Τεχνητό κρέας.

Image: Simon Howden / FreeDigitalPhotos.net

Σε λίγα χρόνια, απ’ ότι λένε οι επιστήμονες, θα τρώμε τεχνητό κρέας. Κρέας μεγαλωμένο in vitro!!! Δηλαδή κρέας το οποίο δεν έχει προέρθει από ζώο…

Παίρνουν λοιπόν ένα κύτταρο κάποιου ζώου, το καλλιεργούν στο εργαστήριο και αυτό παράγει μύες με την κατάλληλη επεξεργασία. Μετά στο χασάπη κι από ‘κει στο σπίτι μας.

Δηλαδή σε λίγα χρόνια (;) δε θα ξέρουμε τι τρώμε, όχι ότι τώρα ξέρουμε. Θα φτάσουμε στο σημείο να πάμε στο κρεοπωλείο και να βλέπουμε κρέας με τυρκουάζ παραλληλόγραμμη σφραγίδα για τα ελληνικά κρέατα, τυρκουάζ ωοειδή για τα κοινοτικά, καφέ για τα ξένα και πορτοκαλί με ροζ βούλες, τρίγωνη, για τα παραχθέντα στο εργαστήριο.

Και, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, εμένα που τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση για τα παϊδάκια, θα βγαίνει in vitro κρέας με κόκκαλο; Και σε ποιες εκδόσεις; Θα είναι πχ. φρεσκοσφαγμένο, σιτεμένο κλπ; Θα βγαίνει ζυγούρι, προβατίνα κλπ; Με πολύ, μέτριο, λίγο λίπος; (Έχει σημασία το λίπος γιατί ανάλογα με τον τύπο του ψησίματος απαιτείται διαφορετική ποσότητα). Δηλαδή θα λέω στο χασάπη: Μήτσο, πιάσε τρία κιλά προβατίνα, τύπος ΙΙ (σιτεμένη), κατηγορία Β4 (πολύ λίπος για ψήσιμο στην ψησταριά), είδος Α8 (χωρίς χοληστερίνη) της εταιρείας MeatScience (όπως πχ λέμε για τα μακαρόνια Melissa, Misko κλπ). Κι αναρωτιέμαι αν οι χασάπηδες εξακολουθούν να κόβουν με μαεστρία το κρέας μ’ αυτά τα υπέροχα ακονισμένα μαχαίρια τους ή θα είναι έτοιμα κομμένα από το εργοστάσιο;

Κι άμα περάσει ο καιρός, άντε να φτιάξουν στο εργαστήριο και τίποτα τεχνητές συκωταριές να τρώμε και κανά κοκορέτσι βρε αδερφέ. Ή έστω καμιά μαγειρίτσα.

Αυτές είναι οι δουλειές του μέλλοντος.

–          Τι δουλειά κάνεις;

–          Κτηνοτρόφος.

–          Πω, πω, σκληρή δουλειά ε;

–          Μπα, έχω το εργαστήριο κάτω από το σπίτι. Ανακατεύω τα χημικά το πρωί και το βράδυ τρυγάω…

Λέω να ανοίξω μια in vitro φάρμα από τώρα. Λέτε να δίνουν επιδοτήσεις;

Πηγές:

1. http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=213995&cid=15

2. http://en.wikipedia.org/wiki/In_vitro_meat

buzz it!

Advertisements
  1. Είμαι βέβαιος. Ούτως ή άλλως το πέτυχαν για τις τροφές των κοσμοναυτών. Γιατί να μην προχωρήσουν έτι περισσότερο ώστε να το τρώμε κι εμείς; Εξάλλου, η τεχνολογία προχώρησε.

    Το θέμα είναι το κόστος παρασκευής και τα μονοπώλια που θα δημιουργηθούν. Π.χ. αν απαγορευτεί (όπως επέβαλαν εταιρείες που παράγουν και διανέμουν τροποποιημένη σόγια σε φτωχούς αγρότες να καλλιεργούν σόγια στον κήπο τους) να τρέφονται ζώα;

    Το άλλο ερώτημα είναι πόσα πειράματα θα γίνουν προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δε βλάπτουν τον άνθρωπο;

    • Θα γίνουν άραγε πειράματα για να βεβαιωθούμε ότι δε βλάπτουν τον άνθρωπο; Ή θα μας πουν μια μέρα ότι είναι ασφαλή και όποιον πάρει ο χάρος; Ή μήπως έχουμε ήδη φάει τέτοια παρασκευάσματα -μπορεί έμμεσα να περιέχονται σε άλλα συσκευασμένα προϊόντα- και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι;
      Πάντως, όπως και να έχει, αυτό είναι κάτι τελείως έξω από τη φύση, κατά τη γνώμη μου, και δε νομίζω ότι θα είναι αποδεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό. Οψόμεθα…

      • Δεν ξέρω κατά πόσο θα τα αρνηθεί ο ανθρώπινος οργανισμός. Όπως και τα τροποποιημένα δεν τα αρνείται. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν αρκετά πειράματα.

        Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εκτός φύσης, ειδικά αν έχουν το ίδιο DNA. Βέβαια, για να φτάσουμε στην παρασκευή έτοιμου κομματιού κρέατος (από συγκεκριμένο μέρος) είναι πολύ δύσκολο. Αν φτάσουμε σε τούτο το σημείο, θα μπορούμε να «κατασκευάσουμε» έτοιμη καρδιά για λήπτη ή άλλα όργανα.

        Εύχομαι ξέρεις κάπου μέσα μου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο…

    • vad
    • 5 Δεκεμβρίου 2010

    Τα τρωμε χρόνια!Θυμησου πως χρόνια τωρα προσπαθουν να μας πασαρουν δηθεν υγιεινές τροφές,σόγια πχ,για να πουλουν οι Αμερικάνοι αγρότες την παραγωγή τους,έτσι φορτωθήκαμε και το καλαμποκέλαιο κι όλες τις αχρηστες αμερικανι’ες!Μπιφτέκι σόγιας ,μωρε;;;Αντε απο κει…
    Και το χειρότερο ειναι οτι τσιμπήσανε και διάφοροι ψευτοοικολογούντες και τα προωθούν…

    Καλημέραααα…

    • Καλημέρα και σε σένα. Έτσι είναι, ούτε που ξέρουμε τι έχουμε φάει… Όσο για τους οικολόγους, αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Ιστορία ημιμάθειας θα έλεγα…

  2. Δείμε, τα γενετικώς μεταλλαγμένα κι αν είναι εκτός φύσης! Αυτά δεν ξέρουμε αν ο ανθρώπινος οργανισμός αν τα αφομοιώνει όταν καταναλώνονται, ανεξαρτήτως με όσα λέγονται. Αν μου επιτρέπεται να μιλήσω ως επιστήμονας, θα τόνιζα το γεγονός ότι και η ίδια η φύση δημιουργεί μεταλλαγμένους οργανισμούς. Η διαφορά είναι ότι από τους χιλιάδες τέτοιους οργανισμούς επιζούν ελάχιστοι, ίσως και κανένας. Κι όσοι ενδεχομένως επιζήσουν είναι γιατί για κάποιο λόγο προσαρμόστηκαν στο περιβάλλον. Ενώ τα ανθρώπινα κατασκευάσματα δεν έχουν τη γνώση και τη σοφία της φύσης. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα για να αναφέρω, αλλά θα μακρηγορήσω.
    Για τα ανθρώπινα όργανα, στα οποία αναφέρεσαι είναι κάτι διαφορετικό. Δεν μπορείς να πάρεις ένα κύτταρο και να το κάνεις όργανο έτσι απλά. Απαιτούνται βλαστοκύτταρα, τα οποία θα δημιουργήσουν αυτό για το οποίο είναι πλασμένα. Άλλο πράγμα είναι όμως να πάρεις ένα κύτταρο και να το φτιάξεις κρέας για κατανάλωση. Εδώ μιλάμε για κλωνοποίηση. Φαντάσου το κρέας που θα τρως εσύ θα είναι ακριβώς ίδιο με αυτό που τρώω εγώ με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται. Απλώς κάποια στιγμή θα πάψει να υπάρχει η ποικιλία που είναι τόσο απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Κάποιο από τα ‘κρέατα’ αυτά που θα έχει τις επιθυμητές εμπορικές ιδιότητες, θα επικρατήσει έναντι των άλλων και θα καταλήξουμε να τρώμε μόνο αυτό.

    • Δε διαφωνώ ουσιαστικά. Απλά όσο εύκολο είναι να παραγάγουμε ανθρώπινα όργανα τόσο εύκολο είναι να αναπαραγάγουμε προς βρώση μέλη ζώων…

  3. Έχω την εντύπωση οτι το προβλημα του επισιτισμού θα επιδεινωθεί αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα. Τώρα βέβαια δεν υπονοώ τέτοιου είδους, αλλά κάτι πρέπει να γίνει.

    • Με αυτή τη δικαιολογία επεκτάθηκε ευρέως η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Δεν αντιλέγω ότι κάτι έπρεπε να γίνει, αλλά από τη μία χόρτασε ο κόσμος κι από την άλλη γεμίσαμε καρκίνους.

  4. …και χορτάσαμε καρκίνους!
    Υποθέτω όμως ότι η υπερβολική χρήση λιπασμάτων & φυτοφαρμάκων επεκτάθηκε για κερδοσκοπικούς λόγους παρά για τον υποσιτισμό. Αλλά ίσως πράγματι να χρησιμοποιήθηκε απλώς ως δικαιολογία. Πώς λέμε ότι ο δρόμος για τον παράδεισο είναι στρωμένος με καλές προθέσεις;)

  5. Δεν παμε καλά.! κακά σημάδια.. και αυτη η συνεχής ανάγκη του κέρδους και της μείωσης τους κόστους παραγωγής δεν οδηγεί σε πραγματική ωφέλεια του ανθρώπου

    • Έτσι είναι…

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: