Ασφάλιση αυτοκινήτου.

Ανατρέχοντας στην καθημερινή ειδησεογραφία έπεσα πάνω στο άρθρο του in.gr που αφορά στις ασφάλειες των αυτοκινήτων. Από το άρθρο αυτό προκύπτει ότι στην Ελλάδα θα αρχίσει να εφαρμόζεται το παραμετρικό σύστημα τιμολόγησης, όπως ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

Θέλω να σταθώ στο σημείο που αναφέρει το άρθρο για το χρώμα του αυτοκινήτου. Τα κόκκινα αυτοκίνητα θα ασφαλίζονται πιο ακριβά γιατί αυτοί που τα επιλέγουν κάνουν συνήθως πιο επιθετική οδήγηση, αλλά και γιατί δε δημιουργούν ‘έντονες αντιθέσεις στο µάτι’ με αποτέλεσμα να τρακάρουν περισσότερο. Εντάξει, το ότι μπορεί να είναι ελαφρώς πιο δυσδιάκριτα να το παραδεχτούμε, αλλά ότι το κόκκινο χρώμα το επιλέγουν οι επιθετικοί οδηγοί δεν είναι λίγο παρατραβηγμένο;

 

Πάντα οι μάνατζερ των εταιρειών θα βρίσκουν τρόπους να αυξάνουν τις τιμές και την κερδοφορία τους, προβάλλοντας ως επιχειρήματα αμφιβόλου ποιότητας και εγκυρότητας μελέτες και στατιστικές. Και μιλάμε για αυξημένα ασφάλιστρα της τάξεως του 80% σύμφωνα με το άρθρο.

 

Μεταξύ σοβαρού κι αστείου έχουμε κάποια συμπεράσματα – προτάσεις:

 1. Μην αγοράζετε κόκκινο αυτοκίνητο.
 2. Μη φοράτε κόκκινα ρούχα μέσα στο αυτοκίνητο γιατί θα είστε δυσδιάκριτος και μπορεί να νομίζουν ότι το αυτοκίνητο έχει αυτόματο πιλότο.
 3. Αν έχετε κόκκινο αυτοκίνητο πουλήστε το όσο είναι καιρός. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, βάψτε το άλλο χρώμα. Αν κι αυτό είναι αδύνατο κρεμάστε μπιχλιμπίδια και διάφορα άλλα προκειμένου να αλλοιώσετε το χρώμα και να το κάνετε ευδιάκριτο, όπως στην παραπάνω φωτογραφία.
 4. Αποφύγετε τις κόκκινες Ferrari γιατί θα θεωρηθείτε επιθετικός οδηγός. Προτιμήστε τις μπλε.
 5. Παντρευτείτε και κάντε παιδιά, η ασφάλεια κοστίζει λιγότερο.
 6. Αν δεν έχετε παιδιά, αγοράστε ένα παιδικό κάθισμα και τοποθετήστε το στο πίσω μέρος. Αν ψαρώσει ο ασφαλιστής θα κάνετε απόσβεση σ’ ένα χρόνο.
 7. Δηλώστε τόπο κατοικίας την Άνω Ραχούλα διότι εκεί δεν γίνονται ατυχήματα καθόσον δεν υπάρχουν δρόμοι κι έτσι πέφτει κι άλλο το ασφάλιστρο.
 8. Αν το αυτοκίνητό σας είναι GTI και το γράφει, ξεκολλήστε το σηματάκι.
 9. Προσαρτήστε στο αυτοκίνητο ένα καλάθι, όπως στις μηχανές, καθόσον θα λογίζεται πολυμορφικό κι έτσι θα έχετε κι άλλη μείωση ασφαλίστρου.
 10. Μην πληρώνετε καθόλου ασφάλεια κι ο θεός βοηθός…

buzz it!

Advertisements
 1. Μην το λες. Το κόκκινο χρώμα επιλέγεται από οδηγούς που είναι εφετζίδες, οπότε κι έχουμε άλλη οδηγική συμπεριφορά. Αφού όμως δε βάλαν και μουσικά ακούσαματα στις παραμέτρους, πάλι καλά να λες. Έχει αποδειχθεί ότι αυτοί που ακούνε ροκ ή έντεχνο ελληνικό τρακάρουν κατά πολύ λιγότερο (κοντά στο 10%), ενώ όσοι ακούνε σκυλάδικο (λαϊκό ή ελληνικό ποπ) έχουν πάνω από 25% πιθανότητες να τρακάρουν. Αν η ηλικία πέσει κάτω από τα 30 έτη, τότε πρόσθεσε ένα 25% περισσότερες (32% συνολικά επί των οδηγών) πιθανότητες.

  Κι εκεί που λες για τα παιδιά, έχει επίσης φανεί από άλλη έρευνα ότι οι γονείς (σαν εμένα) όταν οδηγούν μόνοι τους είναι πιο επιθετικοί, πιο γρήγοροι, ενώ όταν κουβαλούν την οικογένεια οδηγούν πιο χαλαρά, πιο ήρεμα.

  • Έτσι κι εγώ. Όταν είμαι μόνος πάω λίγο πιο επιθετικά απ’ ότι όταν έχω μέσα και τα παιδιά.
   Αλλά όλο αυτό είναι ένα καλοστημένο σκηνικό απλώς για να μας τα παίρνουν ακόμα περισσότερο πιστεύω. Δεν μπορείς να γενικεύσεις ότι ο οδηγός του κόκκινου αυτοκινήτου είναι και επιθετικός. Άλλωστε πολλοί παίρνουν κόκκινο αυτοκίνητο διότι είναι από τα λίγα χρώματα που υπάρχει η δυνατότητα να βγει χωρίς να είναι μεταλλικό και να χρεωθούν έτσι λιγότερο κατά την αγορά του.
   Σου αφιερώνω το (σκυλάδικο) «Οδηγώ και σε σκέφτομαι» του Αντύπα. Άλλα γούστα… Προσοχή, τα χέρια στο τιμόνι…

   • Πάλι καλά που δεν ανεβάζουν τα ασφάλιστρα σε όσες χώρες έχουν υψηλό δείκτη τροχαιων δυστυχημάτων, η μηπως θα επρεπε ?

   • Δεν μπορώ να βρω τώρα τη μελέτη, έχει χρόνια που δημοσιεύτηκε. Αλλά ήταν εντυπωσιακή. Τα μουσικά ακούσματα που εκφράζουν μέρος της προσωπικότητας ενός ατόμου σχετίζονται με τη συμπεριφορά του τη γενικότερη, την κριτική του ικανότητα, τον τρόπο διασκέδασης και άρα και με την οδήγηση…

 2. Θα πάω να μείνω στ΄ αλήθεια στην Ανω ραχούλα μου φαίνεται! Είναι δυνατόν η τιμολόγηση να στηρίζεται σε τέτοιες απλουστεύσεις? Ανω Ραχούλα σου ΄ρχομαι!

  • Πάμε μαζί… 😉

  • rodia
  • 13 Δεκεμβρίου 2010

  Ντεν έκει αυτοκινητο καρντιά μου! 🙂
  ..και βαψε το τουτού κίτρινο.. έχουν τα λιγοτερα ατυχηματα (στατιστικη ΗΠΑ) και ποτέ ποτέ.. μπλε! (τα περισσοτερα, επειδη ταυτιζονται με το χρωμα της ασφαλτου)

  πολυ βαρυ το μπλογκ.. ελαφρυνε το λιγο.. ιδρωνω να σχολιασω λεμε 😉

  • Τυχερή είσαι που ντεν έχεις βουβού!

   Πολύ βαρύ το μπλογκ; Τι εννοείς και τι προτείνεις;
   Να το αρχίσω δίαιτα; 😉

 3. Νταξ τη γλύτωσα. Το αμάξι μου είναι χρώματος μπλε και η άδεια γράφει ότι είναι μωβ. Δεν υπάρχει περίπτωση να το περάσουν για κόκκινο. Ή μήπως υπάρχει;

  Καλησπέρες

  • Μπλε και η άδεια μωβ; Αυτά μόνο στο Ελλάντα γίνονται. Ρίξ’ του κι ένα χέρι πράσινο από πάνω και μετά άσε να βγάλει άκρη ο ασφαλιστής!!!

 4. Caesar, μην κακομελετάς κι έχουμε τίποτα αυξήσεις απ’ το πουθενά!!!

 5. Δείμε, αν τη βρεις αυτή τη μελέτη θα με ενδιέφερε να τη διαβάσω. Γράφω τραγούδια ερασιτεχνικά, είμαι αυτοδίδακτος, και τα παιδιά μου μόλις τους τα βάζω ηρεμούν. Και τα ανίψια μου και γενικώς όσα παιδιά τα ακούν ηρεμούν. Τα έχω και στο αυτοκίνητο και τα ακούω. Γι’ αυτό, σε παρακαλώ, κάνε μια προσπάθεια αν μπορείς να τη βρεις αυτή τη μελέτη. Προσπαθώ να κατανοήσω γιατί γίνεται αυτό. Έχω καταλήξει κάπου, αλλά κάθε πληροφορία είναι ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 😉

  • Θα ξαναδοκιμάσω. Δεν ευθύνεται η μουσική που μας ηρεμεί ή κάτι τέτοιο, αλλά η γενικότερη κουλτούρα ως στάση ζωής και συμπεριφορά που αντικατοπτρίζεται και στην οδήγησή μας. Οι ρόκερ και οι του έντεχνου έχουν κουλτούρα πιο σοφιστικές, είναι πιο ψαγμένοι, πιο μορφωμένοι και ως εκ τούτου δεν επηρεάζονται τόσο από τη μόδα και την κοινωνική επίδειξη (μαγκιά)…

  • rodia
  • 13 Δεκεμβρίου 2010

  super mousikoules gia katebasma: http://www.jamendo.com/en/artist/Arnaud_Conde
  psa3e, exei polles gia ka8e gousto!

  • Ευχαριστώ. Ψάχνω ήδη. 🙂

 6. Γιατρέ μου έχω ένα ΚΟΚΚΙΝΟ τσεροκή ΤΕΣΣΕΡΑ λίτρα, 16 ετών που έφερα από τις ΗΠΑ όταν το είχα ήδη οδηγήσει 12 χρόνια… και τώρα το χειμώνα εδώ στο χωριό στα βουνά στην Ιταλία το οδηγώ φορώντας το ΚΟΚΚΙΝΟ μπουφάν του σκι. Τι ελπίδες έχω; Πάντως λόγω ιδιότητας της γυναίκας μου οι αστυνομικοί στο δρόμο ξέρουν το αυτοκίνητό μου και αντί να με σταματάνε με χαιρετάνε 🙂

  • Δε σε σώζει τίποτα. Ο ασφαλιστής θα τρίβει τα χέρια του, είσαι δύσκολη περίπτωση, χα, χα, χα…
   Η ιδιότητα της γυναίκας σου ποιά είναι;

   • Χμμμ… το φαντάστηκα ότι θα μου έκανες αυτή την ερώτηση… Λοιπόν. Εκτός από το τζηπ μου, έχουμε στο γκαράζ και τρία Λαντ Ροβερ και ένα Φίατ,
    εκ των οποίων τα δύο Λαντ Ρόβερ και το Φίατ έχουν στην σκεπή από δύο μπλε περιστρεφόμενα φώτα και σειρήνα, με τα οποία ΔΕΝ με αφήνει να παίζω όταν πηγαίνουμε σε εκδηλώσεις του Δημαρχείου! Α! και όταν πηγαίνει στην δουλειά της έχει ένα σαρανταπεντάρι στη ζώνη. Και χειροπέδες. Δεν παίζω ποτέ με το σαρανταπεντάρι!

 7. Αλλά σε αφήνει να παίζεις με τις χειροπέδες ε; Διότι δεν ανέφερες τίποτα για τις χειροπέδες !!! (Πονηρούλη 😉 )

   • thinks
   • 13 Δεκεμβρίου 2010

   Τελευταίε! …τώρα μ’ έκανες και ΚΟΚΚΙΝΗΣΑ!

   • Πρόσεξε να μη σε δει ο ασφαλιστής σου !!!

 8. Μου αρέσει πολύ το κόκκινο χρώμα στα αυτοκίνητα (άσχετα αν έχω μπλε). Το κόκκινο είναι επένδυση που κοστίζει όπως φαίνεται και απο την ανάρτηση και επειδή ξεθωριάζει με τον καιρο χάνοντας την λάμψη του και την ομορφιά του καινούριου ίσως είναι κακή επένδυση. Ξανατονίζω ότι μου αρέσει πολύ το κόκκινο χρώμα στα αυτοκίνητα όπως μια κόκκινη ferrari 😉 (και να μπορούσα να την αγοράσω δεν θα μπορούσα να την συντηρήσω). Όπως και νά χει αυτο με το ξεθώριασμα είναι ένα θεματάκι. Τα άλλα είναι στατιστικές.
  Την καλησπέρα μου.

  • Είναι ωραία τα κόκκινα αυτοκίνητα, αλλά σύμφωνα με τις στατιστικές είναι και τα πιο επισφαλή! Όσον αφορά στην κόκκινη Ferrari και ποιος δε θα την ήθελε, έστω για λίγο;

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: