Ανάπτυξη.

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό των Οικονομικών και τους οικονομολόγους που διαφεντεύουν τις τύχες αυτής της χώρας.

 

Image: Sujin Jetkasettakorn / FreeDigitalPhotos.net

Στη φύση και τη λειτουργία της για να υπάρξει ανάπτυξη, ισχύουν τρεις θεμελιώδεις κανόνες:

Κανόνας 1ος

Την ανάπτυξη καθορίζει ο παράγοντας εκείνος που βρίσκεται σε έλλειψη.

Δηλαδή, σε ένα περιβάλλον που όλα είναι ευνοϊκά, η ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από τον παράγοντα εκείνο που βρίσκεται σε ανεπάρκεια. Ένα δέντρο για να μεγαλώσει απαιτείται να ικανοποιηθούν μια σειρά προϋποθέσεις. Φως, έδαφος, νερό. Αν έχουμε ικανή ηλιοφάνεια και άριστης ποιότητας έδαφος, η έλλειψη, για παράδειγμα, του νερού θα είναι αυτή που θα εμποδίσει το δέντρο να μεγαλώσει.

Κανόνας 2ος

Εντός κάποιων ορίων, ένας παράγοντας μπορεί να υποκαταστήσει ή να συμπληρώσει κάποιον άλλο.

Στην παραπάνω περίπτωση που έχουμε έλλειψη νερού λόγω φτωχών και λιγοστών βροχοπτώσεων, μπορεί να έχουμε αυξημένη υγρασία η οποία μπορεί να προέρχεται π.χ. από την εξάτμιση των νερών της παρακείμενης λίμνης. Έτσι, το δέντρο προσλαμβάνει τις απαιτούμενες για την ανάπτυξή του ποσότητες ύδατος παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε βροχοπτώσεις.

Κανόνας 3ος

Όταν κάποιος παράγοντας ξεπεράσει τα φυσιολογικά όρια δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη.

Αν στην προηγούμενη περίπτωση λόγω κάποιας κλιματικής αλλαγής, αρχίζει να βρέχει διαρκώς, τότε οι ρίζες του δέντρου θα πνιγούν από την υπερεπάρκεια του νερού, δεν μπορούν να ανασάνουν και μοιραία θα πεθάνουν και θα σαπίσουν, οδηγώντας το δέντρο στο θάνατο.

 

Λίγο πολύ όλα τα παραπάνω είναι γνωστά κι ευνόητα. Συμβαίνουν στη φύση εδώ και πολλά χρόνια και οι κανόνες αυτοί διέπουν τα οικοσυστήματα από τη δημιουργία τους μέχρι και σήμερα. Οι ίδιο κανόνες ισχύουν και για τα οικοσυστήματα που έφτιαξε ο άνθρωπος. Προσπαθώντας να γίνει μια αναγωγή και μια προσαρμογή των κανόνων αυτών στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, και με δεδομένο ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου μιλάει για ανάπτυξη την επόμενη χρονιά, σκοντάφτουμε στα εξής εύλογα συμπεράσματα κι ερωτήματα:

 • Η τρέχουσες συγκυρίες αποδεικνύουν ότι στη δική μας περίπτωση δεν απουσιάζει μόνο κάποιος παράγοντας που συντελεί στην επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά μια πληθώρα παραγόντων. Έλλειψη ρευστότητας, μεγάλα ποσοστά ανεργίας, μειώσεις αποδοχών, γραφειοκρατία που εμποδίζει τη δημιουργία επιχειρήσεων, αργοκίνητο κράτος, υποδομές ανύπαρκτες σε πλείστες περιπτώσεις, έλλειψη ανταγωνιστικότητας, αδυναμία αξιοποίησης των ταλέντων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού… Ο κατάλογος μπορεί να γίνει πολύ μεγάλος. Όλα αυτά συναινούν και σπρώχνουν την οικονομία προς τη συρρίκνωση παρά προς την ανάπτυξη.
 • Όλοι οι παραπάνω παράγοντες πολύ δύσκολα μπορεί να αναπληρωθούν από κάποιους άλλους. Εν μέσω κρίσης η κυβέρνηση έφερε τα πάνω κάτω στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης προσπαθώντας να συμμαζέψει τα οικονομικά των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, συνενώνοντας δήμους και νομαρχίες. Μπορεί ως πρόθεση και ως ιδέα να είναι καλή, αλλά η αλλαγή που συντελέστηκε ήταν βίαια. Οι νέοι οργανισμοί που προέκυψαν από τον «Καλλικράτη» είκοσι και πλέον μέρες από τη δημιουργία τους εξακολουθούν να μη λειτουργούν. Βρίσκονται ακόμα στη φάση της αναγνώρισης και της σύνθεσης. Οι πιο αισιόδοξοι προβλέπουν ότι το νέο σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί αποδοτικά μετά από δυο μήνες, με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις να κάνουν λόγο για έξι μήνες τουλάχιστον. Η δική μου πεποίθηση βρίσκεται κάπου στο μέσο. Αυτήν όμως η δυσλειτουργία έχει τεράστιο οικονομικό κόστος στη χώρα, καθόσον οι υπηρεσίες που προσφέρονται στον πολίτη και ειδικότερα στον επιχειρηματία από τη διοίκηση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες. Προσπαθήστε να κάνετε αίτηση αυτή την περίοδο για να ανοίξετε νέα επιχείρηση. Το πιθανότερο είναι ότι δε θα μπορέσετε να πάρετε ούτε αριθμό πρωτοκόλλου καθόσον αρκετές υπηρεσίες δεν έχουν συσταθεί ακόμα. Κι έρχεται αντίστοιχος «Καλλικράτης» στις εφορίες, στα νοσοκομεία, στα σχολεία [1] κλπ. Η άποψή μου είναι ότι κατά τη διαχείριση μιας κρίσης δεν πειράζεις και δεν αναδιαρθρώνεις τους θεσμούς. Αντίθετα ενισχύεις την υπάρχουσα δομή, άσχετα αν είναι η ιδανική ή όχι, την τροποποιείς, ελαφρά πάντα, προς το καλύτερο και συνεχίζεις. Μετά την κρίση μπορείς να κάνεις όποια αλλαγή επιθυμείς. Οι κρίσεις δεν είναι πεδίο για πειράματα.
 • Αντίθετα με τους οικονομικούς παράγοντες που βρίσκονται σε έλλειψη, σε αφθονία υπάρχει η απαισιοδοξία, ο φόβος, η ανασφάλεια κι όλα εκείνα τα αισθήματα που παγώνουν τους ανθρώπους και τις ενέργειές τους. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να επενδύσει, κανείς δεν ξοδεύει, αντίθετα όλοι τηρούν μια στάση αναμονής. Κι όσο αυξάνεται η ανεργία και η ανασφάλεια τόσο περισσότερο θα μαζεύονται και θα κλείνονται οι άνθρωποι τούτης της χώρας. Κι όλος αυτός ο φαύλος κύκλος επιτείνει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και κάθε άλλο παρά βοηθά. Με την ολοένα και μεγαλύτερη μείωση των αποδοχών και των κοινωνικών παροχών και την επίσης ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση του αισθήματος της έλλειψης ασφάλειας και προοπτικής, δύσκολα θα ξεπεραστεί η κρίση που βιώνουμε ως χώρα.

Πώς λοιπόν θα έχουμε ανάπτυξη το 2012 κύριε Παπανδρέου, κύριε Παπακωνσταντίνου, κύριοι οικονομολόγοι; Εξηγήστε το και σε μένα που είμαι αδαής στα της οικονομίας…

Μακάρι να πάω μια απάντηση…

 

[1] Νεοφιλελεύθερο εκπαιδευτικό μοντέλο: συνενώσεις σχολικών μονάδων | Ο Δείμος του πολίτη

buzz it!

Advertisements
 1. Η πλάκα είναι ότι αυτή η λέξη είναι τόσο πολυσήμαντη, τόσο πολυχρησιμοποιημένη ώστε συχνά ξεχνάμε τη σημασία της ή πρέπει να την ανακαλύψουμε μόνο έχοντας γνώσεις ψυχολογίας (συνδέοντάς την με την προσωπικότητα και τη βούληση εκείνου που τη χρησιμοποιεί). Όσα έμαθαν οι Έλληνες για τον όρο «ανάπτυξη» και «εκσυγχρονισμό», σήμερα πια είναι θεωρούνται κακά…

  • Δείμο, απ’ όποια πλευρά και να τη δεις, η ανάπτυξη σημαίνει άθροιση του παλιού με κάτι καινούριο προκειμένου να μεγαλώσεις, βελτιώσεις, εξελίξεις κάτι. Ο όρος στην Ελλάδα όντως έχει συνδεθεί με κακώς εννοούμενες έννοιες κάποιες φορές, αλλά νομίζω ότι αυτός που έχει σωστό κριτήριο μπορεί να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι…

   • Στη χώρα τούτη η λέξη ανάπτυξη ταυτίζεται με την αρπαχτή ή τη βραχυπρόθεσμη επένδυση λίγων χιλιάδων ευρώ… Μου θυμίζει τη ρήση του Θουκυδίδη για την αλλαγή των λέξεων σε περίοδο εμφυλίου.

  • Καρυάτιδα Ακροπολίδου
  • 23 Ιανουαρίου 2011

  Έρχομαι απο πόλεμο και δεν είμαι ηρεμη να σχολιάσω…
  Απάντηση στην ερώτηση που θέτεις στους οικονομολόγους μας….νομίζω δεν θα πάρεις!
  Απο καφετζού ίσως…
  Λοιπόν αν θες να παρακολουθήσεις αγώνα πήγαινε πρώτα στο ποστ του IοnnKorr και μετά πήγαινε εδώ http://iamaticus.blogspot.com/2011/01/blog-post_05.html#comments και διάβασε τα τελευταία 5-6 σχόλια…

  • Καρυάτιδα ελπίζω να φοράς κράνος!!!
   Λίγο αργότερα θα περάσω να δω το πεδίο της μάχης… 😉

 2. @ Δείμος: Δεν έχεις άδικο. Το ίδιο περίπου ισχύει και με τις λέξεις «επιχειρηματίας», «επιχείρηση», «εταιρεία» κλπ… Νομίζω είναι κατάλοιπα της δεκαετίας του ’80.

 3. Ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, μόνο «ανάπτυξη» δεν μπορεί να είναι.

  Ως
  ανάπτυξη
  . δεν πανηγυρίστηκε ότι ένας πρωθυπουργός ανέλαβε αυτοπροσώπως να ξηλώσει τις γραµµές του τραµ στην Αθήνα;

  • Πάντα απαιτείται σεβασμός προς το περιβάλλον όποιο κι αν είναι αυτό, φυσικό, κοινωνικό, ιστορικό κλπ. Η αναφορά μου γίνεται στις υποσχέσεις των κυβερνώντων για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας το 2012, προσπαθώντας να μας πείσουν για την αναγκαιότητα μέτρων όπως αυτα που αναφέρονται στην προηγούμενη ανάρτησή μου.

  • thinks
  • 23 Ιανουαρίου 2011

  Ο παραλληλισμός που κάνεις με την φύση δεν είναι ποιητικός αλλά πολύ αληθινός, μια που και εμείς μέρος της φύσης είμαστε. Άρα, η λεπτομερής επεξήγηση του δεύτερου μισού του κειμένου σου, περιγράφει ένα καμένο δάσος.

  Όταν πήγα την γυναίκα μου να δει την αγαπημένη μου Φτέρη πάνω από το Αίγιο, ένα χρόνο αφού τα έλατα, και το ξενοδοχείο, είχαν γίνει κάρβουνο, μου είπε ότι έτσι ανανεώνεται η φύση, και ότι το αγαπημένο μου δάσος θα ξαναγίνει σε 80 περίπου χρόνια ακριβώς όπως είναι τώρα στη μνήμη μου…

  • Δημήτρη, ο παραλληλισμός του πρώτου μέρους έγινε μόνο για να εξηγήσω το σκεπτικό μου, αυτό που αναφέρεται στο δεύτερο μέρος. Σίγουρα δεν είναι ποιητικός, αλλά δίνει μια αίσθηση του σκεπτικού μου.

   Τη φωτιά αυτή στο Αίγιο την παρακολούθησα τη νύχτα από απέναντι, από τις ακτές της Φωκίδας. Ήταν σαν την κόλαση του Δάντη. Ένα απερίγραπτο σκηνικό που ταιριάζει μόνο σε ταινίες του κινηματογράφου. Όσον αφορά στην αναγέννηση στα ελατοδάση είναι λίγο δύσκολη. Τα έλατα είναι δέντρα που απαιτούν σκιά στα πρώτα στάδια της ζωής τους και όταν έχουν καεί τα ιστάμενα δέντρα, τότε η ανάπτυξη των νέων δενδρυλλίων είναι δυσχερής. Υπάρχει το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καν αναγέννηση στα ελατοδάση. Στα πευκοδάση από την άλλη, η φωτιά είναι «απαραίτητη» για την αναγέννηση του δάσους. Αλλά ας μη μακρηγορήσω, σε κάποια μελλοντική ανάρτηση ίσως κάνουμε λόγο και για το δάσος…

 4. θα σου απαντήσω με ένα ποιηματάκι…
  Αγανίππη
  μ’εμπνεύσεις
  α λα καρτ
  σε πεζές εποχές
  βήματα μάρκετινγκ
  μεθυσμένων 8
  επάλληλου χθες
  ποιητικη ελλάδα
  αλλότριων καιρών
  με δίπολα γες

 5. η Αγανίππη ήταν μια πηγή, αλλά ήταν και μια νύμφη…ιέρεια με μαντικές ικανότητες…είτε έτσι , είτε αλλιώς συνδέεται με την ανάπτυξη αφού χρησιμοποιούσε το ιερό νάμα της πηγής…

  • Πολύ καλό το ποιηματάκι. Να τολμήσω να ρωτήσω αν είναι δικής σου κατασκευής;

 6. οχι βεβαια, ειναι απο τη συλλογη ενδογραμμα του Δημητρη Κρανιδιωτη, συμπατριωτη μου , απο τη Λαρισα

 7. Κρανιωτη, λαθος εκανα πριν…
  γιατρος ειναι ο ανθρωπος…μου αρεσει η γραφη του…

  • Ρε katabran, Λαρισαία είσαι; Από εκεί είναι κι η γυναίκα μου. Κάθε λίγο που με χάνεις που με βρίσκεις στη Λάρισα είμαι. Να βρεθούμε για καφέ καμιά φορά αν μπορείς 😉

   Τον κύριο Κρανιώτη δεν τον γνωρίζω, αλλά αφού τώρα γνωρίζω την ύπαρξή του, ίσως ψάξω τα γραπτά του.

   • μετα χαρας!

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: