Έρωτας

Image: thephotoholic / FreeDigitalPhotos.net

«Ἦ τοι µὲν πρώτιστα Χάος γένετ’, αὐτὰρ ἔπειτα

Γαῖ’ εὐρύστερνος, πάντων ἕδος ἀσφαλὲς αἰεὶ

[ἀθανάτων, οἳ ἔχουσι κάρη νιφόεντος Ὀλύµπου,

Τάρταρά τ’ ἠερόεντα µυχῷ χθονὸς εὐρυοδείης,]

ἠδ’ Ἔρος, ὃς κάλλιστος ἐν ἀθανάτοισι θεοῖσι,

λυσιµελής, πάντων δὲ θεῶν πάντων τ’ ἀνθρώπων

δάµναται ἐν στήθεσσι νόον καὶ ἐπίφρονα βουλήν.»

Από τη Θεογονία του Ησίοδου.

 

(Μετάφραση: Στην αρχή γεννήθηκε το Χάος, έπειτα η πλατύστηθη Γαία παντοτινός κι ασφαλής τόπος των αθανάτων που εξουσιάζουν τις χιονισμένες κορφές του Ολύμπου και τα σκοτεινά Τάρταρα στα βάθη της γης με τις πλατιές οδούς. Μετά ο Έρως που είναι ο ωραιότερος ανάμεσα στους αθάνατους θεούς, που λύνει τα μέλη όλων των θεών και των ανθρώπων και δαμάζει στα στήθη την καρδιά και το νου.)

 

Ο αυτογέννητος, κατά τον Ησίοδο, Έρωτας αποτελεί για την αρχαία ελληνική μυθολογία τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο στηρίχθηκε ολόκληρο το οικοδόμημά της. Είναι υπέροχο το απόσπασμα αυτό του Ησίοδου και αποδίδει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον τεράστιο ψυχικό και πνευματικό πλούτο των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Αν το συνδυάσουμε και με το Συμπόσιο του Πλάτωνα, που ο Σωκράτης και η Διοτίμα δίνουν τον ορισμό ότι ο Έρωτας είναι η επιθυμία όσων δεν κατέχουμε, συμπεραίνουμε το μεγαλείο και τη σοφία της φύσης του. Βέβαια, στο Συμπόσιο δίνεται και μια ακόμα διάσταση του. Δεν είναι αυτογέννητος, αλλά έχει πατέρα τον Πόρο και μητέρα την Πενία, η σύλληψή του δε, έγινε τη μέρα των γενεθλίων της Αφροδίτης. Έτσι, αυτομάτως έρχεται στο μυαλό η ομορφιά, λόγω της Αφροδίτης και συνάμα δικαιολογείται πλήρως ο ορισμός που του δίνεται λόγω των ιδιοτήτων των γονιών του. Κληρονόμησε τη φτώχεια από τη μητέρα του και το κυνήγι, τη λεβεντιά και την παρορμητικότατα από τον πατέρα του. Και δεν είναι ούτε αθάνατος ούτε θνητός.

Τι καλύτερο θα μπορούσε να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους για να ορίσει τον έρωτα; Τι διαυγέστερο κι ευστοχότερο; Ο Έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη των πάντων. Διότι χωρίς την επιθυμία αυτού που δεν κατέχουμε δεν υπάρχει λόγος ούτε καν για να κουνηθούμε. Αυτό το ακατανίκητο συναίσθημα για να προσεγγίσουμε αυτό που μας λείπει, αυτό που θεωρούμε ότι θα μας συμπληρώσει, δίνει την εναρκτήρια ώθηση και την ενέργεια για προχωρήσουμε μπροστά. Καμιά φορά μου έρχεται στο μυαλό ότι όλο αυτό είναι εγγενές στη φύση, αφού και η αλυσίδα του DNA για να πολλαπλασιαστεί το κύτταρο σπάει σε δύο μέρη και το καθένα απ’ αυτά αναζητά  το συμπληρωματικό του, αυτό που του λείπει και δεν το κατέχει, για να διαιωνιστεί.

Κι όταν μιλάμε για τον Έρωτα, δεν κάνουμε λόγο μόνο για την έλξη μεταξύ ανθρώπων. Μιλάμε για τον έρωτα του επιστήμονα για να βρει τις απαντήσεις που ψάχνει, του συγγραφέα για να ολοκληρώσει το έργο του, του ηθοποιού που γίνεται ένα με το ρόλο του, του ανθρώπου προς μια ιδέα. Είναι ο αόρατος αιθέρας που συμπληρώνει το ένστικτό μας και που χωρίς αυτόν όλα τα πράγματα θα ήταν στάσιμα, αμφιβάλλω αν υπήρχε κι η ιστορία ακόμα. Γιατί η αγάπη του ανθρώπου για το μέλλον του, τον οδήγησε να μετατρέψει το χρόνο και να τον σμιλέψει σ’ αυτό που ονομάζουμε ιστορία. Ο έρωτας αποτέλεσε κι αποτελεί την πεμπτουσία της ανθρώπινης λογικής ή μη σκέψης. Είναι εκείνο το συστατικό που τον παρακίνησε να γράψει την Οδύσσεια και να φτάσει μέχρι το φεγγάρι. Χωρίς αυτόν, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ίσως και να μην υπήρχαμε…

Advertisements
 1. Ο αυτογέννητος Έρωτας είναι αχαϊκή ύπαρξη. Ο δωρικός Έρως ήταν γιος της Αφροδίτης και του Άρη…

  • Όπως και να είναι και ότι και να είναι Δείμο, ο Έρωτας είναι η γενεσιουργός δύναμη όλων των πραγμάτων, υλικών και μη. Των σκέψεών μας, των πράξεών μας, των στόχων μας.

   • Μα ναι, σε τούτο συμφωνούμε…

  • Καρυάτιδα Ακροπολίδου
  • 10 Ιανουαρίου 2011

  Xωρίς αυτόν δεν έχει νόημα η σύντομη ζωή μας…
  Γεννιόμαστε μόνο για να τον συναντήσουμε!

  • Αλίμονο αν δεν τον συναντήσουμε…

 2. κινητηρια δυναμη και τα δυο προσωπα του ερωτα.

  • Έτσι είναι. 😉

 3. Υπέροχες σκέψεις, τοποθετημένες, μέχρι και την τελευταία συνδετική, αποκαλυπτική, αριστοτεχνική φράση σου, σαν απαραίτητα και αλληλένδετα μέρη μιας εξίσωσης η οποία δεν βασίζεται στα μαθηματικά αλλά στην ανθρώπινη ουσία. Πράγματι το κείμενό σου είναι σε στρώματα στα οποία η πεζή αναζήτηση ορισμών και λεπτομέρειας είναι πλέον εκτός θέματος. Ο έρωτας, όχι στην νεο-πολιτισμική καθομιλουμένη έννοια της επιλογής συντρόφου για σαρκική επαφή, αλλά, ως κινητήρια δύναμη που δίνει όχι μόνο ώθηση αλλά και λόγο για ύπαρξη, μια που η ύπαρξη αποκτά νόημα μόνο μέσω του πως κάθε υπάρχον άτομο μπορεί να πλάθει τον κόσμο του σε σχέση με την επιθυμία και σκέψη. Μπράβο γι αυτό το κείμενο. Το ένα καλύτερο από το άλλο.

  • Δημήτρη, δεν μπορώ παρά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Τα λόγια σου έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για μένα.

 4. Ναι, αλλά ο έρωτας σε σχέση με την αγάπη -γράφει ο Τερζάκης- είναι εγωιστικό συναίσθημα, γιατί θέλεις την ευτυχία του αγαπημένου σου προσώπου υπό τον όρο να του τη δώσεις εσύ κι όχι κάποιος άλλος.
  Από την άλλη όμως χωρίς εγωισμό -ή μήπως χωρίς τον εγωιστικό έρωτα;- ούτε Οδύσσεια θα υπήρχε ούτε -είναι αλήθεια- στο φεγγάρι θα φτάναμε.

  • Άλλο πράγμα είναι Θωμά ο έρωτας κι άλλο η αγάπη για κάποιον ή για κάτι. Ο πρώτος χαρακτηρίζεται από έντονη δράση, ενέργεια, αμφιβολία και αγαλλίαση στην περίπτωση που ολοκληρωθεί επιτυχώς η κτήση του, ενώ η αγάπη είναι η αφοσίωση κι όλα τα ευγενή εκείνα αισθήματα γι’ αυτό που ήδη είναι στην κατοχή μας. Και βεβαίως είναι και πρέπει να είναι εγωιστικό συναίσθημα διότι στην ουσία πρόκειται για αγώνα που αποσκοπεί στην επίτευξη ενός σκοπού. Αλίμονο, όταν τίθενται στόχοι προς εκπλήρωση να μην σκεφτόμαστε και δρούμε εγωιστικά. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι εξ’ ορισμού χαμένη η «μάχη»!

 5. Καλημέρα, μου έφτιαξες τη μέρα!

  • Να είσαι καλά. Καλημέρα κι από μένα. 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: