Διαύγεια στο Κράτος.

Σύμφωνα με το νόμο 3861/2010 (αριθμός Φύλλου Εφημερίδας της Κυβέρνησης 112, τεύχος Α’), όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες (Υπουργεία, Περιφέρειες, Συλλογικά Κυβερνητικά Όργανα) οφείλουν να αναρτούν στο διαδίκτυο τις αποφάσεις που εκδίδουν. Κάθε μία από αυτές τις υπηρεσίες έχει δικό της ιστότοπο στον οποίο φιλοξενούνται οι αποφάσεις, αλλά όλες μαζί είναι συγκεντρωμένες εδώ. Αν κάποια πράξη δεν αναρτηθεί και δημοσιευτεί, πάσχει εγκυρότητας και δεν είναι εκτελεστή.

Αυτή, κατά τη γνώμη μου, ήταν μια πολύ σωστή απόφαση της κυβέρνησης, καθόσον επιτρέπει τον έλεγχο των πράξεων της διοίκησης και τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που την αφορούν. Μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να δει τι πληρώνει μια υπηρεσία για τηλέφωνα, ενοίκια κλπ., να δει ποιος πήρε μετάθεση και με ποια διαδικασία, ποιος διορίστηκε, πως χαρακτηρίζονται εκτάσεις που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δασικές εκτάσεις (πράξεις χαρακτηρισμού) και πολλά άλλα. Επιτέλους, άρχισε να φωλιάζει μέσα στους υπαλλήλους ο φόβος της δημόσιας έκθεσης των πράξεών τους και νομίζω πως θα περιοριστούν τα φαινόμενα δημοσιοϋπαλληλικής παθογένειας του παρελθόντος.

Αν το μέτρο επεκταθεί και εφαρμοστεί και στους Δήμους και τις νεοσυσταθείσες Περιφέρειες, θα περιοριστεί πολύ η κακοδιοίκηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία είναι πρώτη διαχρονικά σε διαφθορά σύμφωνα με τις εκθέσεις του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αλλά θα περιοριστούν και οι σπατάλες, οι οποίες είναι ανεξέλεγκτες.

Ως δημόσιος υπάλληλος, παρόλο που είμαι υποχρεωμένος να αναρτώ στο διαδίκτυο κάθε απόφαση που εκδίδω κι αυτό σημαίνει παραπάνω ‘τρέξιμο’ και χρόνο, ο οποίος είναι πολύτιμος στην υπηρεσία που εργάζομαι, συνηγορώ με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης και η γνώμη μου είναι ότι το μέτρο πρέπει να επεκταθεί και σε πιο απλά έγγραφα, όπως απαντήσεις σε αιτήσεις κλπ.

Κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία μπορείτε να δείτε εδώ.

buzz it!

Advertisements
 1. Μη συγχέεις την κακοδιοίκηση με τη διαφθορά. Η διαύγεια είναι κάτι καλό, αλλά δεν αρκούν μόνο οι αποφάσεις. Θα πρέπει να γράφονται αναλυτικά και οι αποφάσεις και οι εισηγήσεις ακόμα.

  • Συνέπεια της κακοδιοίκησης είναι η διαφθορά. Αν η διοίκηση λειτουργεί σωστά τότε δύσκολα θα υπάρξει διαθφορά.
   Για τις εισηγήσεις δε νομίζω ότι είναι σκόπιμο, διότι αυτές δεν αποτελούν πράξη της διοίκησης.

  • Rodia
  • 3 Δεκεμβρίου 2010

  Μακάρι!
  Σχετικα με τις εισηγησεις, θα ηταν ενδιαφερον για να μαθαινουμε τι καπνο φουμαρουν οι εισηγητες -θετικα ή αρνητικα- και να υπαρχουν επιχειρηματα για πιθανή μελλοντική χρήση.

 2. Κοίταξε να δεις, οι εισηγήσεις είναι σχεδόν πάντα, για να μην είμαι απόλυτος, σύμφωνες με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες περιπτώσεις που λόγω της πολυνομίας και της πολυπλοκότητας των υποθέσεων είναι υποκειμενικές. Τώρα το αν οι εισηγήσεις γίνονται πράξη ή αλλάζουν στην πορεία είναι άλλο θέμα. Ενδιαφέρον πάντως θα είχε να αναρτώνται στο διαδίκτυο οι εισηγήσεις που αφορούν προμήθειες, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, για ευνόητους νομίζω λόγους…

   • Rodia
   • 3 Δεκεμβρίου 2010

   Εμ, αυτο εννοώ… Να πάψουν να υπάρχουν «ευνόητοι λόγοι».

 3. Δείχνει η πιό επαναστατική ρύθμιση ή μεταρρύθμιση στο δημόσιο, το πρόγραμμα «Διαύγεια» Παρατήρησα στην παραπομπή σου ότι το ΑΠΘ έρχεται μακράν πρώτο από άλλους φορείς, με 3853 αναρτητέες πράξεις ή αποφάσεις !

  • Πραγματικά κι εγώ νομίζω ότι είναι επανάσταση, κατά κάποιον τρόπο. Κάτι σαν ακτινογραφία του δημοσίου.
   Ναι το ΑΠΘ έχει πολλές αναρτημένες πράξεις, νομίζω όμως ότι σε απόλυτους αριθμούς προηγείται το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με πάνω από 9000 αναρτήσεις.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: