Η αναίδεια στην εξουσία.

Ας υποθέσουμε ότι η παρακάτω ιστορία είναι φανταστική.

Image: Marcus74id / FreeDigitalPhotos.net

Παραμονή Χριστουγέννων.

Περπατώ σε μια από τις κεντρικές πλατείες της πόλης και βλέπω μια παλιά μου γνωστή, την οποία είχα πολλά χρόνια να δω. Μοίραζε φυλλάδια για ένα κίνημα πολιτών το οποίο δεν πληρώνει στα διόδια. Την πλησιάζω και αρχίζουμε την κουβέντα. Που βρίσκεσαι, τι κάνουν τα αδέρφια σου, που δουλεύεις και όλα εκείνα τα κοινότυπα που λέγονται όταν δυο άνθρωποι συναντιούνται μετά από πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή πλησιάζει ένας εκπρόσωπος του κοινοβουλίου. Όνομα: ΓιοςΤουΜπαμπά, επώνυμο: ΜεΤοΖόριΒουλευτής. Είπαμε η ιστορία είναι φανταστική. Ξαφνικά κι εντελώς αναίτια δέχομαι μια επίθεση από το πουθενά.

–          Είσαι φασίστας που περνάς και δεν πληρώνεις διόδια.

Έχω μείνει άναυδος. Ο ΓιοςΤουΜπαμπά εκστόμισε εναντίον μου ένα βαρύ χαρακτηρισμό χωρίς την παραμικρή πρόκληση. Ευτυχώς η πλατεία ήταν γεμάτη κόσμο και δεν έγινε τίποτα χειρότερο.

–          Σου επιστρέφω τον χαρακτηρισμό, απάντησα. Δεν ανέχομαι ούτε για αστείο να μου προσάπτουν τέτοιους χαρακτηρισμούς. Αλλά εσύ και οι όμοιοί σου, έχετε μεγαλώσει και γαλουχηθεί με φασιστική νοοτροπία και νομίζετε ότι όλοι είναι όμοιοι μ’ έσας.

Στα χέρια μου κρατούσα ένα φάκελο με κάποια έγγραφα και προφανώς ό ΓιοςΤουΜπαμπά νόμισε ότι εγώ ήμουν ο διακινητής των φυλλαδίων. Αλλά ακόμα κι έτσι να ήταν, ο τρόπος με τον οποίο μίλησε ήταν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ.

–          Ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται, απάντησε

–          Υπάρχει και το Σύνταγμα, του απάντησα χωρίς να τον αφήσω να ολοκληρώσει. Κι εκεί λέει ότι επαφίεται στον πατριωτισμό μου αν θα εφαρμόσω ή όχι τους νόμους. Αλλά κι όταν ο νόμος δεν εφαρμόζεται από 10.000 και 20.000 ανθρώπους που μένουν στην περιοχή, έχει καταργηθεί αυτοδίκαια. Δε μου λες, εσύ όταν περνάς από τα διόδια πληρώνεις; Ή μήπως ως εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου εξαιρείσαι;

Ο διάλογος συνεχίστηκε με αυξανόμενη ένταση. Κόσμος μαζεύτηκε γύρω μας και παρατηρούσα με πόση μεγάλη ευχαρίστηση με έβλεπε να αντιδρώ. Κατά κάποιο τρόπο ένιωσα ότι αντιπροσώπευα εκείνη την ώρα όλους αυτούς τους απλούς ανθρώπους που δυστυχώς η φωνή τους δεν ακούγεται πουθενά ή ακόμα κι αν ακούγεται απλώς δεν λαμβάνεται υπόψη από κανένα.

Δε θέλω να αναφέρω ολόκληρο το διάλογο γιατί είναι μακροσκελής. Θα διήρκησε πάνω από 45 λεπτά. Τελικά κάποιος εμφανίστηκε και τον πήρε αγκαζέ κι απομακρύνθηκαν.

–          Και που είσαι, Καλά Χριστούγεννα, του φώναξα καθώς ξεμάκραινε.

–          Καλά του τά πες Χρυσόστομε, άκουσα κάποιον κύριο από το πλήθος.

 

Αλλά είπαμε, όλη αυτή η ιστορία είναι φανταστική και καμία σχέση δεν έχει με πρόσωπα και πράγματα αλλά και με την ελληνική πραγματικότητα. Αν ζούσα σε μια τέτοια χώρα θα ήμουν θλιμμένος. Θα λυπόμουνα που έφερα στον κόσμο δυο παιδιά. Αλλά ευτυχώς τέτοια πράγματα δε γίνονται στη χώρα μου.

 

Περιμένω τα “φανταστικά” σας σχόλια.

 1. Δύο ερωτήσεις!

  Είναι δυνατόν ο γιοςτουμπαμπα να είναι τόσο αμόρφωτος και βλαξ που να μην έχει ιδέα τι σημαίνει η λέξη φασισμός, και από που προέρχεται, και να την εκσφενδονίζει προς οποιονδήποτε μόνο και μόνο γιατί η λέξη «φασίστας» έχει γίνει μια βρισιά γενικής χρήσης (από τότε που ο χαρακτηρισμός «Μ—–ς» έπαψε να χαρακτηρίζει κάποιον που αυνανίζεται και έγινε αδελφικός χαιρετισμός). Αυτοί που αρνούνται να πληρώσουν διόδια μόνο φασίστες δεν είναι -από ετυμολογικό ορισμό της λέξης…

  Και, που γράφει, πιο σύνταγμα ποιανού κράτους, ότι εξαρτάται από τον πατριωτισμό των πολιτών να ακολουθούν τους νόμους;

  ΥΓ. Το να πληρώνουμε διόδια δεν είναι νόμος αλλά κανονισμός. Όποιος δεν θέλει να συνεισφέρει στα έξοδα κατασκευής μεγάλων δρόμων μπορεί να παίρνει τους παλιούς δρόμους;

  Καλή σου μέρα και ευτυχισμένες γιορτές!

  • Ο αμόρφωτος ήταν, είναι και θα παραμείνει αμόρφωτος. Δυστυχώς, άνθρωποι σαν κι αυτόν μιλάνε χωρίς να κατανοούν τι λένε.
   Όσον αφορά στο νόμο, επειδή η παραχώρηση των εθνικών οδών κυρώθηκε από τη Βουλή, έχει ισχύ νόμου. Για τη συνεισφορά, που κάνεις λόγο, για τα έξοδα κατασκευής των δρόμων, σ’ αυτή τη χώρα συμβαίνει το παράδοξο να κατασκευάζει το κράτος τους δρόμους με δικά του και κοινοτικά κονδύλια και μετά να τον παραδίδει έτοιμο στις εταιρείες που τους εκμεταλλεύονται. Δηλαδή οι εταιρείες που έχουν στήσει διόδια δεν έχουν βάλει ούτε μια δραχμή για την κατασκευή!!! Στο Νομό Φθιώτιδας υπάρχουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 14 σταθμοί διοδίων!!! Κάποτε δεν υπήρχαν σε όλη τη χώρα τόσοι σταθμοί!!!
   Δημήτρη, τις ευχές μου για καλές γιορτές.

   • Για τον φασισμό έχω γράψει κάτι εδώ: http://dimitristhinks.blogspot.com/2010/03/blog-post_15.html

    Αυτά που μου λες για τα διόδια είναι πρωτάκουστο για όπου και να έχω ζήσει, αλλά, εφόσον πρόκειται για την μάνα Ελλάδα τίποτα δεν με εκπλήσσει… Διόδια υπάρχουν παντού, αλλά μόνο για να ξεπληρώνουν τα έργα κατασκευής. Και πάντα ο κόσμος μπορεί να διαλέξει εναλλακτικούς δρόμους αν δεν έχει να πληρώσει. Όταν ένας από τους interstate αυτοκινητόδρομος στη Μασαχουσέτη, ο μόνος που του είχαν βάλει διόδια, ξεπληρώθηκε, (λογιστικά δημοσιεύονται στις εφημερίδες) έγινε μεγάλη συζήτηση να καταργηθούν τα διόδια, και αποφασίστηκε με δημοψήφισμα (ερώτηση ναι/οχι σαν μέρος κανονικών βουλευτικών εκλογών) να παραμείνουν και να χρησιμοποιηθούν για άλλα δημόσια έργα. Αλλά, σε χώρες εκτός Ελλάδος, «δημόσιο» σημαίνει την κοινότητα/κοινωνία εκείνων που πληρώνουν φόρους, και κόστος κοινωφελών έργων… όχι μια κλίκα κοτζαμπάσηδων που τη ντερλικώνουνε εις βάρος των Ραγιάδων, όπου και κανενός από τους δυναστευομένους δεν του μπαίνει στο μυαλό ότι μπορεί να τους στείλει από εκεί που ήρθανε… Με πίσσα και πούπουλα. Είναι λυπηρές οι προεκτάσεις της ανάρτησής σου Τελευταίε, γιατί δεν μιλάνε τόσο για κακή κυβέρνηση ή κακούς κυβερνόντες, μα μιλάνε για ένα εκλογικό σώμα που ακόμη δεν έχουν καταλάβει πως οι άρχοντες δεν είναι πασάδες διορισμένοι από τον σουλτάνο. Ο συγκεκριμένος δεν θέλει συζήτηση, αλλά, όλοι να βάλουν τα γέλια δείχνοντάς τον και να τον πάρουν με τις ντομάτες, άλλα λαχανικά, και κλούβια αυγά. Μην ξεχνάς ότι ένας λαός που γελάει είναι πιο επικίνδυνος από ένα λαό που κλαίει (Καραγάτσης).

    Για το σύνταγμα και το αν ακολουθεί κανείς νόμους ή όχι, τι εννοούσες;

  • vad
  • 27 Δεκεμβρίου 2010

  Ε,μα ετσι ειναι,παρτο απόφαση,teleytaios θα εισαι!Πώς;Εισαι γιος βουλευτή εσύ,για να εχεις την απαιτηση να συζητάς ως ισος κι ομοιος με γιο βουλευτή;
  -Τοχω παράπονο,δεν εχω πετυχει ποτέ κανεναν απ’αυτους (οι επαρχιώτες βουλευτές δε μετράνε,τελευταιες τρύπες του ζουρνά ειναι)να του τα ριξω χοντρά….

  Να υποθέσωωωωω ποιος υιός;;;Ο του κουμπάρου και συμμαθητού του …Βασιλέως;;;;:)))ο αλωνίζων εν Β’Θεσσαλονίκης;;;;;

  • Έτσι, πάντα τελευταίος θα είμαι. Μακάρι να πετύχεις κάποιον και να του τα ψάλεις. Είναι εμπειρία πολύ καλή, κάτι σαν εξομολόγηση, φεύγει το βάρος από μέσα σου…
   Όχι, δεν είναι αυτός ο υιός που υπαινίσσεσαι. Πάντος, κάποια στιγμή ο συγκεκριμένος ΓιοςΤουΜπαμπά που περιγράφω, απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα, θα γίνει υπουργός οικονομίας. (Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου και θύραν περιοχής περί τα χείλη μου!!!)

 2. Δε θα μπορούσα να φανταστώ εύκολα ένα τέτοιο διάλογο. Όντως φανταστικός. Λόγω δουλειάς έρχομαι τακτικά σε επαφή με βουλευτές και δεν μπορώ να φανταστώ τέτοια στάση αιρετού -ειδικά μπροστά σε κόσμο. Έχω πολλάκις διαφωνήσει (αν μη τι άλλο) με αρκετούς, αρκετοί με «μάλωσαν»/έκριναν, αλλά ποτέ με τέτοιες φασ΄΄ιζουσες συμπεριφορές.

  • Μα κι εγώ παραξενεύτηκα. Δυσκολεύτηκα να συνειδητοποιήσω το μέγεθος της κουβέντας που εκστόμισε. Αλλά είπαμε, όλα αυτά είναι φανταστικά, δε συμβαίνουν σ’ αυτή τη χώρα, αλλά κάπου αλλού…

 3. thinks, δυστυχώς εδώ σε πολλά σημεία της εθνικής οδού δεν υπάρχουν παράδρομοι κι αναγκαστικά πρέπει να πληρώσεις διόδια. Και ναι, είναι λυπηρό να ψηφίζει ο λαός συνέχεια τους ίδιους και τους ίδιους, γνωρίζοντας τι έχουν κάνει και τι προτίθενται να κάνουν, μονό και μόνο για εξασφαλίσουν μια θεσούλα με σύμβαση για 8 μήνες στο γιο τους ή την κόρη τους. Είναι πραγματικά κατάντια.

  Στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας και Φθιώτιδας έχει ξεκινήσει ένα κίνημα ανθρώπων οι οποίοι δεν πληρώνουν τα διόδια, και καλά κάνουν κατά τη γνώμη μου. Όταν λοιπόν ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ξεπερνάει τις 50.000, δεν «εφαρμόζει το νόμο», δηλαδή δεν πληρώνει διόδια, τότε αυτός ο νόμος έχει καταρρεύσει. Αυτό εννοώ ότι επαφίεται στο σύνταγμα αν κάποιος ακολουθεί ή όχι τους νόμους.

 4. Αυτό, σωστότατο! Οι πολίτες έχουν πολύ περισσότερη δύναμη απ’ όσο γνωρίζουν, συνήθως, και όταν ένας τόσο μεγάλος αριθμός αλλάζει ένα νόμο με πράξεις, τότε παίρνουν το σύνταγμα τους στα χέρια τους, εκεί που ανήκει, με την περισσότερη ευθύνη του να μην χρησιμοποιήσουν την δύναμή τους ατομιστικά αλλά συλλογικά.

  Βέβαια σε όλες τις χώρες που ξέρω υπάρχουν μπάρες που ανεβαίνουν αφού πληρώσει κανείς, και περιπολικά για αυτούς που καταφέρνουν να περάσουν χωρίς να πληρώσουν, οπότε, ιδέα δεν έχω πως τα καταφέρνουν οι 50.000 🙂

  • Εδώ, οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα διόδια δεν έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν κάποιον αν δεν πληρώσει. Ίσα ίσα που αν δεν τον αφήσουν να περάσει είναι αδίκημα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ: http://epitropesdiodiastop.blogspot.com/

 5. Nα ευχηθούμε σ΄αυτή τη χώρα να εκλείψει το είδος «Γιοιτωνμπαμπάδων» και των μαμάδων φυσικά! Οχι άλλα τζάκια!

  • Μακάρι, αλλά αν δεν αλλάξει η παιδεία σ’ αυτόν τον τόπο δεν το βλέπω!!!

 6. Μα τι φαντασία έχετε κι εσείς.. 🙂

  Ευρηματικότατο το ονοματεπώνυμο πάντως. Αυτό μόνο θα πω, γιατί νομίζω την ουσία την έθιξαν ήδη όσοι σχολίασαν πριν από μένα. Βρήκα ευκαιρία σήμερα και θα σας διαβάσω με την ησυχία μου.

  Καλή χρονιά, με υγεία για σας και τους ανθρώπους που αγαπάτε, εύχομαι. Και Δύναμη να έχουμε όλοι μας για να πάμε παρακάτω..

 7. Να είστε καλά για τα όμορφα λόγια σας.

  Τις θερμότερες ευχές μου για τη νέα χρονιά…

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: