Βία κατά των γυναικών.

 

Image: Andy Newson / FreeDigitalPhotos.net

Χτες ήταν η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η βία μπορεί να βρει διάφορους αηδιαστικούς τρόπους για να εκδηλωθεί κατά τους ασθενούς φύλλου, από τη σεξουαλική παρενόχληση μέχρι το δουλεμπόριο.

Αναρωτήθηκα αν είναι δυνατόν στη δική μας εποχή να υπάρχουν φαινόμενα όπως αυτό. Με μια πρώτη, επιδερμική θεώρηση των πραγμάτων, εύκολα κανείς μπορεί να απαντήσει πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υφίσταται στις μέρες μας και να οδηγηθεί σε λανθασμένα συμπεράσματα. Όμως, αν εξετάσει τη διεθνή πραγματικότητα, με το εμπόριο των γυναικών να αποτελεί μια προσοδοφόρα επιχείρηση με τεράστια κέρδη και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα κανάλια της παρανομίας πάντα βρίσκουν τον ‘τρόπο’ τους, θα διαπιστώσει ότι πράγματι το εμπόριο λευκής σαρκός και η καταναγκαστική πορνεία είναι η συχνότερη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά υπάρχει και η βία που ασκείται από εμάς, τους απλούς ανθρώπους στην καθημερινότητά μας, με την ηθική παρενόχληση και υποβάθμιση των γυναικών, με την ενδοοικογενειακή βία, με τις απειλές και την ψυχική ταπείνωσή τους.

Μια μορφή βίας η οποία δεν αναφέρεται, αλλά η οποία για μένα είναι εξίσου σημαντική, είναι αυτή της εξάρτησης της γυναίκας από τον άντρα και η υποταγή σ’ αυτόν στις περιπτώσεις που η γυναίκα δεν έχει δικούς της οικονομικούς πόρους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αλλάζει τα πιστεύω της, τις πεποιθήσεις της ακόμα και το χαρακτήρα της, υποκύπτοντας στο σύζυγό της από τον οποίο εξαρτάται οικονομικά.  Και η αλλοίωση αυτή είναι ύπουλη. Δεν πραγματοποιείται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σταδιακά. Δρα σα το σαράκι, από μέσα, και κατατρώει όλες τις αξίες και τις απόψεις που είχε παγιωμένες μέσα της η γυναίκα. Αλλάζει προκειμένου να την αποδεχτεί ο σύζυγος και να έχει την ευνοϊκή μεταχείρισή του, απλώς και μόνο για να μη βρεθεί ξεκρέμαστη. Κι όσο κι αν αυτό ακούγεται σαν κάτι το οποίο δε γίνεται σήμερα, γνωρίζω παραδείγματα δυναμικών γυναικών που με το πέρασμα το χρόνου και ευρισκόμενες υπό το παραπάνω καθεστώς, έχουν κατά κάποιο τρόπο μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο, διαφορετικό από αυτό που πραγματικά ήταν.

Ευχή μου είναι, όλη αυτή η εκμετάλλευση και η βία που στην οποία εκτίθενται οι γυναίκες να εκλείψει και στο μέλλον να εξαφανιστεί τελείως. Ακόμα κι από τις αναμνήσεις του ανθρώπινου γένους, αν αυτό είναι δυνατόν.

Πηγές:

 

Advertisements
 1. Συμφωνώ πως η «ύπουλη» σιωπηλή υποταγή είναι η πιο επικίνδυνη. Η γυναίκα συχνά προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της ότι δεν τρέχει και τίποτα κι αυτό της τρώει τα σωθικά και κάνει διπλό κακό στα παιδιά της (γιατί δίνει λάθος μήνυμα για το τι είναι αποδεκτή συμπεριφορά).
  Εξαιρετικό ποστ, τεκμηριωμένο, με πηγές, με τα όλα του!

  http://newagemama.com

  • Χαίρομαι που συμφωνούμε 😉

 2. Κι εγώ φυσικά θα συμφωνήσω μαζί σου. Και θα ήθελα μάλιστα να προσθέσω πως η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτικών εγκλημάτων γίνονται εις βάρος των γυναικών (χθες μάλιστα έγινε δυστυχώς ένα ακόμα).
  Πολύ ενδιαφέρον το blog σου.

  • Ναι, δυστυχώς τα ερωτικά εγκλήματα αποτελούν μεγάλο ποσοστό της βίας κατά των γυναικών.
   Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

 3. και μένα μου άρεσε το ποστ σου. Είναι ακριβοδίκαιο. Η βία απ όπου και αν προέρχεται πρέπει να την καταδικάζουμε και κυρίως να μη μένει κρυφή.!
  Καλώς σε βρήκα!

  • Καλώς ήρθες Βασίλη.

 4. Πολύ ωραίο το άρθρο σου. Το 2007 είχα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα στη μελέτη μου για την ενδοοικογενειακή βία.

  • Ευχαριστώ κι εσένα για τα καλά σου λόγια. Θα ψάξω να διαβάσω τη μελέτη σου. Αν το «ενδοοικογενειακή βία» του σχολίου σου περιέχει κάποιο λινκ, αυτό δε λειτουργεί. Ίσως να το διόρθωνες με νέο σχόλιο σου.

 5. .

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: