Λίγα σκόρπια λόγια από τη φιλοσοφία του Επίκουρου.

Image: Idea go / FreeDigitalPhotos.net

Κι αφού μέχρι εδώ με οδήγησε της σκέψης μου ο δρόμος, να δείξω πως ο κόσμος αποτελείται από σώματα γεννημένα θνητά, …, κι ακόμα, με τι τρόπο γλίστρησε μες τις καρδιές ο φόβος των θεών, που καθαγιάζει σ’ ολόκληρη την οικουμένη ναούς, λίμνες και άλση, αγάλματα και βωμούς. Και θα σου δείξω με ποια δύναμη η οδηγήτρα Φύση κυβερνά του Ήλιου την πορεία και της Σελήνης τις τροχιές, να μη νομίσεις πως έχουν δική τους βούληση κι ελεύθερα διαβαίνουν σε ουρανό και γη….ή ότι θέλημα θεού τα κάνει και κινούνται.

Μην τύχει και σου φορέσει η θρησκεία χαλινάρι και πεις πως η γης κι ο ήλιος κι ο ουρανός, ο ωκεανός και τα άστρα και η σελήνη έχουνε σώμα θεϊκό και πρέπει να είναι αιώνια…

Χρειάζεται να στοχαζόμαστε όσα φέρνουν την ευτυχία, αφού όταν την έχουμε, έχουμε τα πάντα, κι όταν αυτή απουσιάζει κάνουμε τα πάντα για να την αποκτήσουμε.

Στη θεωρητική – φιλοσοφική συζήτηση κερδισμένος βγαίνει ο ηττημένος γιατί έμαθε κάτι παραπάνω. (Σημείωση: Αρκεί να παραδεχτεί ότι έχασε, πράγμα σπάνιο στις μέρες μας αφού όλοι μας έχουμε δίκιο για όλα και σχεδόν όλοι οι άλλοι άδικο!)

Δεν μπορεί κανείς να απαλλαγεί από τους φόβους του για τα ποιο σημαντικά πράγματα αν δε γνωρίζει ποια είναι η φύση του σύμπαντος και δίνει βάση στους μύθους που λέγονται γι’ αυτό.

Δεν το δέχομαι ότι τα μάτια ξεγελούν, γιατί δουλειά τους είναι να βλέπουν που είναι το φως και που η σκιά.

Για όποιον το λίγο δεν είναι αρκετό τίποτα δεν είναι αρκετό. (ή αλλιώς, όποιος δεν ευχαριστιέται με τα λίγα δεν ευχαριστιέται με τίποτα!).

Κακό πράγμα η ανάγκη αλλά δεν είναι αναγκαίο να ζεις υπό καθεστώς ανάγκης.

Αρχή και ρίζα παντός αγαθού είναι η ηδονή του στομαχιού, ακόμα και η σοφία και οι υψηλοί στοχασμοί σ’ αυτή στηρίζονται. (Με εξαίρεση ίσως τον Διογένη τον κυνικό;)

Δεν έχουμε τόσο ανάγκη τη βοήθεια τω φίλων, όσο την πεποίθηση ότι η βοήθειά τους θα είναι η ιδανική.

Μη σε απασχολεί τι τρως και τι πίνεις, αλλά με ποιους τρως και πίνεις.


Έπεσα πάνω τους τις προάλλες κι είπα να τα μοιραστώ μαζί σας…

Καμιά φορά είναι χρήσιμο να παίρνουμε το μυαλό μας από την καθημερινότητα και να σκεφτόμαστε λίγο διαφορετικά…

Επί τη ευκαιρία, προτείνω να ρίξετε μια ματιά στο Google Art Project, το οποίο χρησιμοποιώντας τη γνωστή τεχνική από το StreetView, σας ξεναγεί σε πολλά γνωστά μουσεία του κόσμου και εμφανίζει κάποια από τα έργα που εκτίθενται στην αστρονομική ανάλυση των 7 GigaPixel! Καλή ξενάγηση…

Advertisements
  • Καρυάτιδα Ακροπολίδου
  • 3 Φεβρουαρίου 2011

  Τι να σχολιάσεις για την Φιλοσοφία του Επίκουρου..?
  Μόνο αν μπορούσαμε ναχουμε στο νού μας τ’αποφθεγματά του να μας οδηγούν όταν χάνουμε τον προσανατολισμό μας…
  Εντυπωσιακό το google art project… πήγα μέχρι το Λονδίνο και γύρισα!
  Καλό βράδυ, ευχαριστούμε

  • Νομίζω ότι η φιλοσοφία του είναι η πληρέστερη και πιο ανθρωποκεντρική. Μακριά από τα κέντρα εξουσίας, έδρασε με γνώμονα τον άνθρωπο διδάσκοντας απλούς αγεωμέτρητους ανθρώπους, γυναίκες και σκλάβους. Αρκετοί δε από αυτούς έγιναν μετέπειτα δάσκαλοι και συνέχισαν τις διδαχές τους.

   Το εικονικό μουσείο της google είναι πραγματικά αξιόλογο. Κάποιες από τις εικόνες είναι καταπληκτικές στο βαθμό που μπορείς να κάνεις ζουμ σε πολύ μικρές λεπτομέρειες.

 1. »Για όποιον το λίγο δεν είναι αρκετό τίποτα δεν είναι αρκετό. (ή αλλιώς, όποιος δεν ευχαριστιέται με τα λίγα δεν ευχαριστιέται με τίποτα!).»

  μ αρεσει αυτο 😉

  • Η ρήση που επισήμανες αποτελεί μια από της αξίες με τις οποίες πορεύομαι στη ζωή. Νομίζω ότι αποτελεί αντίδοτο στον υπερκαταναλωτισμό και τελικά οδηγεί στην ευτυχία.

 2. καλημέρα, από το δικό μου κήπο σας στέλνω μια ευχή, μακάρι να μην πονάει το σώμα και να μην ταράσσεται η ψυχή … από την καθημερινότητά μας!

  • Λάθε βιώσας ε;

   • λάθε ή λάθρα Τελευταίε…αν σου πω πως τείνω προς το ρο…

 3. Δεν τα πάω καλά με τον Επίκουρο. Μόνο μας κοινό είναι η αθεΐα και η διαλεκτική.

  • Εγώ πάλι Δείμο, από τότε που τον ανακάλυψα δεν μπορώ να ξεκολλήσω… Οφείλω να ομολογήσω ότι έχει επηρεάσει τη ζωή μου πάρα πολύ.

 4. «Κακό πράγμα η ανάγκη αλλά δεν είναι αναγκαίο να ζεις υπό καθεστώς ανάγκης.»
  κι εγώ τον βρίσκω πάρα πολύ ενδιαφέροντα & οι σκέψεις του νομίζω οτι παραμένουν αξεπέραστες!

  • Ο φιλοσοφία του Επίκουρου είναι πολύ σωστά δομημένη και προσαρμοσμένη στον πραγματικό άνθρωπο κι όχι σε θεωρίες που άπτονται της φαντασίας. Ανέλυσε τις ανάγκες του ανθρώπου και τις κατέταξε, μίλησε για τους θεούς αλλά διαχώρισε και το πραγματικό από το φανταστικό. Όπως επισήμανε και η katabran πιο πάνω, μίλησε για την έλλειψη πόνου και την αταραξία. Κατά τη γνώμη μου είναι η πιο ολοκληρωμένη και προσιτή φιλοσοφία.

 5. @katabran: Καλύτερα προς το λάθρα λες; Δε θα διαφωνήσω μαζί σου. Όσο λιγότερο «φαίνεσαι» σε τούτη τη ζωή τόσο καλύτερα είναι τελικά…

  Αύριο θα είμαι στα μέρη σου…

  • άργησες να μου το πεις…όπως πάντα Τελευταίος!

   • Ακόμα είμαι στα μέρη σου… Αύριο θα φύγω… 😉

 6. ΤΕΛΕΥΤΑΙΕ ΧΑΙΡΕ!!!…ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥ!!!!

  Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ….ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΑΙΟΥΣ!!!!….
  ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΛΗΘΙΝΟΣ…..ΠΟΥ ΛΥΓΙΖΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ!!!!

  ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΥΩ!!!!
  ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ …..ΑΛΛΗ ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ….ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ….

  ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΟΙ «ΘΕΟΙ» ΠΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ….

  ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ….ΝΑ ΜΟΥ ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΟΥΝ!!!!!

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

  • Γιατρέ μου, ο Επίκουρος είπε τις προφανείς αλήθειες που οι άλλοι έντεχνα απέκρυψαν ή παραποίησαν.
   Περισσότερα όταν επιστρέψω, είμαι εκτός έδρας κι απαντώ από το κινητό. (Πάλι καλά υπάρχει κι αυτό!)

 7. Τελευταίε, πολύ ωραία και χρήσιμη η ανάρτησή σου. Δεν ήξερα για τον Επίκουρο και διαπιστώνω πόσο επίκαιρες είναι οι ρήσεις του. Θα ψάξω να βρω κι άλλα του κείμενα.
  Πολύ ενδιαφέρον και το Google art project. Θα το χρησιμοποιήσω σε πολλές ασχολίες μου.

  • Θωμά ψάξε για το βιβλίο του Χαράλαμπου Θεοδωρίδη Επίκουρος – Η αληθινή όψη του αρχαίου κόσμου από τις εκδόσεις της Εστίας. Μπορώ να σου στείλω κάποια πράγματα. 😉

 8. Το κάθε ένα υπέροχο και βαθυστόχαστο, με βρίσκει σύμφωνο, σε σημείο να παρατηρώ ότι είναι πολύ επίκαιρα στις μέρες μας να τα σκεφτεί κανείς, γιατί λίγοι νομίζω τα καταλαβαίνουν -ή, κι αν τα καταλαβαίνουν τους αποδίδουν σχέση με εποχές χαμένες στους αιώνες και δεν βλέπουν παραλληλισμούς με σημερινά θέσφατα στα οποία τα λόγια του Επίκουρου θα μπορούσαν να κολλήσουν θαυμάσια.

  Επίσης παρατηρώ ότι το μυαλό που τα σκέφτηκε αυτά, τα σκέφτηκε μεταξύ του τέταρτου και τρίτου αιώνα προ της κοινής εποχής χωρίς την βοήθεια που μας παρέχει σήμερα η πορεία μας δια μέσου της Αναγέννησης, της Ανακάλυψης και της επιστήμης του 20 και 21ου αιώνα. Τι μου θυμίζει… τι μου θυμίζει…

  Θαυμάσια ανάρτηση Κώστα!

  • Δημήτρη, τα λόγια του είναι και θα είναι πάντα επίκαιρα. Κι αυτά είναι μόνο λίγα από τη διδασκαλία του.

   Ελπίζω η επιστροφή σας να ήταν ομαλη και να προσαρμοστήκατε εύκολα…

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: