως επικινδυνο για χειραγώγηση λαών.. ιδεών που μπορεί να κατευθύνουν επίσης, όπως και ταΜΜΕ που είναι το ναρκωτικο για τις μάζες(που είναι και οι πολλοί)Αρκεί να υπάρχει και σωστή κρίση να διη θίζονται τα όσα κατα συρροή δια χέονται και μέσα από αυτη την τεράστια..παγκόσμια πληροφόριση
  Οσο για τις συνομοσίες που μπορεί να κρύβονται ναι το πιστεύω, πρέπει να είσαι αρκετά εως πολύ καχύποπτος σε όσα πληροφορήσε…

  Παρεπιπτόντως για τις συνωμοσίες δες το video

  Tην καλημέρα μου σε όλους!!

  • Σίγουρα, όπως σε όλα τα πράγματα και σε όλες τις αποφάσεις μας, πρέπει να υπάρχει σωστή κρίση.
   Ενδιαφέρον το βιντεάκι…

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: