Αλλαγή εργασιακών συνθηκών.

Ή αλλιώς «Καλώς ήρθατε στο Μεσαίωνα».

 

Image: nattavut / FreeDigitalPhotos.net

Διαβάζοντας το άρθρο στο in.gr περί της συμφωνίας εργαζομένων – εργοδότη στην ιταλική FIAT, μόνο θλίψη κι αγωνία νιώθω. Γιατί τα παιδιά μας θα ζήσουν στιγμές πολύ άσχημες.

Το σύστημα που ανέθρεψε και θεοποίησε την υπερπαραγωγή, την υπερκατανάλωση και το δανεισμό έρχεται τώρα να ζητήσει έντοκα όλα όσα αφειδώς είχε μοιράσει τόσα χρόνια. Και είναι αδίστακτο, χειρότερο από τους στρατηγούς των πολέμων που έδιναν εντολές για να εξοντωθούν ανθρώπινες ζωές. Εδώ μιλάμε για έναν απρόσωπο εχθρό που δεν μπορείς να τον αντιμετωπίσεις. Αόρατο. Και είμαστε εντελώς ανυπεράσπιστοι γιατί έχει φροντίσει να μπει μέσα στα σπίτια μας, ξέρει τις συνήθειές μας και γνωρίζει τα αδύναμα σημεία μας. Έχουμε ξεχάσει την τέχνη της πρωτογενούς παραγωγής και είμαστε εξαρτημένοι από ότι μας προσφέρεται. Δεν είμαστε πια ικανοί να παράγουμε τίποτα, δεν είμαστε αυτόνομοι ως μονάδες. Κι αυτό το γνωρίζει καλά τούτο το σύστημα. Και ή το ακολουθείς ή χάνεσαι.

Πολύ φοβάμαι ότι όλο αυτό που ζούμε σήμερα είναι η πρόβα τζενεράλε. Ξεκίνησε από τη χώρα μας με τη συνδρομή των επικοινωνιολόγων που επέβαλαν την αναγκαιότητα των δυσμενών μέτρων στο όνομα της διάσωσης της χώρας. Τα πειραματόζωα δεν αντέδρασαν και οι παρατηρήσεις ήταν θετικές. Σε λίγο θα προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα. Θα αρχίσει ένα ντόμινο καταρρεύσεων, τεχνητών κατά τη γνώμη μου, με την αιτιολογία ότι είναι ασταμάτητο και ασυγκράτητο. Κι από τη σκόνη και το ντουμάνι θα ξεπροβάλλει η λύση. Μια παγκόσμια (οικονομική) κυβέρνηση μάλλον. Όλοι θα χαρούν κατά βάθος επειδή θα διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη και δε θα ξεσπάσει πόλεμος. Και μετά θα έρθει ο λογαριασμός. Οι κρατούντες το χρήμα θα το μαζέψουν όλο κι εμείς θα γίνουμε οι σύγχρονοι σκλάβοι στα τσιφλίκια των αφεντάδων. Η λεγόμενη και πολυσυζητημένη «Νέα τάξη πραγμάτων» ή αλλιώς «New World Order».

Και ποιος φταίει για όλα αυτά; Μα εμείς οι ίδιοι βέβαια. Εμείς συνηγορήσαμε στον εύκολο πλουτισμό και στην υπερκατανάλωση. Τους τόκους τους ξεχάσαμε. Θαρρείς και υπάρχει τίποτα τζάμπα σε τούτη τη ζωή. Μακάρι να βγω ψεύτης και σε δυο τρία χρόνια να αναδημοσιεύσω αυτή την ανάρτηση και να γελάω κοιτώντας όλη αυτή την απαισιοδοξία μου…

Θα υπάρξει και συνέχεια…

Advertisements
  • Καρυάτιδα Ακροπολίδου
  • 21 Ιανουαρίου 2011

  Καλημέρα!
  Συμμερίζομαι τους φόβους σου και συμφωνώ με τις προβλέψεις σου…
  Οι εργαζόμενοι της Fiat συμφώνησαν ξέρεις για ποιο λόγο? Γι’αυτόν:
  …»Ωστόσο οι αποδοχές των εργαζομένων θα αυξηθούν έως 3.700 ευρώ μικτά λόγω της νυκτερινής εργασίας και των υπερωριών, ανέφεραν τα συνδικάτα που υπέγραψαν τη συμφωνία.»βέβαια χωρίς να λάβουν υπ’όψιν τους πως αυτό θα στοιχίσει στην ποιότητα ζωής τους!
  Συμβαίνει το ίδιο και σ’εμάς?
  Όλες οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, εκμεταλλεύονται την «κρίση» και προχωρούν σε μειώσεις μισθών.

  Για μένα όσο πιο γρήγορα φτάσουμε στον πάτο τόσο γρηγορώτερα θάρθει και η αντίδραση του λαού. Οσο μας ρίχνουν ξεροκόματα τόσο αποκοιμίζουν την πείνα μας και μας κρατούν στους καναπέδες…αυτό φοβάμαι εγώ! Την διατήρηση του λήθαργού μας μέσω των ξεροκόματων…

  • Καρυάτιδα, όλη αυτή η κρίση είναι, κατά τη γνώμη μου, τεχνητή και σχεδιασμένη. Διανθισμένη με τα καλούδια των επικοινωνιολόγων και άκρως καταστροφολογική, με μοναδικό σκοπό να σκύψουμε το κεφάλι και να αφαιρεθούν ορισμένες από τις κατακτήσεις που έχει πετύχει η κοινωνία με αγώνες και αίμα. Όσο για τις αυξήσεις μισθών στη Φιατ, αυτή θα έρθει φαντάζομαι για ορισμένους και αφού «πεθάνουν» δουλεύοντας νύχτα μέρα. Μάλλον οι γιατροί τους θα τους φάνε αυτή την άυξηση.

   Πριν απο λίγο μου ήρθε ένα email και το παραθέτω αυτούσιο, προς τιμή της βιομηχανίας Μπισκότα Παπαδοπούλου:

   ***
   Η επικεφαλής της εταιρείας μπισκότων Παπαδοπούλου αποφασίζει να δώσει στους 800 εργαζόμενους της, αυξήσεις μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες!Την ώρα που οι περισσότερες επιχειρήσεις απολύουν, η Ιωάννα Παπαδοπούλου, επικεφαλής της ομώνυμης εταιρείας μπισκότων αποφασίζει να περάσει το δικό της θετικό μήνυμα και να δώσει στους εργαζόμενους της, αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει η επίσημη συμφωνία ΓΣΕΕ-ΣΕΒ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Πρώτου Θέματος”, η σιδηρά κυρία της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, Ιωάννα Παπαδοπούλου μίλησε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο και δήλώσε πως δεν κάνει απολύσεις στο προσωπικό των εργοστασίων της και ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει τις αυξήσεις των μισθών τους πριν τον Ιούλιο που προβλέπει η επίσημη συμφωνία.Οι δυο τους είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και αφού μίλησαν για αρκετή ώρα για τα προβλήματα της οικονομίας, η Ιωάννα παπαδοπούλου είπε το εξής: “Δεν μου λες Δημήτρη, η εταιρεία πάει καλά κι εγώ προστατεύω τους 800 εργαζομένους μου. Δεν κάνω απολύσεις, ούτε και μειώσεις μισθών. Αυτό που θέλω να μου πεις είναι όσον αφορά στις αυξήσεις που πρέπει να δώσω για το 2010. Ισχύει το 1,7% αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2010”, ρώτησε.
   Η απάντηση του προέδρου του ΣΕΒ, ήταν δεδομένη. “Μα φυσικά και ισχύει” της απάντησε κι εκείνη έκανε μια δεύτερη ερώτηση που τον αιφνιδίασε. “Όμως μπορώ να δώσω τις αυξήσεις αυτές αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2010 αντί της 1ης Ιουλίου του 2010; δηλαδή να δώσω τις αυξήσεις αυτές και για το 6μηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου; Υπάρχει κάτι που με δεσμεύει;”, είπε.
   Η απάντησή του ήταν η εξής: “Βεβαίως και μπορείς Ιωάννα. Τίποτα δεν σε εμποδίζει. Είναι στη διακριτική σου ευχέρεια…”
   Μέσα από αυτήν τη συνομιλία, η Ιωάννα παπαδοπούλου θέλησε να δώσει το δικό της μήνυμα στον πρόεδρο του ΣΕΒ, ξεκαθαρίζοντας πως παρά την κρίση, υπάρχουν εταιρείες που πηγαίνουν καλά. Κι όταν όλα πάνε καλά, πρέπει να σέβονται τους εργαζόμενούς τους, ανταποδίδοντάς τους κοινωνικό μέρισμα.
   ***

   Εδώ το πρωτοσέλιδο http://www.protothema.gr/files/1//kyriakatikoPDF/304soma.pdf
   Το λινκ για το κυρίως σώμα του κειμένου της εφημερίδας για κάποιο λόγο αυτή τη στιγμή δε δουλεύει.

   Γιατί λοιπόν έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση της κρίσης; Η Φιατ και η κάθε Φιατ έχει περισσότερα προβλήματα από τα Μπισκότα Παπαδοπούλου; Μα είναι προφανές ότι για να αντιμετωπίσεις την κρίση πρέπει να δώσεις χρήμα και μειώσεις την ανεργία κι όχι το αντίθετο που επιτείνει το πρόβλημα…

   Την καλημέρα μου.

    • Kariatida62
    • 21 Ιανουαρίου 2011

    Ax! βρε Τελευταίε….αναρωτιέσαι γιατί?
    Γιατί (και)Παπαδοπουλαίοι γεννιούνται μόνο σε μια Ελλάδα! χαχαχαχαχαχαχαχαχα!
    Ευγε της κυρίας Παπαδοπούλου!!!
    —-
    Καλέ για πόσα πράγματα δεν μ’ενημέρωνεις?!

  • thinks
  • 21 Ιανουαρίου 2011

  Δυστυχώς συμφωνώ με κάθε λέξη που γράφεις και τα συμπεράσματά σου. Πάντα λέω ότι η διαφορά μεταξύ Βασιλιάς/Σκλάβοι, Άρχοντες/Δουλοπάροικοι, και Επιχειρήσεις/Υπάλληλοι ,είναι… μηδέν. Άλλοι καιροί, ίδιος Homo Sapiens. Απλά, οι δυνατοί χτίζουν καλύτερες ποντικοπαγίδες…

  • Έτσι όπως το λες είναι. Οι δυνατοί χτίζουν καλύτερες παγίδες…

   Καλημέρα.

 1. Κατά τη γνώμη μου η είδηση για την εταιρεία που έδωσε αύξηση στους εργαζομένους της έπρεπε να προβληθεί περισσότερο από Μέσα και blogs. Και βέβαια ελπίζω να αυξηθούν οι πωλήσεις των μπισκότων Παπαδοπούλου και ταυτόχρονα να μειωθούν οι πωλήσεις της εταιρείας γάλακτος -γνωστής στη Β. Ελλάδα- που μείωσε τις αποδοχές των δικών της εργαζομένων. Είναι καιρός να γίνουμε πιο ενεργοί καταναλωτές.
  Όσο για την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση την οποία προβλέπεις, για να γίνω πιο απαισιόδοξος, δυστυχώς έχει ήδη εφαρμοστεί. Οι αρχηγοί των μεγάλων κρατών είναι πλέον πιόνια στις διαθέσεις των οικονομικών παραγόντων, η οικονομική πολιτική σχεδιάζεται από τραπεζίτες και μια άρνητική αξιολόγηση από ιδιωτική εταιρεία είναι ικανή να υποβαθμίσει τα οικονομικά εκατομμύριων ανθρώπων και να στείλει στην ανεργία άλλους τόσους. Δεν έχουν ανάγκη λοιπόν οι Ροκφέλερ, Σόρος, Ρότσιλντ και σία να βάλουν μπελάδες στο κεφάλι τους. Ήδη τα κέρδη τους αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
  Όσο για τις οικονομικές καταρρεύσεις κρατών που ήδη αρχίσαν, σίγουρα είναι τεχνητές, η διαφωνία μου όμως βρίσκεται στην αιτία που πιστεύω πως είναι ότι έχουμε μια Ευρώπη που γερνάει και έχει να αντιμετωπίσει δύο γίγαντες, τον κινέζικο και τον αμερικάνικο, και το λογικό είναι πως σε ένα πλοίο που βουλιάζει οι δυνατοί σπρώχνουν τους αδύνατους έξω από το πλοίο μήπως και σωθούν αυτοί. Κάτι που ούτε οι ίδιοι θα καταφέρουν τελικά με τον τρόπο που σκέφτονται.
  Και για να πούμε και του στραβού το δίκιο δυστυχώς ο δυτικός πολιτισμός -με τα υψηλά προνόμια των λίγων, την υπερβολική κατανάλωση και τη συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος έχει ημερομηνία λήξεως. Είναι ένα μοντέλο που δε γίνεται να συνεχιστεί, με τη λογική πως αν όλοι οι κάτοικοι του κόσμου ζήσουν με τον ίδιο τρόπο τότε θα καταρρεύσει αμέσως ο πλανήτης. Ήταν αναμενόμενο να ξυπνήσουν και άλλοι λαοί -ξύπνησαν πρώτοι οι Κινέζοι- να απαιτήσουν και αυτοί το ίδιο επίπεδο ζωής, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στη δική μας ζωή.

  • Συμφωνώ με τα λεγόμενά σου 100% Θωμά. Ελπίζω μόνο να υπάρξουν μερικά φωτεινά μυαλά που να τιμούν τα «παντελόνια» τους και να πάρουν τις τύχες της χώρας μας και της Ευρώπης στα χέρια τους. Αλλιώς δε βλέπω σωτηρία…

 2. Δεν ξέρω, ρε φίλε, πόσο ακόμα θα χειροτερέψει η κατάσταση. Κάπου δηλαδή λέω ότι και αυτά που βγάζω -επειδή εργάζομαι με τη μεσαία τάξη ουσιαστικά- είναι και καλά σε σχέση με άλλους… Κουράγιο για μας, για τα παιδιά μας, για τους άλλους…

  • Η άποψή μου Δείμο είναι ότι ακόμα δεν πιάσαμε τον πάτο. Έρχονται πιο δύσκολες μέρες. Κουράγιο για όλους μας.

   Με έπιασες τη στιγμή που ετοιμάζω τη συνέχεια του άρθρου. Κοιμούνται τα μικρά και βρήκα ευκαιρία να γράψω. Αύριο θα το δημοσιεύσω, αν δε σου κάνει κόπο ξαναπέρνα μια βόλτα. Καλό σου βράδυ και πάντα να είσαι, να είμαστε αισιόδοξοι.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: